Ваньо Шарков: Ненормално е болниците да са търговцистраница1/11
Дата12.10.2018
Размер408.5 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
17.05.2016
Национални вестници


Ваньо Шарков: Ненормално е болниците да са търговци


Труд Стр. 8

"В някои от тези лечебни заведения търговията стана повече, отколкото медицината - заяви зам. -министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред БНТ. - Единственият проблем да бъде премахнат този статут в момента е, че има натрупани над 390 млн. лв. задължения и те трябва да бъдат поети от някого." Зам.-министърът заяви категорично, че не е нормално болниците да бъдат търговски дружества.

Той беше категоричен, че общественият съвет към фонда ще продължи да работи и никой няма намерение да го закрива. "Целта е да бъде създаден регистър на Водещите лечебни заведения в чужбина, с които се работи. Трябва да има прозрачност в работата на администрацията във фонда“.

Кунева ядоса студентите, получи упреци от бизнеса и БАН


Труд Стр. 2

Министърът на образованието Меглена Кунева успя да изкара бъдещи медици и юристи на протест и да предизвика недоумение и упреци на преподаватели, бизнес и БАН.

Причината за недоволството на студентите е орязването на част от най-атрактивните специалности от евростипендии. По 120 лева на месец ще получават само бъдещите висшисти от т. нар. списък на приоритетните професионални направления. В него има 32 позиции, сред които не са дисциплини като медицина, стоматология, фармация, финанси и икономика.

"В БАН нямаме идея кой и как е направил списъка. Нас никой не ни е питал, но когато държавата няма визия за приоритетите си, е добре да се попитат онези, които имат такава", коментира пред "Труд" шефът на БАН акад. Стефан Воденичаров. Той обясни, че би било логично от МОН да се обърнат към бизнеса, за да чуят предприемачите от какви специалисти имат нужда.

"Всичко е правено от чиновници и логично създава проблеми надолу в системата", обясни пред "Труд" изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. Той добави, че БСК вече е изпратила становище във ведомството.

Бившият министър на просветата проф. Тодор Танев коментира, че е абсурдно "на пожар" да се съставя списък с приоритетни направления.Привилегии по списък


Георги БОЙКОВ

Труд Стр. 1

Няма по-сигурен начин да разединиш дадена общност от това да осигуриш привилегии на част от нейните членове чрез стипендии. В Министерството на образованието и науката явно не знаят, че точно така се правят раздорите. Но сега всичко рефлектира върху ведомството - студенти протестират, а от БАН и от бизнеса се чудят на акъла на чиновниците в МОН (виж стр. 2).

Меглена Кунева пък държи на своето - приоритетни специалности ще има, като в тях не влизат медицината и правото. Студентите от тези дисциплини нямат достъп до евростипендии. Никой обаче не казва по какъв критерий е правен списъкът. Нормално - глупостите се признават трудно.

Кръвното подскача заради шантавото време


Оказва негативно влияние и на вестибуларния апарат

Mадлен Шишманова

Труд Стр. 4

Рязката промяна във времето побърква организма и се отразява пагубно на кръвното налягане и на вестибуларния апарат, сигнализират лекари пред "Труд".

"Кръвното ми непрекъснато играе, ту е ниско, ту високо. Става ми лошо, вие ми свят, на моменти дори ми си гади", разказва пред вестника 27-годишната Илияна. "Причината е, че артериалното налягане е свързано с атмосферното. 20 дни са нужни на организма, за да свикне с промяната на времето, а в последните седмици то често варира от топло до студено и разбърква целия организъм", заяви пред"Труд" доц. Добрин Василев, който е началник на клиниката по кардиология "Проф. Константин Чилов".

Стойностите 120/80 означават, че с толкова налягането в съдовете е по-високо от атмосферното. Когато се променя времето обаче, се мени и нашето кръвно.

Шантавото време се отразява най-негативно на хората с белодробни заболявания, диабетици и хипертоници. "При пациенти със сърдечносъдови проблеми може да се стигне до изтръпване на крайници и припадъци", поясни доц. Василев.

Лекарят съветва хората да спят поне 8 часа и да приемат много течности.

"Двайсет дни на плодове, мед и билков чай е диетата за баланс в кръвното налягане", заяви специалистката по вътрешни болести д-р Людмила Емилова.


Таушанов сменя Хасърджиев в надзорния съвет на НЗОК


Монитор Стр. 6

Представителят на пациентите в Надзорния съвет на здравната каса д-р Станимир Хасърджиев, който оглавява Националната пациентска организация, ще бъде заменен от председателя на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.

Смяната се налага поради изтичане на едногодишния мандат на пациентски представител.

От деветчленния състав на съвета, който разпределя парите за здраве, представителят на пациентите е един. Той се излъчва от национално представените организации за защита на пациентските права.

Освен него в състава на съвета влизат двама представители на здравното министерство и един представител на финансовото.

Надзорният съвет на касата включва още представители на НАП, КНСБ, КТ "Подкрепа", Асоциацията на индустриалния капитал, както и Българската търговско-промишлена палата.


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница