Уважаеми представители на медиитеДата22.01.2019
Размер58.03 Kb.
#111312
Уважаеми представители на медиите,

Във Временната комисия за проучване, анализ и обсъждане на добри практики и законодателни решения във връзка с регулирането на дейности по проучване и добив на подземни богатства при опазване на околната среда
гласуваха забраната върху технологията хидавличен разрив /фракинг/ да падне!
Ако този текст бъде гласуван в пленарна зала, забрана върху фракинга на практика няма да има!

Ще се опитаме да повдигнем информационната завеса, спусната върху събитията от последните 3 месеца, като поясним следното:

На 11 април 2012 г. се проведе първото заседание на Временната парламентарна комисия, по време на което категорично заявихме, че за да съществува ефективна забрана, трябва да има ясни и еднозначни определения какво се забранява, като очакваме от учени и браншовици ясно описание на дейностите, които те желаят да бъдат освободени от забраната върху хидравличения разрив /фракинг/.
Комисията имаше още две заседания: на 10 и 17 май, на които такъв отговор не получихме! Никой не пожела да даде точно и ясно експертно определение /каквото е необходимо за един закон/ на термините хидравлично разбиване /хидрофракинг/, конвенционално находище, неконвенционално находище; нито на технологиите, които се прилага в конвенционалните находища, и по какво те се отличава от доказано вредния фракинг .
На 17.05.2012 г., на заседанието на Временната комисия в НС, бе променен текстът на Забраната върху хидравличен разрив /фракинг / така, че тя да може да бъде заобиколена по поне няколко начина:

1. Допуска хидравличния разрив навсякъде другаде, освен в „глинести нефто-газогенериращи формации”. Фракинг се прави и във въглищни пластове, и в пясъчници, и във варовици – формации, които са различни от описаната в новия текст, със същите негативни последици за околната среда.


2. Формулировката позволява да се прави фракинг с цел нагнетяване на опасни технологични отпадъци - течни радиоактивни отпадъци, отпадни води от фракинг или др .минни дейности в избрани геоложки кухини и стари отработени сондажи .
3. Формулировката позволява фракинг, при който вместо вода се ползват гелове, нефтопродукти, втечнен газ и др.
4. Позволява на компаниите да заобикалят технологично забраната, като поставят етикет „конвенционално находище”, и под неговото прикритие експлоатират дори повече от едно неконвенционални находища, които се намират по пътя към конвенционалното.
5. Позволява да се заобиколи забраната, ако съставките се нагнетяват не едновременно, а последователно.
За сметка на това на 16 и 17 май т.г. се проведоха ‘суперсекретни‘ срещи на компания ”Chevron” с представители на МИЕТ, Геологическия институт при БАН, МГУ и заинтересовани лобисти, на които не бяха допускани нито граждани, нито еколози, нито журналисти. За целта, на 16.05.2012 г. беше блокиран достъпът на граждани до сградата на Геологическия инсттитут при БАН, където 7 човека самоотвержен бранеха вратата на института с телата си. Организатор и ‘фейсконтрол’ на срещата бе проф. Кристалина Стойкова, която претендира, че защитава интересите на държавата и гражданите с участието си като експерт в горепосочената парламентарна комисия. Настояваме за незабавното и уволнение от БАН, заради непристойното и поведение и открит лобизъм.
Прилагаме линк към запис със скрита камера на опитите на Борислав Сандов да присъства като гражданин на секретното събитие. Отказан му бе достъп под предлог, че „няма достатъчно места” и че не е в списъка на поканените. Снимките от събитието, качени на сайта на БАН (след като информация за пазеното в дълбока тайна събитие така или иначе изтече в интернет), ясно показват, че свободни места в залата има минимум 4. Същата причина за отказ на достъп бе изтъкната и пред Мариана Христова, представител на Гражданската инициатива за забрана на проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване.
ОкупираниятотChevronГеологическиинститутприБАН

Събитието- насайтанаБАН (натиснете, снимки)
На 17.05.2012 г. подобна среща се проведе и в сградата на Културно-образователния център на Американския университет в България, който се намира в столичния Студентски град, където достъп е отказан отново както на гражданите, така и на журналисти, които по случайност са в сградата, за да отразяват друго мероприятие. Разликата с предходното събитие е само в това, че е окупирана единствено залата, а не цялата сграда.
Това, което чуваме непрекъснато от хората в бранша, е: Липсва бг регулация, липсват правила, липсва контрол, и дори един най-обикновен сондаж за вода в момента може да е изключително опасен , защото се извършва без да има стандартизирани правила за изграждането му , съгласно българското законодателство .Няма и последващ мониторинг на случващото се във вече изградени сондажи –действащи или стари , няма държавен орган или агенция ,който да следи и контролира дейността им /след като държавната агенцията по геология е закрита преди години / .Чухме го даже от експертите в комисията.
При това положение, смятаме, че опитът да се ‘шикалкави’ и заблуждава обществеността, че браншът е регулиран, а фракингът - забранен, е равносилно на национално предателство и ‘игра’ с живота и здравето на 7 милиона българи! В момента за България се отпускат средства от Европейската банка за възтановяване и развитие (ЕБВР) с цел да се експериментира на българска земя с подземно съхранение на течни, минни, и радиоактивни отпадъци, СО2 и др. Следващата стъпка е Европейският съюз да приеме, че радиоактивните отпадъци могат да се ‘заравят’ срещу заплащане на територията на държава, съгласила се и имаща условия за това, и нашата Мила Родина ще се превърне в най-голямото бунище на Европа, благодарение на „далновидната политика” на управляващите и алчните и продажни ‘душици’ на учени, които са срам за българската научна общност. На 22 май ще бъде обсъждана новата минна стратегия на ЕБВР, която ще подсигури превръщането на България в ‘бяла колониална’ държава и безнаказаното разграбване на подземните ни богатства срещу жълти стотинки и нереални обещания за големи инвестиции, работни места и добро регионално развитие.
Ние задаваме следните въпроси:

1. Защо фирма “Chevron” е още тук и то със съдействието и присъствие на представители на МИЕТ, след като пред български медии лично американският посланик Джеймс Уорлик официално уверяваше, че “Шеврон са тук заради шистовия газ”?!

2. Защо фирма “Русгеоком”, в чиято работна документация, изготвена от “Овъргаз” е описано, че ще работи с технологията за разкъсване на пласта и с техника за високо налягане , не е представила нова работна програма, съгласно 3-месечния срок разписан в забраната? От друга страна, защо по време на последния парламентарен контрол министърът на околната среда и водите Нона Караджова отрече подобна работна програма, предвиждаща използването на технологията фракинг, да е постъпвала в министерството?!
3. Защо “Дайрект Петролеум” ЕООД, след като през периода 2008/2010 г. обяснява, че находище Койнаре със сондаж в с. Девенци е за шистов газ, представя ОВОС, в който пише, че ще експлоатира конвенционално находище? Защо технологията в ОВОС-а е разписана от общински съветник на ГЕРБ в Плевен, който има даже пълномощно да представлява фирмата пред всички държавни институции?
4. Защо фирма “Парк Плейс Енерджи” в с. Вранино, която веднага след влизането в сила на забраната върху фракинга промени информацията в сайта си - че няма да проучва за шистов газ, а единствено за газ от въглища, при което се ползва още по-опасна технология на безкислородно изгаряне на въглища , е още тук ?
Не само това, а и защо всичките тези компании получават в момента възможност да използват фракинг, благодарение на новата редакция на т.1 от Забраната?!
Гражданската инициатива за забрана проучването и добива на шистов газ в България по метода на хидравлично разбиване уведомява, че на 22.05.2012г /вторник/ ще се проведат протестни действия в София и редица градове в страната.
София, шествието започва от паметника на Патриарх Евтимий /Попа/; (кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Васил Левски") – в 18.30 часа, минава по бул Граф Игнатиев, бул. Г.С.Раковски, ул. Оборище пред цъквата Света София, заобикаля храм паметник Ал Невски от южната страна, ул 15-ти ноември /пред входа на БАН/ и завършва на пл Народно събрание

Пловдив, площад Стефан Стамболов - "копчетата" – 18.30

Варна, Площад "Независимост", под Шадраваните -18,00

Велико търново – пред Общината – 18,30

Добрич – пред Храм ‘Св.Георги”(до Стара къща) - 18,00

Бургас – 18,30Плевен - паметника на Майка България – 18,30

Лондон - 186-188 Queen's Gate London SW7 5HL - 18.30 UTC+01Каталог: uploads -> files
files -> Книга на етажната собственост (Загл изм. Дв, бр. 57 от 2011 г.)
files -> П р е д у п р е ж д е н и е от Управителя/Управителния съвет
files -> 10 години движение за социален хуманизъм
files -> Категория : open, индивидуален смесен Хендикап : за жени 8 точки на игра Дати : от 06 октомври до 12 октомври 2008
files -> Xxxv редовна годишна среща „Регионални организации и местни органи 2016”
files -> Списък на застрашените от изчезване местни сортове, важни за селскотостопанство
files -> Наредба №4 от 11 март 2011 Г. За реда и условията за провеждане на конкурси за полски инспектори
files -> Наредба №31 от 11 септември 2008 Г. За сертифициране на хмел и продукти от хмел и за регистриране на договорите за доставка на хмел
files -> Рег.№ Име на фирмата Адрес на управление и телефон
files -> Т е Х н и ч е с к о з а д а н и е технически изисквания и технически спецификации


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница