Вече и във вма тест открива рано рака на гърдата Досега такива изследвания са се правели само в сащ и Германия Жулиета недялковастраница1/4
Дата07.12.2018
Размер297.5 Kb.
#107178
  1   2   3   4
07 октомври 2013 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕВече и във ВМА
Тест открива рано рака на гърдата

Досега такива изследвания са се правели само в САЩ и Германия
Жулиета НЕДЯЛКОВА

Генетичен тест, който показва дали и кога ще се разболеем от рак на гърдата, ще може да се прави във ВМА, съобщи онкохирургът доц. Георги Байчев на семинар в Боровец.

Специалната лаборатория ще бъде открита догодина и всички жени, които по примера на Анджелина Джоли искат да проверят дали има риск да развият болестта, могат да го направят и в България. Досега такива тестове се извършваха само в Германия и в САЩ, а цената им е от 3000 до 6000 евро.

В България изследването на два от гените, отговорни за появата на рака на гърдата, ще струва около 2500 лв., обясни доц. Байчев. Той се надява ръководството на здравната каса да намери пари, за да покрие поне част от сумата за най-рисковите пациентки. „Ако на една жена майката или бабата са имали рак на гърдата или на матката, а баща й, дядо й или вуйчо й са с тумор на дебелото черво или на белия дроб, тя непременно

трябва да се подложи на генетично изследване. То ще покаже дали тя ще се разболее, когато стане на 45, 55 или 70 години", посочи медикът.

Той подчерта, че профилактичните прегледи са единственият начин да се намали смъртността с 20-25%. „Страните, в които има национални скринингови програми, са постигнали този резултат само за 10-15 години, защото диагностицират жените още в нулев стадий", добави доц. Байчев. У нас пациентките, открити в такъв ранен етап,

са едва 0,7% от всички болни, докато в САЩ са 18,7%.

От рак на гърдата страдат и мъже. Тази диагноза е поставена на 57 българи. „При тях туморът е много по-агресивен", обясни д-р Марчела Колева от „Софиямед".

„Забелязва се и все по-голямо подмладяване на болестта, като вече имаме пациентки на 18 години. Увеличават се и случаите на рак на гърдата при дами, подложили се на повече от две ин витро процедури за една година", предупреди д-р Колева.


Д-р Григор Томов:

Очаквам бум на внезапна смърт от СПИН
Интервю на Теменужка ЙОЦОВА за завръщането на забравени болести, нескончаемата здравна реформа и изкушението от политиката
Д-р Григор Томов е шеф на единствения в Северозапада Център за кожно-венерически болести. Роден е през 1962 година във врачанското село Люти дол. Завършил е Медицинската академия в София. Специализирал е дерматология и венерология. Магистър по специалността „Социална медицина и обществено здравеопазване“. На последните местни избори през 2011 г. лекарят се яви като независим кандидат за кмет на областния град и получи 11 процента подкрепа.
-От реанимация или животоподдържаща терапия се нуждае хронично болното ни здравеопазване, д-р Томов?

-Всички сега говорят, че здравеопазването спешно трябва да бъде реанимирано и да се прави поредната нова реформа. Факт е обаче, че през първите сто дни на този кабинет нищо конкретно не е направено. Ако пък се върнем 2-3 години назад, ще се види, че в здравния мениджмънт спря да се говори за акредитация, за здравна карта (каквато задача уж ни бе поставена от Европа) и още за куп важни неща. По времето на тройната коалиция и половината от мандата на ГЕРБ много модерно беше да се прави друга една „ нова“ реформа в здравеопазването. Резултатът от нея беше, че се даде възможност за появата на много нови частни лечебни заведения като следствие от лобитата в парламента и правителствата. А знаете, че лобира богатият човек, който иска да се намърда в системата.

-Твърдите, че се търгува със здравето на българина?

-Ако се направи едно проучване, ще се види, че през последните 5 години са се появили страшно много нови частни болници - т.нар. многопрофилни болници за активно лечение с по 2-3 отделения. Това е за сметка на общинските болници, 1/3 от които тихомълком бяха ликвидирани.

Нямам нищо против частния бизнес, но бедният българин няма финансова възможност да се лекува в лъскавите скъпи клиники. Нека ги има частните болници, но държавата да гарантира достъп до здравеопазване и на тези, които не могат да си плащат. Ако трябва да дам пример за Враца конкретно, това са двете бази на частна ортопедична болница, собственост на бившия областен управител по време на правителството на НДСВ д-р Антонио Георгиев, инванзивната кардиология на бившия депутат от ГЕРБ д-р Янко Здравков и други.

-Жертва на нескончаемите реформи стана и Центърът за лечение на кожни и венерически заболявания, който вие ръководите. Не сте ли малко пристрастен в оценките?

-Навремето имахме 50 легла в стационара, а след всичките тези реформи останаха едва 10. Годишно през центъра преминават по над 500 пациенти от областите Видин, Монтана и Враца. При нас хората идват чак когато болестта им е в напреднал стадий. Липсата на легла ни принуди да въведем пациентска листа на чакащите. Докато им дойде редът, заразно болни щъкат на свободен режим и сеят зарази. И ние сме безсилни да се справим със ситуацията. Диспансерът, който сега се води център, е ООД със 100 процента общинско финансиране и ни управлява Общинският съвет. Можем по закон да получаваме пари само по клинични пътеки за лечение, затова и финансовото ни състояние е незавидно. Годишният бюджет е 250 000 лв. Клиничните ни пътеки са 4 и не са скъпи. Изложил съм всичко това в докладна записка до принципала. Помолих местните сенатори да съдействат за лична среща с министъра на здравеопазването, на която да поискам смяна на статута.

-Смяната на статута означава ли и по-добри заплати за персонала?

-От 5-те специализирани здравни заведения във Враца заплатите при нас са най-ниски - средно 550 лв. С тези пари няма как да мотивираш персонала да работи. Разчитаме основно на това, че хората ни са дългогодишни лекари, сестри, санитарки и са свикнали със спецификата на този вид заболеваемост. Голата истина е, че пазарът на труда е свит и ако напуснат, няма къде другаде да работят. Част от колектива е на такава възраст, че трудно би намерил реализация в чужбина. На Запад бягат младите, а такива в центъра не останаха.

-Защо според вас в ХХI век в европейска България се завръщат забравени болести като скарлатина, заушки и червен вятър?

-Основно инфекциозните заболявания, бактериалните инфекции се завръщат, защото поради незнание личните лекари много малко обръщат внимание на симптомите. Второ - мизерията, в която живеят 90 на сто от хората, също способства за такова нещо. Финансовата невъзможност веднага да се противодейства на заболяването с лекарства, закупуването на антибиотици например, води до много по-тежки усложнения. Давам ви прост пример - лечението на червения вятър го провеждаме ние в стационара, но рехабилитацията е свързана с последващо приемане на антибиотици. Илачите хем са много скъпи, хем често ги няма в аптеките.

Да вземем например болен от романското село Струпец. За да стигне до нашия център, той трябва да смени 2-3 влака, автобус, а и като си купи лекарствата, половината му пенсия изчезва. Нещото, което спешно трябва да се направи, за да няма листа на чакащи при заразните заболявания, е да се увеличат в този регион леглата в стационара. Затова са нужни промени в закона. В сега действащия центровете като нашия са с десет легла. Трябва да се предложи в парламента от министъра на здравеопазването броят им стане 20-30. Ето в това искам да убедя министъра при евентуална среща.

-Дебелокож ли е българинът, д-р Томов, и какво е в състояние така да го изприщи, че да застане на барикадите?

-Българинът е дебелокож, ако съдим по това какви властници си избира. Дебелокожият електорат си избира себеподобни да го управляват. Не може 2 години да играеш на сърдит, а после изведнъж на хрисим - това не е нормално поведение на политик. Лошото е, че сега случващото се пред парламента няма да завърши добре. Прогнозирам постоянни стачки с желание за оставки на каквито и да е правителства. Този начин на мислене и действие до нищо добро не води.

-Факт е, че при криза работното място на много сънароднички стават магистралите. С пуска на Дунав мост 2 при Видин очаквате ли ръст на венерическите заболявания в района?

-За съжаление, редом до ромките, които излизат по шосетата (защото в Северозапада магистрала няма), все по-често застават безработни българки. Средностатистическата заболеваемост в региона не се е увеличила много след пуска на Дунав мост 2, но де факто има една тиха, скрита венерическа заболеваемост и никой не знае кога тя ще избухне. Заболеваемостта се прикрива донякъде с нежеланието за лечение, с извършвани консултации с джипита неспециалисти или се правят опити за самолечение. След 5-6 години прогнозирам, че ще има бум от сифилис в последен стадий и десетки внезапно починали болни от СПИН.

-В момента България е изправена пред сериозна бежанска криза. Смятате ли, че присъствието на чужденците ще повлияе негативно на здравния статус на българина?

-Всяко едно преселение крие огромни рискове. Ако в сега действащите лагери за бежанци имаше нормални условия за живот, бих казал, че рисковете са малки. Виждаме обаче мизерията, в която битуват сирийците. Няма как там да не плъзнат зарази, ще ги „полазят“ забравени болести от миналия век, а венерическите просто са неизбежни. Докато тези хора са в лагерите и разпространението на зарази ще е ограничено. Станат ли част от нашето общество, процесът ще е неконтролируем. Прогнозирам бум от зарази още след 6-7 месеца.

-Означава ли това, че трябва да затворим границите си?

-Това е въпрос на политика. Аз простичко искам да кажа, че не бива да се бием в гърдите какви големи хуманисти сме, а час по-скоро да поискаме по надлежния ред помощ от Европа за справяне с бежанската криза. Видно е, че бедната ни държава не е в състояние сама да се оправи. А и тези изстрадали сирийски бежанци заслужават нормални условия за живот в нашата уж европейска държава. Най-често прилаганата досега система за дарения за бедстващи чрез БЧК или SMS в този случай е неефективна.

-Говорите неласкаво за политиците, но самият вие бяхте изкушен от политиката. Какво ви накара да се кандидатирате преди 2 години за кмет на Враца?

-За да искаш да се занимаваш с политика, трябва и да си малко мазохист. (Смее се.) Кандидатствах за кмет, защото исках да докажа, че последното нещо, с което един градоначалник трябва да се занимава, е политиката. Но за съжаление именно при моето кандидатиране тя се намеси. Бях дългогодишен член на БСП. На общинска конференция на партията бях номиниран за кандидат за кмет от БСП. Тогава именно пристигнаха в залата сегашният шеф на парламента Михаил Миков, Катя Николова от Висшия партиен съвет и тогавашният червен депутат Георги Божинов и заявиха, че кандидатът по устав се избира на „Позитано“ 20, а местният пленум можел да си реди съветническите листи. Заинатих се и се кандидатирах като независим. След което бях позорно изключен от БСП за това, че като независим съм се явил на изборите срещу кандидата на БСП, който между другото също игра като независим. Погнусен съм от цялата тази история и лицемерието. И никой не е в състояние да ме убеди, че спечелилият на тези избори мой опонент не е заложник на нечии интереси.

-Хобито ви е пчеларство. Как мислите - болен ли е жужащият български кошер и много ли са търтеите в него?

-Пчеларството ми харесва, защото човек на моята възраст се вълнува от метаморфозите в природата, от начина на организация на живот в общия кошер, от заедността при пълненето на питите с мед и т.н. Жуженето на тези малки същества провокира порива за правенето на нещо съзидателно. Това си е вид леко презареждане. Пренасяйки наученото в житейската реалност, си давам сметка, че българският пчелин е сериозно болен. Много са му търтеите. Затова трябва сериозно „опушване“, а няма кой отвън да ни помогне. Американският брат гледа само себе си, другите пък ни убеждават да ги приемаме като доведени родственици. И ще трябва сами да си свършим работата, без да ни е страх от жилото на двуногите.
Дим в парламента

В крайна сметка управляващите пушат безпроблемно и безнаказано
Дим на талази, пепелници и мирис на тютюн. Това не е описание на родна кръчма от близкото минало, а картина от партийните централи. Управляващите от БСП и колегите им от ДПС безпроблемно и безнаказано пушат в стаите си в парламента. Не по-различно е положението и при най-големите врагове на пушенето на закрито - ГЕРБ. В стаята, където депутатите на Бойко Борисов се трудят, цигарите са редовна гледка. Самият генерал редовно изпълва кулоарите с аромата на пурата си, напук на забраната, която той издаде и защитава най-ревностно. Различна е картината по офиси и бизнес центрове. Заради ограничението, което се спазва само на книга, всеки служител пушач губи час-час и половина на ден. Толкова средно отнема тичането по стълби, асансьори и припалването на цигара. Работодателите търпят и други загуби: някога оборудваните за пушални помещения сега стоят пусти и са на практика неизползваеми.
Поли МИЛИЕВА Мария ФИЛЕВА

С наближаването на зимата загубата на време за пуш-паузи ще се увеличи почти двойно, защото всеки пристрастен ще търси топло местенце в най-близкото заведение с тайно помещение, където може да се дими. Странно е, че депутатите изпускат офисите, когато говорят за либерализиране на забранителния режим. Не е ли по-редно да бъде дадена свобода на работодателите да решат дали служителите им да пушат в специалните помещения или навън?

Отпадането на тоталната забрана за пушене на закрито може да се окаже само вдигане на поредната пушилка в парламента, която ще се разнесе безславно. Дори в БСП, която в предизборната си кампания обеща да върне старите правила за ди-мене в заведенията и офисите, има спор по темата. Неслучайно социалистите не записаха в предизборната си програма, че ще либерализират режима за пушене на закрито. Въпросът дали да отпадне тоталната забрана отдавна е политически. В столетницата не крият, че съзнателно забавиха дискусията по тази тема от опасения, че протестиращите ще имат още един сериозен повод за атака срещу властта. Страховете на червените още не са отминали. В партията се чуват гласове, че след като страстите на недоволството се поуталожиха, връщането на цигарения дим в кръчмите, на стадионите, на летищата може да надигне нова вълна от бунтове.

Утре парламентарната група на Коалиция за България ще дискутира темата на свое заседание и ще реши дали да внесе поправката в закона за здравето, която отдавна е готова. Под проекта стоят имената на Спас Панчев, Атанас Мерджанов и Татяна Буруджиева. Идеята им е за Коледа да зарадват ресторантьори и пушачи.

Поправката предвижда да се върне старият режим за димене в заведенията - в обособени зали с вентилация. В нощните барове ще се пуши на воля след 22 ч. По стадионите няма да има ограничения за цигарен дим. На летищата също ще има обособени помещения за заклети пушачи. В офиси, в детски и в лечебни заведения, както и в административните сгради вносителите предлагат забраната да остане.

Социалистите твърдят, че има сериозен натиск от ресторантьори, които се притесняват, че студеното време ще доведе още много от тях до фалити. „Освен за туристическия бранш не можем да пренебрегнем 3,5 млн. български пушачи", коментира Спас Панчев. В Коалиция за България трескаво се опитват да преброят и колко от депутатите от останалите парламентарни групи ще подкрепят идеята им.

ГЕРБ е категорично против отмяната на тоталната забрана за пушене на закрито на обществени места. „Това е едно от най-хубавите и прогресивни неща, които направи нашето правителство, а те искат да съсипят и него." Това заяви пред журналисти в парламента миналата седмица Бойко Борисов.

Точно преди една година част от депутатите от ГЕРБ имаха същата идея. Те не посмяха да я внесат в деловодството и използваха напусналите трупата на „Атака" Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, които направиха предложение за смекчаване на забраната. Гумнеров твърдеше, че по данни на браншовата организация заради забраната за пушене без работа ще останат най-малко 70 000 души, а бюджетът ще загуби над 300 млн. лв. Социалното осигуряване също щяло да отчете загуби. Икономическата комисия в парламента тогава имаше готовност да гласува „за" либерализиране на режима за пушене, но след изявление на Бойко Борисов, че това в никакъв случай не бива да се допуска, ентусиазмът спадна. В средата на декември здравната комисия окончателно загаси и последната искра оптимизъм у пушачи и ресторантьори, като единодушно отхвърли предложението на двамата независими депутати.

„Атака" още на 28 май внесе законопроект за смекчаване на забраната за пушене. Под него стоят подписите на шестима депутати: Волен Сидеров, Станислав Станилов, Деница Гаджева, Маргарита Николова, Калина Балабанова и Миглена Александрова. Идеите им са същите като на БСП. Хората на Сидеров предлагат, когато заведението е с площ под 70 кв. м, собственикът да има право да избере дали вътре да се дими. В заведенията с изцяло нощен режим на работа се допуска тютюнопушене без обособяване на самостоятелни помещения.

Собствениците на заведения, в които се пуши, задължително предоставят тази информация във всички описания на заведенията, които се предлагат за публично ползване (интернет страници, справочници, каталози). Веднъж годишно за своя сметка трябва да осигурят измерване от акредитирана лаборатория за ефективността на вентилацията. Протоколите от измерванията се съхраняват в обекта и се представят при проверките на държавните здравни инспектори.

В началото на юни Волен Сидеров предложи въпросът да се реши с референдум.

В ДПС няма единно становище за отмяната на пълната забрана за тютюнопушене. Сред активните противници на идеята са лидерът на партията Лютви Местан, шефовете на здравната и на енергийната комисия Нигяр Джафер и Рамадан Аталай. За никого не е тайна, че пушачите в групата са мнозинство.

В движението търсят златната среда, която да задоволи и противниците, и поддръжниците на цигарите.

„Трябва да се вземе окончателно решение и да се приключи завинаги този спор", коментира депутатът от ДПС Четин Казак. Според него е възможно при стриктно гарантиране правата и на двете страни да се намери оптимален вариант. Казак посочи също, че е крайно време въпросът да се реши веднъж завинаги в едната или в другата посока, защото „непрекъснатото поставяне под въпрос на режима за тютюнопушенето на публични места създава несигурност и демотивира спазването на законовите изисквания като цяло".В крайна сметка депутатите ще гласуват по съвест.
Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Искаме данъчни облекчения за кафенета за непушачи

Маргарита ДИМИТРОВА

-Г-н Рагин, каква е позицията ви за пушенето в заведенията и трябва ли да падне забраната?

-Ние не искаме да падне забраната за пушене в заведенията. Въпросът е практиката в България да се синхронизира с европейската. Нека и у нас да бъде така, както е в Австрия, Германия, Франция.

-Как е там?

-Навсякъде в тези европейски държави има специално обособени места за клиентите, които не могат изведнъж да се откажат от цигарите. Предлагаме да бъде така, както беше преди - в едно и също заведение да има зони за пушачи и за непушачи.

-През лятото градините и терасите пред заведенията спасяват положението с посетителите. Обаче през зимата е съвсем друго. Колко ще загуби браншът от забраната?

-По съвсем приблизителни сметки с около 30 процента ще паднат приходите. Но нека да уточним, че тук въобще не говорим за хотелите. Там забраната е тотална и никой няма никакво намерение да я оспорва. Имаме пълен консенсус по този въпрос в целия бранш. Говорим да има по-облекчен режим за градските ресторанти, и то в рамките на един преходен период.

-Колко да е този преход?

-Според мен 10 години. Борбата с тютюнопушенето не става за един ден, трябва да се работи много. Това е въпрос на превенция и с това не бива да се политиканства.

-Но по-малките кафенета как ще отделят свободна стая специално за пушачи?

-Затова предлагаме колегите, които нямат възможност да направят това, да ползват данъчни облекчения.
Ирландия забранява изцяло пушенето до 2025 година

Ирландия планира да стане първата страна в ЕС изцяло свободна от тютюнев дим до 2025 г, предаде Би Би Си. Новият план съдържа 60 препоръки, с които броят на пушачите в страната да достигне под 5% от населението.

Мерките включват драстично увеличение на цената на тютюневите изделия. Ще се

ограничат и местата, откъдето може да се купят подобни продукти. Пушенето ще бъде забранено в колите, в които се возят деца. Пушачите, които нарушават закона, ще бъдат глобявани на място.

През март 2004 г. Ирландия стана първата страна, която напълно забрани пушенето на работното място, в заведенията и дискотеките.

Подобна забрана влезе в сила и във Великобритания през юли 2007 г. Пушенето във всички заведения, публични сгради и обществен транспорт в Германия бе забранено през 2009 г. През 2012 г. забраната бе частично вдигната, като бе разрешено дименето в кафенета и барове, където се сервира алкохол/Изключение правят провинциите Бавария и Заарланд, където вредният навик е абсолютно забранен навсякъде. В Испания законът за ограничаване на тютюнопушенето бе въведен през 2011 г. Той важи за барове, ресторанти, дискотеки, в близост до детски паркове, училища и болници.
Д-р Хасан Адемов: Трябва да се намери пресечната точка

Сложна тема е. Нужно е да се намери най-добрата пресечна точка: хем да не се посяга на бизнеса, от една страна, хем да се намери решение в интерес и на двете огромни кохорти - пушачи и непушачи, да се отчетат правата им." Това каза за „Преса" социалният министър д-р Хасан Адемов.Винаги съм бил против отпадането на забраната за тютюнопушене и няма как сега да съм си променил позицията. В продължение на много години като лекар съм подготвен да лекувам последиците от него и не мога да съм против превенцията, заяви той.

Не съм чул в България да са правени разчети колко време губят работниците и служителите в пушене, каза министърът. По думите му си заслужава да се направи изследване, да се даде отговор на въпроса каква е обществената вреда. „Проблемът не е дали работят по-малко заради почивките „за по цигара", а че увреждат здравето си и това на хората около тях", категоричен е д-р Адемов.
Левон Хампарцумян: Не е удобно служителите да излизат навън за цигара

За офисите въпросът е решен по целия свят, няма дискусия. Не е много удобно служителите да излизат навън за по цигара, но вече се наложи като общоприет стандарт. Това коментира за „Преса" председателят на управителния съвет на „УниКредит Булбанк" Левон Хампарцумян.

Според него забраната за пушене в заведенията би могла да се модифицира, като вземем най-добрите примери от други страни. „Сега тази забрана е прекалено рестриктивна - да пазим здравето на хората, които си губят нощите по баровете. Това не са нито СПА, нито здравни центрове." В държава като Япония, в която има стриктни стандарти за здравеопазване, в нощните барове нямало забрана за тютюнев дим, а в ресторантите имало обособени зали за пушачи. Там било забранено човек да пуши, ходейки по улицата. На по големите булеварди в Токио имало места с поставени за целта пепелници.

Всеки трябва да има право на избор", смята банкерът. Той даде пример и с Милано - там има най-малко 20 ресторанта със зали за пушачи и за непушачи. „Звучи парадоксално, че когато преди няколко години въведоха това разделение, помещенията за пушачи бяха по-пълни, днес вече не е така", каза той.
Пирогов” скърби за детето си

Два пъти лекари успяваха да спасят сирачето Катрин


Сподели с приятели:
  1   2   3   4
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница