Усмивката е едно от най-хубавите неща в живота…Дата11.03.2018
Размер382 Kb.
#61902
Усмивката е едно от най-хубавите неща в живота…
Замисляли ли сте се обаче какво ни кара да се усмихваме? Дали това състояние е психологически или физически факт за организма ни, или е съчетание от двете?

 • Щастливите хора се усмихват.

 • Правилно. А кои са щастливите хора? Все по-често се убеждаваме, че щастливите хора са именно здравите хора и винаги на празници си пожелаваме: Здраве!

Здравето е най-важният фактор, който ни прави щастливи. То зависи от ежедневните ни: хранене, прием на течности, движение, почивка, сън, хигиена и придържане към трезво мислене. Ако в някоя от тези зони възникне проблем, тя засяга тялото.
Който и да е бащата на едно заболяване, неговата майка е лошото хранене”

китайска поговорка
Доброто здраве се базира на доброто хранене. Още древната наука Аюрведа (в превод „знание или наука за здравето”) и китайската медицина са започнали да изучават тази взаимовръзка. Те ни учат как да развием потенциала си на всички нива и така да постигнем съвършено здраве.
С тази книжка ние бихме искали да Ви покажем как правилното хранене, води до правилно храносмилане, а оттам до по-здрав организъм. Тук ще намерите интересна информация за храненето и за това как то се свързва с дейността на ума ни. Различните хранителни режими имат своите плюсове и минуси за различния човек. Намерете подходящия за Вас. Ние Ви пожелаваме Здраве! 1. Какво са ензимите?

Думата „ензим” е с гръцки произход и означава „ферментирам” или „променям”, затова първоначално ензимите са били наричани „ферменти”.

Покойният д-р Едуард Хауъл, лекар и пионер в ензимните изследвания, както и основател на National Enzyme Company USA, нарича ензимите „искрици живот”. Изумителен факт е, че в кръвообращението на новороденото присъстват над 100 пъти повече ензими, отколкото в кръвообращението на възрастния човек.

За поддържане жизнените функции на организма са необходими въглехидрати, мазнини, протеини, минерали и витамини, но повечето от тях не се усвояват или не са ефективни без ензимите. След като приемем храна, трябва да я разградим, което означава, че тя трябва да бъде редуцирана до малки частици (хранителни вещества), които да се променят до такава степен, че да могат да попаднат от червата чрез кръвта в клетките. Тук чрез други ензими, главно аминокиселините в организма започват изграждането на редица структурни елементи, а въглехидратите и мазнините предимно „изгарят”, при което се освобождава енергия. Тази нова енергия служи за обновяване на клетката.
Важно е да се знае! Ензимите са незаменими при смилането на храната, доставянето на енергия, възстановяването на клетките, тъканите и органите.
Способността на организма да разгражда, обработва и усвоява храната е жизненоважна за неговото съществуване и здраве. Въпреки факта, че настоящата употреба на ензимите като хранителни добавки и терапевтични агенти се е развивала само през последния век, то хората са ги приемали винаги чрез суровите храни в менюто си. В човешкото тяло има над 3000 ензима, разделени в 3 класа – метаболитни (обменни), храносмилателни (отговорни за храносмилателния процес) и хранителни (те са в самите храни и също подпомагат храносмилането).
ЕНЗИМИТЕ ДЕЙСТВАТ!
Според д-р Хауъл без ензимите „не би имало движение, дишане, храносмилане, размножаване, оздравяване и запазване на здравето, обмяна на веществата, мисловна дейност и реакции, а също и функционираща имунна система.”

Ензимите са протеини или протеинови комплекси, които катализират химическите реакции в организма, като понякога ги ускоряват над 1000 пъти. Без тях много от реакциите в клетките биха протичали толкова бавно, че не би могла да се осъществи поддръжката на живота. Недостигът дори на един ензим би повлиял върху целия ни метаболизъм. Причината, поради която съществуват толкова много видове ензими, е свързана с това, че всеки от тях има специална характеристика и уникална функция. Химическата форма на всеки е така специализирана, че той предизвиква реакция само в някои вещества или в група, тясно свързани химически вещества. Веществото, върху което ензимът въздейства се нарича субстрат. Тъй като за всеки субстрат са необходими специфични ензими, в организма се произвеждат много на брой ензими.

Функциите на всички органи, тъкани и клетки на тялото се движат от метаболитните ензими. Те са работниците, изграждащи организма от белтъчини, въглехидрати и мазнини. Метаболитни ензими се намират в кръвта, органите и тъканите.

Човешкото тяло произвежда три основни храносмилателни ензима – амилаза, липаза и протеаза, но с възрастта и нездравословния начин на живот тяхното производство намалява. Всички сурови храни съдържат хранителни ензими, които действат съвместно с човешките храносмилателни ензими. Така храната се смила по-бързо, тъй като се намалява ензимната тежест от храносмилането за тялото. Амилазата, която се намира в слюнката, в панкреатичния и чревния сок, разгражда сложни въглехидратите от типа нишесте и декстрин. Тя започва да действа, още щом започнете да дъвчете (затова е важно добре да сдъвквате храната). Панкреатичната липаза смила мазнините в условията на силно алкална среда (в червата). Протеазата е основният ензим, който разгражда различните протеини, които ежедневно приемаме.

Ако едно тяло има ензими в изобилие, то е изпълнено с жизнена енергия. Затова щадете изразходването на телесните ензими, набавяйте си достатъчно ензими при хранене и тялото Ви ще бъде здраво. Приемането на храносмилателни ензими засилва съпротивителните сили на организма, помага при възпаления, подобрява кръвообращението, помага при зарастването на рани, дори регулира неестествено бързия растеж на клетките и се бори с вирусите! Именно поради тази причина е важно да пазим нивото на ензимите в тялото на всяка цена. Има три основни начина за запазване и попълване на нивото на ензимите ни: чрез ядене на сурова храна, чрез правилно съчетаване на продуктите по количество и качество и чрез приемане на ензимни добавки. 1. С какво се храним днес?

Забързаното ежедневие ни кара да обръщаме все по-малко внимание на това, с което се храним. Дали притиснати от липсата на средства или от ограниченото време, с което разполагаме, започваме да купуваме все по-често вредните за здравето ни „бързи” храни – пици, сандвичи, чипсове, шоколадови десерти, газирани и кофеинови напитки (кафе и кола). За човешкото тяло е изключително важно да си набавя именно водата. Когато пием други течности като кафе, подсладени напитки или бира, вместо да доставяме течности на тялото, ние го обезводняваме. Захарта, кофеинът, алкохолът и добавките, съдържащи се в тези питиета, извличат течностите от телесните клетки и кръвта. Кое е по-голямото зло захарта или изкуствените подсладители? Захарта съдържа така наречените „празни калории”, които не са полезни за организма. Изкуствените подсладители, какъвто е и аспартамът, имат множество доказани странични ефекти върху здравето. Най-полезни са естествените подсладители, като стевия. В японската кухня, например, тази билка се използва като основен подсладител.

Нашето модерно съвремие на бързи обороти и стрес води до неправилно хранене, а именно неправилен подбор на храни, приготвени при висока температура, недостатъчно сдъвкване и/или преяждане, а впоследствие и неправилно храносмилане. Храним се предимно с прости въглехидрати (захарни изделия, бързи храни като сандвичи, сладкиши), заедно с огромни количества недобри мазнини (маргарин, рафинирани олиа, запържени или втвърдени мазнини, тлъсти меса) и протеини (продукти от неекологични яйца и меса). Често добавяме и много сол, но излишъкът й благоприятства появата на сърдечно-съдови заболявания. При това обикновено преяждаме в неправилното време (често късно вечерта). Никога не трябва да забравяме какво казва една стара поговорка: „Вие сте това, което ядете.”


Факт: Температурата е важен фактор за ефективността на ензимите. При повечето от тях, температурата под 10º С ги парализира, но при затопляне те отново частично се активират. Между 35º С и 40º С те са активни. Това е най-вече диапазонът, в които ензимите работят. Над 40ºС те започват да се дезактивират, а над 70ºС дейността им окончателно замира. Тоест сготвената храна практически не съдържа ензими.

Правилният ритъм на хранене е също фактор с голяма важност – все по-често пренебрегваме закуската, на обяд приемаме по-малко хранителни съставки и обикновено на крак, а за вечеря изяждаме неприлично големи количества храна. Явно стресът и тревогите през деня си казват думата. Те разбалансират хормоните, които се намесват в контракциите на гладката мускулатура и секрецията на ензими, което води до стомашно разстройство, лошо храносмилане и депресия. Това допълнително се засилва от навика да ядем на крак и да преяждаме. Поемането на прекомерно количество храна по този начин, създава опасност допълнително приеманите нутриенти да не могат да бъдат обработени от човешката храносмилателна система. Тези факти могат да причинят храносмилателен дискомфорт – недостатъчно сдъвканите големи парчета храна се натрупват, тъй като трудно могат да бъдат разградени и по този начин предизвикват задръстване и последващо развитие на гнилостни или ферментационни процеси в червата. Ограничените възможности за отделяне на ензими от панкреаса скоро се изчерпват и непреработената храна остава като източник на токсини или служи за храна на предимно болестотворни бактерии. Тези токсини, особено получени при гниенето на протеините, се извличат от дебелото черво и се филтрират от черния дроб и бъбреците, като създават допълнително напрежение за претоварения вече организъм. Много често гниенето на протеините причинява отоци, различни възпаления и алергии, главоболия, жлъчночернодробни кризи и ранна атеросклероза. Първата защитна линия в кръвта е черният дроб. При правилно функциониране, той отстранява много от тези вредни токсини, отделя ги в червата, откъдето се изхвърлят навън, ако отделителният процес на тялото протича редовно и ритмично. Но ние не бива да злоупотребяваме, ако този „лабораторен страж” компенсира за известно време нашите неразумни хранителни навици – рано или късно, ако не го щадим, той ще се изтощи.

Колкото повече разчитаме на синтезираните в организма ни ензими, толкова повече го натоварваме и редуцираме времето му за възстановяване. Основната грижа на тялото е да си осигури достатъчно хранителни вещества за съществуването си – като разгради и усвои продуктите и ги превърне в източник на нутриенти. Този процес отнема много енергия, особено ако организмът трябва сам да синтезира липсващите ензими. При хранене над 50% от енергията се изразходва за процесите на храносмилане. Ако сте болен, живеете под силен стрес, или при много ниска или много висока температура, тогава организмът ви се нуждае от много повече ензими, отколкото в нормално състояние, за да не се губи енергия за допълнителното им производство. Установено е, че лошото храносмилане може да доведе до болести и форми на дискомфорт – киселини в стомаха, газове, подуване, гадене, оригване, лош дъх и телесна миризма, главоболие, болки в корема, безсъние, кошмари, алергии, умора, запек, диария, синдром на раздразненото черво (спастичен колит), крампи, спазми, акне, пъпки, себорея и други кожни проблеми, хранителни алергии, липса на концентрация, отслабване на паметта и нервност.

Според статистически данни, все повече от болестите, характерни за старостта, засягат и над 35% от младите хора - диабет, астма, сърдечни и бъбречни заболявания, и множествена склероза. Една от причините е все по-ниските нива на храносмилателни ензими, произвеждани в човешкия организъм. Производството на храносмилателни ензими в панкреаса намалява линейно след 20-годишна възраст с по 10% на всеки десет години живот.Факт: Вече 30% от децата в първи клас са с наднормено тегло, а от тях 17% са със свръхтегло. Данните са от статистическо проучване, проведено през 2008 г., което разкрива изключително тревожни тенденции, свързани със затлъстяването при българските деца. Тенденциите за следващите години са още по-тревожни. 1. До какви болести води дефицитът на ензими?

Ензимите са свързани с всички болести чрез имунната система. Голяма част от клетките ни за имунна защита са разположени в стените на тънките и дебелите черва. Лигавицата на дебелото черво e първата и най-важна защитна линия срещу токсините. Ако храната не се разгради напълно, това се отразява чрез стомашно-чревния тракт на защитните сили на организма. По време на остри и хронични заболявания ензимите се изразходват много по-бързо от нормалното. Другите вещества, като например витамините и минералите, ежедневно се възстановяват с приема на храна. Производството на ензими от организма обаче не може да бъде възстановено. Това в крайна сметка води до изтощение, преждевременно остаряване и слаба енергия. Дефицитът само на един ензим може да причини неправилно протичане на цяла поредица от метаболитни реакции в тялото и по този начин да не позволи пълноценното разгръщане на някоя жизненоважна функция.

Хроничното лошо хранене и храносмилане води до дефицити на важните хранителни вещества – аминокиселини, минерали, витамини, мастни киселини, защото те си остават недостъпни за клетките. В същото време организмът е подкиселен, човек няма енергия, по-лесно се разболява и дори е склонен към депресия. Някои отдават умствените симптоми само на психологични причини като стрес и преумора. Но много от хората с ниско ниво на ензими и нарушения в храносмилането проявяват също и ред негативни качества, като страх, гняв, злопаметност, мудност или припряност, скъперничество или прекомерна скръб. Те изненадващо се подобряват след нормализиране на храносмилането – нагледно доказателство, че тялото и умът са тясно свързани и в двете посоки!

Правилното храносмилане започва в устната кухина и завършва при изхода на червата. Включва органи като черния дроб, жлъчката, стомаха, панкреасната жлеза, тънките черва, дебелото черво и др. Тялото, което не може да осигури необходимото количество и качество протеини чрез храната, е принудено да използва за суровина вътрешни източници и да започне да разгражда само себе си.

Ако дори само една от важните съставки – въглехидрати, белтъци или мазнини, не бъде усвоена правилно, в последствие започват проблемите:

- Недоброто храносмилане и прекомерното приемане на неподходящи по вид въглехидрати и мазнини е главна причина за затлъстяването, високото кръвно налягане, коронарната болест на сърцето, кисти, тумори и др.

- Ако белтъчините не се смилат напълно, неразградените частици могат да проникнат в кръвта заедно с други хранителни вещества през стените на червата. Това е известно като синдром на увеличената чревна пропускливост и може да доведе до повече или по-малко остри алергични реакции, според състоянието на имунната система. Оставащите в просвета на червата неусвоени белтъци гният и натоварват черния дроб и бъбреците, водят до мигренозни или астматични пристъпи, кожни проблеми. А когато източникът на тези белтъци е месо, се отделят и много пурини, отговорни за болестта подагра.

- Ако поемате твърде много въглехидрати с храната и организмът ви не ги разгради до глюкоза, резултатът ще бъде затлъстяване и образуване на много газове, поради прекаленото активиране на ферментативните процеси.

Процесът на ензимна преработка на храната започва при сдъвкването й в устата. Когато дъвчем, ние не само добавяме към храната ензима амилаза от собствените си слюнчени жлези, но и позволяваме на хранителните ензими в храната да бъдат освободени, за да могат да действат.

Недостигът на ензимите нарушава функциите на организма и го прави податлив на остри състояния като настинки, грип и главоболие. Тялото ни обаче има вълшебната способност да се лекува само. Затова, колкото по-голямо количество ензими, произведени в нашето тяло имаме, толкова по-силна е имунната ни система, толкова по-силни и здрави сме. 1. С какво трябва да се храним за по-добро здраве?

Според хранителната пирамида ежедневно трябва да се приемат зеленчуци, плодове и зърнени храни. Важни, но с ограничен прием са – риба, месо и млечни продукти. Трябва да се ограничат пържени, транс-мастни (маргарин) и рафинирани мазнини; захарни изделия; алкохол; напитки с кофеин и др. Средно осем чаши вода на ден са необходимо количество за здравия организъм.

Приблизителните пропорции на основните хранителни вещества: въглехидрати, мазнини и протеини са – 3:1:1 за ниска до умерена интензивност и 4:1:1 за висока и много висока интензивност на физически труд. Енергийният прием на ден е добре да бъде около 2500 калории, а ако сте на ограничена диета около 1500 калории. При ограничение на количеството храна е важно да се ползват качествени продукти в правилното съотношение, за да остане храненето пълноценно. Разбира се тези съотношения са ориентировъчни, защото зависят от начина ни на живот; от мястото, където живеем (географско местоположение, природни и климатични особености); както и от индивидуалния ни метаболизъм.

Обърнете внимание на тези важни нутриенти:

Въглехидрати: Снабдяват тялото с необходимата енергия. Те се намират най-вече в растителните храни като плодове; зеленчуци; мед; зърнени храни, като ориз и овесени ядки; картофи; царевица и тестените изделия от житни растения. В храносмилателната система, както простите, така и сложните въглехидрати се превръщат в глюкоза и други монозахариди, с изключение на фибрите, които почти не се разграждат.

НО! Когато човек консумира повече калории, отколкото тялото му оползотворява, част от излишните въглехидрати се складират в организма под формата на мазнини.

Когато избирате богати на въглехидрати продукти, винаги за предпочитане са непреработени храни като плодове, зеленчуци, ядки, житни и бобови растения и пълнозърнести продукти, а избягвайте рафинираните, обработени храни като белобрашнени тестени изделия, бяла захар и десерти с нейно присъствие, бонбони и подсладени газирани и други безалкохолни напитки.

Простите въглехидрати се разпадат и се смилат много бързо. Този тип въглехидрати причиняват големи колебания в нивото на кръвната захар, защото предизвикват рязкото освобождаване на големи количества инсулин, което води до повишен апетит и опасност от натрупване на мазнини. Такива са захарта, глюкозния сироп, сладката, конфитюрите и др.подобни на тях.

Сложните въглехидрати са изградени от повече молекули и се разграждат много по-бавно. Така те навлизат в кръвния поток постепенно и освобождават умерени дози инсулин, което стабилизира апетита и намалява риска от складиране на мазнини. Такива могат да се намерят в кафевия ориз, бобовите храни, пълнозърнестия хляб.


Белтъчини: Белтъчините (протеините) са основната съставна част на всички клетки и тъкани на организма. Те съставляват около 83% от сухото вещество на мускулите и около 90% от сухото вещество на кръвта. Подпомагат поддържането на необходимото алкално-киселинно равновесие. Освен това белтъчините участват в изграждането на редица важни структури, като имунните тела, кръвната плазма, хемоглобина, ензими, хормони и др. Следователно са нужни за растежа и развитието на организма.

НО! Протеините са най-трудно смилаемата храна.

Белтъчините са градивните единици на тялото и са необходими за пренасянето на витамини и минерали чрез кръвта. Черният дроб използва протеини за регулиране нивото на кръвната захар. Тялото се нуждае от тях за производството на хормони и още по-важно на ензими. Протеините могат да се разделят на две основни групи – пълноценни белтъчини и непълноценни белтъчини. Първите съдържат цялата гама незаменими аминокиселини в добри съотношения, докато непълноценните съдържат достатъчно само отделни групи аминокиселини; обаче при подходящо комбиниране от тях също могат да се набавят всички аминокиселини. Пълноценни белтъчини се намират в месото, рибата, птиците, сиренето, яйцата и млякото. Киселото мляко е единствената животинска храна, източник на пълноценни белтъчини, която се препоръчва за честа употреба. Направено от прясно мляко, което се подквасва от бактерии, киселото мляко съдържа Lactobacillus acidophilus, bulgaricus и други полезни бактерии, необходими за смилането на храната и за профилактиката на много заболявания, включително и кандидоза.Непълноценните белтъчини се съдържат в зърнени, бобови растения, ориз, ядки и листните зелени зеленчуци (само при някои ядки и семена белтъчното съчетание е почти пълноценно – соя, леща, фъстъци, киноа и др.). За да предоставите на тялото си пълноценни белтъчини от растителен произход, комбинирайте бобови растения с всяка от следните храни:  ориз,  царевица,  пшеница или царевица,  ядки,  семена. Или комбинирайте ориз, царевица или овесени ядки с всяка от следните храни:  бобови храни,  семена,  ядки; коприва или други зелени храни.

Мазнини: Въпреки че се обръща голямо внимание на необходимостта в диетите количеството мазнини непрекъснато да се намалява, тялото има нужда от тях. По време на израстването на детето, мазнините са необходими за нормалното развитие на мозъка. През целия живот на човека те са необходими за доставяне на енергия и за поддържане растежа на организма! Фактически мазнините са най-концентрираният източник на енергия, достъпен за тялото. Полезните мазнини (ненаситени) можете да намерите в рибата, суровите ядки и семена, в някои студено пресовани растителни масла (зехтин) и по-малко в някои плодове и млечни продукти.

НО! Честият прием на тлъсти меса, съдържащи наситени мазнини, например, води до проблеми в сърдечно-съдовата система, черния дроб, жлъчката и активира възпалителните процеси.

Според специалистите количеството наситени мазнини в менюто не трябва да превишава 7% от дневно приеманите калории. За да постигнете успех в контрола над холестерола, увеличете приема на ненаситени мазнини за сметка на наситените. Ограничете консумацията на пържени (особено животински), транс-мастни (маргарини) и рафинирани мазнини. Вместо червено месо, консумирайте повече риба и рибни продукти, защото омега-ненаситените мазнини, които те съдържат, повишават нивото на полезния и редуцират количеството на вредния холестерол в кръвта. Вегетарианците могат вместо риба да употребяват редовно сурови ядки и семена: орехи, бадеми, лешници, макадамия, тиквено, сусамово, ленено или слънчогледово семе.


Вода: Две трети от човешкото тяло се състои от вода. Водата е основна хранителна съставка, която взема участие във всички функции на организма. Тя подпомага пренасянето на хранителните вещества и отпадните продукти навътре и навън от клетките. Тя е необходима за храносмилането, абсорбцията, кръвообращението и отделителната функция, а също и за оползотворяването на водноразтворимите нутриенти.

НО! Обърнете внимание на факта, че приемането на много течности по време на хранене разрежда стомашния сок, затруднява сдъвкването и разширява стомаха.

Ако храната, която сте приели е твърда, без плодове, зеленчуци или супа, е добре да отпивате по глътка вода. Ако обаче сте хапнали и салата, и основно ястие – изчакайте да мине поне час и половина, преди да изпиете чаша вода.

Днес не само пием всякакви газирани напитки или сокове по време на хранене, но и не обръщаме достатъчно внимание на присъствието на сурови храни в менюто ни. Естественото хранене се приема за „старомодно” или странно. В съвременното „модерно” хранене, изключително важните за тялото храносмилателни ензими почти липсват. Въпреки това, винаги можете да ги откриете в много на брой и различни видове храни – както от растителни, така и от животински източници. Кълновете са най-богатият източник на ензими. В голямо количество може да ги намерите и в плодовете, особено южните – ананас, банан, авокадо, манго и папая.

Основна предпоставка за безупречни черва е храненето с повече сурови храни. Те трябва да представляват най-малко ¼, а най-добре ½ от дневния прием и да се консумират приоритетно преди останалите ястия (особено плодовете). Храненето със сурови плодове и зеленчуци, и вземането на ензимни добавки, спомага за предпазване от изчерпването на собствените ензими на тялото и по този начин се намалява стресът в организма. Важно е да се осъзнае, че ензимните храни и добавки всъщност могат да смилат до 75% от храната без помощта на ензимите, които се отделят от тялото. Това се нарича „замразяване (складиране) на енергия”, която може да се използва при други важни функции и дава тонус на тялото!


Важно е да се знае!

 • Храни, които спасяват артериите и предотвратяват заболявания на сърцето: морски дарове, плодове, зеленчуци, ядки, зърнени, бобови, лук, чесън, зехтин.

 • Банани и сокове от моркови и зеле – срещу киселини и язви в стомаха.

 • Ядки против депресия и в помощ на имунитета – суров бадем, бразилски орех, слънчогледови семки. Предварителното накисването на ядките и семената за 12-24 часа активира част от „спящите ензими”.

 • Спанак, моркови, червени пиперки, тикви и други храни, богати на бета-каротин, повишават имунната защита срещу бактериални и вирусни инфекции.

Вид храна

Кол-во

Kcal

Въглехидрати

Протеини

Мазнини

Вода

100 гр

0

0

0

0

Краставица

100 гр.

19

3,63

0,65

0,11

Домати

100 гр.

21

3,92

0,88

0,19

Доматен сок

100 гр

22

4,59

0,60

0,10

Тиква - варена

100 гр.

24

4,90

0,72

0,10

Зеле

100 гр.

30

5,58

1,44

0,12

Спанак

100 гр.

30

3,63

2,86

0,39

Гъби

100 гр.

35

5,29

2,17

0,47

Натурален сок

100 гр

40

9,00

0,50

0,20

Зелен фасул

100 гр.

41

4,72

4,83

0,21

Подсл.газ.напитки

100 гр

42

9,56

0,07

0,02

Боб - варен

100 гр.

43

7,88

1,89

0,28

Праскови

100 гр.

45

9,54

0,91

0,25

Моркови

100 гр.

45

9,58

0,93

0,24

Ябълки

100 гр.

59

13,81

0,26

0,17

Прясно мляко

100 гр.

61

4,52

3,22

3,25

Кисело мляко (2%)

100 гр.

63

4,66

3,47

3,25

Круши

100 гр.

66

15,46

0,38

0,12

Портокали

100 гр.

71

15,50

1,30

0,20

Грозде

100 гр.

79

18,10

0,72

0,16

Картофи - варени

100 гр.

83

17,20

2,86

0,10

Грах - варен

100 гр.

88

15,64

5,36

0,22

Банан

100 гр.

101

22,84

1,09

0,33

Крем карамел

100 гр.

105

18,82

2,99

1,72

Леща - варена

100 гр.

123

20,13

9,02

0,38

Ориз - бял, варен

100 гр.

129

28,17

2,69

0,28

Паста - спагети

100 гр.

134

23,54

5,28

1,74

Яйце - варено

100 гр.

153

1,12

12,58

10,61

Омлет със сирене

100 гр.

157

0,69

10,62

12,20

Пържен шаран

100 гр.

159

0,00

22,86

7,17

Пилешки дробчета

100 гр.

169

1,11

25,78

6,43

Пилешко - печено

100 гр.

197

0,00

23,97

10,88

Кюфтета

100 гр.

201

8,00

21,00

9,00

Пържени картофи

100 гр.

225

39,68

3,55

5,22

Кекс

100 гр.

244

46,30

9,10

1,80

Скумрия на скара

100 гр.

259

0,00

23,58

17,81

Сирене - бяло

100 гр.

269

4,09

14,20

21,28

Пица Маргарита

100 гр.

273

29,00

10,36

12,28

Свинска пържола

100 гр.

289

0,37

17,80

23,58

Кренвирши

100 гр.

294

4,17

10,26

25,76

Салам

100 гр.

294

3,80

23,20

20,11

Хляб

100 гр.

294

51,40

8,40

5,40

Пилешко - панирано

100 гр.

319

2,39

26,11

22,16

Бонбони за смучене

100 гр.

327

70,00

4,50

2,32

Кроасан

100 гр.

413

45,80

8,20

21,00

Шоколад

100 гр.

528

65,96

4,42

26,29

Кашу

100 гр.

598

30,19

18,22

43,85

Фъстъци

100 гр.

621

16,30

25,80

49,24

Бадеми

100 гр.

629

19,74

21,26

50,64

Лешници

100 гр.

683

16,70

14,95

60,75

Орехи

100 гр.

712

13,70

15,20

65,21

Маргарин

100 гр.

740

0,90

0,90

80,50

Масло

100 гр.

742

0,06

0,85

81,10

Често на обяд пием подсладени газирани напитки. Замисляли ли сте се колко калории има в бутилка от 330 мл? Ето отговорът – 140 ккал. За сравнение – в същото количество доматен сок има около 60 ккал, а във водата 0 ккал.
Ето и няколко интересни рецепти със сурови храни:

 • Цветна салата от брюкселско зеле

Продукти:

 • 1 чаша царевични зърна;

 • 1 червена пиперка;

 • 1 средно голяма ябълка;

 • 150 гр. овче сирене/ краве сирене;

 • 3 чаени чаши смесено брюкселско зеле.

Продукти за соса:

 • 3 с.л. зехтин или слънчогледово олио;

 • 1 с.л. ябълков оцет или сок от лимон;

 • 1 счукана скилидка чесън;

 • 1 с.л. наситнен магданоз;

 • 1 ч.л. средно люта горчица;

 • 1 щипка прясно смлян черен пипер;

 • Малко морска сол;

Приготвяне:

Смесваме всички съставки на соса и подправяме на вкус.

Измиваме пиперката и ябълката, изчистваме ги и нарязваме на тънки ленти и кубчета. Натрошаваме сиренето и добавяме царевичните зърна. Смесваме всичко, заливаме със соса и оставяме да поеме около ½ час.


 • Специална доматена супа

Продукти:

 • 750 г. месести домати;

 • 3 с.л. прясно нарязани подправки (копър, босилек, магданоз, кориандър и др.);

 • 2 скилидки чесън;

 • 1 с.л. доматено пюре;

 • Малко морска сол;

 • Може да се добави щипка настърган пресен джинджифил;

 • Малко шарена сол, добре е да има и целина;

 • Малко сос Уорчестър.

Приготвяне:

Обелваме доматите, нарязваме ги и пресяваме през сито.

Изсипваме пюрето в купа и прибавяме подправките, доматеното пюре и ситно счукания чесън. Посоляваме и подправяме на вкус с по избор джинджифил или босилек, сол с целина и сос Уорчестър. Покриваме и изстудяваме за половин час.


 • Пълнени червени или зелени пиперки

Продукти:

 • 4 малки червени или зелени пиперки;

 • 300 гр. червено цвекло;

 • 1 кисела ябълка;

 • 1-2 с.л. лимонов сок;

 • малко шарена сол;

 • 1 щипка прясно смлян черен пипер или джиндживил;

 • Малко червен пипер;

 • 4 орехови половинки.

Приготвяне:

Измиваме и изчистваме пиперките. Настъргваме червеното цвекло и ябълката, поръсваме с лимонов сок и подправяме на вкус със солта, черния и червения пипер. Смесваме добре и пълним изчистените пиперки със сместа. В средата украсяваме с орехова половинка.
 • Фурми-корабчета

Продукти:

 • 12 пресни фурми;

 • 50 гр. масло;

 • 50 гр. натурален мед;

 • 2 с.л. какао;

 • 50 гр. смлени бадеми;

 • 12 бадемови половинки (предварително накиснати).

Приготвяне:

Изваждаме костилките на фурмите и разрязваме плодовете на половинки. Разбиваме маслото и меда до пяна и прибавяме какаото и смлените бадеми. Запълваме половинките фурми и украсяваме с половинка бадем
 1. Ензимите и теглото

Хората все по-често напълняват, защото ядат окислени и обработени храни, които са загубили всичките си ензими. Те изпитват пристъпи на глад, защото не приемат храни, които съдържат необходимите за организма микроелементи - витамини, минерали, ензими и други важни нутриенти, или не успяват да усвоят някои от тях. Фактът, че хората със затлъстяване всъщност са най-гладните и недохранени на клетъчно ниво и в същото време заплашени от различни заболявания, е илюстрация на зависимостта между здравето, жизнения потенциал и храненето, и дефицита на ензими.
Важно е да се знае!

 • С изключение на кълновете, другите салати имат ензими само за своето смилане, а не подпомагат значимо преработката на друга храна.

Има много видове хранителни режими за отслабване – въглехидратна (обикновено вегетарианска и бедна на мазнини) диета, протеинова диета (има бърз, но краткотраен ефект с рискове за здравето), лечебен глад (или с консумация на ограничено количество сурови храни – плодове и зеленчуци и с прием на много течности), плодова (само плодове, понякога в определена цветова гама или с добавка на билкови продукти), суровоядство (с консумация и на други сурови храни освен плодове и зеленчуци), средиземноморска диета (с консумация на повече зеленчуци, зърнени храни, риба и растителни мазнини) и др. Но помнете, че храната не е виновна за килограмите, а нейният неправилен подбор и неправилният вид, под който тя бива поднесена на организма. Повечето хора с наднормено тегло не сдъвкват добре храната. По тази причина те поглъщат храната си по-бързо, повишавайки кръвната си захар, и преди центъра на засищане да успее да изпрати сигнал, тези хора вече са преяли!Храната е източник на огромно удоволствие. Не се насилвайте да ядете храни, които са неприятни на вкус. Но не забравяйте, че дори и вкусната храна трябва да се сдъвква добре! Като резултат по-бързо ще усетите засищане. По този начин не се налага да полагате допълнителни усилия да намалявате количеството на поглъщаната храна, вие съвсем естествено изпитвате желание да ядете по-малко.
Важно е да се знае!

Трябва да си създадете и някои основни хранителни навици:

 • Консумирайте повече пресни, сурови плодове, зеленчуци и сокове от тях, кълнове, билкови подправки, а също и прясно смлени и щадящи обработени зърнени храни; зехтин и други студено пресовани масла; морска риба; млечни продукти (умерено маслени за децата и при голямо физическо натоварване, а нискомаслени във всички останали случаи);

 • Дъвчете бавно и достатъчно на брой пъти;

 • Не яжте късно вечер! През нощта въглехидратите и белтъците се превръщат в мазнини;

 • Пийте много вода и билкови чайове, но не по време на хранене. Приемайте течностите поне 30 минути преди или 2 часа след хранене.

 • Запомнете, че медът е най-полезен в сурово, непреработено състояние. Не го добавяйте, когато напитките са много горещи , за да не загуби ценните си свойства.
 1. Ензимите и спортът

Ензимите, въглехидратите, белтъчините, мазнините, витамините, минералите и водата са елементите, от които тялото се нуждае, за да функционира правилно. Когато спортувате, повечето от тези вещества се изразходват бързо от тялото и трябва да бъдат възстановени. Всеки спортист се грижи за правилното си хранене, но малцина се замислят, доколко смилаема е храната и дали действително осигурява на тялото необходимите му вещества. Обикновено сготвената храната е лишена от ензими, а - както вече знаем - те са крайно необходими при храносмилането и усвояването на веществата. Ензими има в кръвта, мускулите, тъканите и органите, и са въвлечени във всяка метаболитна функция. Без тях хранителните вещества не могат да бъдат усвоени правилно и белтъчините не могат да бъдат смлени. Резултатът е подуване, умора, скованост, отичане, втвърдяване на артериите, венозен застой и други. Това е причината спортистите да имат нужда от допълнителен прием на ензими. Все пак те най-много се нуждаят от енергия. Допълнителният прием на ензими ще възстанови по-бързо силите им и ще осигури повече енергия за тежките тренировки. 1. Ензимни добавки

Ежедневно ни е необходима повече енергия, по-силен ум и тяло, за да се справим с напрежението. Човек е изпълнен с енергия и сили, когато живее здравословно. Сред главните фактори, допринасящи за здравето, са пълноценното снабдяване на тъканите с кислород (физическа активност), поддържане на правилно храносмилане, достатъчно почивка и осигуряване на душевен покой.

Както обобщихме по-горе, лошо или непълно смляната храна може да блокира абсорбирането на хранителни вещества и да произведе токсични вторични продукти, което да навреди на организма. Затова е важно да запазим нивото на ензимите в тялото си, на всяка цена. Ако решите да включите към хранителния си режим само една добавка, най-добре е да изберете ензимите, защото те са най-важната подкрепа за вашето здраве и добро самочувствие.

През 1932 г. пионерът на ензимите д-р Едуард Хауъл, основател на National Enzyme Company - USA, разработва първата ензимна добавка. Тя е предназначена да компенсира ензимния дефицит в съвременното хранене. Като лидер в индустрията за хранителни добавки с ензими, компанията прави изследване, което доказва, че произведените от тях ензими могат да оцелеят в киселинна среда и помагат при храносмилането не само на хора с такъв проблем, но и на здрави хора.

Ензимната добавка подпомага храносмилането и облекчава дейността на панкреаса. Водещо при създаването на този вид хранителни добавки е правилото, че приеманите допълнително ензими трябва да бъдат устойчиви на киселинността в стомаха.

Ензими могат да се извлекат от растения; от микроорганизми, близки до растенията (дрожди, гъби и бактерии), или от животни (панкреас от свине или говеда). Ензимите от първите два източника са по-устойчиви в променливи граници на стомашната киселинност, имат по-широк спектър на действие и позволяват по-голямо разнообразие. Те могат да се приемат и от вегетарианци. Имат мек вкус и могат да се сдъвчат и поръсят върху храната. Животинските от своя страна имат остър мирис и вкус и действат само при наличие на оптималното pH.

Много са ензимите, които могат да се използват, но ще ви предоставим информация за седемте най-важни за тялото храносмилателни ензими: • Амилазата разгражда сложни въглехидрати като нишесте, гликоген и други. Хората, които имат проблеми с усвояването на мазнините (например при възпаление или камъни в жлъчката), обичайно завишават приема на въглехидрати, за да покрият енергийните си нужди. Ако обаче прекалят, се получава амилазна недостатъчност.

 • Липазата помага на тялото да разгради мазнините. Някои лекарства за отслабване блокират точно този ензим. Без липазата, мазнините в нашия организъм застояват и се натрупват в артериите, което може да доведе до заболявания на сърдечно-съдовата система. Този ензим има влияние върху контрола на холестерола, който също е производен от някои мазнини. При възрастните, производството на ензимите намалява и се увеличават холестеролните плаки по вътрешната страна на артериалните стени.

 • Протеазата се характеризира със способността си да хидролизира протеини в киселинна среда. Има различни видове протеази, според вида на пептидната връзка, която чупят. Широкият обхват на дейност на този ензим в киселинна среда позволява лесно и ефикасно да хидролизира повечето разтворими протеини. Киселинността варира в различните части на стомаха. Според действието в киселинна среда съществуват различни видове протеази, но основната им функция да разгражда протеините се запазва. Най-често използваните са Протеаза 3.0 – рН обхват от 2.75 до 4.7; и Протеаза 4.5 - рН обхват от 2.75 до 6.25. Тези два вида се използват за по-добро действие при различните нива на киселинност в стомаха.

 • Алфа-галактозидаза - спомага за разграждането на сложни въглехидрати като рафиноза, стахиоза и вербаскоза. Тези полизахариди обичайно се срещат в бобовите и зелеви растения и не могат да бъдат разградени в тънките черва, поради което преминават в дебелите. Там разграждането им отделя неприятно миришещи газове. Следователно имаме нужда от този ензим, за да предотвратим чревния дискомфорт след консумация на фасул, зеле, грах и леща.

 • Лактазата – това е ензимът, от който хората се нуждаят, за да разграждат лактозата – въглехидрат, който се намира в млякото. Голяма част от хората страдат от лактозна нетолерантност (или лактазен дефицит), тоест организмът им произвежда много малки количества лактаза. Това е особено вярно за народи като българския, където голяма част от населението от поколения е консумирало големи количества млечни продукти.

 • Целулазата е ензим, който разгражда целулозата (вид несмилаеми в човешкия храносмилателен тракт влакнини-фибри). Имаме нужда от него при голяма консумация на зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти.

 • Бромелаинът е ензим, който подпомага цялостното храносмилане и абсорбцията на хранителните вещества. Ензимът има широк рН-диапазон и може да бъде използван като заместител на пепсина и трипсина. Подтиска възпаленията, намалява отоците, като помага за смилането на протеините и действа общо пречистващо.


Как да разберем дали ензимната добавка, която приемаме, действа? Мнозина усещат разликата още с приема на първата таблета, при други резултатите се появят в първите 1-2 седмици на приема. Подобрява се метаболизмът и храносмилателният процес вече протича по-леко. Отсъствието на симптоми като лошо храносмилане, подуване на корема, киселини в стомаха или газове поради несмлени докрай нутриенти, е положителен знак. Наблюдава се и общо увеличаване на енергията, подобряване състоянието на кожата и цялостно човек изглежда по-млад.

Всичко, което човек консумира и организмът му не успява да преработи, в крайна сметка се появява на лицето му, натрупва се по талията му и загрозява цялата му кожа. Затова трябва да спазваме някои основни правила: • Яжте разнообразна храна – за по-бързо храносмилане и по-добро усвояване на храната е добре да се следват принципите на разделното хранене*

 • Консумирайте предимно храни от растителен произход.

 • Консумирайте повече порции зеленчуци и плодове дневно.

 • Консумирайте повече зърнени изделия, особено кафяв ориз.

 • Ограничете консумацията на мазна храна.

 • Избирайте храни с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол.

 • Приемайте редовно добавки от ензими. Колкото по-възрастни ставаме започваме да понасяме трудно все повече храни и по-често да правим изключения от оптималния си начин на хранене. Затова в този период допълнителният прием на ензимни добавки е от изключително важно значение.


* Основни правила в разделното хранене:

1. Не приемайте концентрирани протеинови и концентрирани въглехидратни храни на едно и също хранене – това означава да не се яде фъстъци, месо, яйца, сирене и други протеинови източници едновременно с хляб, зърнени храни, картофи, сладки плодове, кейкове и др.

2. Не приемайте две концентрирани протеинови храни от различен произход едновременно – избягвайте ядки и месо, яйца и месо, сирене и ядки, кашкавал и яйца, месо и мляко, месо и боб, риба и мляко едновременно.

3. Не комбинирайте мазнини и протеини от различен произход – а именно олио с месо, сметана с яйца, сирене с масло или ядки и т.н.

4. Не яжте киселите плодове с нишестета – тоест портокали, домати, лимони, ананаси не трябва да се консумират с хляб, ориз, картофи и др.

5. Не консумирайте сложни въглехидрати и захари едновременно – тоест не комбинирайте желета, конфитюри, плодове, захар, мед, масло с хляб, кейк или със зърнени храни, картофи и др.

При горните три точки следва да се гледа преобладаващото хранене; не се безпокойте, ако правите малки изключения от тези принципи, но колкото е по-увредено храносмилането, толкова по-стриктно се придържайте към тях. Важно е също да запомним, че всеки един от жизнените процеси е подвластен на ензимите. Ензимите помагат не само за съхраняването на здравето, но и за удължаването на живота. Следователно не без основание можем да ги наречем – „еликсир на живота”.


Enzy-Mill съдържа седемте най-важни ензима, подбрани от растителни източници и микроорганизми. Те са устойчиви на стомашната киселинност, имат широк спектър на действие. Таблетките са с приятен вкус и могат да се сдъвчат. Не съдържат животински продукти, оцветители и консерванти. Могат да се приемат и от вегетарианци.


Не забравяйте,
Вие сте това, което ядете”,

108-годишния йога Свами Дев Мурти
защото
Хората в добро здраве, бързо могат да изгубят силата си, ако ядат лоша храна!”,

Древногръцки философ
затова
Ставайте от масата леко гладни и ще бъдете винаги здрави!”

Клавдий Гален


Здравето не е всичко, но без здраве всичко е нищо.

Артур Шопенхауер

Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница