Викторина за потребителите на центъра и ученици от соу за днз „Проф. Д-р Иван Шишманов Варна по повод годишнина от обесването на Васил Левски и 3-ти МартДата17.08.2018
Размер47 Kb.
ТипВикторина
ДЕЙНОСТ ПРЕЗ 2016 ГОДИНА.
През 2016 година Фондация „Съпричастие” продължи да предоставя социалната

услуга в общността „Център за социална рехабилитация и интеграция” на възрастни хора с увредено зрение на територията на Община Варна като държавна делегирана дейност. Капацитетът на услугата е 40 места, а реално включените потребители са 50 души с нарушено зрение от град Варна. Предоставят се 11 вида услуги, като: индивидуална и групова социална работа, социални контакти и изяви, музикотерапия, арттерапия, кинезитерапия, когнитивна рехабилитация, социално-правни и психологични консултации, двигателна рехабилитация. Развиват се дейности по интереси в пет групи:  • Народно творчество,

  • Култура и изкуство,

  • Природа и здраве,

  • Есперанто,

  • Съвременни технологии.

От общо 15 специалисти в екипа на Центъра 9 са хора с увреждания, но доказани професионалисти в своята сфера.

През 2016 година всички групи по интереси участваха в различни изяви.

Групата „Култура и изкуство” проведе посещения на 8 театрални постановки и 3 концерта. Групата „Природа и здраве” проведе три екскурзии – до Несебър, Созопол и Златни пясъци, а в гр. Дряново организира изнесени дейности с посещение на пещерата „Бачо Киро”, Дряновски манастир, ТРявна, Етнографски комплекс „Етъра” и Соколски манастир. Отбелязаха се национални и традиционни празници – Бабин ден, Трифон Зарезан и Свети Валентин, 140-години от гибелта на Христо Ботев, организирах а се Великденска и Коледна кулинарна изложба съвместно с организациитена Съюза на слепите в град Варна.

На 25.02.16г. беше организирана викторина за потребителите на центъра и ученици от СОУ за ДНЗ „Проф. Д-р Иван Шишманов“ Варна по повод годишнина от обесването на Васил Левски и 3-ти Март.

На 01.03.16г. група „Народно творчество“, група за художествено слово и групата за Музикотерапия взеха участие в концертна програма по случай 60 годишнината от основаването на предприятието на слепите „Успех“ Варна.

На 22.03.16г. част от група „Народно творчество“ и групата за Музикотерапия участваха в пролетен концерт „Гласовете ви чувам“, организиран от Национална модна агенция Идея Прима.

На 29.03.16г. групата за Музикотерапия участва в Благотворителен концерт в Община Варна.

На 16.04.16г. група „Народно творчество“, участва в IX – ти Национален Музикален Фестивал „Фолклорен изгрев“, организиран от Фолклорен Телевизионен Канал „Сънрайз Мюзик“, Музикална Компания „Сънрайз Маринов“ и Кметство Район „Младост“- гр.Варна, на който спечели Специалната награда на Кмета на Район „Младост“ гр.Варна.

На 23.04.16г. група „Народно творчество“, участва в Трети Национален Фолклорен Конкурс „С песните и танците на Тракия“, организиран от Тракийско Дружество „Капитан Петко Войвода“, на който групите вземаха две първи награди и Специалната награда – статуетка.

На 17.05.16г. беше организирана среща за обмяна на опит между потребители и екипи на ЦСРИ на хора с увредено зрение от Община Варна и ЦСРИ на незрящи от гр. Русе.

На 27.05.16г. Група „Народно творчество“ участва в концертна програма по случай 95 години от създаването на Съюза на слепите в България в гр. Обзор.

На 28.05.16г. Групата за Музикотерапия участва в предаването „Ако зажалиш“ по ТВ „Скат“ гр. София.

На 29.05.16г. Група „Народно творчество“ участва в Благотворителен концерт в подкрепа на децата на пострадали при изпълнение на служебните си задължения в Амфитеатъра в Морската градина и на 30.05.16г. в Двореца на културата и спорта.

На 02.06.16г. беше организирана съвместна програма с участието на потребители на центъра и ученици от СОУ за ДНЗ „Проф. Д-р . Иван Шишманов“ Варна по повод 140 години от Априлското въстание и гибелта на Христо Ботев и неговата чета.

На 25-26.06.16г. Група „Народно творчество“ участва във Фолклорен събор „Жива вода“ с. Каран Върбовка и спечели специална награда.

На 25.07.16г. беше организирано представянето на филма „Молитва към морето“ с участието на ВГ „Еделвайс“.

На 19.08.16 г. беше организирана работна среща между потребители и екипи на ЦСРИ на ХУЗ гр.Варна и ЦСРИ на ХУ гр. Габрово.

На 27.08.16г. групата за Музикотерапия участва в Десети Юбилеен Фестивал на градската и шлагерна песен „Ех, любов, любов“ Обзор 2016 в гр. Обзор.

В периода 26-28.08.2016г. Група „Есперанто“ участва в Национална среща на невиждащите есперантисти в България в РБ на ССБ „Хоризонт“ гр. Обзор.

На 26.09.16г. Група „Народно творчество“ и Група за Музикотерапия участваха в

XXI Национален фестивал „Листопад на спомените“ 2016 г. – Варна.

На 28.09.16 г. Група „Народно творчество“ участва в Гала концерт на XXI Национален фестивал „Листопад на спомените“ в Дворец на културата и спорта. Група „Народно творчество“ спечели големия приз „Златен лист“ а групата по Музикотерапия завоюва приз „Малък лист“.

На 26.09.16 г. Еленка Николаева и Надежда Стойнова участваха в концертна програма с песни на френски език и на есперанто по случай 26 септември – Европейски ден на езиците, на сцена „Раковина“, организирана от Асоциация на франкофоните във Варна, под патронажа на посланика на Република Франция в България.

Послучай 15 октомври – Международния ден на белия бастун се проведоха редица инициативи:

- На 14.10.16г. потребители на центъра участваха в състезание по шоудаун, посветено на 15 октомври Международен ден на белия бастун, организирано съвместно с Териториалните организации на ССБ Варна.

- На 15.10.16 г. на входа на Морската градина потребители на центъра, учители и ученици от СУУНЗ „Проф. Д-р Иван Шишманов“ Варна и членове на Лайънс клуб „Академика“ Варна направиха демонстрация на техники с бял бастун и куче водач и предизвикаха гражданите да участват в демонстрацията с маски и бели бастуни и раздаваха информационни материали.

- На 16.10.16 г. по случай 15 октомври Международен ден на белия бастун потребители на центъра с техни придружители и част от екипа посетиха стария град Созопол и „Замъка влюбен във вятъра“ с. Равадиново.

На 20.10.16г. потребители от центъра участваха в конкурс за Мис и Мистър „Светлина“, проведен в гр. Шумен по повод 10 годишнината от създаването на ЦСРИЛЗУ гр. Шумен.

На 11.11.16г. беше организирано участието на част от групата за Музикотерапия в Благотворителен бал, организиран от Лайънс клуб „Академика“ Варна в хотел „Черно море“.

На 16.11.16г. беше организиран конкурс по правилно писане и изразително четене на брайл съвместно с Териториалните съюзни организации на ССБ, по случай 13 Ноември – Международен ден на образованието и културата на слепите.

На 04.12.2016г. беше организирано участието на групата за художествено слово в Националните поетични празници „Вапцарови дни 2016“.

На 21.12.2016 г. се проведе Коледно тържество за потребителите, техните придружители, екипа и гости на ЦСРИ за възрастни хора с увредено зрение.

Сувенири от глина и текстил, коледни украшения и бижута бяха представени на Коледен благотворителен базар, организиран в Община Варна заедно с Центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреден слух.

През 2016 година Фондация „Съпричастие” реализира проекта „Да докоснеш изкуството” съвместно с Регионалния исторически музей и Училищетоза деца с нарушено зрение „Проф. Доктор Иван Шишманов” гр. Варна. Проектът стана възможен благодарение на финансовата подкрепа на Фонд „Култура” на Община Варна.

Проектът – „Да докоснеш изкуството” е насочен към посетителите на градските музеи, които имат увредено зрение и не могат да се насладят на прекрасните образци на световната културна съкровищница.

Изкуството е общочовешка ценност. То въплъщава хилядолетните творчески пориви на много хора в различни области и съдържа хиляди примери за уникални творби – част от световната съкровищница. Всички хора имат право на достъп до постиженията на вековния човешки гений и до красотата на произведенията на изкуството.За съжаление има хора, за които достъпът до изкуството е затруднен поради увреждане на зрението. Загубата на зрение се преодолява трудно и преминава през три етапа.

първият етап е шокът от загубата на ориентация при движение, стресът от физическата прикованост.

Вторият етап, през който преминава преживяването на слепотата, се отнася до невъзможността за зрителна информация.

Третият етап, който се преживява като най-тежката последица от слепотата, е осъзнаването на прекъснатия досег до красотата – в природата и изкуството. Всичко, което е радвало очите и духа, изведнъж е станало недостъпно. Напълно недостъпни остават визуалните изкуства.

С проекта „Да докоснеш изкуството” се опитваме поне малко да открехнем вратата на културно-историческото ни наследство пред незрящите хора. С помощта на релефни изображения се дава възможност да се възприемат чрез докосване различни предмети на архитектурата и историята. За целта са изработени албуми с релефни изображения на сгради, експонати, характерни предмети и други интересни обекти от реквизита на Регионалния исторически музей в град Варна и неговите отдели. По този начин незрящите посетители могат да придобият поне частична представа за съдържанието на музейните експозиции. Подобни албуми с релефни изображения има в почти всички известни музеи и катедрали в европейските страни, а в Италия и Гърция съществуват самостоятелни музеи на осезателното възприемане на изкуството – музеят „Омир” в Анкона и „Фар на слепите” в Атина. Чрез изпълнението на този проект се доближаваме към развитите културни страни и създаваме първите в България албуми с релефни изображения за нуждите на незрящите туристи и гости на град Варна.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница