У нас 8 области нямат денонощни аптеки. Хиляди българи трябва да пътуват с километри, ако се нуждаят спешно от медикаменти след края на работното времестраница1/4
Дата24.10.2018
Размер261 Kb.
  1   2   3   4
www.btv.bg, 10.04.2015 г.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/hiljadi-balgari-ot-8-oblasti-njamat-denonoshtna-apteka.html
Жителите на 8 области нямат денонощна аптека
Хората се запасяват вкъщи
У нас 8 области нямат денонощни аптеки. Хиляди българи трябва да пътуват с километри, ако се нуждаят спешно от медикаменти след края на работното време.

Трудно е да се даде еднозначен отговор на въпроса кога ще има решение, при положение, че аптеките, освен здравни заведения, са и частни фирми, които целят печалба.

Без нито една денонощно работеща аптека са областите Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, Плевен, Разград, Смолян, Търговище.

Левче на час

В Ловеч има 16 аптеки, краят на работното време на повечето е 20:00 часа вечерта. Най-близката денонощна аптека е във Велико Търново. Хората се запасяват вкъщи.

От общината са предложили на местните фармацевти преференциални условия за работа през нощта.

„Да ги облекчим с местните такси, другото предложение, което направихме това да бъде субсидирана дейността им на час, когато работят през нощта. Това са основни предложения, които те би трябвало да разгледат и да решат дали ще ги приемат или не”, каза зам.-кметът на Ловеч инж. Пламен Петков.

От кметството са предложили по лев на час за нощна смяна, но според фармацевтите сумата е твърде малка, за да покрие разходите.

„Населението не е достатъчно, икономически не е изгодно и плюс това ние сме много малко аптеки и няма кой да ангажираме всяка вечер да седи и да работи през нощта нощна смяна. Просто е невъзможно. икономически невъзможно, физически не е възможно, дори не става въпрос само за пари”, подчерта Владимир Ганчев от Български фармацевтичен съюз - Ловеч.

Продажба на лекарства без лекарско предписание от вендинг автомати или разкриване на аптеки в спешните отделения на болниците са възможни решения на проблема, смятат от фармацевтичния съюз.

С касата работите ли?

Малко над 100 са денонощните аптеки в страната, най-много от тях са в София. Има обаче и още един голям проблем - не навсякъде има аптеки, които работят със здравната каса.

Най-засегнати са областите Монтана, Видин, Русе и Добрич, където най-много населени места са без такива аптеки.

Все още не е факт Националната аптечна карта, която да покаже ясно къде в страната е нарушен достъпът до лекарства за пациентите и да помогне за решаването на проблема.


www.novatv.bg, 11.04.2015 г.

http://novanews.novatv.bg/news/view/2015/04/11/107604/
Родители пътуват в чужбина за лекарства
Това е единственият начин да спасят децата си от смъртоносни пристъпи
От няколко седмици в "Събуди се" алармираме за хора с епилепсия, оставени да се мъчат буквално с тежки пристъпи. Медикаментът, който облекчава състоянието им, беше спрян от продажба. Трябваше да бъде пуснат негов заместител, три пъти по-скъп. Вече четвърти месец обаче, въпросният заместител липсва.

За да спасят децата си, родители започнаха да пътуват до Сърбия и да "пазаруват" лекарства за тях и за други деца страдащи от ежедневни кризи.

„Този Ривотрил е основното звено в лечението. Той го поддържа. Без него ще си замине детето”, обяснява Илинка Тончева, майката на Васко.

За Васко ви разказахме преди 2 седмици. Има епилепсия от бебе. От жестоките гърчове, които получава, го спасява единствено въпросното лекарство. От няколко месеца обаче, в родните аптеки медикаменът липсва и по думите на майка му, е истинско чудо, че младежът е все още жив.

Мъките, които в момента изпитват Васко и всички 70 000 болни от епилепсия у нас, трогнаха дълбоко зрителите на Нова.

Десетки наши зрители бръкнаха в домашната си аптечка и дариха собствените си лекарства на нуждаещите се. Кризата с медикамента продължава и до днес. Обещанието, че заместителят му ще бъде в аптеките скоро, не беше спазено. Междувременно телефонът на Асоциацията на родители на деца с епилепсия прегря от молби за помощ. Затова оттам взели нестандартното решение да пътуват до Сърбия "на пазар за лекарства".

„Пътувахме до Димитровград, най-близката дестинация, закупихме си лекарство с рецепти и със зелени талони, на които пише, че тези болни се нуждаят от лечение с Ривотрил. - На границата имахте ли проблеми? - За границата до този момент не сме имали проблеми”, разказва Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия.

Но може и да имат, опасяват се родителите, докато получават лекарства за децата си, внос от Сърбия. Според тях, съгласно Закона за лекарствените средства, това, което са направили, ги превръща в престъпници. Но казват, че това не ги интересува, защото са спасили децата си. Поне за известно време.

Закупените от Сърбия количества ще стигнат само за няколко деца. Най-много за два месеца. След това отново ги очакват тежки кризи.

Защо вече 4 месеца епилептици са оставени да се мъчат в гърчове, попитахме Агенцията по лекарствата. Оттам обясниха, че фирмата, която притежава разрешителното за лекарството-заместител обещала да го пусне в аптеките на 30 април.

Защо чак тогава и ще бъде ли спазено обещанието, поискахме да разберам от самата фирма. Телефонния номер предоставен за връзка с тях обаче, не e активен, а на адреса в скъп жилищен комплекс, не бяхме допуснати от охраната с мотив, че управителят го няма.
www.tv7.bg, 11.04.2015 г.

http://news7.bg/_l.n_i.143168_c.24.html#.VSocQPAoER9
Още няма заместител на "Ривотрил"
Животоспасяващото лекарство не се продава у нас от началото на годината.

Стотици пациенти още чакат в аптеките, да се появи заместител на "Ривотрила".

Животоспасяващото лекарство не се продава у нас от началото на годината. Пациентите с епилепсия и тежка форма на депресия са принудени да го купуват от съседни държави или на черния пазар.

Преди дни пред TV7 зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, заяви, че заместител ще има на 10 април. Аптекарите обаче казват, че доставки все още няма. Вносът се бави заради фирмата производител, твърдят здравните власти.

Очаква се първите количества да пристигнат в края на април. Лекарството заместител няма да се поема от Здравната каса и ще е по-скъпо от "Ривотрила".


10.04.2015 г., с. 17
3500 сменят инсулина
Около 3500 диабетици трябва да сменят инсулиновия си препарат заради спрените 3 вида инсулин на производителя „Санофи Авентис", съобщи Мариана Александрова, председател на сдружение .Диабет, предиабет и метаболитен синдром".

През юли се очаква доставките на спрените 3 инсуман, инсуман комб и инсуман ра-пид патрони да бъде възстановена. Временният недостиг се дължи на технологични затруднения в един от заводите, пише в писмо от фармацевтичния производител до НЗОК.

Смяната трябва да стане при лекуващия ендокринолог, уточняват от касата. Тя има договор с още 2 фирми производители на човешки инсулини, каквито са липсващите в аптеките. Всички те са много близки и се очаква смяната да стане без сериозни сътресения. При около 10% от пациентите ще се наложи по-активно наблюдение, докато се уточнят нужните единици инсулин. Осигурен е директен достъп до ендокринолозите, без да се искат талони.


10.04.2015 г., с. 5
ДПС готви вот срещу Петър Москов
Вот на недоверие срещу кабинета за здравната политика обмислят в ДПС. Причината е проектът за промени на закона за здравното осигуряване (ЗЗО) на министър Петър Москов. Той ще се разглежда на второ четене след великденската ваканция на депутатите. Реформите, които се предлагат, са бутафорни, ако преди говорихме за морална непригодност на здравния министър, сега трябва да говорим за функционална и политическа непригодност, заяви д-р Тунчер Кърджалиев.

Най-слабото място в предлаганите промени според ДПС е разделянето на пакета на здравната каса на две части - основна и допълнителна. Това ще доведе до ощетяване на хората, създаване на листи на чакащите и предпоставки за корупция. Няма как да има модел на здравно осигуряване чрез разбиване на солидарния принцип в него, обясни д-р Хасан Адемов. От партията обмислят дали да започнат сондаж на мнението за вот на недоверие сред останалите партии, след като видят резултатите от гласуването на закона на второ четене. Няма основание за вот на недоверие, разделянето на пакета ще гарантира безплатно лечение за всички социално значими заболявания, контрира зам. здравният министър д-р Бойко Пенков в кулоарите на Парламента.

Освен срещу разделянето на пакета от ДПС се обявиха и срещу увеличаването на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК с още двама души. Причината е, че така общественият фонд ще се одържави напълно. За сметка на това от партията предлагат държавата да плаща здравните вноски на трайно безработните, които са отпаднали от системата върху половината от дохода на самоосигуряващите се. Както и да се даде възможност в семействата, където работи само един човек, да осигурява другия върху 50% от дохода за самоосигуряващите се или върху 30% за всеки следващ член. Освен това от ДПС искат да отпадне увеличаването на периода, за който некоректните длъжници трябва да си платят вноските, за да се върнат в системата. С промените се предвижда те да се увеличат от три на 15 години. Срещу това условие са и самите реформатори. Внесохме промени периодът да се намали на 5 години, заяви доц. Димитър Шишков.
Ако бъде внесен вот на недоверие в сферата на здравеопазването, внимателно ще бъдат обсъдени мотивите и групата ще вземе решение дали да го подкрепи и как да участва. Това отговори зам.-председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов на въпрос дали ще подкрепи вот на недоверие в сферата на здравеопазването.
Снимка на две колони – Вот на недоверие може да внесат ДПС и БСП срещу зравния министър Петър Москов
VINF 15:28:00 09-04-2015

MH1527VI.028

надзорен съвет - здравна каса - лекарства

Проблемът с лекарствата за лечение на онкологични заболявания

в болнични условия ще бъде обсъждан

на Надзорен съвет на Здравната каса

София, 9 април /Десислава Пеева, БТА/

Проблемът с лекарствата за лечение на онкологични

заболявания в болнични условия ще бъде обсъждан следващата

седмица по време на заседание на Надзорния съвет на Националната

здравноосигурителна каса /НЗОК/. Това казаха за БТА от

пресслужбата на НЗОК по повод сигнали от пациенти, на които са

им били отказани лекарства.

Заседанието на Надзорния съвет ще бъде на 15 април.


www.btv.bg, 09.04.2015 г.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/nov-risk-za-lechenieto-na-onkobolnite-v-balgarija.html
Нов риск за лечението на онкоболните в България
Пациенти сигнализираха, че вече липсват медикаменти
Лечението на онкоболните в България отново е в риск. Болниците предупредиха, че парите за лекарства са значително намалени и лечението е поставено на карта. Пациенти сигнализираха, че вече липсват медикаменти.

Точно лечебните заведения сигнализираха, че са намалени бюджетите за лекарства за онколечение. Разпространяват се протестни писма от онколози и пациенти, че се задават листи на чакащите и се създава пряка опасност за живота на пациентите.

От миналата година майката на Катерина Панчева се лекува с т. нар. скъпоструваща таргетна терапия. Когато отишли в болницата в сряда, научили, че медикамента го няма. Пациентката има още три хапчета - до понеделник. Ако иска да продължи лечението си, ще трябва да намира по близо 5 000 лв. всеки месец.

„Това е съвременен геноцид! Звучи ми като „Дай да ги убием! Те така или иначе са болни, ако им спрем лекарствата, те просто ще умрат по-бързо”, коментира дъщерята на пациентката с онкологично заболяване.

Здравната каса вече няма да изплаща на болниците пари над определения бюджет. Ако лечебните заведения продължат да лекуват, ще бъде за тяхна сметка.

В пловдивския онкологичен център обаче парите за лекарства са орязани с 38%. Бюджетът за април свършва след празниците. „Не искам да изговарям онази вече анатемосана фраза „листа на чакащите”. Ние просто спираме дейност, ние няма как да лекуваме своите пациенти, тъй като ние няма да имаме средства, с които да закупим лекарствените продукти. Спирането на лечебна дейност значи, приемете го, че ще връщаме пациенти”, заяви управителят на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Калин Калинов.

Лекарите от онкологичния център са в шок. „Би трябвало 38% по-малко пациенти да предвидим да лекуваме. Мен трябва някой да ме посъветва кои 38% да не лекувам и кои да лекувам”, посочи д-р Антоанета Томова.

Здравното министерство обещава, че пациентите няма да пострадат. „Всеки има приятел, близки, роднини, които са били засегнати от това страдание. Знаем каква е битката и какво струва, така че никой от нас, хората, участващи в здравеопазването, няма да си позволи подобно поведение”, увери зам.-министър Бойко Пенков.

В края на месеца Надзорният съвет на Здравната каса ще преразгледа бюджетите. Ако се налага, ще бъдат осигурени допълнителни пари от резерва на институцията.
Онкоболните в България са около 300 000 души – колкото са жителите на един областен град, така че този проблем засяга както тях, така и техните близки и семейства.


10-17.04.2015 г., с. 25
Касата омекна за твърдите бюджети
Вълната от обществено и съсловно недоволство все пак принуди ръководството на здравната каса да преосмисли новата си методика за финансиране на болниците. На последното си заседание надзорният съвет на осигурителния фонд възложи на оперативното ръководство в лицето на управителя Глинка Комитов да изготви проект за промяна в месечното разпределение на бюджетите на лечебните заведения. Тя ще бъде направена въз основа на информация, която здравното ведомство вече е предоставило на касата. Оказва се, че са били допуснати "определени диспропорции", както заяви заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков. Той уточни, че онези болници, които реално извършват спешна помощ, вече ще получават 96% от отчетеното от тях през миналата година. Според Шарков, вероятно по "технически причини", е било допуснато лечебниците без спешност да имат заложени същите средства, но това ще бъде коригирано. Идеята е да се вземе например от специализираните болници за рехабилитация, които не обслужват спешни пациенти, и да се даде на онези, които работят 24 часа, седем дни в седмицата. Промени ще се направят и при плащанията за хемодиализа. Болниците, в които се прилага този метод, ще получат повече пари от досега предвиденото. В същото време Шарков отрече в министерството или в здравната каса да са постъпвали сигнали за намалени плащания на лекарства за онкологично лечение.

"Има много съществени разлики в сумите, които се изразходват за лекарствено лечение на онкологични пациенти в отделните болници със структури за химиотерапия. В близко време ще се направи анализ на причините за това", допълни другият заместник-министър Бойко Пенков. Той каза, че ще се върви към уеднаквяване на моделите за лекарствено онкологично лечение в съответствие със "златния стандарт", утвърден в химиотерапията. Пенков също призна, че в методиката има "неогледани неща" и даде пример с хемодиализата. По думите му, оперативното ръководство на касата е трябвало да извади тези средства от общия бюджет, за да няма напрежение. Той обаче заяви, че хоспитализациите у нас са доста над средното ниво за Европа, а обосноваността на някои от тях е доста съмнителна. "Оттук нататък трябва да работим за високи резултати от проведеното лечение“, посочи Пенков. Здравната каса планира много строго да прецизира показанията за постъпване в болница.


Снимка на три колони - Шарков и Пенков ще балансират между интересите на министерството, здравната каса и болниците.


11.04.2015 г., с. 5
Клиники пред затваряне заради гаф в правилата за финансиране
Променят методиката след 28 април
Анна Ботинова

Клиники, отделения и цели болници трябва да затворят, ако се спазят новите правила за финансиране на болничната помощ. Причината е пропуск в документа, който не отчита нито сериозно намаление, нито увеличение в обема на дейността през 2015 г. спрямо 2014 г.

„Болницата в Казанлък например е била в ремонт миналата година, работила е по-малко и е имала много по-ниски приходи. Тази година работи така, както през 2013 г., но никой не го отчита и тя получава по-малък бюджет", обясни зам. здравният министър д-р Бойко Пенков. Същевременно болничните директори са задължени да не надхвърлят подадените месечни лимити, иначе ги чака уволнение.

Методиката не отразява дали дадена болница е закрила дейности, открила е нови, дали е намалила или увеличила други. Според документа от март тази година тя получава финансиране на исторически принцип. Това означава, че за април 2015 г. трябва да получи 90 или 95 % от отчетеното през април 2014 г. В някои столични клиники тази година работят с 20% по-малко от същия период за миналата година, но получават повече пари, защото бюджетът се изчислява на база миналогодишния. Други пък са увеличили дейността с 400%, а получават бюджет, според който трябва да затворят до октомври.

„Тези пропуски, както и спешните случаи, трябва да бъдат отразени в методиката. На 28 април чакаме анализ от оперативното ръководство на НЗОК, з да може да се вземат решения", каза д-р Пенков. На потърпевшите болници ще бъде променена прогнозната част на бюджета. За изработеното дотогава те може да подават молби за финансиране до районните каси. Решението ще се взема от надзора на НЗОК.

Междувременно в МЗ се формира работна група, която ще разпределя дейностите в основен и допълнителен пакет. Всички здравни институции правят анализ на потреблението на услугите от сегашния пакет на НЗОК. След като се установи кои са услугите с най-голямо търсене, ще се решава кои заболявания остават в основния пакет и кои ще минат към допълнителния. Разликата е, че за допълнителния пациентът ще плаща чрез дружествата за здравно застраховане.

Възможно е НЗОК да финансира част от тези дейности в определен годишен обем, а пациентът да доплаща. Други прегледи, изследвания и терапии може да останат изцяло платени от пациента чрез частното осигуряване.

Финалният вариант на проектите за пакети вероятно ще бъде готов през юни, каза още д-р Пенков. Спешен пакет няма да има. Става дума за обема на спешните дейности, осигурени чрез Бърза помощ и спешните приемни отделения в болниците, които се определят от здравния министър. Това са дейностите, които са категорично финансирани от държавата за всички, без пациентът да плаща, независимо дали е осигурен.

Лимитите за хемодиализа ще бъдат преразгледани

Това се очаква да стане и в онкологията, но при някои условия. „Първо те трябва да си преразгледат терапиите и да говорим за рационална лекарствена терапия, спазване на правилата по фармакотерапевтичното ръководство, одобрено от Националния съвет за лечение на онкологични заболявания, и тогава ние ще преразгледаме всичко", обясни д-р Пенков.


Снимка на три колони – Новите условия във финансирането на болниците създават затруднения и за пациенти, и за лекари.10-17.04.2015 г., с.20-21
По-добро здраве със същите пари?
Ведомството на Петър Москов се опитва да изкара от сивата зона около 4 млрд. лв., с които болните доплащат за лечение
Десислава Николова

Н. е с тежка форма на рак на кръвта и трябва да чака за химиотерапия. Не защото го няма лекарството, а защото болницата, в която се лекува, е задлъжняла и получава доставки по-рядко. Може да си купи медикамента, ако има за това няколко хиляди лева, или да чака.

Дали има листи на чакащите в България? Има, и от чакането зависят животи. Здравното министерство се опитва с промените в Закона за здравното осигуряване, които предлага, да не се чака и плаща нищо на болницата за лечение на заболявания, от които зависи животът като рак, инсулт, инфаркт, детски болести. Това ще стане чрез формулиране на основния пакет здравни услуги, който ще покрива 80% от сегашните дейности, които здравната каса плаща. Останалите медицински дейности в болница ще се покриват от допълнителния пакет, като пациентът попада в листа на чакащите за безплатни процедури или пък доплаща в брой или чрез застраховка, ако иска да се лекува веднага.

В момента законът е на второ четене в здравна комисия и според досега приетия текст какво точно да съдържат двата пакета ще бъде обект на наредба, която ще издаде здравното министерство след приемането на закона. Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в момента изработват критериите за това кои заболявания ще попаднат в основния и кои в допълнителния пакет (виж интервюто с д-р Димитър Петров, подуправител на здравната каса).

В момента обаче здравното министерство е изправено пред предизвикателството да се опита да побере лечението на основните заболявания в сегашния бюджет на здравната каса и освен това да наложи критерии, при които се плаща за качество на лечението. Според доклада на Световната банка до правителството от февруари т.г. чрез здравни осигуровки и субсидии от държавата се покриват общо услуги на стойност над 3 млрд. лв. На теория здравната каса покрива основен пакет, в който са включени всички възможни медицински дейности, с малки изключения. На практика обаче основният пакет съвсем не покрива всичко и встрани от рамките му остават тежко болни хора, които трябва да търсят пари, за да оживеят.

Предизвикателството е освен тежкоболните да не чакат нито минута, да се направи така, че на светло да излязат още около 4 млрд. лв., които пациентите плащат в брой за допълнителни услуги, въпреки че са здравноосигурени – избор на екип, медикаменти и консумативи, специални медицински изделия и изследвания. Идеята е те да бъдат канализирани в регламентирани доплащания по допълнителния пакет и тези 4 млрд. лв. рязко да намалеят.

Защо парите не стигат?

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, който в момента е секретар на работната група по промяната на здравното законодателство, в която участват медицинските специалисти, пациентските организации и здравните институции, припомня, че здравната система в сегашния й вид е замислена да работи с 12% здравна вноска, като 6% са били за извънболничната помощ и останалите 6% - за болничната. Включително т.нар. голям резерв на здравната каса от здравни вноски в БНБ се събираше, за да подпомогне финансово болничната реформа.

"В момента здравната каса работи с 8% здравна вноска и това натрупва огромното напрежение, дълговете, изкривяванията на системата. На всички е ясно, че парите не стигат, за да покрият всички възможни заболявания. В този й вид системата може да отдели 3 млрд. лв. за основния пакет здравни услуги, който трябва да се свие", коментира д-р Хасърджиев.

На практика основният проблем е справедливото разпределение на средствата от здравни вноски, от които около 2 млрд. лв. са от осигуряващите се в частния сектор и малко под 1 млрд. са осигуровки, които внася държавата за осигурените от нея 4.5 млн. души.

Тези средства не покриват реалната себестойност на лечението в болница, за което се харчи най-голямата сума от вноските. Постройката е обратната – това какво получават болниците се изчислява на база на събраните средства в здравната каса, самите клиники получават еднакво за приет пациент, независимо от качеството и изхода от лечението.

"Моделът за плащане на услуга е този, който налага този хищнически подход за свръххоспитализации. Всяка година трябва да се хоспитализират все повече болни - не толкова, за да работят болниците на печалбата, а да си изкарат заплатите. Системата трябва да работи така, че заплащането да е толкова по-високо, колкото по-тежко болен е пациентът. В момента тя е настроена така, че да приема колкото може повече леки и практически здрави хора, за да покрие лечението на един тежко болен", коментира проф. Асен Гудев, председател на Съюза на медицинските специалисти.

Нито един от служителите и работодателите не е съгласен да плаща повече за нереформирана здравна система, в която болниците са близо 400 и няма измерител за качество.

Така листите на чакащите, които най-много притесняват пациентите, на практика съществуват и в момента там, където е възможно.

Как ще се случи чакането?

В момента текстът, който се предлага, е със здравната вноска да се покрият основният и допълнителният пакет лечение. За основния нито един от пациентите няма да плаща нищо в болница, включително и за консумативите. При допълнителния, който ще включва леки и неживотозастрашаващи състояния, ще се получава услуга безплатно след известно изчакване или ако пациентът иска това да се случи веднага, ще трябва да плати допълнително в брой или чрез частен фонд.

"Доплащането го има и в момента, то е общо 4 млрд. лв. и идва от джоба на болния, на страдащия човек. Въпросът е да се изсветли и да се намали", казва д-р Хасърджиев.

Според него обаче допълнителният пакет трябва да бъде предмет на солидарно осигуряване, а не на допълнително застраховане, каквото е предложението. По този начин застрахователите или осигурителите няма да могат да имат основания да връщат хронично болни хора, няма да има дискриминация по възраст и заболявания и ще се запази солидарният модел.

В този случай обаче стои въпросът с какви средства държавата ще покрива допълнителните услуги на възрастните и социалнослабите пациенти, на хората без доход и дали пак държавата ще трябва да плаща от данъците на останалите осигуровките на огромната държавна администрация, отбелязва д-р Хасърджиев.

Ако доплащането ще се случва само за онези, които искат да получат услуга по-бързо, съществува риск от това да се създадат привилегировани групи от платежоспособни пациенти, които да изпреварват възрастните, бедни??? и болни хора.

"Едва ли ще се стигне дотам. От пакетите не се вадят услуги. Просто смяната на тазобедрена става може да стане след един месец, но ще има ограничения дали съответната болница ще може да смени 10 или 5 стави за определен период от време", смята д-р Хасърджиев.

Проф. Гудев обяснява, че в случая не се търси вариант да се въвежда доплащане и да се спечелят повече пари, а да се направи така, че болницата да се съсредоточи върху лечението на най-тежко болните.

"Разговорът може да се води само за пари, смисълът на определянето на тези пакети е да се установи за какво точно се плаща и да се плаща за качество", казва той.
Символичен протест

Някои от частните болници посрещнаха професионалния си празник с обявен символичен протест заради новата методика за плащане на лечението Тя е в сила от месец март и нейната основна цел е тази година да няма актуализация на бюджета на НЗОК. Затова болниците получават между 80 и 95% от средствата, които са получили през 2014 г. През миналата година при бюджет на касата от 1.1 млрд. лв. болниците лекуваха над 2 млн. пациенти за 1.6 млрд. лв. През тази имат лимит от 1.2 млрд. лв.Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница