В коя Европейска комисия искате да бъдете Евродепутат ?Дата24.10.2018
Размер36.5 Kb.
В коя Европейска комисия искате да бъдете Евродепутат ?
Да бъдеш част от Европейския съюз е чест и достойнство,но да бъдеш част от Европейската Комисия е отговорност,като същевременно можеш да участваш в промените съпътстващи живота на много хора.

Ако имах възможността да бъда депутат в Европарламента ,бих се възползвала от това преимущество,но не за лични облаги или привилегии,а за да помогна да се постави първата част от пъзела за промяната на света към по-добро.Всеки един сектор в обществото е важен,но за мен с най-голямо значение е опазването на природата ,което логично определя Комисията за защита на околната среда като мой избор.

Днес един от най-належащите проблеми засягащ всяко едно живо същество на Земята е глобалното затопляне.С нашите дейности и непрекъснатото ни повърхностно отношение към промените в климата ние унищожаваме планетата си.Всеки ден различни видове растения и животни изчезват завинаги,а така сами поставяме края си с безразсъдни действия.

За всяко едно наше отрицателно действие спрямо природата ще заплатим висока цена.Основната причина за замърсяването е интензивното и прогресиращо развитие на промишлеността.И ако наистина не направим нещо по този въпрос скоро ще бъде твърде късно за всичко.Хората започват да го осъзнават постепенно,но твърде бавно.Пример за това е програмата за разделното събиране на боклука,която е доста добра и ефективна като идея,но недостатъчно за обикновения човек.Българите не разбират колко ценен е този проект.Те имат нужда от мотивация,за която не са достатъчни само лекции,а реално приложение.Възрастните трябва да дават пример,а не улисани в ежедневието си да живеят,без да виждат истинското лице на Земята. Всяка домакиня може да спестява от битови разходи- за електроенергия или вода.Когато си вземаме душ харчим 3 пъти по-малко вода ,отколкото когато си взимаме вана.А по отношение на миенето на зъби,ако спираха кранчето на чешмата европейците могат да напълнят 6000 олимпийски басейна с вода всяка година.Това са абсурдно малки грешки,незабележими за всеки от нас,но са с големи последствия.Прекаленото разхищение днес води до загуби утре.Трябва да се научим да се възползваме от природните богатства,а не да ги унищожаваме.Своя принос също могат да дадат и младите хора,помагайки за проблема със замърсяването на въздуха. Учениците от училищата могат да участват в залесяването с дръвчета на рискови места. Човек се е научил да използва всеки един природен елемент-въздуха за производството на електричество,чрез вятърните турбини,слънцето също чрез различните видове колектори.Колкото по-минимално е потреблението ни на предмети допринасящи за Парниковия ефект,толкова по-добре за самите нас.Да се развиваме,допринасяйки за един по-чист свят,а биоразнообразието на земята от растения,животни,птици,гори,океани,реки и полета,да продължава да ни осигурява храна,чист въздух и питейна вода.Природата не е просто даденост,тя е част от нас самите,тя е нашият дом,без който не можем.Да направим домът си по-чист,да спасим себе си!


Иванка Капитанова

ученичка от 11 б клас

в ПМГ”Яне Сандански”

гр. Гоце Делчев

Като евродепутат щях да избера комисията по правата на жените и равенство между половете защото….
Още от създаването на света съществуват множество различия между мъжа и жената. На пръв поглед то е външно, но също така и вътрешно. Всеобщата представа, която битува в съзнанието е, че жената е по-слаба и ранима, а мъжът трябва я пази и покровителства. Това е закодирано още от каменната ера. След години това дава възможност на някои да маргинилизират жената. Други в по-късен етап от развитието на човека използват Библията, за да поставят жената в по-нисък статус, опирайки се на първородния грях, когато Ева подмамва Адам да вкуси от забранения плод. Самозабравата на някои хора стига дотам, че през средновековието представителите на нежния не са смятани за истински човешки същества, а по-скоро предмет за продължаване на рода, за поддържане на дома и отглеждане на децата.Тези виждания се запазват до началото на 20 век, когато в Америка и Европа се заражда организирано движение на жените за равноправие, което продължава и до днес. Това не означава, че средновековните пейоративни идеи за статуса на жената не продължават да рефлектират дори и в днешното постмодерно общество. Красноречив пример са държави на различни континенти, където жените са заливани с керосин, както се случва в Индия. Това се случва просто, защото те не са донесли като зестра, желаните от съпрузите им средства, на други места нежният пол е поставен на безмилостно унижение, много често убивани, само защото показват публично своето собствено мнение.

Равенството между мъжете и жените е основно право и необходимо условие за постигане не целите на едно общество, на цели конгломерации от хора. То е част от един далеч по-отворен и широк кръгозор. Но дали това е постигнато тук в ЕС, в частност България, или все още има доста път, който трябва да бъде извървян, за да се постигне? Ето защо, ако бях евродепутат щях да избера Комисията по правата на жените и равенство между половете. В нашия на пръв поглед подреден свят, ползващ етикети за всеки един аспект от живота има определени професии и задължения за жени и мъже. От друга страна, жени, изпълняващи същите задължения, както мъжете, са заплатени по-малко от тях , независимо от това,че не отстъпват на силния пол, а дори успяват да постигнат по-добри резултати. Явно обаче са много работодателите, които робуват на сексисткия модел на устройство на бизнеса – вероятно по инерцията, наложена от времето, може би от страх да не признаят, че дамите са успели да изпреварят мъжете в някоя област или начинание.

Майчинството е едно от най-красивите събития в съществуването на жената. Тя дава живот и продължава рода. Но тук в България и в някои други страни мнозина остават подвласни на типично патриархалния модел на живота и бащите често абдикират от своите задължения и оставят цялата грижа за децата само и единствено на крехките женски плещи.

Въпреки опитите тези различия да бъдат отстранени, те все още са залегнали дълбоко в обществото, може би защото е по –удобно. За някои дори много по-удобно, защото, докато жените работят, незуморно та «не мислят за глупости», мъжете седят спокойно, пият си кафето някъде и играят карти за развлечение. Ако не вярвате има достатъчно примери тук около нашия град в някои населени места. Не защото няма работа, а защото жената трябва да бъде работния добитък за благоденствието на мъжа, просто, защото той се е родил такъв.

Справедливостта изисква и да споменем, че от жените се иска да работят и да поемат отговорностите, солидарно със силния пол, за което им се плаща средно с 17,4% по-малко. Това определя моя избор, и ако бях евродепутат щях да избера Комисията по правата на жените и равенство между половете, защото искам да се боря срещу несправедливостите във всякакъв вид. Искам несправедливостта да бъде преодоляна, просто не искам нечии труд и усилия да бъдат пренебрегвани и обществото да поставя лимит за развитие и усъвършенстване на някого, само защото е от неподходящия пол. Бих направила всичко възможно, за да отстраня съществуващата полова дискриминация , тъй като тя тласка много жени към отказване от стойностния живот, прибягване до недостойни професии, отказване от собствена идентичност и потъване в посредственост.

А за да съществува една държава хармонично, гражданите трябва да живеят в единение едни с други. Това е единствения път към промяната и ако бях евродепутат щях да я търся непрестанно, за да опитам да променя света към по-добро.

Мария Прашкова,

ученичка от 11 б класв ПМГ”Яне Сандански”

гр. Гоце Делчев


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница