Урок След подписването на Ньойския договор в България, в който България губи голямо количество територии населени с българи, както и е задължена да изплаща огромни репарации на Великите сили победителки във войнатаДата03.01.2022
Размер14.07 Kb.
#113211
ТипУрок
53 урок

53 урок

След подписването на Ньойския договор в България, в който България губи голямо количество територии населени с българи, както и е задължена да изплаща огромни репарации на Великите сили победителки във войната.

Тази катастрофа вкарва страната ни в огромна криза, която може да се разгледа в две измерения: Политически и икономически.

Икономическите загуби в държавата са големи, тъй като България във войната губи младо население, което наброява 100 000 души. Предвид това и факта, че България е длъжна да изплаща репарации, предприятията в България започват да преустановяват своята дейност. Предвид това БНБ обезпечават българския лев и започват да печатат пари. Това води до инфлация и намаляване на златния резерв на страната. Кризата в България се изживява доста по-тежко от колкото в големите държави, участнички в Централните сили по време на ПСВ и затова тя продължава до 1923 година. През 1923 година поради тогава наложеното военно положение, страната изпитва недостиг на основни суровини като горива, машини и впр. Данък печалбата е вдигнат на 25%, което е твърде високо и кара много бизнеси и банки да се преустроят. А предвид ПП управляваща страната данъка на земеделските производители е бил едва 18%.

Политическия аспект на кризата се изразява почти навсякъде в Европа, като главно проявление е нарастващото народите към демокрацията, което в последствие издига хора, неподходящи за позициите, които са заемали. В България обаче това удря и културата на българите, които са много чувствителни за националния идеал на страната въпреки жертвите и спечелените от тях битки. Българите започват да слагат под въпрос ценностите на възраждането и в следствие на това и културата като цяло.

54 урок


През 1921 г. Александър Цанков сваля чрез деветоюнския преврат еднопартийната диктатура съставена от БЗНС. Съставеното от Цанков правителство е коалиционно с ясно изградени цели за успокояване на напрегнатата политическа обстановка. Той и неговата партия създават ясен план за политическата стабилизация на странта.

При неговото управление избухва Септемврийско въстание от 1923 г подкрепено от СССР. По време на Септемврийското въстание, което се потушава по ужасен начин чрез военни части и полиции. Това дава на Цанков прозвището „кръволок“ и „кървав професор“. Много чуждестранни писатели описват правителството на Цанков като „най-ужасното и безскрупулно правителство в Европа“.Външната политика на това правителство и било изолационно, поради това великите сили се опасявали че те ще търсят реванш за миналите национални катастрофи. През 1925 година, Цанков почти ликвидира гръцката агресия в България където по време на т. нар. Петрички инцидент, когато Гърция окупира Петричко. Обществото на народите задължава Гърция да изплати на България обезщетение от 30 милиона лева.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница