Уважаеми бъдещи членове на Европейския парламентДата20.04.2017
Размер49.42 Kb.

Уважаеми бъдещи членове на Европейския парламент,
В последно време е трудно да бъдат пренебрегнати икономическите новини. Европа е подложена на най-сериозната икономическа криза след Втората световна война и рецесията се очаква да продължи и през 2010 г., предизвиквайки сериозна безработица и влошен стандарт на живот за Европейските граждани. За да се измъкне Европа от това състояние и да се избегне продължителен икономически срив Европейските лидери трябва да загърбят протекционизма и да се насочат към координирани действия за икономическо възстановяване, като насочат инвестициите към строителство на сгради и инфраструктура, които са необходими за дългосрочния ръст на Европа.
В краткосрочен план: Благонадежден отговор на глобалната икономическа криза
За да бъде оказана помощ на благонадеждните предприятия в условията на икономически спад, банките трябва да бъдат насърчавани да отпускат кредити на малките и средни предприятия. Банките, които са били облагодетелствани от обществени фондове трябва да използват паричните средства, за да отпускат кредити на частния сектор, а не само да трупат ликвидност в баланса си. Във времена, в които предприятията са поставени пред липсата на заеми и кредити, обществените власти трябва да дадат правилен пример, като осигуряват навременно плащане на строителите за извършените от тях работи. За да бъдат изпълнени проектите в най-кратък срок е необходимо да се ускори вземането на решения и започването на проекти, които са в подготовка. Процесът на издаване на разрешителни за строеж и отдаване на обществени поръчки трябва да бъде по-целенасочен.
В дългосрочен план: Създаване на благоприятни условия за подновен и устойчив ръст
1. Разработване на устойчива визия на строителния сектор
Строителната индустрия е готова да приеме предизвикателството да изгради устойчиво бъдеще посредством своя професионализъм, като проектира и изгражда сгради с висока енергийна ефективност и строи инфраструктура, която да посрещне нуждите на бъдещите поколения.
Строителната индустрия в Европа изгражда 7.2% от заетостта в ЕС и затова има ключова роля в социалната интеграция. Строителството предоставя добра работа за квалифицирани и ниско-квалифицирани работници като им помага да развият нови умения чрез високото ниво на професионално обучение..
2. Инвестиции в инфраструктура
Администрацията на Президента Обама наскоро обяви инвестиции в размер на € 80 млрд в областта на транспорта, санирането и енергийната ефективност, като част от плана за възстановяване на САЩ. Европа има нужда от подобен решителен и бърз подход, тъй като бързината е от първостепенна важност за възстановяването на икономиката и изграждането на инфраструктура, подходяща за дългосрочния ръст на Европа. Инфраструктурата на 21ви век не може да бъде изградена без сериозни и постоянни инвестиции в течение на няколко години. В тази връзка FIEC смята, че публично-частните партньорства (PPPs) трябва да бъдат насърчени и допълнително развити, тъй като в повечето случаи те предоставят стойност срещу парите на данъкоплатците много по-бързо и ефикасно. Отчитайки това, FIEC изказва своето съжаление, че


текущите усилия на ЕС в областта на Паневропейските транспортни коридори са крайно недостатъчни.


3. Инвестиции в енергийна ефективност на съществуващите сгради с цел борба с глобалното затопляне и осигуряване на бъдещата наличност на енергия
Често повтаряна мантра е, че Европейските сгради са най-големият консуматор на енергия заради отоплението и осветлението на нашите домове и офиси. Още повече, че по-голямата част от жилищните сгради в Европа са с лоша изолация и имат нужда от подобрения. Прогнозите са, че действията за подобряване енергийната ефективност на сградите могат сами по себе си да помогнат на Европа да достигне целта си за намаление на емисиите на парникови газове с 20% до 2020 г. Не трябва да бъдат подценявани и ползите от намаленото използване на горива.
4. Засилване на дейността в жилищния сектор чрез намаляване ДДС ставката
Икономическото възстановяване ще бъде водено от малките и средни предприятия в строителството. Именно за това FIEC приветства постигнатото политическо споразумение в Съвета на министрите относно прилагането на намалени ДДС ставки за реновиране.

Обновяването е ключът към подобряването на енергийната ефективност. Именно за това е недопустимо мерките предприети за спестяване на енергия да се облагат с по-висока ставка от консумацията на енергия!


5. Избягване на протекционизма и насърчаване на заетостта
Настоящата криза провокира протекционизъм, който трябва да бъде избягван. Просперитетът, на който се наслаждаваме днес, е постигнат посредством елиминирането на бариерите и отварянето на Вътрешния пазар.Свободното движение на работници е ключ към икономическия ръст в строителството и трябва да се насърчава. Разбира се това не бива да се случва в ущърб на защитата на работниците. Съществува Европейско законодателство за защита на работниците (Директива за командироване на работници). От основно значение е това законодателство да се прилага правилно и пълно.
6. Повече гъвкавост при прилагането на мерките за заетост в ЕС
Както и в другите индустриални сектори, заетостта в строителството е засегната от икономическия спад. Обществените власти трябва да позволят по-гъвкаво приложение на съществуващите схеми, за да предоставят помощ на хората, загубили своята работа. Достъпът до „Европейския социален фонд” и „Европейския фонд за глобализация” трябва да бъде улеснен на Европейско ниво.
7. Избягване на ненужната бюрокрация и правни пречки
Във време, в което предприятията са подложени на голям финансов натиск последното нещо, от което те се нуждаят е излишна бюрокрация и правни пречки. Строителните проекти включват като подизпълнители и главни изпълнители множество фирми, от които по-голямата част са малки и средни предприятия. Законодателят не бива да търси политика, която да се прилага еднакво за всички, като например главният изпълнител да отговаря за заетостта и фискалните практики на всички подизпълнители по веригата. Това ще се окаже наказание за честни фирми с добра история и ще ги накара да поемат отговорността на обществените власти.
8. Публичният сектор трябва да даде правилния пример
Голяма част от строителната дейност зависи от публичните инвестиции и обществените клиенти, които по тази причина играят важна роля в настоящия икономически спад. Осигуряването на навременни плащания към предприятията ще помогне да се избегнат фалитите и съкращенията по веригата. Освен това достъпът до финансиране трябва да бъде улеснен, особено за малките и средни предприятия. Банките, които получават обществени средства трябва на свой ред да дават кредити на благонадеждните фирми.Fédération de l'Industrie Européenne de la Construction / Verband der Europaischen Bauwirtschaft / European Construction Industry Federation

- Avenue Louise 225, B-1050 Bruxelles Tel. : (32.2) 514 55 35 Fax : (32.2) 511 02 76 E-mail : info@fiec.eu Internet :www.fiec.eu
Каталог: images -> stories
stories -> 3 Настоящ адрес: 4 Височина/тегло
stories -> За медитацията ошо въведение
stories -> Отчет за изпълнение на бюджета и сметките за средства от Европейския съюз
stories -> Закон за изменение на някои правила за държавната служба от 7 февруари 1995 г. Gvnw, стp. 102, наричан по-нататък «спорната разпоредба»
stories -> Заседание на общински съвет калояново докладна записка от инж. Александър Кръстев Абрашев Кмет на Община Калояново Относно
stories -> Конкурс за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища в страната и чужбина
stories -> Заглавие на доклада (на български) (14 pt Times New Roman, Style TitleA)
stories -> Наредба №2 от 15 март 2007 Г


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница