Виктор Франкъл Логотерапиястраница1/8
Дата03.01.2022
Размер273.9 Kb.
#113168
ТипБиография
  1   2   3   4   5   6   7   8
Логотерапия- Виктор Франкъл
Свързани:
filosofiq, filosofiq

Философски факултет

Специалност: Психология


Тема: Виктор Франкъл - Логотерапия

„Човекът в търсена на смисъл“ и Библията

03 яну. 22 г.

Съдържание
Съдържание 2

Увод 3


Биография 5

Основни идеи в логотерапията 7

Воля за смисъл 7

Смисълът на живота /Същността на съществуването/ Смисълът на любовта 8

Смисълът на страданието 9

Преходността на живота 11

Логотерапията като техника 11

Парадоксално намерение 11

Заключение 12

Библиография 13
Увод


Хората винаги са се занимавали с изучаване влиянието на природата върху поведението на човека.  Формите на човешкото поведение се обяснявали като функции на различните вътрешни органи. Видовете характери се свързват с конкретните обществени отношения. Наблюдението, обикновеното житейско наблюдение върху дру­гите хора, е дало възможност да се определят първите закономер­ности в поведението на хората. А самонаблюдението е изглеждало най-краткият път към разкриване на мотивите на това поведение. Изследващите човешката психика са забелязали външните про­яви на условния рефлекс

Поради краткото време, с което разполагах, и поради факта, че мен също ме интересува поведението на човека, се запознах по-малко с основните личности, които са работили, живяли, изследвали, мислили, експериментира и основоположили науката Плихология. Всеки има неговата идея, която е вярна или надгражда и допълва нечия друга.Изборът ми на темата Логотерапия е обусловен от идеята на Виктор Франкъл, която е много близко до мен.

За да оцелеем като индивиди и общества, трябва да търсим смисъл.“

Смисълът на живота е безусловен, тъй като включва дори потенциалния смисъл на страданието. Страданието престава да бъде страдание от момента, когато се открие смисълът му. И това е един от основните принципи на логотерапията. 

Виктор Франкъл е човекът, който казва, че винаги има смисъл да преодолееш всяка една болка и трудност, за да продължиш напред, трябва само да го откриеш.

Според мен същото нещо, казва и Библията, разбира се под друга форма, затова ще се опитам да съпоставя Идеите на Франкъл с вечното СловоСподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница