Уважаеми дами и господа, Ваши превъзходителстваДата15.08.2018
Размер22.98 Kb.
#79251
Уважаеми дами и господа, Ваши превъзходителства,

Евтим Костадинов

За мен е чест за втори път Комисията по досиетата да участва като партньор в организацията на мащабна академична проява, свързана с отбелязването на 70-годишнината от спасяването на по-голямата част от българските евреи от нацистките лагери на смъртта по време на Втората световна война.

В рамките на миналогодишния семинар, съвместен изследователски екип от представители на Комисията и на Софийския университет подготвиха и издадоха документалния сборник със заглавие „Държавна сигурност и еврейската общност в България”. В него са включени 101 документа. В рамките на настоящия семинар ние ще представим пред вас ново документално издание, този път в разширен електронен вариант и включващо 250 документи, с общ обем от около 1400 фототипни страници. Периодът, който изследваме, обхваща времето на съществуването на Държавна сигурност от 1944 до 1990 г. В този исторически отрязък са и документите, съхранявани в централизирания архив на Комисията.

Днес, вашият изследователски семинар е озаглавен: „България и съдбата на еврейската диаспора в Европа 1939-1949 г. (нови свидетелства)”. Голяма част от изказванията по програмата ще бъдат посветени отново на участта и на изключително хуманния акт по спасяването на евреите, живеещи в земите под българска юрисдикция. Но не по-малко интересна е и съдбата на еврейската общност у нас, непосредствено след края на Втората световна война.

Задълбочното изследване на процесите, които протичат в България в годините на Студената война, свързани с живота на тази малцинствена група у нас, би могло да се случи след запознаване с архивите на бившите тайни служби на тоталитарната власт в Народна република България. Когато изследователят надникне в документите, скрити в прашните папки с гриф „Строго секретно”, пред него се откриват много нови, недотам познати страни от историческия процес на проучваните събития. Тези „нови свидетелства” задържително добавят нови щрихи, дори към добре познати исторически факти. Често непознатите архивни единици, преобръщат утвърдени през годините тези.

Изследването на документите от централизирания архив на Комисията несъмнено допринася за по-пълното изрисуване на истинската историческа картина: за отношението на Отечественофронтовската власт към еврейската общност в България в първите години след 1944 г.; за процеса на изселване на български евреи в новата им родина Израел, случвал се под зоркото око на тайните служби; за контакта между хората, останали в България и техните роднини зад граница; за криволичещите завои в поведението на ДС спрямо българските евреи във времената на Сталиновия режим; за политиката на Москва спрямо евреите в бившия социалистически блок; за тайния курс на скрит антисемитизъм; за вътрешното деление на евреите-комунисти и евреите–ционисти; за живота на обикновените хора на кръстопътя на две родини и т.н.

Особен интерес представляват документите на отделни личности от еврейски произход, които са представлявали оперативен интерес от страна на тайните служби. Не са изпуснати от зоркия поглед на органите на ДС и еврейските организации. Обект на специален интерес е световният ционизъм и борбата срещу него в годините на Студената война.Позволете ми да пожелая успех на семинара и да приканя отново изследователите да не пропускат своя шанс и да насочат своите издирвателски усилия в посока на проучване на документите на бившите тайни служби на комунистическата държава, съхранявани в централизирания архив на Комисията по досиетата.


Каталог: media -> Публични%20изяви
media -> Програма „Околна среда 2007-2013г. Bg161PO005/10 11/03/19
media -> Музеят за история на София открива изложбата "Среща с египетски жрец" в новата си сграда
Публични%20изяви -> Еволюция на отношението към международния тероризъм в инструктивните документи на дс
Публични%20изяви -> Международният тероризъм в докладите на българското външно разузнаване
Публични%20изяви -> Разкриване архивите на българските тайни служби (1944-1991) – трудният път към моралния катарзис на обществото
Публични%20изяви -> Международният тероризъм в докладите на българското външно разузнаване
Публични%20изяви -> Доклад на Ханс Алтендорф, директор на Федералния комисариат за архивите на Държавна сигурност на бившата Германска демократична република (фкащ) „


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница