Урок №2/1 2018 „Виждам, искам, вземам" Увод: Какво означава думата „заговор"?Дата10.02.2018
Размер23.54 Kb.
ТипУрок
Разработка Урок № 2/1_2018 – „Виждам, искам, вземам“

Увод: Какво означава думата „заговор“?Предмет на разглеждане от урока е заговорът на дявола срещу хората, които служат на Бога, така, както е описан в Библията. Урока нарича този заговор „духовен капан“.

Кой е основния въпрос в този заговор, който урока разглежда? – материализма. Какво означава „материализъм“ – кратко описание/дефиниция? – желание и стремеж за трупане на материални притежания за лична полза. Свързан е с егоизъм и желание за угаждане първо на себе си.

В тази връзка какво означава „евангелие на просперитета“? – следвай Бога и Той гарантирано ще те направи богат със земни блага. Евреите също са имали такова евангелие – то се е изразявало във вярването, че богатите със сигурност ще бъдат спасени, защото щом си богат, значи си благословен от Бога. Какъв е проблема на „евангелието на просперитета“? – превръща връзката с Бога единствено в сделка. Представя евангелието като договорни бизнес отношения. Издига спасението чрез дела – „аз служа на Бога и затова Той ме благославя“.

Какво е становището на Библията по отношение „евангелието на просперитета“?2 Кор. 8:1-7 – вярващите в Македония даряват, въпреки че са бедни, но не за да получат, а за да „участват и те в служенето на светиите“ (ст. 4). За тях даряването е жертва. Но те го правят защото подражават на жертвата на Христос, а не за да станат богати. Мат. 13:3-7, 22 – светските грижи и примамката на богатството имат силата да направят човека безплоден в Божието дело.

Лошо ли е да си богат? В какво се състои проблема на богатството? – Богатството има силата да отклонява погледа на човека от Христос; да провокира егоизъм; да намалява духовния интерес, а да увеличава материалния, и т.н. Това е, когато то заема първото място в живота на човека (богатия младеж). Но има много богати хора, които са искрени християни и са голямо благословение за Божието дело, но при тях Бог заема първото място в живота им, а не богатството, което имат.

Коя е вероятната първа стъпка, според Библията, която насочва човека по пътя на материализма? – пожеланието. Това е видно още от историята за Ева и змията. „Дявола представя плода на забраненото дърво по такъв начин, че да създаде в Ева желание за повече, отколкото вече притежава, и да я накара да мисли, че се нуждае от нещо, от което в действителност няма никаква нужда… Нейното грехопадение е показно за трите стъпки, предприемани от всеки от нас, когато се поддава на пожеланието: Виждам, искам, вземам“ (урок, вторник).

Библейски примери, които илюстрират пожеланието – Ахав и Навутей (3 Царе 21 гл.); Ахан (ИН 7:20-22); Юда Искариотски (Мат. 26:14-16).

Какви са евентуалните резултати от неосветеното пожелание? – алчност, егоизъм, кражба, убийство, властване, използване на другите…

Време е да обърнем поглед от греховното състояние на нещата към святия пример на Господ Исус Христос. Как е описан той?2 Кор. 8:9.

В този смисъл към какво е призован всеки човек, който вярва в Исус Христос? – 1. Фил. 2:5-8 – „Имайте в себе си същия дух, който беше и в Исус Христос“. 2. Гал. 5:22-25 – Да търси благодатта и плода на Святия Дух, което е точно обратното на материализма. Човек може да има материални притежания, но да не е роб на тях, а да ги използва за благославяне на другите.

Каква е ролята на самоконтрола тук? Знаем, че със собствени сили не можем да постигнем нищо?„Можем да упражняваме самоконтрол само до степента, до която самите ние се предаваме на силата на Господа. Никой от нас сам не може да победи тези греховни черти особено ако те са били култивирани и подхранвани дълго време. Наистина се нуждаем от свръхестественото действие на Святия Дух в живота ни, ако искаме да удържим победа над тези могъщи измами“ (урок, четвъртък).

Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница