Участниците във фестивала празнуват вечер на нациите в Двореца на културата в Перникстраница1/3
Дата23.07.2016
Размер284.45 Kb.
#2671
  1   2   3

Участниците във фестивала празнуват вечер на нациите в Двореца на културата в Перник
27 януари 2008 | 18:11 | Агенция "Фокус"

Перник. Приключи ХVІІ издание на фестивала на маскарадното изкуство “Сурва” – 2008 г. в Перник, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Участниците извиха хоро на площада в карнавалния град. Сурвакарството е традиционен празник за Северозападна България и се пази ревниво от местните общности, които го предават по родова линия на мъжете в семейството. Освен многобройна публика фестивалът бе зарадван и с хубаво – слънчево време. Участниците в тържеството запалиха факли. Фестивалната вечер продължава с Вечерта на нациите, по време на която на коктейл, организиран от кмета на Перник – Росица Янакиева участниците ще могат да се срещнат и да обменят идеи и познанства. Всички участници са поканени в Двореца на културата в Перник.
Десислава АНТОВА


Фестивалът “Сурва” е уникален за цяла Европа, според Федерацията на карнавалните градове27 януари 2008 | 17:43 | Агенция "Фокус"

Перник. Фестивалът “Сурва” е уникален за цяла Европа. Това заяви председателят на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) Хенри Ван дер Кроон по време на заключителната пресконференция с участието на представители на гостуващи карнавални групи и спонсори, предаде репортер на Агенция “Фокус” .
Хенри Ван дер Кроон подчерта, че има сериозен напредък по отношение на организацията на фестивала в Перник. По думите му за пръв вижда града толкова чист и добре осветен през нощта. Хенри Ван дер Кроон заяви, че ще връчи медал – почетен знак на Федерацията на европейските карнавални градове за най-големия спонсор – “Минна компания” – генерален спонсор на фестивала “Сурва” – 2008 г. Барон Ван дер Кроон отправи комплименти за топлината и гостоприемството на перничани. Той отбеляза, че в публиката можеха да се видят четири поколения – деца, младежи, хора на средна възраст, както и възрастни.
В края на фестивала Росица Янакиева – кмет на Перник заяви, че общият брой на участниците е 5 808 души. Благодарности за гостоприемството отправиха и представителите на 12 гостуващи групи от Индия, Италия, Грузия, Македония, Италия, Сърбия, Черна гора, Турция, Словения. Председателя на журито Георги Краев обясни, че журито е изключително затруднено да избере победителите. В журито участват най-добрите учени в областта на маскарадното изкуство. Очаква се в 21.00 часа да станат ясни победителите, участвали в конкурсната програма на ХVІІ издание на фестивала на маскарадното изкуство “Сурва” – 2008 г. в Перник. До края на фиестата остават две български групи, които да дефилират пред журито на фестивала.
Десислава АНТОВА


Цените на сувенирите от фестивала “Сурва” варират в големи интервали27 януари 2008 | 15:20 | Агенция "Фокус"

Перник. От 5 до 75 лв. е цената на един сувенир, представляващ кукерска маска, изработен от дърво или кожа. Сувенирите се продават по време на фестивала на маскарадното изкуство “Сурва”, предаде репортер на Агенция “Фокус” . Цената на хлопките и на звънците варира според големината им от 5 и 105 лв. Най-много обаче се купуват перуките в ярки цветове, които се продават на цена от 10 лв.
В историческия музей на Перник в рамките на фестивалните дни посетителите могат да влязат и да разгледат, безплатно етнографските и археологически колекции. Характерното за Пернишка област е, че обхваща няколко етнографски области, които са близки по своя поминък – овцевъдство, добив на мед, както и отглеждане на соколи за лов. Освен това трънчани и знеполци са строители. Първата етнографска област обхваща селищата от радомирско, наречена Мрака, а хората мрачани. Граово и Брезник, Знеполе – цялото Трънско поле, а северозападната част се нарича Краище. Хората в тази област обичат да се шегуват със себе си. За тях разказват, че са консервативни, подозрителни и трудно приемат новостите, но за сметка на това са искрени и гостоприемни.
Десислава АНТОВА


Провеждането на фестивала “Сурва” в Перник струва 215 хиляди лева26 януари 2008 | 16:34 | Агенция "Фокус"

Перник. Провеждането на фестивала “Сурва” струва 215 хиляди лева. От тях 20 хиляди лева предостави Министерството на културата. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” кметът на Община Перник – Росица Янакиева. “Община Перник има сериозни финансови затруднения и за мен беше ясно, че ние не можем да си позволим да правим този фестивал с бюджетни средства, защото задълженията към момента на общината надвишават 11 млн. лв.”, посочи кметът на Перник. В същото време - това е празник за града и общината и в никакъв случай не може да си позволим да не проведем този традиционен фестивал. “Всички средства са ни предоставени от наши спонсори. Хубавото бе, че те не поставиха никакви условия, напротив - въпрос на чест бе за пернишкия бизнес да помогне за провеждането на една сериозна културна изява”, заяви Янакиева. По думите й - чуждестранните групи са елемент, който обогатява фестивала и показва чужди традиции и култури, които заслужават уважение. “Нашият фестивал се провежда от 1966 година, а от 1985 година е с международно участие. Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове и отдавна в цял свят се знае, че в Перник в през януари се провежда това грандиозно маскарадно шоу”, посочи Янакиева.
Десислава АНТОВА


Над 25 хиляди души наблюдават фестивала "Сурва" в Перник26 януари 2008 | 14:54 | Агенция "Фокус"

Перник. До момента пред журито на фестивала "Сурва" са дефилирали 20 български групи от общо 43 участници в днешния ден на конкурсната програма, предаде репортер на Агенция "Фокус". Очаква се те да се представят пред журито до 19.00 часа тази вечер. Журито ще оценява днес и утре, като резултатите от класацията ще бъдат представени на пресконференция в понеделник от 10.00 часа. На втората сцена вече се представиха три от чуждестранните групи – от Грузия, Италия и Македония.
Днес продължават срещите на кмета Росица Янакиева с делегации от Сърбия. От 15.00 часа започва срещата с делегацията на кмета на гр. Люблин - Полша, а от 16.00 часа е насрочена срещата с делегацията от гр. Бурса - Турция. Утре от 10.00 часа е предвидена срещата на кмета на Перник с китайския министър на труда и социалното осигуряване - Тян Ченпин. Утре той ще е официален гост на фестивала "Сурва" в Перник, а от 16.00 часа ще започне официалната пресконференция с чуждестранните гости.
Над 25 хиляди души са зрителите на спектакъла в центъра на Перник, според служители на полицията.
Десислава АНТОВА


Фестивалът "Сурва" в Перник - снимка26 януари 2008 | 14:40 | Агенция "Фокус"

Перник. Фестивалът "Сурва" в Перник.

Снимка: Десислава АНТОВА
За да видите снимката в голям размер, кликнете върху неяКметът на Перник ще участва в срещата на Федерацията на европейските карнавални градове във Франция26 януари 2008 | 13:48 | Агенция "Фокус"

Перник. Кметът на Перник – Росица Янакиева ще присъства на срещата на Федерацията на европейските карнавални градове, която тази година ще бъде във Франция. Това ще отвори вратите на Перник за сътрудничество с градове от цяла Европа. Това каза пред репортер на Агенция “Фокус” председателят на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри Ван дер Кроон, след срещата си с кметицата. Ван дер Кроон посочи, че вижда развитие във фестивала, особено с участието на групи, като Грузия, Индия или пък групата от Турция, която няма собствен фестивал и все пак нейни представители са дошли в Перник. "Това е добре, както за тяхната мотивация, така и за мотивацията на българите, които участват във фестивала", посочи Кроон. Той каза още, че евентуалното участие на чуждестранни групи в конкурсната програма на фестивала, би трябвало да бъде в отделна категория, защото те са различни и не могат да бъдат сравнявани помежду си.
"Трудно ми е да давам оценка на работата на общината, защото съм тук само от сутринта. Трябва да кажа, че всичко, което са правили предишните управи на града допринася за представянето на фестивала “Сурва”. Определено има прогрес и това е резултат от тяхната работа", заяви Кроон.
По думите му всеки кмет на Перник, включително и настоящият играе изключително важна роля в организацията, защото кметът е председател на националната секция, обединяваща всички маскарадни групи от цяла България. Той посочи, че Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове от 1985 година.
Десислава АНТОВА

За да видите снимката в цял размер, щракнете с мишката върху нея.
Човек припадна в центъра на Перник по време на фестивала “Сурва”26 януари 2008 | 13:31 | Агенция "Фокус"


Каталог: Pk drugi
Pk drugi -> Сурвакарска група при ок “дворец на културата” град перник
Pk drugi -> 215 хиляди лева струва провеждането на ХVІІ международен фестивал на маскарадното изкуство "Сурва" в гр. Перник
Pk drugi -> 215 хиляди лева струва провеждането на ХVІІ международен фестивал на маскарадното изкуство "Сурва" в гр. Перник
Pk drugi -> Кметовете на Перник, Кавадарци (Македония) и Електростал (Русия) се договориха да си сътрудничат
Pk drugi -> 17 международен фестивал на маскарадните игри перник 2008 награди жури в състав


Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница