Устройствен правилник №2 мандат 2011-2015



страница1/3
Дата15.10.2018
Размер0.55 Mb.
#88406
  1   2   3
О Б Щ И Н А Б Р Е З Н И К


УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК

2



МАНДАТ 2011-2015

( В СИЛА ОТ 01. 08.2012г.)


2012


О Б Щ И Н А Б Р Е З Н И К – О Б Л А С Т П Е Р Н И К
Утвърдил:

Кмет………………………\зап.837\01.08.2012г.\

\ В.М.Узунов\

УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК

НА ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ
ЗА МАНДАТ

2011 – 2015 г.
\ считано от 01.08.2012год\

2



Заповед № 837 \ 01.08.2012год.

и Решение № 149 \ 31.07.2012 год. на ОбС град Б р е з н и к


ГЛАВА ПЪРВА
О Б Щ И П О Л О Ж Е Н И Я
Чл. 1. С този правилник се определят организацията на дейност и функционалните задължения на административните звена в общинската администрация на Община Брезник.
Чл. 2. В състава на общината влизат 35 населени места и територия от 403,162 кв.км. площ в т.ч. един град и 34 села, организирани в общински център, едно кметство с избран кмет, четири кметства с кметски наместници, и 14 кметски наместничества.
Чл. 3. Общинската администрация осигурява изпълнението на законите, под законовите нормативни актове, решенията на Общинския съвет, подпомага кмета на общината при осъществяване на правомощията му, осигурява технически дейността му,подпомага общинския съвет и осигурява дейността му, извършва дейност по административно-техническото обслужване на гражданите, физическите и юридическите лица.
Чл. 4. Общинската администрация, при осъществяване на своята дейност се ръководи от принципите на законност, равнопоставеност, прозрачност, достъпност, отговорност, целесъобразност и ефективност. Тя е структурирана в: управление; обща администрация с една дирекция; специализирана администрация с две дирекции и главен архитект; едно кметство с избор на кмет, четири кметства с наместници и 14 кметски наместничества /виж приложението /.
ГЛАВА ВТОРА
КМЕТ НА ОБЩИНА
РАЗДЕЛ ПЪРВИ

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 5. /1/ Кметът на общината е едноличен орган на изпълнителната власт, избран пряко от избирателите при условия и ред, определени в Изборен кодекс.

/2/ Кметът на общината е първостепенен разпоредител с бюджетни кредити по бюджета на общината.

/3/ Кметът на общината упражнява общо ръководство и контрол на общинската администрация и представлява общината.

/4/ В своята дейност кметът на общината се ръководи от Закона, актовете на ОбС -Брезник и законните решения на населението.


Чл. 6. /1/ При осъществяване на дейността си кметът на общината се подпомага от двама заместник кметове.

/2/ Кметът на общината в случаите разрешени от закона може да упълномощава или възлага със заповед на заместник- кметовете, кмета на кметство Ноевци , кметските наместници, главния секретар на общината и други служители от общинската администрация, свои правомощия, като определя функциите им. Пълномощията на кмета на общината, на кмета на кметството възникват от полагането на клетвата по чл. 32, ал. 1 от ЗМСМА..


Чл. 7. Кметът на общината не може да ръководи политическа партия или нейна структура, да извършва търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъде управител или да участвува в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества, и кооперации, за времето на мандата му.

РАЗДЕЛ ВТОРИ
ПРАВОМОЩИЯ НА КМЕТА НА ОБЩИНАТА
Чл. 8. /1/ Кметът на общината:

Ръководи цялата изпълнителна дейност на общината.



  1. Внася за одобрение от Общинския съвет структурата на общинската администрация

  2. Назначава и освобождава от длъжност заместник кметовете на общината, кметските наместници, ръководителите на звената на издръжка от общинския бюджет, служителите в общинската администрация, с изключение на тези, по чл. 46 ал.1 т.4 и ал. 2 от ЗМСМА и налага предвидените от Закона дисциплинарни наказания.

  3. Отговаря за опазването на обществения ред като за осигуряването му издава писмени заповеди, задължителни за съответните полицейски служби.

  4. Организира и отговаря за разработването и изпълнението на общинския бюджет.

  5. Организира изпълнението на дългосрочните програми.

  6. Организира изпълнението на решенията на Общинския съвет и се отчита пред него за това. Изпраща на ОбС актовете си, издадени в изпълнение на неговите решения в седемдневен срок от издаването им.

  7. Организира изпълнението на задачите, които произтичат от законите, от актовете на Президента на републиката и МС, в т.ч. по Закона за защита на личните данни и Закона за защита на класифицираната информация.

  8. Възлага изпълнението на свои функции на кметовете на кметства, кметските наместници , координира и осъществява контрол за целесъобразността и законосъобразността при тяхното изпълнение. Осъществява контрол по законосъобразността на актовете и действията на кметовете на кметства при изпълнение на техните правомощия и може да отменя техни актове.

  9. Поддържа връзки с политическите партии, обществените организации и движения, както и с други органи на местното самоуправление в страната и в чужбина.

  10. Организира и провежда действия по защита на населението при бедствия и аварии.

  11. Възлага или разрешава изработването на устройствени планове и техни изменения за територията на общината или части от нея и одобрява определени устройствени планове при условията и по реда на Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и организира изпълнението им.

  12. Изпълнява функциите на длъжностно лице по гражданско състояние и може да възлага тези функции с писмена заповед на кметовете на кметства и кметските наместници които поддържат регистри за гражданско състояние и на други лица от общинската администрация.

  13. Осигурява организационно техническото обслужване на общинския съвет.

  14. Утвърждава Устройствения правилник на общинската администрация.

  15. Осъществява правомощията си по придобиване, управление и разпореждане с общинското имущество, невключено в капитала на търговски дружества с общинско имущество, по реда и условията, регламентирани в ЗОС и Наредбата на ОбС по чл. 8 от ЗОС.

  16. Изпълнява функциите на орган по настойничество и попечителство.

  17. Определя наименованието на длъжностите на държавните служители и разпределението им по групи , рангове, степени, съгласно Класификатора на длъжностите в администрацията, приет от МС на основание чл. 2 ал.2 от ЗДСл и прилага ЗДСл в Общинската администрация. Утвърждава длъжностното разписание на служителите в общинската администрация и на тези по 66 ПМС от 1996 г /несписъчен състав/ и 212 ПМС и др. несписъчен състав.

  18. Прави публичен отчет пред Общинския съвет на шест месеца и пред населението на общината на 12 месеца.

  19. Създава комисии и съвети за подпомагане дейността на общинската администрация

  20. Организира развитието на партньорски отношения с общини от страната и чужбина и с неправителствени организации.

  21. Предлага на ОбС конкретни критерии по чл. 21 т. 13 от ЗМСМА.

  22. Представлява общината пред физически , юридически лица и пред съда.

  23. Прави предложения по Наредбата за символите и почетните граждани.

  24. Изготвя предложения относно реда и условията за създаване, преобразуване и прекратяване дейността на търговските дружества с общинско имущество , назначаването и освобождаването на ръководителите им.

  25. Упражнява правомощията на решаващ орган по чл.152 ал.2 от ДОПК.

  26. Оказва съдействие на етажните собствености и техните управителни органи при условията и по реда на Закона за управление на етажната собственост.

/2/ Кметът на общината осъществява и други функции, определени със закон, подзаконов нормативен акт или с решение на Общинския съвет.

/3/ Кметът на общината в случаите, определени от закона изпълнява и функции, възложени му от централните държавни органи.


Чл. 9. В изпълнение на своите правомощия, кмета на общината издава заповеди.

ГЛАВА ТРЕТА
ЗАМЕСТНИК КМЕТОВЕ НА ОБЩИНАТА, КМЕТОВЕ НА КМЕТСТВА

И КМЕТСКИ НАМЕСТНИЦИ

РАЗДЕЛ ПЪРВИ


ЗАМЕСТНИК КМЕТОВЕ НА ОБЩИНАТА
Чл. 10. Кметът на общината назначава за срока на мандата си двама заместник кметове в съответствие с одобрената структура на общинската администрация. Техните правомощия могат да бъдат прекратени предсрочно без предизвестие със заповед на кмета.
Чл. 11. Заместник-кметовете не са държавни служители.
Чл. 12. Заместник-кметовете на общината не могат да ръководят политическа партия или нейна структура, да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъдат управители или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата.
Чл. 13 /1/ Заместник-кметовете подпомагат кмета на общината съобразно този Правилник и възложените им функции.
/2/ Кметът на общината определя със заповед заместник кмет, който го замества при отсъствието му от общината.

/3/ Съгласно утвърдената структура / виж приложението на решение № /31.07.2012 год./, заместник-кметовете организират, ръководят и контролират дейността на:



  1. Дирекция “ Териториално селищно устройство и евро-интеграция” \ТСУ и ЕИ \

  2. Дирекция “Общинска собственост, пазарни отношения и хуманитарни дейности”\ОСПО и ХД\

/4/ Първият Заместник кмет, има следните правомощия и функции,които допълнително се конкретизират с длъжностната характеристика:



  1. Отговаря за управлението на общинската администрация при отсъствието на кмета на общината и на основание изрична заповед за това.

  2. Организира изпълнителната дейност на общинската администрация в сектора, за който отговаря в областта на строителството, евро-интеграцията, екологията ОМП, класифицираната информация и лични данни.

  3. Организира дейностите по подготовката , изготвянето, кандидатстването и защитата на проекти по оперативните програми финансирани от структурните и кохезионния фондове , както и програми на отрасловите министерства.

  4. Упражнява контрол и изисква от общинските органи и контролните такива, спазване на Наредба № 1 за хигиенизирането и реда в населените места от общината.

  5. Взема решения върху екологията и чистотата в населените места на общината.

  6. Подпомага общинските съветници по дейностите, касаещи сектора.

  7. Координира и насочва дейността на специализираните изпълнителни органи в администрацията по ТСУ , строителство проектиране и евроинтеграция..

  8. Участва в комисиите към общинската администрация разглеждащи въпроси от сферата му на дейност.

  9. Спазва и изисква спазването на законите и нормативните документи, отнасящи се до местното самоуправление и местната администрация и специалните закони в областта в която отговаря.

  10. Координира действията на администрацията с органите по реда и сигурността на гражданите.

  11. Организира изпълнението на задачите, произтичащи от законите, актовете на президента и министерски съвет.

  12. Организира разработването на стратегии , програми и планове з в областта на регионалното развитие , строителството , инфраструктурата и др. и изготвя отчетни доклади за изпълнението им.

  13. Поддържа връзка с политически партии, обществени организации и движения, с НСОРБ и други формации и органи на местното самоуправление в страната.

  14. Организира работата, упражнява ежедневен контрол и взема решения за дейностите по евро-интеграцията, проектирането , инвестициите , строителството.

  15. Организира дейностите по строителството и поддържането на общинската пътна мрежа.Осъществява координация по поддържането на републиканската пътна мрежа на територията на общината.

  16. Ръководи и координира дейността на общинската администрация в областта на екологията и сигурността, неправителствените и научни общности в областта на екологията и държавните органи в областта за която отговаря.

  17. Подпомага и развива дейността по безопасност на движението.

  18. Ръководи транспорта на общинската администрация и контролира изпълнението на общинската транспортна схема.

  19. Организира, ръководи , контролира и координира капиталовото строителство и следи за функционирането на инженерната инфраструктура в общината .

  20. Следи за законосъобразност и документиране на дейностите в сектора.

  21. Координира дейностите с други институции и работата на кмета на с.Ноевци и кметските наместници по дейностите за които отговаря..

  22. Участва в процеса на планиране, организиране и контрол на дейността на общинските фирми и предприятия от сектора за който отговаря.

  23. Извършва всички дейности, нормативно възложени му в т.ч. задължително, определените в Устройственият правилник , длъжностната характеристика и заповедите за делегиране на права и задължения.

  24. Контролира записването на събитията и организирането на адекватни действия в Регистъра за бедствия и аварии.

  25. Разработва стратегии и общински планове по управлението на територията , строителството и регионалното развитие.

  26. Упражнява ежедневен контрол и взема решения в дейностите по прилагане на устройствените планове в общината, проектирането, транспорта.

  27. Контролира дейности на разрешителните режими в сферата за която отговаря в общинската администрация

  28. Контролира изпълнението на функциите и задачите по устройство на територията, регламентирани в ЗУТ, транспорта на територията на общината .

  29. Следи за законосъобразност и документиране на дейностите по одобрените проекти, устройствените планове и работата на Общинския експертен съвет и кадастъра и воденето на регистъра.

  30. Следи за законосъобразност и документиране на дейностите по одобрените проекти, устройствените планове и работата на Общинския експертен съвет , кадастъра и воденето на регистъра.

  31. Организира и ръководи дейностите по безопасността на движението и ръководи комисиите по нея.

  32. Ръководи дейността и участва в комисии по общинската транспортна схема и координира с Обл. Управител..

  33. Координира и насочва дейността на специализираните изпълнителни органи в администрацията, в т;ч в областта на общинската собственост, общинските дружества , селско и горско стопанство и икономика.

  34. Разработва стратегии и общински планове за общинската собственост и икономическото развитие на общината.

  35. Участва в планирането, организирането и контрола на дейността на общинските търговски дружества в сферата за която отговаря, както и в тяхното преструктуриране, с оглед подобряване ефективността от дейността и бизнес-програмите.

  36. Упражнява ежедневен контрол и взема решения в дейностите по прилагане на защита на потребителите .

  37. Предприема действия и организира дейността по управление и разпореждане на общинската собственост и участва в конкурсните и тръжни комисии.

  38. Контролира изпълнението на функциите и задачите по съобщенията на територията на общината .

  39. Ръководи, контролира и организира дейностите по приватизация и след приватизационния контрол .

  40. Ръководи, координира и контролира дейностите по общинските концесии.

  41. Следи за законосъобразността в дейностите по приватизацията и концесиите и воденето на публичния регистър за тях.

  42. Ръководи дейностите и организира изпълнението на задачите , свързани със земеделието, горите и Натура 2000 .

  43. Ръководи категоризацията на търговските обекти.

  44. Ръководи дейността и участва в комисии по общинската транспортна схема и координира с Обл. Управител.

  45. Изпълнява и други функции, възложени му от кмета на общината

/5/ Вторият Заместник кмет, има следните правомощия и функции, които се конкретизират допълнително с длъжностната му характеристика:



  1. Организира изпълнителната дейност на общинската администрация в ресора, за който отговаря.

  2. Подпомага общинските съветници по дейностите, касаещи сектора.

  3. Координира и насочва дейността на специализираните изпълнителни органи в администрацията, в т.ч. в областта на социалните дейности, данъците , спорта , културата , вероизповеданията, сигурността и борбата с противообществените прояви, противопожарната защита

  4. Спазва и изисква спазването на законите и нормативните документи, отнасящи се до местното самоуправление и местната администрация и сферата за която отговаря.

  5. Организира изпълнението на задачите, произтичащи от законите, актовете на президента и министерски съвет.

  6. Разработва стратегии и общински планове за социалните дейности , образованието, здравеопазването, културата, спорта и данъците.

  7. Поддържа връзка с политически партии, обществени организации и движения, с НСОРБ и други формации и органи на местното самоуправление в страната.

  8. Контролира дейности на разрешителните режими в сферата за която отговаря в общинската администрация

  9. Следи за законосъобразност и документиране на дейностите по одобрените проекти.

  10. Координира работата на кметовете и кметствата по дейностите за които отговаря

  11. Следи за качественото техническо обслужване на населението от длъжностните лица и следи за спазване сроковете на услугите, молбите и жалбите в сектора за който отговаря.

  12. Ръководи и координира дейността на общинската администрация с държавните органи и звена, в областите за които отговаря.

  13. Извършва всички дейности, нормативно възложени му в т.ч. задължително, определените в Устройственият правилник и длъжностната характеристика.

  14. Координира действията на администрацията с органите по работата с местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и обществените възпитатели.

  15. Организира разработването стратегии , програми и планове за социално-икономическото и духовно развитие на общината.

  16. Организира разработването стратегии , програми и планове з в областта на туризма, здравеопазването, социалните дейности културата и др. и изготвя отчетни доклади за изпълнението им.

  17. Организира работата, упражнява ежедневен контрол и взема решения за дейностите по финансите ,образованието, културата, здравеопазването, спорта, туризма, вероизповеданията , социалния патронаж и др. хуманитарни и социални дейности и услуги.

  18. Работи за утвърждаване на самобитните традиции и спорта в общината.

  19. Участва в комисиите по разпределяне на финансовите средства по читалища.

  20. Полага грижи и работи по разработването на стратегии, планове , програми и проекти в областта на туризма, социалните услуги и здравеопазването.

  21. Следи финансовия контрол върху второстепенните разпоредител с кредити в сферата за която отговаря.

  22. Участва в разработването на проекти на вътрешни нормативни документи и наредби, и участва в защитата им пред общинския съвет.

  23. Изпълнява и други функции, възложени му от кмета на общината.

РАЗДЕЛ ВТОРИ


КМЕТОВЕ НА КМЕТСТВА
Чл. 14. /1/ В състава на Община Брезник влизат следните кметства: с.Ноевци; с. Кошарево; с. Долна Секирна; с. Велковци и с.Слаковци.

/2/ В кметство Ноевци се избира кмет на кметство, а в останалите кметства се назначават кметски наместници, поради малобройност на населението \ под 350 регистрирани по постоянен адрес\



/3/ Всички други населени места се обслужват в административно отношение от 14 кметски наместника.
Чл. 15. Кмета на кметство Ноевци не може да ръководи политически партии или техните структури, да извършва търговска дейност по смисъла на Търговския закон, да бъде управител или да участвуват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата му. Той се избира с пряко гласуване от населението по условия и ред, определени с Изборния кодекс.
Чл. 16.\1\ Кметът на кметство:

  1. Изпълнява бюджета на общината в частта му за кметството.

  2. Организира провеждането на благоустройствени, комунални и други мероприятия.

  3. Упражнява контрол за законосъобразното използване и отговаря за поддържането, охраната и опазването на общинската собственост на територията на кметството.

  4. Назначава и освобождава служителите от общинската администрация, които подпомагат неговата дейност в съответствие с утвърдената структура на кметството и дава предложения за назначаване на извън списъчния състав на администрацията отговарящ за територията на кметството.

  5. Приема мерки за подобряване и възстановяване на околната среда и организира охраната на полските имоти.

  6. Води регистрите на населението и за гражданското състояние и изпраща актуализирани съобщения до ЕСГРАОН.

  7. Осигурява извършването на административни услуги на физически и юридически лица.

  8. Прави нотариални заверки на едностранни актове и изявления

  9. Осигурява спазването на обществения ред; има правомощия по чл. 68, 70, 73, 74, 76, 78 и 80 от Закона за МВР на територията на кметството до пристигането на полицейския орган.

  10. Организира и ръководи защитата на населението при бедствия и аварии.

  11. Представлява кметството пред населението, пред обществени и политически организации, и пред други кметства.

  12. Прави публичен отчет пред населението на кметството на всеки 12 месеца

  13. Свиква общо събрание на населението в кметството.

  14. Организира изпълнението на решенията на Общинския съвет и кмета на общината.

  15. Подпомага учебните и културни институции на населеното място, при поддържане и разширяване на материалната база за обучение и културна дейност , благоустрояване и почистване на териториите около обществени сгради и други заведения, контролира сметосъбирането и съставя актове при необходимост.

  16. Контролира спазването на “Наредба № 1 на ОбС – Брезник за поддържане на обществения ред на територията на Община Брезник” за територията на кметството.

  17. Подпомага болничните заведения и органите по здравеопазване при изпълняване функциите им на територията на кметството

  18. Контролира работното време на търговските заведения в съответствие с приетите за това нормативни документи.

  19. Разработва предложения за изграждане на обекти и дейности с участието на населението и ги утвърждава чрез общи събрания и референдуми.

  20. Осигурява режимно подаване на питейна вода при необходимост при спазване изискванията на законите и Наредба № 9 на МРРБ.

  21. Съдействува за приложението на нормативните актове, уреждащи въпросите на земеползването, развитието на животновъдството и пчеларството.

  22. По важни въпроси за населението предлага и организира общи събрания, подписки и референдуми по начин, регламентиран в законодателството уреждащо прякото участие на гражданите в управлението.

\2\Отговаря за поддържане в актуално състояние на избирателните списъци за кметството.

\3\ Кметовете на кметства могат да участвуват в заседанията на ОбС с право на съвещателен глас и задължително вземат участие при обсъждането на въпроси, отнасящи се до кметството.

\4\Кметът на кметството изпълнява и други функции, възложени от закона, подзаконовите нормативни актове, решения на ОбС или кмета на общината.

\5\ В изпълнение на тези свои правомощия, кмета на населеното място може да издава заповеди, като задължително в тридневен срок от издаването, предоставя копие на гл.секретар на общината. При незаконосъобразност, те се отменят от кмета на общината.

\6\По предложение на кмета на общината може да се назначи нещатен /по 66 ПМС от 1996г или по чл. 114 от КТ/ специалист за административното обслужване на населението в кметството.

РАЗДЕЛ ТРЕТИ


Каталог: naredbi
naredbi -> Правила за реда за ползване, стопаниване и управление на стадион "христо ботев" благоевград глава първа общи положения
naredbi -> Решение на Общинския съвет
naredbi -> Наредба №4 от 11 март 2011 Г. За реда и условията за провеждане на конкурси за полски инспектори
naredbi -> Информация предоставена от българските спортни федерации
naredbi -> Първа общи положения ч
naredbi -> Наредба №31 от 11 септември 2008 Г. За сертифициране на хмел и продукти от хмел и за регистриране на договорите за доставка на хмел
naredbi -> Наредба №3 от 1 август 2008 Г. За нормите за допустимо съдържание на вредни вещества в почвите
naredbi -> Наредба за изискванията за качеството на течните горива, условията, реда и начина за техния контрол


Сподели с приятели:
  1   2   3




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница