„В другите случаи то протича като лек летен грип с леко неразположение, може да има леко повишена температура и главоболие, но в рамките на 1-2 дни симптомите изчезватДата01.06.2018
Размер89.6 Kb.
www.novatv.bg, 20.05.2016 г.

http://novanews.novatv.bg/news/view/2016/05/20/148308/
Здравен инспектор: Зика може да протече без симптоми
Рискът е само за бременните жени, обясни д-р Ангел Кунчев
В 60-70% от случаите заболяването, което предизвиква вирусът Зика, протича без симптоми и човек не може да разбере, че е болен, обясни в студиото на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„В другите случаи то протича като лек летен грип с леко неразположение, може да има леко повишена температура и главоболие, но в рамките на 1-2 дни симптомите изчезват. Огромната част от хората няма да потърсят лекарска помощ и няма да обърнат внимание на това”, уточни Кунчев.

„Рискът е само за бременните жени, защото вирусът може да предизвика малоформации и много тежки увреждания при неродените деца”, обясни д-р Кунчев.

До момента в Европа има само два регистрирани случая. „Единият случай е в Испания – жена се е заразила, докато е била в Южна Америка. Другият случай е в Германия – мъж, който е бил в Южна Америка, след като се е върнал, предал вируса на жена си”, съобщи д-р Кунчев. Въпреки това той подчерта нуждата от пръскане на площите против комари.www.zdrave.net, 20.05.2016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/neadekvatnoto-zaplashtane-lipsata-priznanie-osnovni-58226
Неадекватното заплащане и липсата на признание – основни фактори за бърнаут сред лекарите у нас
Здравният сектор е сред най-засегнатите от бърнаут синдром. Това показват резултатите от последните изследвания върху разпространението му в страните от ЕС, информира проф. Бистра Ценова от НЦОЗА на конференция на лекарския съюз.

Лошите условия на работа са значим източник на стрес и допринасят за развитие на бърнаут-синдрома.

Синдромът на професионалното „прегаряне“ е ключов аспект на благополучието и качеството на живот на медиците, с ефект върху дисциплината и качеството на предоставяните услуги в здравните заведения, лечението и здравето на пациентите. Емоционалното натоварване и изтощение вследствие на професионалната дейност са проблем за лекарите във всички страни (до 36.2% в някои), но все още са недостатъчно изследвани у нас, отчете в доклада си проф. Ценова.

Затова у нас е проведено специално изследване, чиято цел е да установи какво е разпространението на бърнаут-синдрома при медицинските специалисти у нас. В него са взели участие общо 464 души от различни болнични клиники, сред които 131 лекари.

Резултатите от изследването показват, че най-високи нива на бърнаут-синдром се наблюдават в интензивните клиники и хирургиите. Средно до 20% от работещите там са с висока степен на емоционално изтощение, а 10-12% - с изразена дехуманизация.

Като значими фактори за емоционално изтощение и дехуманизация проф. Ценова посочва липсата на признание, както и времето за изпълнение на работата. Като основни източници на стрес и напрежение се посочват още неадекватно заплащане, многото отговорности и малкото правомощия. Връзка има и между емоционалното изтощение и възрастта на здравните специалисти.

В заключение проф. Ценова отбелязва, че в работната среда на клиниките съществуват предпоставки за развитието на бърнаут-синдром и посочва, че спорадичните прояви на симптоми на този синдром налагат вземането на превантивни мерки.
www.zdrave.net, 19.05.2016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/9-valentna-vaksina-choveshki-papiloma-virus-shte-58213
9-валентна ваксина срещу човешки папилома вирус ще пристигне в България догодина
През следващата година се очаква 9-валентната ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV) да започне да се използва и у нас. Това стана ясно на среща, организирана от МСД България, по повод препоръчителните ваксини за рак на маточната шийка и за ротавирусни заболявания. В САЩ и Европа ваксината, която действа срещу 9 щама на HPV, се използва от 2015 г., но у нас тя ще бъде на разположение на лекари и пациенти през 2017 г.

Последните данни от САЩ показват, че за 6 години, откакто е въведена национална програма за профилактика за рак на маточната шийка, разпространението на 4-ти тип е намаляло с 64% при момичетата от 14 до 19-годишна възраст, и с 34% при възрастовата група от 20 до 24 години.

В Дания, освен резултатите при млади момичета и жени, драстично са намалели и случаите на генитални брадавици при младите мъже.

От 2013 г. и в България е въведена Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, като ваксините се заплащат от държавата. За разлика от САЩ и Европа, където имунизационния обхват расте, у нас процентът на ваксинирани момичета във възрастовата група 12-13 години спада с всяка изминала година – от 25% през 2013г. на 10% през 2015г.

Според проф. Златко Кълвачев, началник на Лаборатория по микробиология и вирусология в УМБАЛ "Софиямед", този факт е доста притеснителен на фона на задаващата се световна HPV свързана епидемия в областта на устната кухина и шията. Притеснителни са и данните, че през 2015 г. вирусът е открит в басейни и реки в Италия. За специалистите страховете относно сигурността на ваксините и разпространението на слухове до голяма степен са причина за ниския обхват на имунизацията, макар че всички научни доказателства сочат точно обратното. Последният доклад на Глобалния надзорен комитет по сигурността на ваксините за 2015 г. отново отчита, че ваксината за рак на маточната шийка е напълно безопасна.

У нас от рак на маточната шийка всяка година се разболяват около 1600 жени, а 400 умират. Чрез имунизация могат да бъдат спасени животи, а здравната система да не буксува всяка година.

Доц. Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение в Инфекциозна болница – София, сподели, че 1/3 от бюджета на болницата са разходи за лечение на ротавирусни заболявания, за които също има ваксина. В световен мащаб имунизацията срещу ротавируси намалява хоспитализациите на малки деца с 95% и дава имунитет срещу няколко серотипа на вируса.
www.btv.bg, 22.05.2016 г.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/apteki-sezirat-ek-zaradi-dds.html
Фармацевти сезират ЕК заради ДДС
Аптеките нямат право на надценки за лекарствата, които изцяло се поемат от Касата
Родните фармацевти изпращат сигнал до Еврокомисията. Те се оплакват заради данъка добавена стойност върху таксата, която аптеките получават от Касата за медикаментите, които тя плаща напълно.

Аптеките нямат право на надценки за лекарствата, които изцяло се поемат от Касата. За тях получават единствено по 2 лева на рецепта. Тези 2 лева обаче се облагат с ДДС, въпреки че в началото на годината в законодателството ни изрично се записа, че от ставката се освобождава предоставянето на медицинска помощ от лицата, упражняващи медицинска професия, каквато е фармацевтичната.

Виктор е баща на дете с хемофилия. Лекарствата му са от групата на 100% платените от Касата.

„Тя е животоподдържаща и животоспасяваща терапия, без нея животът им е не повече от 13-14 години", посочи бащата.

Изцяло платени от Касата са и медикаменти за онкологични и психиатрични заболявания, множествена склероза, за трансплантирани пациенти. Някои от тях са скъпи - стойността им е 4-5 цифрено число.

Аптеката няма право да им слага надценка. Получава от Касата двата лева за това, че ги зарежда, съхранява, отпуска.

"Извършила е, разбира се, и консултация - по какъв начин да приема, как, по колко пъти. За всичко това аптеката получава 2 лева", изтъкна Маргарита Грозданова, магистър-фармацевт и консултант към БФС.

Това отказва много аптеки да зареждат тези медикаменти.

„Нито е рентабилно, нито кара моите колеги да работят с тези напълно безплатни лекарства", поясни проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз.

Фармацевтичният съюз е подал жалба до Еврокомисията, откъдето са започнали проверка.

В своя защита от Министерството на финансите цитират решения на Съда на ЕС за това какво е медицинска помощ. От там уточняват, че "предложената за освобождаване от ДДС фармацевтична услуга е техническа услуга, която няма за цел диагностициране, терапия и, доколкото е възможно, успешно лечение на заболявания или разстройства на здравето".

Сметките на Фармацевтичния съюз показват, че ако сумата от Касата се освободи от ДДС, държавният бюджет ще се лишава от около 2, 5 млн. лв. годишно.
24.05.2016 г., с. 6
Патриархът откри православен медицински център
Патриарх Неофит откри нов православен медицински център в София. Идеята за създаването на центъра е на д-р Елена Станчева и е съвместен проект на Софийската св. митрополия и православно сдружение „Св. Марина,,, съобщава сайтът „Добротолюбие".

Центърът бе открит с тържествен водосвет от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със свещеници от столицата.

Той ще работи съвместно със Софийската св. митрополия, като в него ще могат да се приемат свещеници и монаси от Софийскат епархия, а и от Българската православна църква по принцип. Центърът работи и със Здравната каса, а инициаторите обещаха скоро да започне и процедура по създаване на безплатни прегледи веднъж месечно за социално слаби хора.

Освен духовници, в центъра ще могат да се лекуват ученици от Софийската духовна семинария, както и студенти от Богословския факултет. В момента православният медицински център разполага с 12 специалисти, а до края на годината ще бъдат привлечени още 4. В него има и трима общопрактикуващи лекари и ще се извършват апаратни и инструментални изследвания. Центърът работи в партньорство и с близката до него Военномедицинска болница.


VINF 13:08:31 24-05-2016

IS1308VI.029

президент - отличия - предстоящо

Президентът Росен Плевнелиев ще удостои с висши държавни отличия дейци на науката, културата, изкуството и медицината

София, 24 май /Лора Метанова, БТА/

Президентът Росен Плевнелиев ще удостои с висши държавни отличия изявени дейци в областите на науката, културата, изкуството и медицината утре на церемония от 14.00 часа в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С орден "Стара планина" първа степен ще бъде удостоен чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев за неговите заслуги в областта на медицинската наука и практика. С орден "Стара планина" първа степен ще бъде удостоена и поетесата и издател на българска литература Божана Апостолова-Пейкова.

С първа степен на орден "Св. Св. Кирил и Методий" за техните заслуги за развитието на културата и изкуството ще бъдат отличени театралният и кинорежисьор Стефан (Теди) Москов, певицата и актриса Стефка Берова, актьорът, режисьор и драматург Камен Донев, актьорът и режисьор Мариус Куркински, драматургът Христо Бойчев, актрисата Петя Силянова и пианистът проф. Анастас Славчев.

За принос за развитието на културата и изкуството проф. Милена Моллова ще бъде отличена с орден "Св. Св. Кирил и Методий" огърлие, а Мая Нешкова - с орден "Св. Св. Кирил и Методий" втора степен.

На 26 май от 11.30 часа на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев ще удостои с орден "Стара планина" първа степен проф. Крум Дамянов, за принос за развитието на българската култура.

С ордени "Св. св. Кирил и Методий" първа степен държавният глава ще удостои оперната певица Соня Йончева, художника проф. Милко Божков, скулптора проф. Божидар Козарев, художника проф. Станислав Памукчиев, режисьора и сценарист Иглика Трифонова, писателите Деян Енев и Георги Господинов, за принос в областта на културата и изкуството.

www.btv.bg, 24.05.2016 г.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/pacientite-shte-podavat-signali-i-oplakvanija-chrez-elektronna-platforma.html
Пациентите ще подават сигнали и оплаквания чрез електронна платформа
Тя ще заработи до дни, ще има и мобилна версия
Пациентите ще имат възможност да подават сигнали и оплаквания чрез електронна здравна платформа. Сигналите ще бъдат предадени за проверка, включително на прокуратурата, ако се налага.

Платформата се казва "Здравен отзив" и ще заработи до дни. Чрез нея всеки пациентите ще може в свободен текст да опише проблема, с който се е сблъскал в здравеопазването.

Национална пациентска организация, която е автор на проекта, ще разпределя жалбите до съответната институция. А пациентът ще получава код, с който по всяко време ще следи докъде е стигнала проверката.

Статистиката показва, че у нас пациентите се оплакват най-често от грубо отношение, липса на информация, доплащане за лечение в болниците и съмнения за лекарски грешки.

От новата платформа пациентите ще получават консултация, ще могат да подават и сигнали, включително като изпращат документи, доказващи злоупотреби. Оплакванията ще се разпределят към институциите, а резултатите от проверките ще се оповестяват публично на платформата.

„Ще се опитаме непроверени информации да не се появяват в публичното пространство, защото вероятно ще има и недоброжелатели, които ще искат да наклеветят свои колеги и или конкуренти лечебни заведения", казва Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Имената и личните данни на пациентите няма да са публични. На платформата ще има и въпросници за удовлетвореността на хората от здравната система. Ако се засекат системни оплаквания от конкретна болница, ще се сигнализира касата, която пък ще може да прецени дали да прекрати договора си с лечебното заведение.

Платформата е изработена изцяло с дарения. Ще има и мобилно приложение.

25.05.2016 г., с. 5
Център по хемодиализа закъса за лекарства
ДИАНА ВАРНИКОВА

Центърът по хемодиализа във Велинград закъса за лекарства заради натрупани дългове към фирмите доставчици и отказа на болничната аптека да дава повече „на вересия". Заради това началникът на отделението е написал докладна до шефа на болницата, в която посочва, че в резултат на отказа на доставка на медикаменти се стига до влошаване на състоянието на болни на хемодиализа. Във връзка със създалата се ситуация бе поискан да се отпусне безлихвен заем от 21 000 лв., с който да се осигурят животоподдържащи медикаменти за пациентите. Болницата обслужва и жителите на съседните общини Ракитово и Сърница, а понякога и от Разлог. Общинското здравно заведение е натрупало задължения за над 1 млн. лв. към доставчици на лекарства, храна и други фирми и по този повод управителят на лечебницата д-р Жеко Чешмеджиев е изготвил оздравителен план за изход от кризата, който включва и теглене на кредит в същия размер.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница