В брюксел зората изгрява в чашитеДата01.02.2018
Размер40.63 Kb.
В Брюксел зората изгрява в чашите

Градът предлага най-добрата френска кухня, над 500 вида бира, невероятен шоколад и почти провинциално спокойствие

Ако има някаква причина Брюксел да е столица на Европа, то тя вероятно е в отличната кухня, бирата и почти провинциалното спокойствие. Сред най-изтънчените специалитети в белгийската столица са заек, задушен с бира, и гъше месо със зеленчуци. А след една подобна вечеря, полята с прочутата белгийска бира, човек няма как да не се преизпълни с любов и разбиране към световните проблеми. Изглежда именно това са имали предвид тези, които са отредили на Брюксел ролята на европейски Вашингтон – място, където се взимат решения, засягащи живота на стотици милиони хора.

Познавачи определят белгийската кухня като най-добрата френска кухня в света. Ресторантите тук са по-популярни и от нощния живот, и от театрите, макар и двете да са на ниво. Затова, без да е артистичен като Париж, емблематичен като Берлин, богат на история като Рим или космополитен като Лондон, Брюксел завладява гостите си. Кръчмите са любимо място не само на евробюрократите и туристите. Почти всички местни вечерят навън. А тук дори най-скромните наглед ресторанти рядко разочароват. Най-популярните заведения са в кварталчето “Ило сакре” (Ilot Sacré, Свещеното островче) до “Гранд плас”. Джунглата от тесни павирани улички е нещо като храм на влюбените в кухнята. При хубаво време туристите едва смогват да се проврат между масите и отрупаните с морски деликатеси бюфети, рискувайки да обърнат таблата на чевръстите келнери. Из тези малки улички човек може да намери удивително разнообразна кухня. Има белгийски, френски, италиански, китайски, марокански, гръцки, индийски и испански заведения. Най-прославени тук обаче са мидите в масло.

В кафенетата пък белгийците се отдават на една друга тяхна страст – бирата. Дори и в Германия не се произвеждат толкова различни видове бира. Белгийците варят над 500 вида – всеки район в страната, както и по-известните заведения, имат свое пиво с уникален вкус. Но ако човек може да посети само едно кафене в Брюксел, то трябва да е “Фалстаф”. Изисканата атмосфера вътре е в стил арт деко. Бирите “Внезапна смърт” и “Последна халюцинация” си заслужават парите. Известна е и бирарията “Хиляда бири”, в която наистина се предлагат точно толкова видове пиво от цял свят.

В този град човек в никакъв случай не трябва да прекара цяла вечер в едно заведение. Местните обикновено обикалят по 3-4. Неповторимата атмосфера във всяко от тях превръща пиенето в изкуство. Така човек сменя обстановката, докато “зората изгрее в чашата му”, както гласи рекламата на едно от нощните заведения тук.

Освен добра кухня Брюксел предлага и много спокойствие и романтика. Можете да кръстосвате из огромните паркове или да храните лебедите в езерата. Брюксел е истинско зелено море с броя и размера на парковете си. Така че местните се ползват с някои от привилегиите на провинциалистите – чист въздух, място за бягство и отпускане.

Най-очарователното място в Брюксел е централният площад “Гранд Плас”, признат за най-красивия в Европа. Петстотингодишните обществени сгради в готически и бароков стил впечатляват с оригиналната си украса. В много от тях се намират най-изисканите и артистични кафенета, ресторанти и джаз клубове. При хубаво време терасите на кафенетата гъмжат от хора, жадни да попият атмосферата на това място. Вечер пък туристите се събират тук, за да гледат 10-минутното светлинно шоу.

Близо до площада е и символът на града – “Манекен Пис”.Това е малък фонтан със скулптура на голо момченце, което пишка. То си има огромен гардероб от над 500 тоалета, дарени от известни личности. Така че може да го видите в средновековна самурайска униформа или пък в спортен екип на “Барселона”. Дрехите му грижливо се съхраняват в специален музей, където любопитните се дивят на богатата колекция костюми.

Най-модният търговски център на града също е близо до площада. Галериите “Св. Хуберт”, датиращи от 1847 г., са първият търговски център в света. Елегантната сграда, класическата музика, която звучи наоколо, шикарните бутици и терасите за пиене на чай го правят едно от най-притегателните места в Европа.

Друго очарователно място в града е площадът “Саблон”. Всъщност това са два свързани площада, всеки със своя собствен характер и чар. В неделните сутрини продавачите на антики редят тук изящни предмети. Малкият „Саблон” е зелено островче на цветя и ведрина в сърцето на града. Футуристичната структура на Атомиума привлича туристите. Огромното метално съоръжение, което отдалеч прилича на самотен космически кораб, е превъплъщение на концепцията за атома, модел на молекулата на желязото, увеличена 165 млрд. пъти.

Състои се от 9 сфери с диаметър 18 м, а височината му е 102 м. Историята му напомня тази на Айфеловата кула. Построен е за световното изложение в Брюксел през 1958 г.. След края му Атомиум трябвало да бъде разрушен, но толкова се харесал на гражданите, че те решили да го запазят. Така той се превръща не само в забележителност на Брюксел, но изпълнява и ред други функции. В него са разположени изложбени зали, а в горната сфера има ресторант с панорамни прозорци и невероятна гледка.

Около Атомиума се простира атракционният парк, който предлага разнообразни развлечения – Мини Европа, Кинеполис с 25 киносалона, селце във фламандски стил и огромен аквариум. В Мини Европа, както предполага името, могат да се видят най-известните забележителности на континента в миниатюрен вид. Наклонената кула в Пиза, Британският парламент, Акрополът, Версайският дворец се редят един до друг и карат туриста да се чувстват като Гъливер, който обаче крачи не в страната на лилипутите, а сред най-съвършените достижения на европейския дух.

Брюксел има към 60 музеи, като нито един от тях не е от ранга на Лувъра или Ермитажа. В музея на античното изкуство обаче има прекрасна колекция от стари белгийски майстори като Брюгел и Рубенс. Бираджиите, опитали някои от стотиците видове белгийско пиво, с удоволствие ще надникнат и в Музея на бирата. Известният анимационен детектив Тентен пък е сред героите на Белгийския анимационен център.

Едно от предимствата на Брюксел, който се рекламира като врата към Европа, е лесната и бърза връзка с Лондон, Париж, Амстердам, Кьолн. Високоскоростните влакове взимат разстоянието до Париж за два и половина часа. А до Лондон е с час повече, ако вземете експреса “Евростар”.

Но можете и да не напускате пределите на Белгия. Там определено има градове, които си заслужава да видите, дори повече от столицата. Например, от Брюксел можете да поемете към едно от най-романтичните и артистични места в Европа – градчето Брюж. Заради живописните си канали, то е известно като “белгийската Венеция”, но е по-уютно и не чак така претъпкано с туристи.Мария Петкова
Каталог: pic -> publications
publications -> Призрен и призраците
publications -> Мексико кръв и шоколад ирина асиова
publications -> Дъжд на морското дъно
publications -> Америка отвътре Тексаски щрихи
publications -> В тази земя не е вдигано въстание заради стомаха, а от гордост и нуждата от свобода
publications -> Маракеш. Червеният град връща към живота
publications -> В аржентина можеш да сменяш сезоните за дни
publications -> Дойран. Розмарин в градините, птици в езерото и операция „слава
publications -> След Фукушима
publications -> Истанбул "чудо за очите"


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница