В източните Родопи се родиха първите тарпанчета (диви коне)Дата09.01.2018
Размер68.62 Kb.
#42539В Източните Родопи се родиха първите тарпанчета (диви коне)
9 април 2012
С нови кончета – мъжко и женско, се увеличи стадото на тарпаните - дивите коне, които преди половин година бяха докарани от Холандия в Източните Родопи в рамките на проектаНовото тракийско злато(НТЗ). Малките тарпанчета се чувстват добре, спят на слънчевите склонове на възвишенията при Сбор, играят си и растат, разказва Христо Христов, координатор по дива природа в проекта. До средата на май се очакват още две кончета. Това според екипа на проекта е знак за успеха за реинтродукцията на тарпаните.
Преди хилядолетия тарпаните и други диви коне са живели в Европа, включително и в България, но са изчезнали с изключение на няколко хибрида, запазили се в Полша. Постепенно потомство на тяхна възстановка (коник) се увеличава. 12 от тези нови тарпани бяха докарани от Холандия в началото на септември 2011 година в района на изоставеното село Сбор, Крумовградско.

Стадото се състои от две групи коне, които живеят самостоятелно. След пристигането си Холандия тарпаните бяха поставени в заграждение, за да могат да се адаптират към местните условия. Засега оградената площ е от около 26 хектара. В края на април площта ще бъде увеличена с още 10 хектара. Окончателното освобождаване на тарпаните в природата ще е вероятно през следващата година.


Първите тарпанчета все още няма имена. Екипът на планира те бъдат кръстени на официална церемония на 27 април в рамките на Дните на тарпана (27, 28 и 29 април 2012). Първите по рода си Тарпански дни се организират от „Новото тракийско злато“ съвместно с Община Крумовград и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).
Местни хора, туристи и всички, които се интересуват от дива природа, ще имат възможност да видят отблизо тарпаните. Експерти от НТЗ и млади екодоброволци ще разказват за тяхното обратно връщане в българската природа и очакванията по проекта.
В рамките на Дните на тарпана гости и туристи ще могат да видят изложба на животни от редки местни породи – Родопско късорого говедо, Сиво българско говедо, Каракачански овце и Каракачански кучета. Тези, които желаят, могат да се включат в ремонтиране и разширяване на заграждението, зад което конете живеят все още. Предвиден е конкурс за детска рисунка, работилница за сувенири от природни материали, засаждане на дръвчета, направа и поставяне на къщички за птици. На сцена на открито ще бъдат показани части от спектакълаЗеленодиво на Театъра на Софийския университет Алма Алтер по романа „Тарпани“. Публиката ще има възможност за дискусия с автора Димитър Атанасов, режисьора Николай Георгиев и част от изпълнителите. Екип на БДЗП ще представи дейностите си в района и LIFE+ проекта, по който работят в момента - Помощ за египетския лешояд, а посетителите ще имат възможност да наблюдават птици. И през дните дни туристи и гости ще могат да опитат местни и биологични продукти на производители от района на Източните Родопи и да се докоснат до автентичния местен фолклор.

Виж тук подробна програма за Дните на тарпана

Вижте снимки на малките тарпанчета в Галерия

За проекта „Новото тракийско злато“

Новото тракийско златоe петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия, най-голямата благотворителна лотария на страната. По проекта работят български и холандски експерти екотуризъм, устойчиво развитие, биоразнообразие/дива природа, биологично земеделие, ПР и комуникации. В подкрепа на екипа са ангажирани холандските организации АРК с опит в опазването на околната среда и Авалон, специализирана в биологично земеделие.Новото тракийско златое уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по три компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм.
Вижте повече на: www.newthraciangold.eu

Абонирайте се тук за бюлетина по проекта
Каталог: cms -> folders -> Press%20Releases
Press%20Releases -> Орхидеята Dactylorhiza romana
Press%20Releases -> Традиционно среднозимно преброяване на водолюбивите птици в Източните Родопи 21 Януари 2014 г
Press%20Releases -> Нов вид чапла в чапловата колония в Кърджали
Press%20Releases -> Ново находище сиви чапли в долината на Арда 14 януари 2013
Press%20Releases -> Заселване на зубри в Източните Родопи
Press%20Releases -> Първо по рода си Ателие за вълна се организира в къщата за гости „Дивата ферма
Press%20Releases -> Първите български тарпани (диви коне) ще бъдат реинтродуцирани в Източните Родопи
Press%20Releases -> Биопроизводители в Източните Родопи се отварят за посетители и туристи
Press%20Releases -> Представление на открито на спектакъла „Зеленодиво“ в Дните на тарпана
Press%20Releases -> 16 май 2013 Усилията на българско-холандския проект „Новото тракийско злато


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница