Видове застрахователни разноскистраница1/8
Дата14.12.2022
Размер93.76 Kb.
#115890
  1   2   3   4   5   6   7   8
тема Елена
Свързани:
Анализ на разходите на фирма „Икар -в-04 ад за отчетната 2009г, праскова, тема 10ЦЕНТЪР ЗА ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ

КУРСОВА РАБОТА


Учебна дисциплина: Застраховане и презастраховане

Тема: Видове застрахователни разноски


Разработил: Елена Красимирова Маринова
Преподавател: доц. д-р Павлина Петкова Димитрова


Специалност: Аграрна икономика
ОКС: Бакалавър
Факултетен № 19143022002
Управлението и разпределянето на разноските в застраховането изисква да се обърне внимание на разграничаването им на “преки разноски” (разноските, направени непосредствено за даден вид застраховка, рискова група – не разпределяеми разноски, защото е известен техния размер и точно предназначение) и “общи разноски” (общо стопански, косвени или разпределяеми разноски). Преките разноски не се нуждаят от разпределение, тъй като са извършени за точно определена застраховка или рискова група.
Необходимо е да се отдели по-голямо внимание на общите разноски, които в всички случаи се нуждаят от разпределение по видове застраховки или рискови групи.
Трудно е разпределението на общите разноски, защото те не могат да имат абсолютно точно разпределение. За целите на тяхното разпределение се прилага т.нар. “база” или “ключ” за разпределение на общите разноски.
Като бази за разпределение на общите разноски съществуват различни относително точни възможности, например на база:

  • „броя на сключените застраховки”,

  • „база на премийния обем”,

  • базата „на „финансовия резултат”,

  • „броя на служителите” в отделните звена,

  • „размера на работната заплата”,

  • други признаци.

Възможно е различните косвени разноски да се разпределят на базата на един признак. Практиката обаче показва, че в повечето случаи те следва да се разпределят на базата на повече от един признак в зависимост преди всичко от характера на разноските, след което да се избира най-подходящата база или комбинация от фактори.
Значимостта и динамиката на разноските на застрахователя изисква да бъдат периодически изследвани и анализирани с цел да се постига по-ефективно управление и по-точно разпределение.
Постоянна задача на застрахователното дружество е да преследва непрекъсната политика за приемливо ограничаване или намаляване на разноските. Подходът в това отношение е класически, т.е. основно чрез увеличаване обема на работа със същия персонал, повишаване квалификацията на работниците, максимално и рационално използване на електронното обслужване, усъвършенстване на електронните застрахователни технологии (форми на полици, начини на сключване, отчитане и т.н.), рационална ликвидационна дейност, вид и движение на вътрешния документооборот и парични потоци и други.
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница