Тв „Блумбърг“, „Светът е бизнес”, 09. 01. 2018 г. За преоткрития преди дни български православен храм „Св. Стефан“ в ИстанбулДата08.05.2018
Размер53.85 Kb.
    Навигация по данной странице:
  • Водещ


ТВ „Блумбърг“, „Светът е бизнес”, 09.01.2018 г.
За преоткрития преди дни български православен храм „Св.Стефан“ в Истанбул

Боил Банов – министър на културата

Водещ: Здравейте, вие гледате предаването „Светът е бизнес“ по „Bloomberg TV Bulgaria“. Днес ще говорим за преоткрития преди дни, след продължил 7 години реставрация, Български православен храм „Св. Стефан“ в Истанбул. Град в югоизточната ни съседка, който е свързан отблизо с борбите за църковно и национално освобождение, разиграли се през 19 век в него. Храмът бе преоткрит в присъствието на премиера Бойко Борисов, турския президент г-н Ердоган, премиера Бинали Йълдъръм, българския патриарх Неофит и вселенския Вартоломей, както и главния мюфтия на българските мюсюлмани г-н Мустафа Хаджи и равина на евреите в Истанбул. В началото на предаването ни ви предлагам да видите сега специалното интервю, което даде за „Bloomberg TV Bulgaria“ министъра на културата Боил Банов за знаците, които изпрати към света откриването на православния ни храм „Св. Стефан“ в Истанбул. И така, нека видим сега разговора с министър Банов, след което се връщаме тук в студиото на предаването „Светът е бизнес“.

Водещ: Благодаря ви за този разговор, г-н министър.

Боил Банов: Благодаря и аз.

Водещ: Как гледате на възстановяването на православния храм „Св. Стефан“ в Истанбул?

Боил Банов: Какво да ви кажа. Като министър, институционално, разбира се, че това е нещо прекрасно, нещо изключително за съхраняване на българския дух, за пренасянето му във времето. Като гражданин, толкова съм впечатлен и емоционално развълнуван, че с много хора, които идват при мен, с много мои приятели разговарям тези дни около това голямо събитие и никога, от много отдавна не ми се е случвало толкова хора да са екзалтирани, толкова хора да се радват, да подкрепят нещо, да се усещат горди , че са българи. Невероятно събитие. Възстановяването на „Желязната църква“ е невероятно събитие. Тя наистина е уникална, тя единствената „Желязна църква“. Аз съм имал възможността да я видя почти разглобена, докато се реставрираше, то е много интересно. Тя сега, както е направена, не може да се усети, но всичко е едни железни колони и пот, всичко, тотална реставрация се направи. Чест прави на турската държава, че нещата, които се виждат сега, този приказен вид на църквата, то не е просто лустро, всяка греда се смени една по една. Направено е нещо, което наистина за столетия напред да бъде един храм на християнството и на българщината.

Водещ: Имаше ли българска експертна подкрепа в този момент на възстановяването на храма на „Св. Стефан“ в Истанбул?

Боил Банов: Винаги държавата, и в частност Министерство на културата, е работила пряко по този проект. Има и финансова част, подкрепа от българската държава. Но основно в рамките на законодателството на турската страна, тъй като това е паметник на културата за тях, както ние тука, нашите паметници на културата, основната грижа по това как да се направи, какви материали да се използват, нали, тя е на съответната държава. Но винаги сме били в тясна координация.

Водещ: Българската държава ще работи ли за опазването на останалите културни и религиозни обекти-паметници в съседна Турция?

Боил Банов: Българската държава работи много сериозно за опазване на паметниците. Те, между другото, почти не останаха неоправени такива паметници. Истината е, че и двете църкви в Одрин са направени и то прекрасно – и „Св. Георги“, и изгорялата „Св. Св. Константин и Елена“ е възстановена. Сега с „Желязната църква“, метоха, който е до нея, изцяло с наши средства е възстановен, екзархията е в един прекрасен вид. Има една малка гробищна църква в Истанбул, която също е много интересна, много емблематична за нас, тя също е оправена. Там има, вероятно догодина ще се случи това, има да й се оправи хоризонтални линии, да й се оправят пътеки до нея. Но тя е в добър вид и тя е реставрирана. Така че грижата е сериозна и общо взето можем да кажем, че това, което нашата държава притежава като исторически паметници, като църкви, е в едно много добро здраве.

Водещ: Какъв е знакът според вас за културните и историческите връзки между Република България и Република Турция?

Боил Банов: Ключово е завършването на „Св. Стефан“. Ключово е за тези взаимоотношения. Той е ключово за толерантността, която от двете държави се поддържа откъм религия, откъм култура. То дава една възможност тук в България по друг начин да погледнем на Турция, на турското правителство, да видим, ясно да усетим наистина един знак за толерантност, за добросъседство, едно желание да се… ние имаме много общо минало, много … някъде е оцветено по един начин, другаде по друг начин, анализирано, но бъдещето ни със сигурност е общо и бъдещето ни трябва да е такова. То трябва да е мирно, в тон на толерантност, в тон на разбиране на общата култура от двете страни, в тон на идентичността на двете държави и религиозна, и културна. Така че ключов момент е, завършването на „Св. Стефан“ наистина е ключов момент. Аз мисля, че турската държава и кмета на Истанбул също са много горди с този проект, той е тяхното лице, новото лице на Турция пред света. Знаете на фона и на желанието на Турция да се приобщи към ЕС. Това е тяхна гордост, бих казал. Туристическият поток не само от нашата държава, който желае да види тази църква е огромен.

Водещ: Какви бяха посланията, според вас, излъчени както от българския министър-председател господин Борисов, така и от турския президент господин Ердоган по време на преоткриването на българския храм в Истанбул.

Боил Банов: Това което много ясно всички усетиха, мога да го кажа в две думи – толерантност и добросъседство. И това са двете думи, които са най-ключови за едни съседни държави със сложни исторически взаимоотношения, на които наистина им предстои много, много път напред заедно – толерантност, добросъседство.

Водещ: Как върви процесът с откриването на български културен център в Истанбул, което беше договорено от вашия предшественик господин Вежди Рашидов преди време?

Боил Банов: Вижте, това което се случва с нашите исторически, културно-исторически обекти в Турция, ние сме длъжни да стъпим на тази добронамереност и да продължим да развиваме. В този смисъл много са сериозни разговорите. Аз съвсем наскоро имах срещи и с новия турски посланик у нас. Разговорите за изграждане на такива реципрочни културни центрове вече са част от нашето ежедневие. Имаме и конкретни проекти, има възможности да се реализират, да реализираме ние там такъв, тук в София също. Аз мисля, че това практически в скоро време ще можем да дадем ясни знаци как и кога ще се случи.

Водещ: Може ли българската култура да се представя още по-успешно в нашата югоизточна съседка?

Боил Банов: Между другото българската култура е добре представена в Турция. Ние имаме много силно взаимодействие на ниво театри, на ниво музикални състави, на ниво фолклорни състави. Много чести са размените, ходенията на фестивали в Турция, реципрочно у нас гастроли на наши творци там, на турски тук. Така че тези взаимоотношения са в една доста напреднала фаза и те са всъщност естествената основа, на която се гради всичко друго, включително и политиката. Между другото същото е положението и със Западните Балкани. Важната политическа стъпка с оглед развитието на Европа и нашето присъствие и на България като регион в рамките на обединена Европа, в крайна сметка основите са поставени от едно изключително богато, сериозно, дългосрочно културно взаимодействие.

Водещ: Как гледате на този елемент на междукултурната дипломация, която има своята тежест в междудържавните отношения?

Боил Банов: Аз мога да подкрепя вашата позиция, която изразихте през въпроса. Това е ключов елемент в разбирането вече на много политици в Европа и по света. Дано дойде времето, когато всички разберат каква възможност е културата, каква възможност за друг тип взаимодействие, за друг тип диалог, за друг тип разбиране между народи с различна история, някой път различна религия, но опознавайки се един друг и взаимодействайки, то дава една друга възможност за баланс в ключови, във важни неща. В Европа, в ЕК, в Европейския парламент тази тема е широко дискутирана. Тя придобива все повече поддръжници, все повече наистина хора разбират, че в голяма степен това е ключът към разрешаване на конфликти. Това е ключът към осъзнаването, че ние в крайна сметка имаме една обща принадлежност и тя е на тази земя и на този свят.

Водещ: Благодаря ви за този разговор, господин министър.

Боил Банов: Благодаря и аз.
Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница