Усещате ли недоволство срещу управлението? Приемате ли аналогиите с протестите на Комитета за защита на Русе и „Екогласност” срещу обгазяването на Русе от румънския бряг на Дунав, аналогии, които прави Евгений Дайнов в „24 часа”Дата23.10.2018
Размер64.5 Kb.
#94394
Акценти от интервюто на министър Вежди Рашидов в „Седмицата” на Дарик радио. 23.06.2012 г.

Усещате ли недоволство срещу управлението? Приемате ли аналогиите с протестите на Комитета за защита на Русе и „Екогласност” срещу обгазяването на Русе от румънския бряг на Дунав, аналогии, които прави Евгений Дайнов в „24 часа”, че десети ноември дойде след екопротести? Георги Костов, той е председател на Селскостопанската академия, отговаряше за горите пак през вашето правителство, казва, че управляващите помнят, че екопротести свалиха Тодор Живков и спряха Закона за горите… Усещате ли напрежение, съпоставимо с онова?

Тази тема не е моята тема. Взех отношение, защото предпочитам нашите деца да бъдат на прекрасната планина, която имаме над столицата ни, тя е уникална сама по себе си. Бих предпочел България да се развива все повече и по-добре в такава форма, от която да получава дивиденти и за себе си. И светът, и обществото трябва по някакъв начин да приемат България като една привлекателна страна. В Банско като има писти, да не би да няма гора? За мен това е една истерия. Правителствата са за това – да идват и да си заминават.Понеже Дайнов говори за това, че с тези протести се избива напрежение изобщо срещу начина, по който се управлява. Вие разбирате ли ги така, че всъщност тези хора, които са се събрали на Орлов мост, те се събират не само и толкова заради екологията, а просто защото в обществото се натрупва напрежение заради кризата, заради…

Колкото и добро да се опиташ да направиш, винаги един трябва да има виновен. Никога не съм видял в живота си да се самообвини някой. Разбира се, винаги властта е виновна за всичко. Но аз по-скоро бих казал – властта трябва да бъде и градивна. Живеем в страна, където „мерси” няма да има. Толкова много неща направих, които от 50 години не са пипани. Ккултурата е винаги някъде на последно място. Като че ли в духовната сфера новината не е новина. И особено когато свършиш нещо добро, то пък въобще не е новина. Трябва да е много кофти, за да е новина. Сега има много предавания, шоу програми, но колко човека казаха, че е много хубаво, че ще се прави национален музей на българската нация, колко е хубаво, че се ремонтираха пет-шест училища на нашите деца, които учат изкуства, които не са ремонтирани от 50-60 години, колко е хубаво, че има осем театъра, които се ремонтираха в България? Нали, това не е новина. И аз го разбирам, просто ние сме такъв народ. Българинът не е от най-бедните, но имаме един манталитет – светът да види, че ние сме онеправдани, тъжни, бедни. 90% от американците живеят под наем, нямат собственост. Почти на 100% от българите имат апартамент в София и вила на село.Т.е. Вие се съгласявате, че усещате, че постоянното според Вас недоволство в момента си стои зад този процес?

У нас винаги съдят. Но демокрацията е диалог. И, да, в диалога и двете страни трябва да имат своите позиции. Ние първо крещим и след това искаме да ни чуе някой.
Е, не, в този в случай законът беше приет, въпреки че много хора…

Протестът е много добре подготвен – скъпи плакати, хубав шрифт, това говори, че това е доста сериозно организирано. С пари се създава държавата. Естествено е, когато един човек инвестира, да иска да си върне парите, даром никой не дава никому. Правилата могат с диалог да се поставят. Но диалогът отсъства. В момента Витоша е най-мръсната планина с една камара найлонови торби. Няма да изчезне планината. Банско изчезна ли? В Боровец изчезва ли планината? Нима в Алпите са изчезнали планините? Сега в Гърция с всичките тези бунтове какво става – 60% отлив на туристите. Кой храни гърците? Ами, туризмът. Парите са в туризма. България трябва да стане една модерна туристическа страна и една много добра селскостопанска страна, много модерна. Ние имаме земя, красива земя, плодородна, имаме море, имаме реки, имаме планини. Какво лошо има в това да дойдат хората на Витоша, да напълнят хотелите, да закусват, да обядват, това са все пари, които се оставят във всички ресторантчета, да разгледат музеите в града ни, да отидат на театър, да отидат на опера, да отидат да видят археологията пред Ларгото, което ще бъде готово догодина?Доколкото Вие отговаряте в правителството и за участието на България в ЮНЕСКО, е логичен въпросът как Вие оценявате този доклад на Комитета по световно наследство към ЮНЕСКО за състоянието на парк Пирин, който е един от двата природни обекта на България в световния списък на наследството. Понеже има прочити, че той е всъщност против това какво се е правило в парка и, от друга страна пък казва, че напротив, той потвърждава, че няма проблем с пистите. Вие как го прочетохте този доклад?

За мен по-добър пример е Слънчев бряг. По-важно е не да няма курорти, а как да ги има.Сега, за Пирин специално вадят два цитата. Единият казва, че в доклада се констатира, че подмяната на лифтовете няма негативен ефект и не се налага промяна на статута на обекта като включен в списъка на ЮНЕСКО. Други пък цитират, че България не трябва да допуска строителство на нови ски съоръжения и зони в границите на националния парк Пирин. И всъщност в този доклад всеки си намира по един цитат…

Той обслужва много страни. Думата синтез е много хубава дума, ние трябва да се научим да я ползваме. Синтез е да можеш да балансираш нещата. Тогава е много добре. Но и двете крайности не са добри. Вече е готов и подробният план на Несебър. Вие видяхте ли какво чудо се случи? Светът се бори с лакти да стане световен паметник на културата…А тези от Несебър искаха да излезем от ЮНЕСКО.

Туризмът храни не само Несебър, туризмът започва от летището на София – от първото такси и от първата минерална вода. Ние стачкувахме против незаконността. Да, законът изисква това да не е така. Това е уникална история.Друг аспект внася „Файненшъл таймс” вчера със статия, в която говори за политика на импровизации на българското правителство. Бързото отстъпление, пише във вестника, от закона за развитие на ски туризма изглежда е просто последният пример за тенденция българското правителство да прави политика на импровизации. Вие ще се съгласите ли с това, че импровизирате…

На медиите това им е работата – да пишат. Аз няма да се съглася с това поради една проста причина. Една политика трябва да е гъвкава. В крайна сметка политика за какво се прави? Заради хората. Няма да съществува това понятие, ако хората не са важен фактор в цялата тази история. Една политика трябва много бързо да реагира, много бързо да взима решения. Понякога може да бъдат правилни, понякога неправилни.
Българският Лувър. То сега… абе, не звучи хубаво така да започне разговорът с Лувър. Хайде да му измислим име.

Когато Министерският съвет взе решение, че ние ще изградим национален музей, аз казах – най-после България да има своя Лувър. Това име се залепи от колегите журналисти. Три години се мъчих, без да вземем една стотинка от българския данъкоплатец, да намеря пари. Слава Богу, благодарение на министър Лили Павлова и на нейното активно съдействие, ние успяхме да намерим почти 30 милиона европейски пари. Прекрасно.И сега да му кръстим името.

Българският музей трябва да има хубаво, звучно българско име. В Лувъра ще гостуваме. След като направим нашия музей, нека Лувърът гостува в него. Всички музеи носят знакови за страните си имена – „Тейт галери” в Лондон, „Уфици” – Флоренция, „Прадо” – Испания.Това място си е имало име всъщност - квартал „500”.

За мен е авангардно, честно казано.Това звучи много смело - да се кръсти „Квартал 500”.

Като министър не е редно аз да съм създател на всичко.Не, защото, ако беше 543, нали, вече по-така, ама 500… Стои добре.

Да го запомнят хората. Това е много важно.А вие каква идея имате?

Аз лично идея не си позволявам да имам. Има си музейни работници, имаме съвети, имаме комисии, сайтове имаме, общество имаме.А това, което правите в сайта, конкурс ли ще е и някой ще класира предложенията ли?

Не, не конкурс. Пуснали сме обществен дебат, хората да дадат своето предложение за българския музей.
А има ли в сайта предложения, като има…

Има, има.Нещо харесахте ли?
Голяма част от тях са много дълги, а думата трябва да е къса и сигнална.

Тези примери, дето ги давате, те обикновено са си кръстени не нарочно, ами това е бил наистина или кварталът, мястото, кой се е помещавал там, родът примерно, в този дворец. Т.е. не трябва да се измисля нещо ново, а да си е това, което е.

Преди това сградата е била държавна, била е МЕИ дълго време.Защо да не се нарича 500?

Аз нямам нищо против, на мен лично това много ми хареса – квартал 500 или 500, националният музей 500. Много е късо, интересно е. Но пак Ви казвам, нека аз да не съм кръстникът по обясними причини.А колко европари отиват за култура по оперативни програми, понеже 16 милиона от еврофондовете отиват за…

За ларгото.… антична Сердика, да.

Точно така.… 27 - за Лувъра. Значи, станаха 43 дотук.
В момента започваме седмото и осмото здание на театралните формации да ремонтираме – все с европейски пари. Театри, опери, филхармонии сме ремонтирали и продължаваме да ремонтираме. Аз Ви донесох дори материали, вече започнах да подготвям един нагледен отчет…

Това са книжки по ОП „Регионално развитие” в областта култура.

Да, човешката памет.Оперно-филхармонично дружество - Русе, Оперно-филхармонично дружество - Бургас, Русенската опера, музея, за който говорим, за българско изобразително изкуство, Национална професионална гимназия полиграфия и фотография, „Ески джами” в Стара Загора.
И зала „България” на филхармонията в София.

О, има още. Като мина една година и аз като се опитах да се сетя какво сме ремонтирали, бях забравил няколко училища като Художественото училище в Сливен, че е изцяло ремонтирано, че е една прекрасна, хубава сграда, и няколко други училища. Къса е паметта, затова избрах този вид отчет.Брошури да направите за всяко нещо.

Да, за да може хората да виждат какво е направено. Разбира се, аз искам да кажа, че всички тези пари са взети от европейските програми. Аз за първи път направих в министерството дирекция по европрограми. Сега продължавам театрите да ремонтирам, училищата... На българските кинаджии връщам кино „Одеон” в перфектния му вид, като едно модерно, европейско кино. Управлявам повече пари по европейските програми, отколкото ми е бюджетът.Според Вас, понеже България вече трябва да гледа към следващия период за европейските пари, трябва ли да има оперативна програма за култура? Хайде, може да се съчетае и с науката… това е голям спор, който се води, впрочем, доколкото знам, и в правителството.

Няма спор. Лично аз предпочетох да няма. Въпросът Ви е добър. Ние сега обсъждахме 2020, оперативните програми, които ще работят в областта на културата. Не случайно казах, че на мен министър Павлова много ми помага. Може би доброто приятелство, което имаме, много ми помага.Т.е. вие не искате…

Аз не искам.… за разлика от Сергей Игнатов, който иска оперативна програма за образование и наука. И тя, неговата логика е, че не е нормално България да няма точно в тоя сектор програма, а да има за водопроводи.

Добре. Докрай ли да бъда откровен?Да.

Когато управляваш една програма, ти, на първо място, трябва да имаш и административния лост, с който да можеш да го правиш, или механизъм. Аз нямам такъв капацитет.Нямате хората, казвате.

Нямам такива хора. Така че за мен е много важно да имам първо професионалната помощ. Второ, за мен е много важно някой да прави контрол на парите. И аз сега ще бъда безкрайно откровен в това предаване. Аз дойдох за четири години да помогна на Бойко Борисов. Казах тази крилата фраза – готов съм всичко, което говоря, да го покажа с пръст. Да е видимо. Иначе общото говорене е много красиво нещо, но то не върши никаква работа. И затова приех тези четири години. Отказвал съм този пост, защото е много отговорен. В българското правителство има вече завършена реформа, която година и половина работи. Пълни са театрите. Доволни са засега от това. Ако са недоволни, ще го върна обратно. Реформа се прави, за да се чувстват те по-щастливи, по-доволни и по-богати. Откакто има Закон за филмовото изкуство, никога не са давани толкова пари, колкото аз в тежка криза давам за киното. Това са 12,2 милиона плюс 1,8 милиона. Кино, модерно, българско, филмотечно. Това са 14 милиона. Оттук нататък само трябва добър продукт.Да се върнем на музея, на националния музей. Спор, който традиционно се води в България - къде да са ценните експонати. Дали картините на Майстора да са в Кюстендил, за да може хората да ходят в Кюстендил, по-късно в предаването по повод Празника на черешата ще участва и кюстендилският кмет, дали Панагюрското съкровище да си бъде в Панагюрище или напротив България трябва да създаде улеснение и в, ето националния музей да влезеш и да видиш най-важното.

Всеки музей си има своя фонд. Хубаво е една добра комуникация да се създаде, едно добро музейно менажиране, една нова форма на управление на българските музеи. Проблемът е, че този спор така да делим България на сто парчета е много глупав.Да, ама, в тоя национален музей трябва да има, както в Лувъра едни пътеводители има, по които ходят японците. Пет неща, които виждаш за два часа.

Давам Ви пример. Като има зала „Рубенс” в Лувъра, нима няма „Рубенс” в Антверпен?Е, там е въпросът дали от Антверпен да вземат да ги закарат всички в Брюксел, в Кралския музей, нали. Но те не са го направили.

И ние не го правим. Както виждате, в Кюстендил си има произведения на Майстора.Фондовете на Националната художествена галерия ще се преместят в новата сграда. А какво ще стане с двореца?

Ами, това, което, когато е дошъл социализмът, се направи.Т.е. вашата идея е да върнете царските неща в галерията, да си стане като дворец.

Да.


Имаше друга идея - да стане президентство.

Не, той е строен за дворец и този дворец наистина трябва да си остане такъв.Т.е. Вашата идея е настоящият дворец, Национална художествена галерия, да стане дворец, представящ мястото, където са живели царете в третото българско царство.

Аз съм разработил една концепция за развитието на музейното дело и не случайно преди една година и половина тук беше поканен Жан Нувел, който е един голям архитект. В момента прави в Абу Даби филиала на Лувъра. Уникален архитект. Той беше тук и ние направихме за първи път концепция как да развием центъра на София – националният ни музей, който сега правим, до него е Художествената академия, отпред е „Александър Невски”, до него е „Света София”, през август месец откриваме некропол, отсреща е сградата на Патриаршията, Царският дворец, Старата джамия, която сега е Археологическият музей до БАН, джамията е паметник на културата, старата баня…Друг традиционен проблем - че в музеите, галериите нямат пари да купуват изкуство, но…

Напротив, вече имат пари, имат един милион да купуват изкуство. Вярно е, не са имали, това е истината.Софийската галерия тази седмица представи нова колекция… софийската община от години давала вече пари.

Аз ги подпомогнах за първи път и тях с едни тридесет хиляди лева, но тази галерия е на общината. Това е една от хубавите галерии.Ваши произведения ще дарите ли на новия музей? Как Ви нарече… имаше ирония тази седмица по вестниците. Как Лиляна Павлова ви нарекла уникален български класик.

Мои творби няма в българския музей. Аз преподавах 10 години в българската академия, бях изгонен. Бях шеф на Контролно-ревизионна комисия на Съюза на художниците, в управлението и дълги години в държавните комисии с Дечко Узунов. Напуснах през 1990 г. Нямам паметник в собствената си страна. Но ако отидете сега във Франция, ще ви кажа къде има. В Полша като отидете, ще видите една каменна голяма скулптура. Тя е моя. В Япония може да видите, в Южна Корея, в Турция, в Индия, в Америка.Добре, защо не сложите нещо в София?

Какво значи да се сложи? Просто бях в забранителния списък години наред. Не се оплаквам. Скоро дарих на Националната галерия един Вазарели, един Пикасо, един Шагал и един Батист.Това от Вашите колеги…

И един Кристо, един постер. Като бях в Брюксел, реших да отида до Ватерло, там се прави най-големият битак, и си купих пет много хубави картини от 18 век. Сигурно ще ги даря на някой музей.Кога ще е готов националният музей? 24 месеца бил обявеният срок. Във вестниците интерпретациите са от „Преса” - 2014-а, през „Монитор” - август 2013-а, до „Капитал Дейли” - преди изборите. В смисъл, явно не е станало много ясно кога ще…

Три години търся пари. Защото музеят без пари нямаше как да стане. Направихме конкурс, проекти. Това е една дълга процедура. Имаше обжалване, чакахме месеци решение. Това беше първото нещо, което пожелах да направя, защото цял живот българите и нашите творци са искали да имат свой национален музей. Ние трябва да имаме условия Европа да е част от нас, не само ние да гледаме към Европа като чуждопоклонници. Ние сме част от това. Роден сега ще дойде.Роден по този договор, който правихте с музея „Роден” в Париж?

Да, сега ще идва Роден, ще гостува в България цялата му колекция.Кога?

Тече подготовка. В края на месеца и с Лувъра трябва да уточним дата за тракийските ни съкровища да бъдат показани.


Комуникирах и с Кристо. Българските млади таланти не заслужават неговата обида или, да кажа дори в прав текст, омраза, защото хората го обичат тук. Младите хора знаят кой е Кристо. И с удоволствие бихме направили зала, една хубава, голяма зала „Кристо” в Националния музей. Защо да нямаме една зала „Жорж Папазов”? Че той е един от хората, които формират създаването на кубизма, един много голям художник, колосален. Имаме страхотни имена. Паскин е един. Уникален, голям и обичан художник от всички. В музея в Сапоро има 320 негови картини, в Япония. Много бих искал и да подаряваме хубави произведения.

Това, дето казахте, едно „Фаберже” да бяхме дали. Става дума, който не е разбрал, от тези, които ни слушат, дето президентът занесе на папата два метра яйце…

Президентът не е експерт по всичко. Имаме един добър човек за президент, свестен, лоялен.Ама бихме македонците с подаръка.

Трябва да остойностяваме нещата, а не само на килограм да ги теглим. Не коментирам художествените му качества. Президентът вече има художествен съвет, започва да събира експерти. Да, той трябва да има като президент и, слава богу, вече ще го има. Един от най-хубавите музеи на света е Ватиканският музей.Там си слагат подаръците хората…

Много бих искал в тези музеи отдолу под подаръците да пише и България. Там минават стотици хора. Очаква ни и сцената на „Балшой театър” – страхотна опера, страхотна зала.Това кога ще бъде?

През октомври ще бъдат Дните на българската култура. Най-големите български гласове ги събираме от Европа, от „Метрополитен”, от Виена, от „Ла Скала”, от България, разбира се, български диригент, руски диригент... Не е ли красиво това? Това е един букет за Москва от най-големите световни гласове.
Много актуални теми не минахме. 110 часа българско-турски сериал ще се снима в България. Вчера и вие бяхте на представянето… ходихте ли на представянето…

Те дойдоха да гостуват при мен. Хубаво е да кажем няколко думи. Кино се прави с пари. Копродукциите дават възможност да кандидатстваш за пари както в други държави, така и в България. Това е хубавото. Ето, например Иван Ничев вече работи с Израел, след като се подписа копродукция. С Франция подписахме, с Полша сега предстои да подпишем.И сега Турция…

А сега с Турция.Защо?

За мен е важен успехът на българите. Турция е на трето място по производство на филми. Това е статистика.Добре, ако езикът няма значение в изкуството, тогава защо да не се приеме предложението на ДПС да може да се прави и предизборна кампания на турски?

В тази тема не искам аз да влизам. Не е моя работа като културен министър. Когато говорим за националния избор, когато касае съдбата на едно общество, аз също съм на мнение, че официалният език е езикът, на който трябва да се прави кампанията . Ако турският е официален, нека на турски всички да правят пропагандата, ако е български, на български.Много теми с министъра… Не казахте ясно кога се открива националният музей…

До август едно от големите крила ще открием. Разбира се, без да прекъсваме работата.А изборите август ли ще са? Защото обикновено май-юни ги правят…

Добре, до юни-август ще стане едното крило…Т.е. няма да гоните изборите. Това знаете ли колко рядко съм чувал от политик…

Този музей ще го иам завинаги за българите. Няма какво да гоним. Изборите са избори. Важното е, че първа копка започваме, важното е, че пари намерихме да имаме музей, важното е, че България ще си има свое пространство, за да съхрани историческата ни памет и културната ни памет, защото това е място, не където качваме картини, а там запазваме цялото развитие на българската духовност като хронология от ранното християнство, от иконописта до съвременните ни автори.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница