В тази посока бе и нашата дейност през изтеклата година Библиотечно информационно обслужванеДата15.10.2018
Размер57.5 Kb.
#87513
Информация за дейността на читалище „Култура-1910”, с.Ветрен дол, oбщ.Септември, обл.Пазарджик за 2016 година
Изконна е мисията на читалищата да информират, да възпитават, да съхраняват за поколенията традиции и обичаи – да пазят жив българския дух.

В тази посока бе и нашата дейност през изтеклата година

1. Библиотечно информационно обслужване:

1.1. Брой жители на населеното място - 1580

1.2. Библиотечен фонд - 8771

1.3. Набавени библиотечни материали - 154

1.4. Брой на абонирани периодични издания - 1

1.5. Брой посещения в библиотеката - 2459

1.6. Брой читатели - 390

1.7. Брой раздадена литература - 1308


2. ЛЮБИТЕЛСКО ХУДОЖЕСТВЕНО ТВОРЧЕСТВО:

2.1 Смесена група за обработен фолклор: Художествен ръководител Стефка Пашева.

Инструментален съпровод тамбура – Трайко Петров

Групата се състои от 12 изпълнители – 4 мъже и 8 жени. Съществува вече три години и активно участва в културния живот на селото

Изяви:


 • - на общоселски празненства по случай традиционни празници (Коледа,Васильовден, Гергьовден); осми март.

 • - „Фестивал на смокинята”

 • - в тържествата на клуб Дълголетие, както и в съвместни инициативи като отпразнуването на Бабин ден, Коледа, кулинарното шоу „Постните гозби на баба”

 • - във фолклорни прегледи и фестивали на общинско и национално ниво:

 • Международен фестивал Дорково: Участие на тамбуриста Трайко Петров

 • Фолклорен фестивал село Костандово

 • Боб фест 2016 село Радуил

 • Фолклорен фестивал „Столетово пее и танцува

 • Фолклорна среща „На баташката чаршия” 2016

Подготвяме се сами, тъй – като нямаме финансова възможност за работа със специалист в тази област, а това съответно се отразява и на нивото на подготовка и представяне. Това е и причината, която ограничава участията ни. Проблем от това естество е и закупуването на носии за изпълнителите.


2.2 Детски танцов ансамбъл „Елидерче”: Художествен ръководител Виктория Николова

Формацията също е учредена през пролетта на 2013 година изявите й винаги са били посрещани с радост и възнаграждаване с горещи аплодисменти не само на собствена сцена. През 2016 година обаче поради ред обективни и субективни причини, както от страна на ръководителя така и от страна на танцьорите, дейността на формацията беше незадоволителна. Надяваме се през тази година заниманията да бъдат редовно провеждани, а представянето пред публиката – подобаващо.


3. ТРАДИЦИОННИ КУЛТУРНИ ПРОЯВИ:

 • На 1-ви януари по традиция в селото се провежда кукерски празник, чиито организатори са Кметството и Читалищното настоятелство. Кукерите – възрастни и деца – със страшните маски и гръмкия глас на звънците прогонват злите сили, за да има добро и благоденствие в селото през новата година. Всички участници получиха парични награди, осигурени от местни спонсори, Кметството и Читалището. С огромен интерес се очаква Новогодишната томбола, организирана от Кметството, в която се раздават много предметни награди.

 • Ревностно се пази и изпълнява традиционния ритуал свързан с освещаването на водата на Богоявление: кръста се хвърля във водата от отец Георги, 15 – тина смелчаци скачат да го търсят.Прекрасно е „Мъжкото хоро”, което се извива сред ледената вода водено от късметлията, извадил кръста, под знамето на селото. Инициативата се организира и реализира съвместно от Църковното настоятелство, Кметството, Читалището и младежи от селото.

 • 21-ви януари „Бабинден”:провежда се в клуба на пенсионера. Тържеството преминава с ритуал – приветствени думи за празника от председателя на Клуба, библиотекаря, кмета, лекаря. Обичай: поливане на вода и ритуално измиване ръцете на медицинските работници; много песни и хора.

 • 19 Февруари – 143 година от обесването на Васил Левски. Тържествено отбелязани на площада пред сградата на Кметството. Тържествено слово от Кмета на селото, поетичен рецитал от ученици от ОУ „Христо Смирненски”. Организатори: Кметство, Читалище и ОУ.

 • 1-ви март Баба Марта”: литературни часове с учениците от начален курс в библиотеката.

 • 3-ти Март – 138 години от Освобождението на България от турско робство. Тържество пред паметника на нашия местен герой Дядо Мито: слово за празника от Борис Пашев, за подвига на Мито Дамянов – Кирил Кръстев. Поетично музикална програма от ученици на ОУ.

 • 8-ми март: Международен ден на жената – празничен концерт в голямата зала на Читалището, която за пръв път от 20 години отново отвори врати за хората.Приветствени думи от Кмета. Поздравителен адрес и музикален поздрав към майките от децата от училището, от местните самодейни състави.

 • 22 март голям пролетен концерт в залата на Читалището с участието на местни и гостуващи самодейни състави .

 • Тодоров ден – традиционни надбягвания с коне и магарета, окичени с китки и мартеници. Награди за победителите, осигурени от местни спонсори.

 • Великден – в дните преди Великден в Библиотеката бе устроена „Великденска работилница” бяха представени интересни техники за украсяване на яйца. Седмица на Детската книга и изкуствата за деца:

  • Литератуни часове, посветени на детски автори

  • Посещеня в библиотеката от децата в начален курс

  • Срещи с местни творци на стихове за деца

  • Карнавал-герои от любими приказки.

  • В библиотеката – ежедневно подновявани витрини с творби на детски автори

  • Участия на децата в конкурси:

- Аз пиша

- Аз рисувам

- Аз играя

- Моето хвърчило • Карнавал „Любими литературни герои”

 • Парад на хвърчилата.
 • 6-ти май „Гергьовден” – празник на селото. Провежда се събор в местността „Гергьова черква”, където се намира параклисът „Св. Георги” в чест на светеца-покровител на селото. В празненството участват местни изпълнители и групата за автентичен фолклор, оркестър. Празникът се финансира от Кметството и Читалището и дарители от селото.

 • 24-ти май – Ден на българската просвета и култура. Тържество в училището.

Витрина във фоайето на Библиотеката посветена на живота и делото на братята просветители, „Празник на буквите” – в училището

 • 1-ви юни – Ден на детето – детски празник в клуба на читалището.

 • 2-ри юни – Ден на Ботев и загиналите за свободата герои – изложба от книги в библиотеката; вечер, посветена на Ботев.

 • 12 септември – фестивал на смокинята –Кулинарно шоу: ястия, десерти, сладка и питиета от смокини и със смокини. За доброто настроение се погрижиха местните самодейци, деца от ДГ, гостуващи самодейни състави от селата Пищигово, Братаница, Мало Конаре, Варвара, Капитан Димитриево, Алеко Константиново

 • 1-ви ноември – Ден на будителите: литературни часове в библиотеката и в училището.

 • 17 декември – кулинарно шоу „Постните гозби на баба” съвместна инициатива с клуб „Дълголетие”, жените от клуба представиха вълшебно вкусни постни традиционни блюда. Трите от ястията бяха отличени с награди и всички бяха изядени с апетит на общата трапеза по време на празничната веселба.

 • 23-ти декември: коледно тържество в читалището, съвместно с Клуба на пенсионерите. Участници деца от основно училище представиха „Сурвакари” и „Бъдни вечер у дома”. Музикален фолклорен поздрав от местната вокална група и гост изпълнителката Ивелина Колева.


4. МАТЕРИАЛНО ТЕХНИЧЕСКА БАЗА – крещяща нужда от основен ремонт на сградата: повсеместни течове от покрива, необходимост от подмяна на стъкла (дограма), за което са направени и предписания от съответните санитарно контролни органи в областния център. С надежда очакваме движението на проекта за ремонт на покрива, в който участва читалището. Към Читалището действа Фитнес клуб, както и тенис клуб във фоайето на Читалището.

Придобивка за нас е реновираният от Г-н Рачев клуб при Читалището.

Във връзка с подобряване качеството на обслужване и разширяване достъпа на хората до Библиотеката читалищното настоятелство получи от „Ротаракт клуб Пазарджик – Бесапара 3 компютърни конфигурации. Така на населението бе осигурен безплатен интернет достъп, WI – FI /само срещу заплатен членски внос на стойност 2 лв. годишно/. В тази посока ценна придобивка е и принтер устройството подарък от Г-н Рачев. За съжаление обаче компютрите излязоха от строя. Имаме крещяща нужда от поне един нов компютър.
5. ПОПУЛЯРИЗИРАНЕ НА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО


 • Етнографски кът: предмети от бита на местната общност, автентични местни облекла. Всички предмети са дарени от жители на селото.

6. ОРГАНИЗАЦИОНЕН ЖИВОТ– читалищното настоятелство се състои от 7 човека. Заседанията се провеждат редовно, обсъждат се и се решават наболели въпроси. Почти всички инициативи се осъществяват в тясно взаимодействие между Читалище, Кметство, Клуб Дълголетие. Стремим се към „по – гореща” връзка с училището.

Проверителната комисия с председател Мария Гълъбова подпомага и контролира дейността на Читалищното настоятелство.


7. СУБСИДИРАНА ЧИСЛЕНОСТ НА ПЕРСОНАЛА

 • 1 бр. – библиотекар

8. ОБЩ БЮДЖЕТ НА ЧИТАЛИЩЕТО • 7290,00 лв.

9. РАБОТА ПО ПРОЕКТИ – не.Йордан Василев КОНДУПИШЕВ,

Председател на НЧ „Култура-1910”
Каталог: images -> karta -> 2017
2017 -> Отчет за изразходените средства през 2016 Г. Закупуване на 2 шатри и 3 комплекта маси и пейки 674 лв
2017 -> Народно читалище “искра 1898 г.” село калейца, община троян
2017 -> Програма за дейността на читалището през 2017 Г. Основна цел
2017 -> Доклад за дейността на нч "христо смирненски 1935" пловдив през 2016 година
2017 -> Национална изложба конкурс "Трифон зарезан" февруари 2017, Сунгурларе. Международен конкурс на тема „С очите си видях бедата",април 2017, мон, София. Национален конкурс „Възкресение Христово", одк варна, април 2017
2017 -> Програма за дейността на Народно читалище "Светлина-1952"- с. Света Петка 2017 г. Основни приоритети
2017 -> Народно читалище"Христо Ботев"-1931г


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница