В народно читалище „Пробуда” – Ямбол през март 2009 г. По предложение на Народно читалище „Пробуда” – Ямбол в училищата, с които то подържа тясна връзка – оу „Д. Дебелянов”Дата26.09.2018
Размер68.82 Kb.
#83008
В Народно читалище „Пробуда” – Ямбол през март 2009 г.

По предложение на Народно читалище „Пробуда” – Ямбол в училищата, с които то подържа тясна връзка – ОУ „Д. Дебелянов”,ОУ „Н. Петрини” и НУ „Професор Нойков” бяха изработени с много любов мартеници и поздравителни картички специално за техните приятели, останали по една или друга причина без родителски грижи - „Изработено от деца – подарено на деца”. Това е една от инициативите, включени в програмата за 100-годишния юбилей на читалището под надслов „Сто стъпки по пътя на будителите”.

На 04.03.2009 г. библиотекарите Кирова и Стефанова към читалището посетиха Дом за деца, лишени от родителски грижи „Юрий Гагарин”. „Подари една пролетна усмивка - мартеница” за всички тях. Г-жа Стефанова запозна малките палавници с историята на обичая да се кичим с мартеница.

Очичките на всички бяха насочени към поставените на масите прекрасни малки произведения на изкуството и чакаха с нетърпение момента, в който ще им бъдат подарени. Възхитиха се на изпълнението на народната певица Донка Бумбалова – тя пя от сърце специално за всички деца от дома и за възпитателите им, зави се и кръшно хоро.

---------------------------------------

Първата събота след Сирни заговезни Българската православна църква отбелязва Тодоровден. Известен е и с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица. Според народните обичаи Тодоровден се празнува главно за здраве на конете, затова се нарича още Конски Великден. В така наречените кушии - традиционни състезания с коне, участват както професионалисти, така и любители на конния спорт. В прословутите Тодоровски кушии, които организира и провежда НЧ „Пробуда”, и тази година участниците никак не са малко – повече от 15 каруци и повече коне – нагиздени, украсени като за празник.

Празника откри секретарят на читалището Г. Богданова. Гости са Иван Кърцъков – зам.-кмет на Община Ямбол и Любомир Павлов – специалист в отдел „Култура” в община Ямбол, присъстваха председателят на читалището Димитър Димитров, председатели на земеделските кооперации в Каргона – Стефан Чолаков (член на Настоятелството), Жельо Желев, Атанас Лазаров и много активисти и самодейци на читалището.

Г-жа Богданова благодари на всички, помогнали да се осъществи тазгодишната кушия: Община Ямбол, ЗК ”Нова идея”, ЗК „Каргон 92”, ”Аграрика”, ”Агрокредит”, сарачите Георги

Стоянов и Жельо Желев от Фирма „Тажел. Тя честити на всички именници и сарачи празника.

Парад на коне и каруци мина пред гостите и журито, за да бъдат огледани и оценени за специалните награди: най-хубав кон и най-добре сложен жокей и най-нагиздена каруца.

След това всички участници и любители на зрелищното и оспорвано състезание с коне и каруци се отправиха към местността „Балахурски мост”, където се проведе и самата кушия. Награди получиха:

кушия с коне: І награда – Недялко Недялков

ІІ награда – Иван Димитров Стоянов

ІІІ награда – Йордан Чанев Йорданов

кушия с каруци: І награда – Панайот Велков Панайотов

ІІ Недялко - Йорданов Недялков

ІІІ награда – Михаил Иванов Иванов

Най-хубав кон и най-добре сложен жокей – Недялко Недялков

Най-нагиздена каруца – Атанас Димитров Атанасов

Най-възрастен участник – Илия Пенев Бояджиев

Най-млад участник – Недялко Радостинов Щерев – с. Могила

Настоятелството на НЧ „Пробуда” благодари на всички участници, които направиха празника Тодоровден забавен, а кушията - много оспорвана.

-----------------------------------

Във връзка с международния ден на жената – 8 март в камерната зала се проведе женско парти „Жени, свързали живота си с читалище „Пробуда”- Ямбол”. То е част от инициативите в чест на 100-годишния юбилей. Читалищното Настоятелство реши да отдаде заслужена почит и уважение на всички бивши и настоящи служители през този период. Днешният ден е посветен на жените: секретарите - Нина Димова, Добра Стоянова и Жана Николова и членовете на читалищното Настоятелство –– Мария Димитрова, Теодора Бянова и Ваня Янева. Всички те са дали много от себе си за изграждане авторитета на читалището ни, за утвърждаването му като културна институция и здрав мост между гражданското общество и държавата, като пазител на безценното наследство на традициите и инициатор на новаторски идеи, грижат се като добри стопани за просперитета на читалище „Пробуда”.

Първият щатен секретар-библиотекар е Нина Димова. Със ставане на крака и едноминутно мълчание бе отдадена почит към паметта на Нина Димова и члена на читалищното Настоятелство Цена Ив. Желязкова.

Пет жени бяха представени, всяка от които е внесла нещо ново в читалището, обогатила и разнообразила формите на работа и изява в него.

Добра Димитрова Стоянова – секретар за периода 1985 – 2001 година и член на читалищното Настоятелство.

Нейни са инициативите за възстановяване на народния събор „Свети Дух”, за учредяване на Празника на старата градска песен „Ямболска есен” и Празника на многогласните хорове, камерни групи и оркестри (при учредяването) на името на Маестро Стоян Гагов, за включване на читалище „Пробуда” като съорганизатор на Националния коледарски празник в град Ямбол.Тя е инициатор и създател на Женската вокална група за народни песни, чиято 15-годишнина ще се отбележи тази година. Под нейно ръководство читалището успешно работи за съхраняване на народните празници от Коледа до Гергьовден и Свети Дух. Някой от тези нейни инициативи прераснаха по-късно в регионални и национални празници, които населението на града и квартала очакват с радостно вълнение.

Жана Николова заема длъжността секретар от 2001 до 2004 година. Преди да дойде в читалището, Жана вече има богат опит на организационен работник, придобит през почти 30 години работа в областта на културата. Тя е с вроден артистичен талант, характерен топъл глас, който грабва публиката, когато е на сцената. По нейно време са поставя началото на специално внимание към Дома за лишени от родителски грижи деца „Ю. Гагарин”, на които дава поле за изява на читалищната сцена. Жана Николова бе ненадмината при организиране на тематични вечери и концерти.

Следващата жена, дългогодишен член на читалищното Настоятелство от 1990 до настоящия момент, е Мария Димитрова Иванова. Каргонка по рождение, изключително дейна, отзивчива, председател на пенсионерски клуб „Яворов” – това е Мария Димитрова. На нея винаги може да се разчита, тя е здравата връзка на читалището с хората от третата възраст. Специален поздрав за нея бе изпълнението на ВГ „Виолина” – израз на нашата благодарност и признателност.

Представянето на Ваня Янева – член на Настоятелството два мандата – учител по професия и актриса по призвание. Зарядът, който носи в себе си, посвещава с огромна радост и удоволствие на благородното читалищно дело – тук тя ръководи състав за художествено слово почти десет години. Специален музикален поздрав за Ваня Янева бе следващото музикално изпълнение .

Теодора Ташкова Бянова е член на читалищното Настоятелство един мандат. Дъщеря на известния акордеонист Ташко Бянов и Дида Бянова – бивш библиотекар в читалище „Зора” – Теодора отрано обиква читалището. Това е много важна причина да се включи в Настоятелството и помага с младежки жар.

Специални музикални поздрави бяха отправени към читалищните деятелки в знак на благодарност и признателност.


----------------------------------

На 26.03.2009 г. в библиотеката на НЧ „Пробуда”се проведе поредната сбирка на членовете на клуб „Искам да знам” и „Аз съм българче”. Учениците от ІІІ клас при НУ ”Проф. Нойков”, с класен ръководител Стойка Желева и библиотекарите Т. Кирова и М. Стефанова дискутираха на тема „Ще изяде ли „мишката” – книжката?”. Децата изслушаха приказката „Книгата и Компютъра”, след което коментираха разпалено нужно ли е да се чете в днешното технологично време и не е ли по-лесно с компютъра, какво ни дава едно добре написано и увлекателно четиво. Като втори етап от открития урок, децата получиха възможността да попълнят читателски картони и заемни бележки. Запознаха се с правилата при търсене на информация в картотеките и каталозите на библиотеката. Като образователен подарък служителите в библиотеката раздадоха на учениците лист с българските географски рекорди с пожелание всеки да го закачи в собствената си стая и да ги научи.

Накрая всички участници заключиха, че компютъра дава готова информация и забавление, книгата дава култура, развива въображението и е забавление, а библиотеката е Домът, където всеки задоволява културните си и духовни интереси.


---------------------------------


Във връзка с Международния ден на театъра - 27 март в камерна зала на читалище „Пробуда” - Ямбол се проведе творческа среща с актьорите от Ямболския театър „Невена Коканова” Кольо Пехливанов и Волен Митев.

На нея присъстваха любителите на театралното изкуство и хумора, очаквайки да прекарат два часа със своите любимци от сцената, ефира на радиото и телевизионни скечове. И не останаха разочаровани!

Водещата на срещата Г. Богданова представи гостите, които всички познават и обичат. Но малцина знаят за заниманията им извън сцената, хобитата им, какво обичат те, какво ги вълнува и т.н.

Едва ли има някой, който да не ги познава и обича – от театралната сцена, като водещи на хумористичното предаване „Моабет без парса” в радио „Веселина”, заливаме се от смях на хумора, струящ от скечовете им във воденото от тях предаване „Да те гази мечта” в „Диана кабел”, радваме се на таланта им като рецитатори и водещи, превиваме се от смях на „бисерите” от ефирните нашенски зевзеци, страстни почитатели на Бакхус и Трифон-Нарезан, събрани в едноименната им обща книга „Моабет без парса” и пр.

Хобитата, на които се отдават със същата страст и последователност, с които изпълняват и професионалните си и обществени ангажименти.

Кольо е страстен ловец и рибар. А Волен се оказа майстор на словото. Два от неговите романи вече са в ръцете на читателите „Куршуми на свободна практика”, „Куршуми на щат” (която му носи престижната награда за млад автор през 2003 година), предстои издаването на третия му роман „Добрият, лошият и Мария”. Написал е две пиеси за деца „Да, ама – не!” и „Заю – детектив”.

Докато Волен играе на сцената, води с Кольо предавания, бяга по 10 километра, за да подържа здрав дух в здраво тяло, Кольо не се задоволи с висшето си театрално образование и завърши още едно висше учебно заведение - Благоевградския югозападен университет – публична администрация. В момента работи като главен експерт „Връзки с обществеността, културата, етническите и демографски въпроси” в град Стралджа.

След представянето бе дадена думата на самите тях. С присъщото си остроумие, находчивост, изобретателност те вплетоха лични преживявания с тези на свои герои от сцената.

Каталог: novini
novini -> На вниманието на потребителите
novini -> Конкурс за наградата „Петър Увалиев, предназначена за български творци, живеещи и работещи в чужбина
novini -> Във връзка със Световния ден за борба с диабета 14 ноември, Клиниката по вътрешни болести и метаболитни заболявания към умбал „Ц. Йоанна исул провежда безплатни профилактични прегледи
novini -> Програма за планираните дейности и кампании по повод 14 февруари 2013г
novini -> Програма по прехраната и Международния фонд за развитие на селското стопанство
novini -> Отдел “Методичен”
novini -> Община хасково драматично куклен театър "иван димов"
novini -> Семинар по динамика на механичните системи" научен форум за постиженията в тази област на науката. За неговите лични приноси в тази научна област той бе удостоен със званието „Заслужил деятел на науката."


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница