Винаги съм виждал физиката като нещо интересноДата24.10.2018
Размер45.33 Kb.
Михаела Янкова, випуск 2007, Брой 1, година 10

Винаги съм виждал физиката като нещо интересно
(или за това, че който се е хванал на хорото и го доиграе докрай няма да съжалява, според Гавраил Татарлиев, 12Г - с много призови места от състезания и олимпиади по физика)
Михаела: Защо физика? Как избра тази трудна област, в която да се занимаваш допълнително?

Гавраил: Избрах физика не само заради множеството и приложения в света около нас, но и заради близостта и с математиката. Още от малък съм изпитвал любопитство и съм искал да вникна в същината на природните процеси около нас, а когато започнах да изучавам физика в училище описанието на тези процеси беше съчетано с математически описания. Тази комбинация ми допадна особено. В началото исках да видя дали ще ми се отдаде, но с времето тя стана неотделима част от живота и мисленето ми. Когато навлязох “навътре в нещата” времето и усилията които отделях не ми правят толкова голямо впечатление. Винаги съм виждал физиката като нещо интересно, а не като досадно задължение.
Михаела: Разкажи ни за постиженията си по физика.

Гавраил: Всичко започна в началото на 9 клас. Научих, че г-жа Снежана Петрова организира СИП по физика и реших да се включа, защото това беше добра възможност да се занимавам с това което ме интересува, да създам нови приятели и евентуално да се съревновавам с изявени физици от цялата страна. Още на първото си състезание се представих, смея да твърдя, отлично, което ме обнадежди и стимулира да се занимавам по-задълбочено с физика. Материалът ставаше все по-труден, но аз продължих да се занимавам упорито, въпреки че ми отнемаше доста време. Когато човек работи задълбочено, трудът му е възнаграден. Да се печелят основно първи места на Есенното и Пролетно състезания по физика в продължение на три години е трудна, но не и невъзможна задача. Но най-голямото предизвикателство за мен беше специалната тема, на която реших да се явя на Пролетното състезание през 2006 г. Въпреки че там бях втори, това състезание ми донесе най-голямо удовлетворение, защото оставих след себе си много изявени физици (сред тях бяха дори ученици, участвали в Международната олимпиада по физика предишни години).
Михаела: Кой ти е помогнал най-много, за да постигнеш тези успехи и как точно?

Гавраил: Безспорно най-голяма заслуга за успехите ми има г-жа Снежана Петрова, която винаги ме е подкрепяла. Тя ми даде основата, която ми беше необходима за да започна със сериозна подготовка за състезания по физика. Без огромните усилия които тя положи за да намери най-подходящата литература и да оформи програмата ми за индивидуална подготовка нямаше да мога да се справя така добре. Моралната подкрепа, която ми оказа беше също толкова важна. Дори и в най-трудните моменти тя ми е помагала да видя светлината в края на тунела и ме е насърчавала да преследвам целите си докрай. От нея научих, че който се е хванал на хорото и го доиграе докрай няма да съжалява.
Михаела: Не е тайна, че това, което се учи в Английската по физика е недостатъчно, за да мерят сили учениците ни с тези от природоматематическите гимназии. Как си наваксвал тази разлика?

Гавраил: В природоматематическите гимназии наистина се изучават повече часове физика и математика, което наистина дава предимство на учениците им, които получават достатъчно широк поглед върху темите, на които трябва да обърнат внимание при индивидуалната си подготовка. Единственият начин да се компенсира разликата е чрез организирана индивидуална работа и чрез четене на допълнителна литература (състояща се, поне при мен, от университетски курсове по обща физика и съставените към тях сборници). Темите в конспекта на Международната олимпиада по физика в по-голямата си степен излизат дори извън рамките на профилираното учебно съдържание, затова не може да се стигне далеч, ако се разчита само на това, което се преподава в училище. За съжаление нямах и физическата възможност да присъствам на школа по физика – школите, които организира физическия факултет са кратки по продължителност и крайно недостатъчни за пълна подготовка, а школата организирана от Теодосий Теодосиев в Казанлък (колкото и провинциално да звучи там се подготвят сериозни ученици) ми е малко далеч. Единственото, което остава е да разчитам на себе си и на Снежана Петрова, която неведнъж ме е консултирала при подготовката ми и ме е снабдявала с литература.
Михаела: Каква е цената на успеха? Срещал ли си разбиране и подкрепа от учителите по другите предмети и съучениците ти или напротив?

Гавраил: Наистина, през целия си процес на подготовка съм получил много подкрепа от преподаватели и съученици. Не мога да изброя всички имена, но искам да използвам случая и да им благодаря за насърчението и разбирането. Цената, която платих беше многото пропуснати весели моменти с моите съученици. За съжаление човек разполага с ограничено време и трябваше да отделя от времето си за социални контакти, за моята подготовка.
Михаела: Има ли нещо по-ценно от спечелените грамоти, което заниманията ти по физика са ти дали?

Гавраил: Да, допълнителните занимания ми помогнаха да създам много нови приятели. Винаги съм се разбирал с останалите физици, защото се оказа, че имаме много сходни интереси дори извън физиката. Сигурен съм, че няма да престанем да бъдем близки дори и след като те заминат в чужбина за да продължат обучението си. Не е лесно да се забравят невероятните моменти, които сме изживели заедно не само на летните школи по физика (където освен с физика сме се занимавали и доста усилено с планинарство), но и на събирания и купони.
Михаела: На националния кръг на олимпиадата по физика тази година една точка от 165 те раздели от влизане в отбора за международната олимпиадата, провела се в Сингапур. Има ли тенденциозно отношение при оценяването и какво трябва да направи един ученик от езикова гимназия, за да се пребори с него?

Гавраил: Може би ако някой е много по-добър от останалите (което определено не е лесно) ще бъде включен в отбора със сигурност.
Михаела: Смяташ ли да продължиш битката за националния отбор по физика и догодина или ще насочиш енергията и усилията си в друга посока?

Гавраил: Ще продължа да участвам в състезанията. Мисля да съсредоточа усилията си когато олимпиадата наближи, тъй като вече имам достатъчно добра подготовка, а от друга страна трябва да обърна внимание на кандидатстването си във ВУЗ.
Михаела: Какви са плановете ти за реализация след гимназията и има ли според теб един физик достатъчно поле за изява и реализация в България?

Гавраил: Бих продължил да се занимавам с физика, но не и в България. Тук не се отделят достатъчно пари за научни изследвания (може би единствено САЩ може да отдели достатъчно средства от бюджета си за да спонсорира сериозна научна дейност). Все пак, във всички инженерни специалности физиката заема ключово място, затова вярвам, че знанията ми по физика биха намерили приложение в бъдещата ми професия.
Каталог: demo -> websites -> green-tomato -> Izbrano
Izbrano -> Професия „Музикант”
Izbrano -> Форумът на Английската
Izbrano -> Никола Петров, випуск 2006, Брой 4, година 8 Мy Personal Essay
Izbrano -> I'd ask you about love, you'd probably quote me a sonnet. But you've never looked at a woman and been totally vulnerable. Known someone that could level you with her eyes, feeling like God put an angel on earth just for you ”
Izbrano -> И мъка и щастие се дави в алкохол или една съвременна приказка за любовта и виното
Izbrano -> Лудите години, укротяване на опърничавите или как се каляваше стоманата
Izbrano -> Интернет общуването-бабини деветини, начин на живот или просто нещо полезно
Izbrano -> Програма за изкуствен интелект на него. Програмата трябва да изкарва резултат над 150 на обикновен тест за интелигентност и да пуска на всеки кръгъл час казанчето в тоалетната
Izbrano -> В кого да се влюбя (кратък размисъл над разновидностите на понятието “момче” в навечерието на Св. Валентин)
Izbrano -> Книга на Уилям Сароян "Нещо като нож, нещо като цвете и нещо като нищо на света". Дано големият американски белетрист, дори от отвъдното, не ми се разсърди, че


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница