В-к стандарт, 06. 01. 2011



Дата15.10.2018
Размер41.61 Kb.
#88466

В-К СТАНДАРТ, 06.01.2011

Ужасно е, ако обществото повярва, че доктори могат да убият бебе.Безпаричието вкара лекарите в мръсни игри.Недопустимо е здраво дете да умре за едни сливици, казва проф. Милан Миланов


- Проф. Миланов, родителите на 4-годишно момиченце от София обвиниха за смъртта на детето си хирурга, който го е оперирал. В момента текат проверки на различни нива. Как ще коментирате на този етап този случай?
- Реакцията на тези родители е абсолютно обоснована. Недопустимо е едно здраво дете да умре за едни сливици. Не мога да коментирам случая от медицинска гледна точка, тъй като нямам информация за него. Продължителното кървене след операцията е нетипично за тези интервенции. Причините могат да са различни - нещо да не е направено както трябва или детето да е имало кръвно заболяване, което не е било известно преди това. Това ще установят назначените проверки.  

- Майката и бащата на Гери обаче изтъкват и грубото отношение на този лекар. Шефът на ИСУЛ доц. Бойко Коруков обясни, че през миналата година при него са постъпили две писмени жалби от родители по повод грубите обноски на същия доктор. Наяве излязоха и грозните реплики, които са си разменяли гинеколозите от Горна Оряховица. Стресът в работата оправдава ли лекарите, че се държат като хамали?

- Грубиянщината е проблем не само на докторите, тя е национален проблем. Продавачките в магазина ме гледат като враг. Чувал съм таксиметров шофьор да казва: "Тая мърша няма да я карам". Чух по някаква телевизия, че шефът на митниците си позволява да използва в речника си х... и п....  

- Тези случаи все пак не помрачават ли образа на българския лекар?
- Помрачаване е твърде меко казано. От 10-15 години лекарите се представят едва ли не като врагове на обществото. Получи се едно неестествено противопоставяне между докторите и пациентите, макар че те са двете страни на една монета. Лекарят иска също толкова силно да излекува болния, както самият пациент и неговите близки. Когато бях 9-10-годишен, разкъсах мускул на десния крак и майка ми ме заведе в ХХ поликлиника. Болеше ме много. Докторът искаше да ме зашие, но аз не давах. Тогава той изгони майка ми, шляпна ми един шамар и каза да се държа мъжки. Направи това, не защото е лош, а защото искаше да спаси крака ми. На майка ми и през ум не й мина да се оплаче от доктора. А сега се оплакват за щяло и нещяло. При нас постъпи жалба от жена от софийско село, че местен доктор й оказвал сексуален натиск. Това не е за нас, а за полицията.    

- Много ли са жалбите в Централната етична комисия?
- Не, повечето сигнали постъпват в районните колегии. Хората се оплакват предимно от административни неуредици - чакали са с часове да бъдат приети, някой доктор или сестра се е отнесъл грубо с техен близък. По-малко са оплакванията за самото лечение.

- Защо тогава се получава такова голямо разминаване?
- Защото бе опорочен моделът на клиничните пътеки, който направихме десетина експерти през 1998-1999 г. Клинична пътека стана омразна дума за цялото общество. Първоначалният замисъл за създаването на пътеките бе да се гарантира еднакво качество на медицинските услуги във всяка болница, независимо дали е голяма или малка, дали е в София или в малък град. За съжаление обаче от самото начало пътеките бяха тежко комерсиализирани. Това вкара моите колеги в дребно сметкаджийство, характерно за Женския пазар. Нека не се сърдят колегите, но е така. Мнозина доктори започнаха да умуват - кой да приема, коя пътека ми е удобна и т. н., така прехвърлиха тежестта от качеството на медицинските услуги към парите. През цялото време имаше и недофинансиране на пътеките, което ни принуждаваше допълнително да разиграваме, и аз ще го кажа точно - мръсна игра.

- Искам пак да се върна на случая с малката Гери. Според родителите малката е изписана в деня на операцията, а в медицинската документация е отбелязано, че детето е останало в болницата 3 дни.
- Не съм сигурен, че родителите не са настояли детето им да бъде изписано същия ден. На моя внук му направиха същата операция в Окръжна болница и аз си го прибрах в същия ден срещу подпис.

- Едва ли са настоявали за по-бързо изписване, но дори и така да е, защо в документите е отбелязано, че детето е останало 3 дни в болницата?

- Защото, ако не се спази указаният от здравната каса минимален болничен престой, лекарите няма да получат и стотинка. Пак казвам, спазването на пътеката трябва да гарантира качеството на медицинската услуга, а не само финансирането.

- Здравният министър Стефан Константинов обясни наскоро, че догодина ще бъдат въведени диагностично свързаните групи, които ще позволят на НЗОК да плаща за комплексното лечение на всеки пациент, което включва и придружаващите заболявания. Разработката е направена по австралийски модел.

- А знаят ли експертите на здравното министерство, че системата на клиничните пътеки я взехме от Австралия? Знаят ли, че в Австралия от година и половина DRG-та (диагностично свързаните групи - бел. ред.) не работят? Защото изведнъж се оказа, че страната няма финансов ресурс за това. Франция също от година и половина се отказа от DRG-тата.

- Болшинството българи смятат, че докторът ще им обърне внимание само ако му дадат пари. Това нерядко става и под формата на избор на екип. Министър Константинов обяви, че болница е поискала от онкоболен 10 000 лв. за избор на екип - сумата била по-висока от цената на самата клинична пътека!

- Здравноосигурените пациенти не бива изобщо да плащат за избор на екип. Тази такса бе въведена, за да могат докторите да си докарват повече доходи. Във френската здравноосигурителна система няма кешовото разплащане. И не само там. Комерсиализацията ни изяде главата и ни направи врагове с обществото. Съществуването на парични отношения между лекарите и пациентите са абсолютно недопустими. Във Франция това е невъзможно да се случи. Там всичко, което не поема общественият здравен фонд, се поема от допълнителни здравни фондове. У нас обаче вторият и третият стълб на здравното осигуряване все още не са въведени.
И нещо друго - последните трима здравни министри говорят, че има повече болници и болнични легла от необходимото. В същото време по телевизиите непрекъснато върви как пациенти са принудени да обикалят от болница на болница, тъй като няма свободни легла. Така се получава и с бум на хепатит А в Старозагорско и Хасковско.   

- Наскоро водещи виенски лекари изпратиха поздравление до "Пирогов" с благодарност, че са спасили техен катастрофирал съгражданин. Защо по-често няма такива похвали?   
- Медиите раздуват пропуските и гафовете, но за възхищението на чуждите доктори към моите колеги само един здравен сайт. И там във форума 80% от хората казваха "Браво!". Останалите обаче оплюваха съсловието, използвайки най-вулгарни думи. Знаете ли кое най-много ми тежи за случая в Горна Оряховица. Че обществото повярва, че четирима-петима лекари са способни да убият едно бебе. Това е абсурдно! Отношението към лекарите трябва да се промени. Защото не може всички да се очернят заради 10 или 15 процента, които не са на мястото си.  
Каталог: images -> Documents
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони
Documents -> Семинар (за най-малко 20 участници)
Documents -> Програма на „загорка" ад „ Създаваме по-добро бъдеще"
Documents -> Програма за Първи ден: 11. 00ч. 11. 15ч.: Регистрация на участниците и получаване на материали


Сподели с приятели:




©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница