Уртикария Определение Уртикарията е алергична кожна реакция, която се манифестира с еритем (зачервяване), папулоеритемен обрив (с надигане над околната кожа и зачервяване) и сърбеж. КласификацияДата11.01.2018
Размер23.86 Kb.
Уртикария

Определение - Уртикарията е алергична кожна реакция, която се манифестира с еритем (зачервяване), папулоеритемен обрив (с надигане над околната кожа и зачервяване) и сърбеж.Класификация.

Според характера на протичане се дели на Остра уртикария с продължителност до 6 седмици и Хронична,която трае повече от 6 седмици.В зависимост от причините бива:

1.Алергична уртикария - причинява се от различни алергени (вещества които предизвикват в организма алергична реакция):

-Храни - краве мляко и млечни продукти (сирене,кашкавал,извара,кисело мляко),яйца и продукти приготвени с яйца – кремове,майонеза,застройки за супи...(белтъкът е много по-алергогенен от жълтъка). Консерванти – вещества широко използвани в хранителната индустрия за удължаване на срока на годност и съхранение на храните (бензоати,натриев бисулфид,ацетилсалицилова киселина и др.),оцветители използвани в храните (тартразин). Риби,миди,стриди и други морски храни. Плодове-фастъци,цитрусови плодове,ягоди,малини,соя,орехи,бадеми,кайсии, праскови... Вещества попаднали в храните-антибиотици,пестициди,хербициди,микроби.

-Медикаменти – антибиотиците са едни от най-честите алергени (вещества предизвикващи алергична реакция). Първенството държи групата на беталактамните антибиотици-пеницилин, ампицилин, амоксицилин, метицилин, оксацилин, клоксацилин, карбеницилин, азлоцилин, имипенем, цефазолин, цефалотин, цефаклор, зинацеф и др.Следват антибиотиците от тетрациклиновата и макролидната група. Доста чести причинители на алергични реакции вкл. Уртикария са Аналгетиците и други медикаменти с противовъзпалителна активност-Аспирин, Аналгин, Индометацин, Ибупрофен... Химиотерапевтици - Бисептол.

-Паразити - Ехинококоза (кучешка тения).

-Слънчева, топлинна, студова, уртикария при усилие.

-Урикария при автоимунни заболявания.

-При инфекциозни болести - Синдром на Жианоти-Крости при вирусен хепатит.

-Контактна уртикария.2.Неалергична уртикария - при приложение на опиати, рентгеноконтрастни вещества, кураре.

3.Уртикария с неизвестни причини.

Клинична изява.

Основният симптом на уртикарията е обривът прдставен от типична обривна единица-Уртика-платовидно издигната над околната кожа с рязка граница (като опарено от коприва),със зачервяване-понякога по-интензивно в периферията с избледняване в центъра, често с гирляндовиден характер,интензивен сърбеж или парене на кожата,динамично развитие-само за 1-2 часа уртиките могат да се увеличат по размер,да намалеят или да изчезнат и да се появят нови с друга локализация.

Уртикариалният обрив може да бъде придружен от други алергични прояви,особено в хода на една генерализирана алергична реакция-кихане,водниста хрема,задух, а при тежка анафилактична реакция-болки в корема,гадене, повръщане,прескачане на сърцето,спадане на кръвното налягане,подуване на клепачите,устните,меките тъкани на гръкляна (едем на Квинке) с опасност от задушаване.

Диагноза.

Поставя се въз основа на клиничен преглед,лабораторни изследвания,кожно тестуване,правокационни диети, орални правокационни тестове.

Протичане.

Обикновено преминава бързо,особено при бърза елиминация на алергена от организма.

Проблем са хронично протичащите случаи.

Лечение.

Използват се най-често лекарства от групата на антихистамините-Цетиризин,Лоратадин,Фенистил, Алергозан и др.

Освен тях се използват още-Калций в ампули,таблети или сироп и Вит „С”.

В по-тежките случаи се пилагат медикаменти от групата на Кортикостероидите-Урбазон,Дексаметазон,Преднизолон...При хроничните случаи се използват специфична и неспецифична хипосенсибилизация.
Каталог: zabol -> kojni
zabol -> 9. спешни състояния в педиатрията кардиопулмонална реанимация остри отравяния
zabol -> Карцином на хранопровода На латински език: Carcinoma oesophagi. На английски език: Esophageal cancer. Синоними
zabol -> Запек при бебето
zabol -> Вроден сифилис А50. 3 Късно вродено сифилитично увреждане на очите
zabol -> 01 Кои кости влизат в състава на долния крайник и как са свързани те помежду си?
kojni -> Рак на кожата 01 Каква е структурата на човешката кожа?
kojni -> Акнето е най-честият проблем, характерен, но не само, за възрастта между 14 и 20 г
kojni -> Акнето въпроси и отговори
kojni -> Какво представлява меланомът?
kojni -> Бенките – бомба със закъснител


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница