Вид на урока: Урок за нови знания тема на урока: бранислав нушич „чародеят на смеха" и неговата „автобиография" ход на урокаДата18.06.2018
Размер62.15 Kb.
#74252
ТипУрокПредварителна подготовка: Изготвяне на сценарий, презентация и костюми

Вид на урока: Урок за нови знания

ТЕМА НА УРОКА: БРАНИСЛАВ НУШИЧ - „ЧАРОДЕЯТ НА СМЕХА” И НЕГОВАТА „АВТОБИОГРАФИЯ”

ХОД НА УРОКА:

Урокът започва с презентация за живота и творчеството на автора.

На вратата се чука.

Учителят: Да, влезте!

Христина: Ние сме за конкурса за красота и ще Ви се самопредставим!

Учителят: Какъв конкурс? Това е училище и преподавам урок по литература!

Илияна: Аз съм Биографията. Името ми произлиза от двете гръцки думи „био”- живот и „графос”- пиша. Тоест името ми означава „описание на живота”. Мен ме създават за бележити личности – хора на изкуството, политици, учени и мислители.

Гери: Аз пък съм Автобиографията и мен ме създава авторът, когато описва своя живот. Името ми произлиза от гръцките думи „авто”- сам, „био” и „графос”. Означавам -„ Аз описвам своя живот”. Аз съм ценен източник, по мене съдят за времето на този, който ме създава, за живота му и за причините, които са го подтикнали да извърши делата си.

Христина: Аз съм Романизираната автобиография и спадам към художествената литература. При мен авторът не се чувства задължен да спазва точно фактите от своя живот. Той може да избира едни детайли, да премълчава други и да използва художествена измислица, за да предизвика интерес и да въздейства върху читателя.

Илияна: Моят автор издирва множество данни, свидетелства от съвременници и документи, за да представи пред публика личността, чийто живот е важен пример за обществото и заслужава да се познава.

Гери: Аз свидетелствам за начина, по който моят създател гледа на себе си и на онези свои черти и постъпки, които иска да представи пред обществото. Мен са ме писали Андерсен, Марк Твен и други творци.

Христина: Аз съм по-хубава и по-интересна от вас, защото съм богата на художествени изразни средства, наситена съм с чувства и емоции. През 1924 година сръбският писател Бранислав Нушич ме създаде с името „Автобиография” – най-известното му до днес произведение.

Илияна: Момичета, ще се изпокараме, а всички ние описваме живота на някого! Да си останем приятелки!

Учителят: Останете в нашия час, защото ще сте ни полезни като представителки на литературната теория!

На вратата се чука.

Учителят: Да, влезте!

Йоан: Аз съм Захари Стоянов, участвах в Априлското въстание. Написах първата биография на Христо Ботев в българската литература, а знам, че това е патронът на вашето училище.

Ето какво написах аз: Тая епоха от мизерния живот на нашия герой, без преувеличение може да се каже, е най-отчаяната и критическата. Не е било ден, не било два, а цяла зима, остра като калъч, със студове и мразове. Той гладен по два и повече деня, гол и бос, с разбити идеали се влякъл като пребит из разкошните Букурещки улици. По това време той се запознал с някои българи от читалището „Братска любов”. • Твоя милост кога допадна в Букурещ и где си се спрял? – попитали го някои търговчета.

 • Скоро съм дошел в една частна къща, там на края живея – отговорил Христо сериозно и си представил воденицата във всичкия и разкош.

Уморен съм и ще поседна малко при Вас!

Учителят: Поседни при нас!

Учителят: Известният български литератор Боян Ничев, задълбочен изследовател на Бранислав Нушич и преводач на произведението „Автобиография” го нарича „чародей на смеха”.

На вратата се чука.

Учителят : Влез!

Ивана: И ние сме конкурса! Като заговорихте за чародей, аз съм синоним на тази дума и съм една малка чаровница. Красива съм, умна, добре изглеждам и всички ми се възхищават! Моят чар е видим и неустоим. Мечтата ми е да стана певица и тогава от мен ще струи чар, чар, чар....

Кирилка: Ти ли си чаровницата? Ха-ха-ха! Май аз съм по-чаровна от теб, защото съм Иронията. Похват съм в художествената литература. Чрез мен се осмиват негативни качества или явления. Бранислав Нушич ме използва в своята „Автобиография” и съм много горда от това. Чрез мен изказът става по-смешен и забавен! Коя сега от двете ни е по-чаровна?

Учителят: Вие сте наши гости! Тук има и други участнички за вашия конкурс!

На вратата се чука.

Учителят: Влез!

Михаела: Аз идвам за интервюто за работа.

Учителят: Какво интервю?

Михаела: Написала съм своето CV, своята автобиография, с която искам да кандидатствам за работа.Казвам се Михаела Стоилова Стоилова. Родена съм на 12 декември. Завършила съм успешно училище, владея перфектно английския и имам компютърни умения. Кандидатствам за мястото, което сте обявили.

Учителят: Имаш грешка, това е училище. Сбъркала си не само институцията, но и начина за написване на самото CV. В автобиографията авторът описва своя живот, а терминът CV означава самопредставяне на човек, кандидатстващ за работа. Самото CV се оформя по установен модел.

Остани, за да разбереш повече за автобиографията!Деси: В „Автобиография” – Бранислав Нушич говори за ранното си детство, после за ученическите си години. Разказвачът добавя забавни истории и остроумни разсъждения от позицията си на възрастен. С това постига художествена обобщение за времето, условията на живот и насоките на общественото развитие.

Ваня: Освен главата „Чужди езици”, Бранислав Нушич включва главите: „История”, „География ”, „Математика”, „Физика и химия”.

Михаела: Още Петко Славейков – забележителен културен и политически деец на Българското възраждане през 1866 година помества във вестника си „Гайда” своите разсъждения за Ползата от географията.

Даяна: Който не е учил География, не знае , че има свят по-нататък от дето е видял той. Не знае, че има и други обичаи, по-други мисли, от каквито той и неговите съседи имат. Узнал е вече, че се намерват и други климати, и други места и страни.

На вратата се чука.

Стефчо: Кой спомена географията? Какво хубаво и просторно училище! Какви хубави деца-чисти и пременени! Аз съм учителят по география в основното училище в Белград, където учи Бранислав Нушич. Това са моите възпитаници: Сретен Иванович, Живко и Бранислав. Имам да преподавам урок по география на тема „Устройство на Слънчевата система”. Я по-бързо се подредете, че няма време! Път ме чака!

 • Ела тука, Сретене! Ти ще си моят глобус. Излез и застани тук до прозореца , така че да те огрява слънцето!

 • Ето виждаш ли, като обърнеш дясната си страна към Слънцето, цялата дясна половина на главата ти е осветена, докато другата не е. • Ето тук, виждате ли (Слага си показалеца на темето.) – тук е Северният полюс. Тук е вечна зима, нищо не цъфти. Всичко е измряло или ако е останало, то е хилаво. Това са впрочем неизследвани пространства!

 • Ела, Живко! Макар че си магаре, ти ще представляваш Слънцето! Твоята глава е Слънцето. То осветява и Земята и Луната! Земята ще бъде както и друг път главата на Сретен, а за Луна- ще ни послужи Бранислав.(Построява всички в една редица.)

 • Ти, Живко, ще се въртиш мирно и спокойно около себе си!

- Ти, Сретене, ще се въртиш около себе си, но въртейки се около себе си, ще тичаш и около Живко, който както знаеш, представлява Слънцето!

 • А ти, Браниславе, първо ще се въртиш около себе си, после около Сретен, а заедно с него ще се въртиш около Слънцето т.е Живко.(След това взема пръчката и застава встрани като звероукротител.)

 • Започнете въртенето!(Следва страхотно въртене и падане.)

 • Следващият път ще ви обясня какво представлява вулканът!

 • Какво е това?

Деси: Истински глобус и географска карта на света.

Стефчо: Че за какво са ми, като аз си имам жив глобус! Не ги разбирам тези ваши нови „пособия”! Аз главата на Сретен не си я давам за нищо на света!Ще ме учите Вие на преподаване! Излизам, че много бързам. Отивам в другия клас!(Излиза от стаята.)

Михаела: Деца, ето къде се намира вашата страна на глобуса и на географската карта! Тук е континента Европа, това е Балканският полуостров, а тук е Сърбия.

Даяна: Останете в нашето училище , за да научите уроците си по-добре! Тук се използват съвременни методи за преподаване и нагледни средства.(Учениците сядат на чиновете.)

Учителят: Да обобщим! Какво разбрахте до тук?

Ваня: Аз разбрах до тук, че успешното усвояване и прилагане на знанията по всички предмети зависи от методите на преподаване на нашите учители и тяхната компетентност. Затова трябва да ценим техния труд и упоритост!

Кирилка: Аз разбрах, че всеки може да опише своя живот, а когато включи и художествена измислица във всичко това, се получава романизирана автобиография.

Симона: А аз разбрах, че сръбският писател Бранислав Нушич е истински „чародей на смеха”.

Дани: А всички ние разбрахме, че е приятно и полезно да знаем повече за авторите и техните произведения! Ще поздравим нашите гости с песента „Училище, любимо, наше”.

Учениците изпълняват песента.

Този проект се осъществява благодарение на Програма „М-Тел Грант”, финансирана от Мобилтел ЕАДСподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница