Урок по родолюбие и демократизъм, който винаги ще поставя въпросите за нашата отговорност пред днешния и утрешен ден на БългарияДата24.07.2016
Размер12.2 Kb.
#4713
ТипУрок
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА

НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСТИ И СЪГРАЖДАНИ,
Преди 133 години тук, на това място се ражда българският парламентаризъм. И оттогава до днес Оборище е свято за всеки българин. Място за поклонение и за съизмерване с делегатите на Първото българско велико народно събрание. Защото в съзнанието на народа ни те и до днес стоят на недостижим пиедестал – с неповтореното си родолюбие и изключителна нравственост, с великата си саможертва и обреченост на Отечеството.

Изправени пред Оборище, ние проумяваме истината, че в единението е нашата сила. Но следваме ли я?

Получаваме вярата, че с идеали всичко е възможно. Но имаме ли ги?

Осъзнаваме и Пътя – на висшегласието в името на отечеството. Но вървим ли по него или ни водят партийни интереси и лични амбиции по различни пътечки?

На Оборище всяка година на 2 май заставаме с цветя в ръка. Но ще сложим ли ръка и на сърцето си, за да бъдем по-искрени и пред себе си, и пред оборишките депутати, по-достойни и за тяхната памет, и за България. Важно е да го направим и да си припомняме уроците на Оборище, когато избираме народните си представители в българския парламент.

Тук, на Оборище, връщайки се отново към съдбовните дни на Април 1876-та, ние заставаме очи в очи с оня урок по родолюбие и демократизъм, който винаги ще поставя въпросите за нашата отговорност пред днешния и утрешен ден на България.Поклон, дълбок поклон пред първите народните избраници на Оборище и пред величието на тяхното дело!


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница