Урок 1: Нововъведения в Windows Vista За тази глава в тази глава се разглеждат нововъведенията в Windows VistaДата25.07.2016
Размер63.92 Kb.
#6475
ТипУрок

Глава 2

Какво е новото в Windows Vista

Урок 1: Нововъведения в Windows Vista

За тази глава


В тази глава се разглеждат нововъведенията в Windows Vista.Урок 1: Нововъведения в Windows Vista

Търсене


Windows Vista притежава интегрирана система за търсене, която об­хваща цялата операционна система. Тя работи сравнително бързо и лесно се настройва, така че да съответства на изискванията на потреби­теля. Полета за бързо търсене има навсякъде: в Window Explorer, в менюто Старт, в прозорците за отваряне или запазване на файлове, както и в някои от приложенията, интегрирани в операционната сис­тема. Освен за търсене на файлове, системата за търсене се използва и в контролния панел, системата за помощна информация и мрежата.

В горния десен ъгъл на всяка папка в Windows вече има поле Търсене. Ако потребителят напише нещо в това поле, съдържанието на прозореца веднага се филтрира, така че в него остават само файловете, които имат някаква връзка с текста, който е въведен. Филтрацията се извършва на база на това дали текста се среща в името на файла, или някъде в неговото съдържане. Проверява се също и в етикетите, поставени на файловете от потребителя.

За да се извърши по-общо търсене, а не само в контекста на даден прозорец, може да се използва полето за търсене в Старт менюто. То може да се използва и за стартиране на програми подобно на Run прозореца от предишните версии на Windows. Просто трябва да се напише името на програмата и да се натисне Enter.

Internet Explorer


Информационните канали, преглеждането в раздели и полето за търсене са само някои от новите функции, налични в Internet Explorer.

Чрез информационните канали може лесно да се получава достъп до информация от някой уеб сайт, която често се актуализира. Потребителят се абонира за автоматично доставяне до уеб браузъра и така бързо получава горещите новини например, без да е нужно да посещава новинарския сайт. Преглеждането в раздели позволява да бъдат отворени няколко уеб страници в един единствен прозорец на браузъра. Така между тях може да се превключва по-бързо, а и лентата със задачи не се претрупва с бутоните на отделните прозорци.


Нова и подобрена помощ


Помощ и поддръжка на Windows е напълно актуализирана в тази версия. Това е мястото, където потребителят може да получи бързи отговори на често задавани въпроси, предложения за търсене на неизправности и инструкции как се правят различни неща. Когато компютърът е свързан с Интернет, се получава достъп и до последните версии на статиите с помощна информация.

Защита


Функции като защитната стена и Windows-защитника правят компют­рите, работещи под новата операционна система на Microsoft, много по-сигурни. Центърът за защита в Windows следи работата на за­щитната стена на компютъра, антивирусния софтуер и дали операци­онната система се актуализира редовно. Сега може потребителят да шифрова целия системен дял, с което да подобри защитата и да въз­препятства достъпа на хакери до важни системни файлове. Въведеният контрол на потребителските акаунти е сериозна пречка пред неоторизираното модифициране на системните настройки на компю­търа.

Функции за мобилни компютри


Потребителят може да използва центъра за мобилност, за да променя бързо настройките, които се налага да модифицира често при преместването на компютъра от едно място на друго (например силата на звука и яркостта на екрана). В центъра за мобилност може лесно да се проверява и състоянието на връзката към мрежата. На допълнителен монитор, без дори да се отваря преносимия компютър, може да се проверява кога е следващата планирана среща, да се преглежда електронната поща или новините. Не е задължително допълнителният екран да е монитор за компютър. С лекота той би могъл да бъде екран на мобилен телефон или телевизор.

Работа в мрежа


Центърът мрежи и споделяне може да се използва, за да се конфигурира мрежата и да се наблюдава в реално време състоянието . Тук може също да се инсталира добре защитена безжична мрежа или да се свърже компютъра към Интернет на обществено място. Улеснена е процедурата за достъп до файлове и споделените мрежови устройства. Има възможност за използване на интерактивна диагностика за откриване и решаване на мрежови проблеми.

Синхронизиране и споделяне


Компютърът лесно се синхронизира с други устройства като преносими музикални плейъри и цифрови помощници. Центърът за синхронизиране дава възможност за поддръжка на устройствата в синхрон, за управление на процеса, за ръчно стартиране на синхронизацията, за наблюдение на състоянието и проверка за конфликти.

Сега съществува възможност и за споделяне на файлове и папки с хора в локалната мрежа, дори ако техните компютри не са с операционната система Windows. Когато се споделят файлове и папки, други хора могат да работят през мрежата с тях така, все едно са на техните собствени компютри.


Място за съвместна работа в Windows


Ако няколко човека трябва да работят заедно върху общ проект или да обменят документи, това се осъществява с лекота чрез програмата Място за съвместна работа. Потребителите могат да споделя работният си плот и програми с другите участници в сесията. Място за съвместна работа в Windows може да се ползва в зала за конференции, на публични места за връзка с Интернет и дори на места, където няма мрежа.

Картини


Папката Картини и Фотогалерията на Windows прави по-лесно преглеждането, организирането, редактирането, споделянето и отпечатването на цифрови изображения. Когато бъде включен цифров фотоапарат към компютъра, снимките могат автоматично да бъдат прехвърлени в папката Картини. Оттам с помощта на Фотогалерията снимките могат да бъдат изрязвани, да се премахва ефекта "червени очи" и да се правят корекции на цвета и експозицията.

Център Улеснен достъп


Новият център Улеснен достъп заменя Опции за достъпност (Accessibility Options) от предишните версии на Windows. Той идва с няколко подобрения и нови функции, включително централизиран достъп до настройките за достъпност и нов въпросник, който може да бъде използван за получаване на предложения за функциите за достъпност, които биха били от полза за дадения потребител.

Windows Aero


Версиите Premium на Windows Vista включват обновен потребителски интерфейс и визуални стилове, наречени Windows Aero. Целта на Aero е да бъде по-изчистен и естетически по-приятен от потребителския интерфейс в предишни версии на Windows. Той включва също така новости като полупрозрачност на елементите на интерфейса, ненатрапчиви анимации на прозорците, нова цветова гама и др. Променен е шрифтът, ползван от средата по подразбиране, като размерът на буквите е леко увеличен. Обновени са помощниците и са променени надписите в повечето диалогови прозорци и контролния панел.

Освен в оригинален вид, визуалният стил Windows Aero на Windows Vista може да бъде конфигуриран и в следните три варианта:  • Стандартен – базиран на Windows Aero, но с изключени прозрачност и ефект “Стъкло”.

  • Базов – тази конфигурация се доближава значително до изгледа на Windows XP, но има някои добавки от Aero. Тя е насочена към компютри с по ниски ресурси, които не могат да използват новият мениджър на прозорци

  • Класически – наподобява потребителският интерфейс на Windows 2000.

Windows Explorer


  • Външен вид на Windows Explorer

В новата версия полето със задачи вече го няма. На негово място се появява поле за навигация, в което е показано дървото на папките и връзки към предпочитани места. В долната част на прозореца е полето По-подробно, където може да се види подробна информация за избраният файл или папка.

Функциите, които бяха достъпни от менюто, сега могат да бъдат намерени в лентата с инструменти, а самото меню е скрито (появява се при натискане на Alt). Вече има много повече изгледи на иконите на файловете. Освен мозайка, детайли и списък, има възможност плавно да се променя размерът на иконите от малки до наистина огромни.

Иконите в Windows Vista визуално са по-реалистични и информативни. Размерът им може да достигне 256 x 256 пиксела и те се характеризират с това, че са независими от разделителната способност. Иконите на документите отразяват тяхното реално съдържание и се различават по малките картинки в долния ляв ъгъл.

Адресната лента е променена с цел да дава информация за текущото местоположение. Щракайки с мишката върху някое място от адресната лентата, се отваря съответната папка. Това позволява директно да се прескочи до желаното място, вместо да се щрака многократно върху бутона Назад.  • Файлови операции

В Windows Vista, ако възникне конфликт или грешка при копиране или преместване на файлове, процесът не се прекратява. Вместо това файлът, който е предизвикал проблема се пропуска и се продължава с останалите. В края на операцията потребителят получава информация за възникналите грешки.

При преименуване на файл (ако разширенията се показват в Windows Explorer), се маркира само името на файла без разширението.В случай че някой файл се използва от друга програма, Window Explorer разпознава кое е приложението и съобщава на потребителя, че трябва да го затвори.

Windows Flip and Flip 3D


При превключване между прозорците с Alt + Tab, Windows Vista вече показва миниатюри на истинското съдържане на прозорците, а не просто икони. Това обаче не е всичко. При натискане на Win + Tab миниатюрите се изобразяват в перспектива и при превключване между тях се местят в триизмерно пространство. Тази нова функция на Windows Vista, наречена Flip 3D, работи само на бързи компютри.

Странична лента на Windows


Страничната лента е нов панел, който може да бъде позициониран от лявата или от дясната страна на екрана, а потребителят може да реди върху него т.нар. притурки (Gadgets). Те представляват малки програмки, които изпълняват определено предназначение като показване на прогнозата за времето или спортни резултати. По принцип Windows Vista се доставя с тринадесет притурки, между които са часовник, калкулатор, конвертор на валута, пъзел с картинки и таймер за варене на яйце. Още притурки могат да се намерят на сайта на Microsoft.
Каталог: documents
documents -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
documents -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
documents -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
documents -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия
documents -> Издадени решения за преценяване на необходимостта от овос в риосв гр. Шумен през 2007 г
documents -> За сведение на родителите, които ще заплащат таксите по банков път цдг” Червената шапчица”
documents -> Стъпки за проверка в регистър гаранции 2016г. Начална страница на сайта на ауер електронни услуги
documents -> Общи въпроси и отговори, свързани с държавните/минималните помощи Какво е „държавна помощ”


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница