Учебна практикастраница1/3
Дата09.04.2022
Размер0.93 Mb.
#114058
  1   2   3
Биокамини

КУРСОВА РАБОТА

ТЕМА: УЧЕБНА ПРАКТИКА

 

ИЗГОТВИЛ: ПРОВЕРИЛ:

Име: Галина Димитрова д-р Ивалина Климентинова

Специалност: Стопанско управление

Шести семестър, задочна форма

Фак. №1906011773:

ВЕЛИКО ТЪРНОВО, 2022г.

Биоетанола като топлина


Тази снимка от Неизвестен автор е лицензирана с CC BY-SA

Какво е биоетанол?

Биооетанолът е запалима безцветна течност, която всъщност е етанол. От своя страна, етанолът се произвежда или от петрол, или от биомаса. Именно етанолът, произведен от биомаса, най- често е наричан БИОЕТАНОЛ. Той е химически идентичен с етанола, получен от нефт. Обичайните суровини за биоетанол включват царевица, трева, захарна тръстика, картофи, водорасли или друга биомаса. Суровините преминават ферментация, по време на която някои видове дрожди усвояват захарта, съдържаща се във суровините. При този процес се отделя биоетанол и въглероден диоксид.


Процесът на преработка на културите, богати на растителни захари, преминава през следните няколко етапа. Първоначално, суровината се измива и раздробява на по-дребни частици, обикновено с размер 20-25 см. Така подготвена се подава към мелница, която често обединява два процеса - смилане и извличане на сока. На следващия етап сокът се филтрира. Получените отпадни продукти могат де се използват като гориво, например за отоплителни котли. След филтрирането сиропът се подлага на изпарение и кристализация, следствие от което се получават ясни кристали и меласа. Меласата се отделя от кристалите посредством центрофугиране. Следващите етапи са пастьоризация и ферментация преди дестилацията за получаване на по-висока концентрация на алкохол. Ферментацията обикновено продължава между 4-12 часа.
Ферментацията протича във воден разтвор. Полученият разтвор има съдържание на етанол около 15%.
В последствие биоетанола се отделя чрез дестилация. За да може след това да се използва като гориво, се извършва дехидратация - остатъчната вода се извлича и се получава биоетанол с чистота над 99%.


Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница