Унсс студентски град „Хисто Ботев”, гр. София 1700



Дата15.02.2017
Размер200.13 Kb.
#14989
ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ИЗМЕРВАНЕ И ИНТЕРНАЛИЗИРАНЕ НА ВЪНШНИТЕ РАЗХОДИ ЗА ТРАНСПОРТ ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИНФРАСТРУКТУРНИТЕ ТАКСИ
Гл. ас. Христина Николова

Катедра „Икономика на транспорта”

УНСС

Студентски град „Хисто Ботев”, гр. София - 1700

тел: 8195 284/ 292



  1. УВОД

Във всеки отделен вид транспорт съществуват различни процедури за идентифициране на разходите и тяхното покриване. Съществуващата в страната система от инфраструктурни такси не насърчава ефективното и устойчиво използване на транспортната инфраструктура. Необходима е по-висока прозрачност и последователност при прилагането на принципа „потребителя плаща за това, което причинява” при определянето на инфраструктурните такси. Чрез разработването на комплекс от принципи и етапи за прилагане на единен подход за определяне на таксите може да се разрешат много от проблемите на транспортния сектор и да се подпомогне развитието на транспортните услуги. Необходимо е, също така, предприемането на мерки за подобряване използването на съществуващата инфраструктура, свързани с пренасочване към по-екологичните видове транспорт и използването на икономически инструменти за намаляване на консумацията на горива, вредните емисии и шума. Основната цел при това е повишаването на ефективността и устойчивостта на транспортната система на страната и стимулирането на конкурентноспособността на националната икономика.

Необходимостта от разработване на обща рамка за обществения транспорт е дефинирана на ниво Европейски Съюз [4]. Тя се налага поради факта, че инфраструктурните такси влияят на условията за конкуренция на вътрешния пазар, те имат връзка с осигуряването на достъп до транспортния пазар и оказват съществено влияние върху развитието на международния транспорт. За постигането на поставените цели, са обосновани следните базови концепции:

- Едни и същи основни принципи трябва да бъдат прилагани за всички обществени видове транспорт;

- Инфраструктурните такси трябва да водят до по-висока ефективност от използването на транспортната инфраструктура. Всички ползватели на транспортни съоръжения, трябва да заплащат за разходите, които причиняват, или поне да се гарантира покриването на разходите за експлоатация;

- Таксите трябва да са пряко свързани с разходите, които предизвикват ползвателите на инфраструктурата и другите разходи, включително за опазване на околната среда и останалите външни разходи. Те трябва да се различават само когато има реални различия в разходите и качеството на услугите и не трябва да бъдат дискриминационни по отношение на националност и произход на ползвателите.

Единственият подход, който напълно отговаря на тези критерии е определяне на таксите на база пределни обществени разходи, т.е. ползвателите заплащат разходите, вътрешни и външни, които предизвикват при потреблението на инфраструктурата. Прилагането на такъв подход ще предостави на потребителите стимули за намаляване на общите разходи на всички фирми, докато се максимизира индивидуалната печалба и по този начин се максимизира икономическото и обществено благосъстояние.

Следните основни принципи могат да намерят приложение при разработването на подобен единен подход:


  • разработване на общи основни изисквания при определянето на инфраструктурните такси в отделните видове транспорт;

  • инфраструктурните такси трябва да се основават на принципа „потребителят плаща”, съгласно който всички потребители на транспортна инфраструктура заплащат разходите, които причиняват;

  • таксите трябва да отразяват равнището и естеството на използване на инфраструктурата. Те трябва да имат пряка връзка с разходите и другите ефекти (социални или екологични), предизвикани от потребителите;

  • с цел намаляване на деформациите в конкуренцията могат да бъдат прилагани различни такси за използване на един и същ вид транспортна инфраструктура, само когато има съществени различия в инфраструктурните разходи и не се допуска дискриминация по отношение на определени потребители;

  • системата от инфраструктурни такси в транспорта трябва да осигурява висока ефективност в развитието и използването на инфраструктурата и да осигурява обществено и екологично приемливо ниво на потребление.

Прилагането на тези принципи за усъвършенстване на системата от инфраструктурни такси в транспортната система на Република България е свързано с идентифицирането и оценката на разходите за транспортна инфраструктура. Следователно, основният акцент се поставя по-скоро върху идентифицирането на елементите на разходите, отколкото върху избора на най-подходящ механизъм за определяне на таксите и покриване на разходите директно от потребителите. Предвид на това, се извеждат факторите и причините за разходите, които в последствие се изследват и категоризират с цел по нататъшното им разпределяне. Крайният резултат от използването на подхода е определяне величината на разходите за транспортна инфраструктура, падащи се на един тонкилометър, респ. едно превозно средство, които служат за определянето на инфраструктурните такси.

  1. ИНТЕРНАЛИЗИРАНЕ1 НА ВЪНШНИТЕ РАЗХОДИ

Освен разходите, отразени в прилаганите такси (вътрешни разходи), съществуват и такива, които не се заплащат от причиняващите ги лица, но които влияят върху външни за транспортния процес страни и не са включени в таксите. Част от тези външни разходи са пределни. Процедурите по разпределяне на разходите зависят от прилагания метод за оценка. Разпределянето на разходите обикновено се извършва косвено чрез теоретичен и емпиричен анализ на разходите, при използване на различни показатели и коефициенти на различните фактори на влияние [7],[9]. Така например:

- по отношение на разходите за опазване на околната среда за всички видове транспорт трябва да се определят количествата на емисиите на вредни вещества и тяхната концентрация. По този начин ще се определи степента на замърсяване, след което се определя отношението „доза-разход” с цел да се конкретизира влиянието на всеки замърсител. Този ефект по-нататък може да се трансформира и оцени като загуба на благосъстояние за обществото [1]. Практически това отношение може да се определи за специфични категории превозни средства, извършващи превози по определени направления и резултатите да се обобщят.



- по отношение на разходите за отстраняване на последствията от транспортни произшествия следва да се има предвид, че те са функция от риска за настъпване на пътни инциденти и причинените материални и нематериални щети. Следователно причинните фактори (автомобилопоток, скорост, категория на инфраструктурата, характеристика на превозното средство и качества на водача) служат за разпределяне на риска и съответните разходи. Тези показатели за разпределение могат да бъдат комбинирани с цел да се установят пределните разходи за различните типове превозни средства.

Диференциацията на таксите, отчитаща външните разходи ще създаде възможност за балансиране на съотношението между отделните видове транспорт при отчитане на външните ефекти, които те предизвикват, тъй като различните видове транспорт имат различни външни разходи. Подобна мярка ще доведе до по-ефективно въздействие на таксите върху използването на инфраструктурата. В тази връзка е необходимо едновременно въвеждане на такси за опазване на околната среда, свързани с шума, вредните емисии, транспортните произшествия и задръстванията в различните видове транспорт. От финансова гледна точка, по-ефективното използване на транспортната инфраструктура ще доведе до намаляване на необходимостта от бюджетни разходи за инфраструктура, здравеопазване и опазване на околната среда, както и преки финансови ползи от по-ниските данъци. Нетният ефект в търговския сектор ще бъде положителен, а директният ефект от по-високите транспортни такси ще бъде неутрализиран чрез намаляването на разходите, свързани със задръстванията и произшествията и от всички възможни намаления на данъци, предоставени от страна на правителството. Може да има известно свиване на транспортно интензивните отрасли, но то ще бъде малко, тъй като цялостното увеличение на превозните цени ще бъде бавно и фирмите ще съобразят материално-техническото си снабдяване и производството с новите изисквания. Тъй като търсенето на инфраструктурен капацитет се променя в зависимост от часовете в денонощието, вида на движението и направлението на алтернативните пътища, то транспортните оператори следва да заплащат различни такси за различните дестинации и време в денонощието, за да се отрази адекватно недостатъчния (изчерпан) капацитет и да се осигури по-ефективното му разпределение. Това е насока, която следва да се използва за повишаване ефективността от използването на транспортната инфраструктура.

При определянето на инфраструктурните такси, акцентът трябва да се постави върху причинителите на разходите, а не върху тяхното възникване. Инфраструктурните разходи, разходите за опазване на околната среда и за отстраняване на последиците от задръстванията могат директно да бъдат отнесени към обема на превозите. По отношение на разходите, причинени от транспортни произшествия обаче, този инструментариум може да се оцени като неподходящ. От друга страна, подходите, основани на общото данъчно облагане и специфичните транспортни данъци и такси (напр. данък върху превозните средства и такси върху течните горива), не са особено точни, тъй като не са базирани на конкретните разходи възникнали вследствие на транспортните произшествия. Освен това, тези данъци и такси не подават съответните сигнали на потребителите да коригират своето поведение предвид настъпването на инциденти.

Използването на застрахователните премии се прилага като частична мярка за покриване на този вид разходи. Застраховките могат да усилят връзката между потребителите на транспортна инфраструктура и причинените от тях разходи разходи. Разнообразието от застрахователни премии и прилагането на системи „бонус-малтус”2, може да осигури достатъчно ясни сигнали за транспортните оператори и да отрази адекватно възникващите разходи. Следователно механизмът на прилагането на застрахователни премии е най-подходящ, тъй като застрахователният сектор е усъвършенствал в детайли критериите за оценка при сключването на застрахователните полици, с цел да се отразят индивидуалните характеристики и умения на водача, изминатия от него пробег, причинените катастрофи и пр. Дерегулацията на застрахователния пазар и прилагането на индивидуални критерии за оценка на риска от причиняване на транспортни произшествия създава възможност за най-прецизно отразяване на съответните разходи.

Включването на отделни елементи на инфраструктурните такси, свързани с другите външни ефекти ще доведат до осигуряването на допълнителни приходи. От гледна точка на справедливостта, желателно е използването на акумулираните средства за компенсиране на пострадали при инциденти лица или финансирането на мерки и мероприятия за ограничаването на негативните влияния в бъдеще. Ако вместо това, средствата се разпределят за постигането на общи цели в областта на инфраструктурата, могат да се постигнат по-високи нива на покриване на разходите. Анализите, направени в рамките на изследвания върху тези проблеми в ЕС, дават основание да се обобщи, че общите приходи за транспортната система като цяло ще превишават инфраструктурните разходи.


  1. ОЦЕНКА НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ НА ВЪНШНИТЕ РАЗХОДИ В ИНФРАСТРУКТУРНИТЕ ТАКСИ

Този етап от постепенното въвеждане на единен подход за определяне на инфраструктурните такси в транспорта предвижда таксите да се определят на базата пълните обществени разходи, т.е. променливите и постоянните инфраструктурни и външни разходи. За тази цел следва да се конкретизират начините за оценка на различните видове външни разходи [10]. При това, тяхното калкулиране е свързано с определянето на пределни разходи.

При оценката на разходите за отстраняване на последствията от задръствания се използват три основни показатели, които влияят върху равнището на тези разходи – оценката на времето за извършване на превозите, съотношението „време за осъществяване на превозите - търсене на транспортни услуги” и функцията на търсенето на превози [5]. Стойностната оценка на времето за пътуване може да се извърши по няколко различни начина. На първо място, като се оцени стойността на времето за обществото като цяло. В този случай трябва да се направи разграничение между времето за работа и за почивка, което се изразходва за пътуване. Работната заплата за 1 час може да отрази производствения резултат, който може да се постигне за времето, употребено за транспорт. По отношение на времето за почивка, трябва да се оцени склонността да се заплаща за действителните или хипотетични потребителски предпочитания. Тези предпочитания се изучават с помощта на анкети. Оценката на частните пътувания се извършва при използването на неокласическия модел на индивидуалното максимизиране на полезността от потреблението на услугата при определени бюджетни ограничения. За бизнес пътуванията се отчитат отделни аспекти на производителността на едно лице. В тази област са необходими допълнителни научни изследвания с цел по-доброто обосноваване на показателите, които определят оценката на времето за извършване на превозите.

Оптималното равнище на таксите за задръствания се определя от пресечната точка на кривата на разходите на потребителите на транспортна инфраструктура и кривата на търсене на транспортни услуги. Това е така, тъй като търсенето на достъп до транспортната инфраструктура ще реагира на включването на тези разходи в таксите и по този начин самите разходи ще се намалят. Така функцията на търсенето определя отношението между действителните външни разходи и равновесните такси за отстраняване на последствията от задръствания.

Потокът от превозни средства, които предоставят транспортни услуги може да се обясни като съотношение между броя на превозните средства, които използват транспортната инфраструктура в определен период от време и съответната скорост, с която се движат тези превозни средства. Съотношението „време за осъществяване на превозите - търсене на транспортни услуги” може да се опише с различни функции3. В случая е важно да се отчете относителният дял на търсенето, което е отклонено, поради задръстванията и което ще се насочи към друго време или алтернативен маршрут.

Основен фактор, който влияе върху възникването на задръстванията са разходите на отделните потребители на инфраструктурата. Тези разходи нарастват при нарастването на броя на потребителите. По този начин, ако таксите, които заплащат потребителите са определени така, че да отразяват действителните външни разход за отстраняване на последствията от задръствания, търсенето на достъп ще се намали и заедно с него и самите външни разходи.

В ЕС са проведени редица изследвания за външните разходи, свързани с отстраняването на последствията от задръствания в автомобилния транспорт. В железопътния, въздушния и водния транспорт, обаче, тези последствия не са достатъчно изследвани [8]. Още повече, не е ясно дали тези разходи трябва да се определят като външни, когато се предлагат превози по разписание. Например, разходите, свързани със закъснения поради задръстванията и причинени от един на друг железопътен оператор, са външни, но е спорно дали закъсненията при наличието само на един оператор трябва да се разглеждат като съществени за определянето на цените или да се приеме, че те вече са включени в тях. Предвид това, а също и на базата на изводите за състоянието и използването на инфраструктурата в различните видове транспорт, може да се обобщи, че тези разходи трябва да бъдат взети под внимание при определяне на инфраструктурните такси в автомобилния и въздушния транспорт и имат по-малко значение в железопътния. В тази връзка е необходимо тяхното по-нататъшно изучаване и включването им в таксите при достигане на съответното ниво на използване на инфраструктурата.



Разходите за опазване на околната среда са свързани с отстраняването на разнородни влияния на транспорта като шум, замърсяване на въздуха, водите и почвите и пр. Стойностната оценка на тези влияния е затруднена поради факта, че не става въпрос за стоки и услуги, които могат да се продават и купуват. Затова се използват различни методи, като например:

  • пазар на заместващи стоки и услуги, респ. разходите за превози, при които потребителите се възползват от обществени съоръжения за отдих, се използват за оценка на разходите за опазване на околната среда. Друга възможност е използването на потребителската оценка на отделни стоки и услуги в зависимост от тяхното излагане на замърсявания или шум. По този начин оценката на такива стоки и услуги по отношение на тяхната екологична характеристика може да се използва като оценка за екологичност. Разходите за защита на околната среда, от своя страна могат да се оценят като се изследва сумата, която членовете на обществото са готови да платят, за да се намалят или елиминират негативните екологични ефекти. При прилагането на този метод се срещат редица трудности, свързани с чувствителността на отделните индивиди към екологичния фактор;

  • условни оценки – този метод е свързан с изследване на склонността на потребителите да заплатят, за да бъдат отстранени негативните ефекти или тяхната склонност да заплащат, за да продължават да понасят тези ефекти. Трудностите в този случай са свързани с разработването на въпросници и получаването на достоверни отговори, както и с психологическите предубеждения свързани с по-ниска склонност да се заплаща за отстраняване на вредните влияния, отколкото да се приемат обезщетения, за да продължава тяхното понасяне;

  • индиректни методи – прилагат се по отношение на разходите за предотвратяване на замърсяването на околната среда и уврежданията. Прилагат се на два етапа – първият е технически и има за цел количествено да се оценят последствията от негативните екологични ефекти4, а вторият – стойностно да се оценят причинените щети, както чрез пазарните цени на увредените стоки, така и чрез разходите за отстраняване на тези щети5 или чрез други субективни оценки6. Прилагането на този метод е свързано със затруднения поради липсата на информация, а освен това стойностната оценка на щетите върху околната среда е неточна.

Измерването на различните негативни ефекти е трудно, но въпреки това съществуват някои изследвания [3],[11], които правят опити за тяхното точно количествено измерване. Така например шумът се измерва в зависимост от неговата продължителност и чувствителността на човешкото ухо. Обикновено въздействията на шума се оценяват чрез понижаването на цените на сградите, които се намират в по-шумни зони. Шумът има влияние също така върху здравето на хората поради влиянието му върху сърдечносъдовата система и съня, които от своя страна са компоненти на общото здравословно състояние. Замърсяването на въздуха се измерва посредством количествата вредни емисии от превозните средства – азотни и серни оксиди, твърди частици, летливи органични съединения и пр. По-трудно е да се оцени, обаче, тяхното въздействие върху човека, животните, растенията и сградите. Все още съществуват значителни несъответствия при определяне на дългосрочния ефект от това върху здравето на хората. Стойностната оценка включва преките разходи за лечение на уврежданията, разходите за отстраняване на емисиите и оценката на склонността на потребителите да заплащат, за да избегнат увреждания вследствие от замърсяването на въздуха.

Разходите за отстраняване на последствията от транспортни произшествия са присъщи за транспортния отрасъл и имат висока стойност, зависеща преди всичко от броя на загиналите и ранени хора, както и от стойността на човешкия живот или причинените щети. Стойността на човешкия живот се оценява най-често по метода на оценка на човешкия капитал чрез изчисляване на загубите или намаленото производство на продукция, поради причинени увреждания. Възможно е да се оцени и склонността да се заплаща допълнително за извършването на превози при по-голям риск.

За изчисляването на разходите за отстраняване на последиците от транспортни произшествия е необходимо да се вземе предвид не само оценката за стойността на човешкия живот, но и стойността на причинените щети на хора и имущество, както и производствените загуби вследствие от отсъствието на работници и служители от работа. Стойността на щетите включва директни (медицински разноски, транспортиране на пострадали и др.), индиректни разходи (загуба на продукция), и субективни оценки (на болка и страдание). Затова не може да се определи до каква степен тези разходи се покриват от транспортните застраховки. Освен това, съществуват и колебания по отношение на степента, до която тези външни разходи са свързани с обема на превозите, респ. с потока от превозни средства и със скоростите за движение [12]. Това дава основание да се изследва и взаимодействието между задръстванията и броя на транспортните произшествия.



Възможностите за интернализиране на външните разходи все още не се използват в системата от инфраструктурни такси в транспортния отрасъл на Република България. С изключение на таксите върху течните горива и акцизите, които имат връзка с покриването на разходите за опазване и очистване на околната среда от замърсявания, не съществуват такси, които да отчитат тези разходи. Съществува необходимост от задълбочени и конкретни изследвания на тези възможности, както и от дефинирането на подходи и методи за измерване на външните разходи в процеса на тяхното включване в инфраструктурните такси. Приходите от такива такси могат да бъдат използвани за финансирането на бъдещи инвестиции. Не е задължително да се фиксира единен подход за измерване на външните разходи, но трябва да се определи как различните оценки на разходите или различните подходи могат да бъдат прилагани правилно. При това според вида на функцията на пределните разходи и това дали тя е нарастваща или намаляваща могат да се определят възможностите за включване на външните разходи. Така, ако разходната функция е намаляваща, както е в железопътния и водния транспорт, то това означава, че пределните разходи не са достигнали своя минимум и съществуват възможности за икономии от мащаба, т.е при 1% нарастване в обема на превозите, разходите нарастват с по-малко от 1 %. Следователно в този случай е възможно прилагането на добавки и включването на външните разходи в таксите без това да доведе до драстично намаление на приходите. Обратно, когато разходната функция е нарастваща, т.е. на 1% нарастване на обема на превозите, съответства по-голямо нарастване на разходите, съществува намаляваща възвръщаемост от мащаба. В този случай, включването на външните разходи ще предизвика съществено нарастване на таксите и ще повлияе на потреблението на транспортна инфраструктура.

IV. ПРИЛОЖИМОСТ НА ПОДХОДА В ОТДЕЛНИТЕ ВИДОВЕ ТРАНСПОРТ:

  1. Жп транспорт

Диференциацията на таксите, отчитаща външните разходи е възможна, тъй като железопътният транспорт има по-ниски външни разходи в сравнение с другите видове транспорт. Подобна мярка ще доведе до по-целенасочено въздействие на таксите върху използването на инфраструктурата и върху ползвателите на отделните видове транспорт. В тази връзка е необходимо въвеждане на такси за опазване на околната среда, свързани с шума от железниците, успоредно с таксите за другите външни разходи в автомобилния транспорт. Поради ниската (почти липсваща) конкуренция между отделните оператори, разходите за отстраняване на последиците от задръствания и от недостиг на инфраструктурен капацитет не са от значение, тъй като те са включени в общите разходи на основния оператор. В тази връзка, изискванията за финансиране на инфраструктурните разходи от събраните приходи от такси са все още твърде ниски.

  1. Автомобилен транспорт

Важна стъпка при развитието на системата от инфраструктурни такси е създаването на хармонизирани методи за отчитане на инфраструктурните разходи. В тази връзка трябва да се обърне внимание на съществуващата информационна обезпеченост и методите за оценка на разходите за пътнотранспортни произшествия (ПТП) при определяне на пътните такси. До определена степен тези разходи пряко се заплащат чрез застрахователните премии. Все пак някои разходи все още са външни и не се покриват от ползвателите. Осигуряването на достатъчно приходи за покриването на тези разходи ще предостави на инфраструктурните предприятия и на транспортните оператори стимули да повишат сигурността, което ще доведе до понижаване на разходите за ПТП. За целта е необходим преглед на възможностите за интернализиране на разходите чрез застрахователни схеми и предприемане на правителствени мерки в тази насока.

  1. Въздушен транспорт

Механизмът за определяне на таксите към настоящия момент отразява фактическите инфраструктурни разходи и частично тези за покриване на щетите от задръствания. Следователно не се налагат незабавни корекции в летищните такси и таксите за аеронавигационно обслужване. При прилагането на единния подход, тяхната структура трябва да бъде разширена така, че да обхваща:

  • типа на двигателя/горивото (да отразяват емисиите, разходите за намаляване на шума,които се променят в зависимост от мощността на двигателя) и

  • часовете за пътуване (тъй като по време на пиковите часове нарастват и оперативните разходи).

Ако таксите отразяват тези разлики в разходите, така че ползвателите на въздушното пространство да заплащат за услугите, които ползват и за разходите, които предизвикват, то тези ползватели могат да отговорят с промяна на маршрутите, промяна в часовете на излитане и кацане, типа на самолетите, горивата, двигателите и т.н.

Предлаганият подход осигурява възможност за постигането на по-висока степен на обвързаност на таксите с разходите, особено що се отнася до отразяване на разходите за отстраняване на щетите от вредните емисии от въздушния транспорт. Когато таксите отразяват инфраструктурните разходи, разходите за задръствания и другите външни разходи, услугите на въздушния транспорт ще осигурят пълно покриване на разходите и по този начин ще подпомогнат по-нататъшното балансиране на транспортната система на страната.



  1. Воден транспорт

Необходимостта от прилагане на по-прозрачни и последователни принципи за определяне на таксите във всички видове транспорт, налага и в речните и морски пристанища, да се определят стандарти за определяне на таксите и общи счетоводни и разходни методики за определянето на разходите за транспортна инфраструктура. Разходите за речна навигация са много ниски, а извършването на превози е един от начините за използване на река Дунав7, така че определянето на такси за речните пътища могат да отразяват това. От друга страна, финансовите разходи и разходите за околната среда на речните пристанища са сред най-ниските за всички видове транспорт. Този факт, както и това, че съществуващата политика за определяне на таксите не предизвиква значителни деформации в конкуренцията, налагат извода, че трябва да се направи само леки корекции в режимите за определяне на таксите за пристанищна инфраструктура и ползване на водните пътища.

Морското и речно корабоплаване имат сравнително ниски инфраструктурни и външни разходи [6], въпреки че емисиите на серен диоксид и азотен оксид са значителни и предизвикват все по-голямо безпокойство. Усъвършенстването на действащия режим за определяне на инфраструктурните такси е свързано и с отчитане на емисиите от корабоплаването в контекста на международните дискусии по проблема. Понастоящем законодателството на ЕС предвижда въвеждането на временни изключения по отношение на горивата, използвани от корабите, но е необходимо въвеждане на минимални стандарти за тяхното качество. Всички промени, обаче, трябва да бъдат съобразени с международните съглашения в тази област.



  1. ЗАКЛЮЧЕНИЕ

От общоикономическа гледна точка, дългосрочният ефект от прилагането на препоръчвания подход ще има малко и непряко влияние върху нарастването на БВП, но ще позволи да се получат вторични ползи чрез нарастване на приходите. Чрез усъвършенстването на системата от инфраструктурни такси ще се осигури по-точна база за сравнение на възвръщаемостта от инвестициите в транспорта и ще се подобрят условията за частни инвестиции и експлоатация на инфраструктурата. При въвеждането на преки инфраструктурни такси, всеки превоз ще може да бъде оценен съгласно разходите и ползите, които е предизвикал, тъй като ще се отчитат всички разходи. По този начин ще се създадат възможности превозите в отделни видове транспорт да осигуряват икономическа печалба8. От друга страна, интернализирането на разходите за опазване на околната среда ще увеличи екологичната ефективност, т.е. когато таксите отразяват разходите за отстраняване на вредните емисии, нивото на тези емисии ще спадне до точката, в която разходите за тяхното намаляване ще се изравнят с ползите от тази мярка. По този начин от гледна точка на социалната ефективност, ще се максимизира благосъстоянието на обществото, а не обема на превозите.

От финансова гледна точка, по-ефективното използване на транспортната система ще доведе до намаляване на необходимостта от правителствени разходи за инфраструктура, здравеопазване и опазване на околната среда. Нетният ефект в търговския сектор ще бъде положителен, както и директния ефект от по-високите транспортни такси ще бъде неутрализиран чрез намаляването на разходите свързани със задръстванията и произшествията, и от всички възможни намаления на данъци предоставени от страна на правителството. Може да има известно свиване на транспортно интензивните отрасли, при които транспортната съставляваща в крайната цена на продукцията е висока. Това намаление, обаче, ще бъде малко, тъй като цялостното увеличение на превозните цени ще бъде бавно и фирмите ще регулират (коригират) материално-техническото си снабдяване и производството.


ЛИТЕРАТУРА:
[1] Браун, C., Джаксън, П., Икономика на публичния сектор, изд. РССА, 1998, стр. 87-92.

[2] Спасов, Тр., Микроикономика, Университетско издателство „Стопанство”, София, 2002г., стр. 296.

[3] Bickel, P., Environmental Marginal Cost Case Studies. Deliverable 11, Unification of accounts and marginal costs for Transport Efficiency, University of Leeds, 2003.

[4] Commission of the European Communities, White paper “Fair Payment for Infrastructure Use: A phased Approach to a Common transport Infrastructure charging framework in the EU”, Brussels, 1998.

[5] Doll, C. and Jansson, J., User costs and benefits. In: C Nash and B. Matthews (eds). Measuring the Marginal Social Costs of Transport. Amsterdam, Oxford: Elsevier, 2005, стр. 125 -153.

[6] Iten R., Banfi S., Kohler J., Social and regional Distributive Impacts of Ecotax proposal, working paper, June 1998.

[7] LIBERAIL, Methodology for determination of the costs of using the infrastructure, Work package 3, 2001.

[8] Quinet, E. and Vickerman, R. Principles of Transport Economics. Edward Elgar, Cheltenham, 2004.стр. 134-146.

[9] Railtrack, Structure of rail access charges; summary of asset usage cost research, Feb 1999.

[10] Working Group 2, Final Report of the Expert Advisors to the High Level Group on Infrastructure Charging, Calculating Transport Congestion and Scarcity Costs, 7 May 1999.

[11] Working Group 2, Final Report of the Expert Advisors to the High Level Group on Infrastructure Charging, Calculating Transport Environmental Costs, 30 April 1999.

[12] Working Group 3, Final Report of the Expert Advisors to the High Level Group on Infrastructure Charging, Calculating Transport Accident Costs, 27 April 1999.




1 От английски език internalization - включване на външните разходи за транспорт, в общите инфраструктурни разходи, чрез изучаване и описване. По този начин се постига покриване на тези външни разходи, които в противен случай се заплащат от цялото общество и са източник на спорове при определянето на годишния държавен бюджет. Терминът се употребява и в българския език, поради възможността за по-кратко изразяване. Виж Meriam-Webster Online dictionary. http://www.m-w.com/

2 Система от премии и санкции, приложима при сключването на застрахователните договори, в зависимост от личните качества и надеждността на водачите.

3 Хиперболична, лоджит и линейна [5].

4 Например: в случай на замърсяване на въздуха, да се оцени честотата и значимостта на въздействието върху здравето или уврежданията на сградите.

5 Такива са например болничните разноски за пострадалите лица.

6 Оценка на стойността на човешкия живот.

7 Другите са свързани с водоснабдяването и управлението на водните ресурси.

8 Под „икономическа печалба” се разбира разликата между общите приходи и пълният размер на разходите, включително и алтернативните. Алтернативните разходи от своя страна, представляват разходите за производството на една стока или услуга, които биха се извършили, в случай че се произведе тази стока или услуга като алтернатива на съществуващата. Спасов, Тр., Микроикономика, Университетско издателство „Стопанство”, София, 2002г., стр. 296.

Каталог: publications
publications -> Докторант су „Св. Климент Охридски”
publications -> Глобализация на човешкото съзнание
publications -> Призрен и призраците
publications -> Код по продагро-2008 Наименование на позицията
publications -> Опит за интегративен подход при някои аспекти от Науката за Сигурността Проф д-р Николай Слатински Тази студия е написана за изданието „Научни трудове”
publications -> Диана Гергова – Публикации Монографии
publications -> Лекция за софтуер за обработка на фото/видео (PhotoShop) 3 ноември 2007 г., събота Посещение на обект
publications -> Access point a name, term, code, etc., through which bibliographic or authority data is searched and identified. Additional access point [NT], Authorized access point [NT]
publications -> Публикации на доц. Д-р стефан йорданов за периода 2002-2007 год


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница