Варненска и великопреславска св. Митрополия обществен комитет за православни ценности „СВ. Цар борис михаил”Дата01.02.2018
Размер27.29 Kb.
#52945
ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА СВ. МИТРОПОЛИЯ
ОБЩЕСТВЕН КОМИТЕТ ЗА ПРАВОСЛАВНИ ЦЕННОСТИ „СВ. ЦАР БОРИС - МИХАИЛ”

гр. Варна, бул. “Съборни” № 31 А, тел./факс: 052/ 65 01 09, e-mail:pravoslavieto@abv.bg

ИЗЯВЛЕНИЕ НА

ВАРНЕНСКИЯ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ ЕПАРХИЙСКИ СЪВЕТ

„Всичко си има време, време има за всяка работа под небето”…

… „Време да разхвърляш камъни и време да събираш камъни”

…„Време да мълчиш и време да говориш”


Това са думите на Еклисиаста. За сетен път се убеждаваме в неговата мъдрост. Ето, дошло е време в нашата градина да се хвърлят камъни и ние няма друго що да сторим освен да ги събираме и да чистим градината си. Защото някои не се съобразяват с времето си на говорене и с времето си на мълчание. За тях времето е само говорене и още по-лошо изписване на това говорене. Защо ли ни прилича ситуацията на детската игра „развален телефон”, когато изречената дума от първия, предадена от последния е толкова различна, че чак смешна. Но за съжаление животът колкото и да напомня тази игра не е „развален телефон”, защото накрая я няма веселата част. Тъжно е наистина, когато хора, които можем да наречем корифеи на словото изпадат в ситуацията на лов на тигри в тъмна нощ. И не само тъжно, но и опасно, защото тигърът (т.е. Истината) може да се изправи очи в очи с тях.

За какво става въпрос? За прекалено големият интерес към новата придобивка на Варненска Митрополия – Митрополия, Която е Една от трите най-големи в България. Новата й придобивка е на стойност 36 хиляди долара! При това не закупена от Митрополията, а предоставена за ползване. Доводите на фарисеите са: как може, в момент на криза, Епархийския Архиерей да си позволява такъв лукс!

Нека си говорим откровено, дори с най-новите си екстри на свръхпестеливост на бензин, с автоматичното си преминаване на електрозадвижване автомобилът с тази цена не може да бъде наречен лукс. Нека не ставаме жалки и не мерим с аршина на бездомници. Нека словесните еквилибристи било на жълти, зелени или каквито и да е медии не изпущат еквилибристичния прът, защото височината, на която са не е малка и падането от нея ще е болезнено.

Значи за всеки друг бил той какъвто и да е, но не духовник е напълно естествено и несъбуждащо интерес притежаването на скъпи и луксозни возила, но на духовника не подхожда. Поради какво не подхожда на един Архиерей на БПЦ да ползва един добър автомобил? За реалистично мислещите това е смешно!

После се поде словесна бомбардировка на обект обгърнат в мъгла. Попитайте военачалници как се чувстват, когато след вдигането на мъглата виждат, че са бомбардирали псевдобойна техника ( картонени танкове напр.).

За какво още става въпрос? Митрополитът си бил подал оставката.! За тези, които пишат нещо подобно много пасват думите: „Господи прости им, те не знаят какво вършат”.

Светия Синод е едно малко Народно Събрание. И в него има дебати, при които понякога прехвърчат искри. И там, както в живота понякога се изричат хиперболизирани думи ( пр. „От сто години не сме се виждали”. „Сто пъти ти казах”, „Отказвам се от тебе чрез Държавен вестник”). Всеки разумен човек знае, че това са само просто едни изрази. Така е и с претълкуваните думи на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит д-р Кирил действителен член на две академии. По време на дебат, в който той не е съгласен с решението по определен въпрос се изрича желание за оставка , но такава не е подадена. Защо някой пренебрегват изказването, че е заявено желание за оставка, а не че е подадена. Чудим се как през ума на журналистите не минава мисълта, че той пожизнено е Архиерей! Така ли лесно се подава оставка от Архиерей в разцвета на Неговите жизнени и творчески сили! Не, нали!

Ще завършим отново с Еклисиаст: „И ако на някой човек Бог е дал богатство и имот и му е дал власт да се ползва от тях, да взема своя дял и да се наслаждава от трудовете си – това е Божий дар” ( Екл. 5:18 ).
ПРЕСЦЕНТЪР НА ВАРНЕНСКА И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКА СВ. МИТРОПОЛИЯ


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница