Vinf 12: 45: 01 22-04-2016 mh1244VI. 004 информираност имунизации



Дата19.10.2018
Размер93.5 Kb.
VINF 12:45:01 22-04-2016

MH1244VI.004

информираност - имунизации

Националната пациентска организация ще отбележи Европейска имунизационна седмица с информационен ден

София, 22 април /Десислава Пеева, БТА/

Националната пациентска организация ще отбележи Европейска имунизационна седмица с информационен ден, съобщиха от организацията.

На 23 април, от 11.00 до 18.00 ч., в Южния парк деца и родители ще имат възможност да наблюдават замърсяването по ръцете под UV светлина, както и бактерии и паразити под микроскоп. Организаторите ще покажат посявки на най-разпространените видове бактерии. Предвидено е и детско арт ателие, и образователни беседи за значимостта на ваксинопрофилактиката.

Инициативата е част от Национална информационна кампания "Ваксинко", която се организира от Национална пациентска организация, Българска педиатрична асоциация, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България и Български Червен кръст, под егидата на Министерство на здравеопазването.

Европейската имунизационна седмица (24-30 април) е част от Световната имунизационна седмица и се организира от Световната здравна организация, с подкрепата на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и УНИЦЕФ.

Имунизацията предотвратява от 2 до 3 милиона смъртни случая от дифтерия, тетанус, коклюш и дребна шарка годишно, допълниха от пациентската организация, цитирайки данни от доклад от 2015 г. на Световната здравна организация за ваксиналното покритие в световен мащаб. Около 18.7 милиона деца в света нямат достъп до основни ваксини.

/МХ/

www.bnt.bg, 22.04.2016 г.

http://news.bnt.bg/bg/a/prof-vladimir-pilosof-nyama-da-ima-zabavyane-v-rabotata-na-fldch

Проф. Владимир Пилософ: Няма да има забавяне в работата на ФЛДЧ

Няма да има забавяне в работата на Фонда за лечение на деца в чужбина, а следващото заседаниe вече е насрочено за следващата сряда. В това увери новоназначеният шеф на фонда проф. Владимир Пилософ в студиото на "Денят започва". В рамките на 15 дни той ще се запознае с работата и ще предложи план за промени на Министерството на здравеопазването, така че дейността да бъде оптимизирана. Професор Пилософ отхвърли съмненията, че ще отстрани представителите на медиите от Обществения съвет към фонда.

Проф. Владимир Пилософ - директор на Фонда за лечение на деца в чужбина: Още вчера беше първото заседание на обществения съвет, на което бяха разгледани част от най-спешните преписки на деца, които кандидатстват за лечение в страната или чужбина. И мисля, че успяхме да разгледаме половината и следващата седмица вероятно в сряда ще има още едно заседание, на което да разгледаме останалите. На практика забавяне в разглеждането и взимането на решения няма да има.

Професор Пилософ каза още, че преди 3 години е имало неща, но не съмнения за злоупотреби, а принципно в организацията на работата на фонда, "които на мен лично не ми харесваха". "И смятах, че има известни възможности за рационализиране на работата и дори тогава бяхме седнали да работим по нов правилник и известни промени, които по една или друга причина не се приеха".

"Аз съм си поставил задачата да огледам нещата, да формулирам основните насоки, в които трябва да се работи, да предложа на здравното министерство тези насоки и ако те ги приемат добре, започваме да работим по тях едно по едно. Тук не трябва да се бърза, за да могат да се вземат разумни решения, които да бъдат полезни и за обществото, и за разумно използване на средствата, които се отпускат в този фонд и най-вече за децата, които се нуждаят от по-специално лечение", каза още Пилософ.

Той допълни, че това, което му липсва във фонда е, че досега в неговата администрация не е имало нито едно истинско медицинско лице - лекар. "Една институция, която ежедневно приема по десетина преписки, които са пряко свързани - това са медицински документи - 90 на сто от тях, и няма медицинско лице, което да е в състояние да анализира тази документация от медицинска гледна точка и много бързо да реагира по тази линия. И мисля, че някои от забавянията се дължат не на това, че фонда не желае нещо да свърши или е забавял съзнателно, но е нямало как да придвижат нещата, защото не са имали съответната компетенция".



www.dnevnik.bg, 22.04.2016 г.

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2016/04/22/2747558_sdelkata_na_adjubadem_za_tokuda_e_za_blizo_250_mln_lv/

Сделката на "Аджъбадем" за "Токуда" е за близо 250 млн. лв.

С турското си поделение "Аджъбадем" (Acibadem) базираната в Малайзия група IHH Healthcare Berhad купува софийската болница "Токуда" и така става най-големият частен доставчик на здравни услуги в България, съобщи компанията късно в четвъртък.

На японската Tokushukai Medical Corporation ще бъдат платени 65 милиона евро, а още около 11 милиона евро отиват за увеличаване участието на "Аджъбадем" в столичната "Сити клиник" до 76.5%.

Ангел Ангелов, един от акционерите в клиниката, казва пред "Ройтерс", че "общият размер на сделката е около 250 милиона лева (почти 128 млн евро), защото включва и някои задължения".

След приключването на сделката "Аджъбадем" ще разполага с 4 болници с общо 750 легла, 4 медицински центъра и около 2300 служители в България. Като цяло, турската компания ще има в три различни държави над 3500 легла в 22 болници.

Плановете на новия собственик са да развие бизнес с медицински туризъм с пациенти от бившия СССР и Близкия изток, допълва Ангелов пред "Ройтерс".



www.zdrave.net, 22.04.2016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/komisiyata-zashtita-lichnite-danni-nyama-vazrazhenia-63923

Комисията за защита на личните данни няма възражения относно електронния автентификатор

При спешни случаи и тежки инциденти автентификацията ще се осъществи след като бъде овладяно животозастрашаващото състояние, обясниха експерти

Българските граждани нямат основание за притеснения от злоупотреба с биометричните данни от пръстовия отпечатък, тъй като те няма да се съхраняват никъде. Това обясни пред журналисти IT експертът от Дирекция „Информационни процеси и сигурност на информацията“ в НЗОК Мартин Банков. Той уточни, че генерираният с новата система уникален идентификационен номер е двоичен код, създаден по сканирането на случайни точки на пръстовия отпечатък.

По думите му пръстовите отпечатъци ще се криптират още в устройството преди да достигнат дори до работната станция на изпълнителя на медицинска помощ. Експертът обясни още, че всяко устройство ще има уникален криптиращ ключ, към него ще има добавена променлива компонента, за която ще знаят само тесен кръг служители в НЗОК.

„Важно е да се знае, че НЗОК информира подробно Комисията за защита на личните данни за своите предложения във връзка с въвеждането на електронния автентификатор. В отговор на нашата молба за становище, от комисията ни информираха, че нямат забележки и възражения и това ни прави много спокойни и сигурни в намеренията ни“, коментира подуправителката на касата Иванка Кръстева.

На практика пръстовият идентификатор дава възможност на пациентите да упражняват реален контрол върху изразходването на финансовия ресурс на касата, който се формира от техните вноски и е предназначен да гарантира удовлетворяването на техните здравни потребности, посочи още Мартин Банков. В допълнение той поясни, че пациентите ще могат да изтеглят от сайта на НЗОК и мобилно приложение, от което ще могат да се информират по всяко време какви медицински услуги са получили. Пациентите ще получават от касата и есемес съобщения с информация какви са заплащаните от касата суми за тях. Всеки пациент, който не е съгласен със здравноосигурителното събитие, за което е известен, ще може онлайн да сигнализира НЗОК, обясни експертът.

В отговор на журналистически въпрос за начина, по който ще бъде прилагана автентификацията при пациенти, попаднали в ситуация след тежки инциденти и в състояние, застрашаващо живота, Мартин Банков отговори: „Ще постъпваме както винаги при такива случаи – първо се спасява човешкият живот, а после се мисли за идентифицирането на пострадалия.“

От думите на Банков стана ясно още, че са предвидени и няколко изключения от общото правило за електронната автентификация. В съответствие със законовите разпоредби, на деца до 14-годишна възраст няма да се събират биометрични данни, а идентификацията ще се извършва само по ЕГН или ЛНЧ, за новородените ще се използва историята на заболяването в родилното заведение и на амбулаторния лист до получаването на ЕГН от системата ЕСГРАОН. По същия начин ще се процедира и при непълнолетни деца и при лица, поставени под пълно запрещение, ще се изисква и регистрация на придружителя. Няма да има ограничение за кръга на лицата, които ще могат да бъдат упълномощавани, също така няма изискване за това с кой от пръстите ще бъде осъществявана автентификацията, стана ясно от коментарите на IT експертите. Разработват се варианти и при други хипотези на медицинска или техническа невъзможност за автентификация, уточниха още те. Доказателство за важността на електронния пръстов идентификатор по техните думи е и фактът, че той ще има много широко поле на приложение заедно с електронната рецепта, електронното направление и електронното пациентско досие, обобщиха още те и поясниха, че извън предвидените от закона изключения електронната автентификация ще бъде задължителна.

След като приключи процесът на апробиране и системата бъде въведена в болниците, ще се изчака известен период, в който ще станат ясни нейните недостатъци и слаби места. След като бъде направен анализ, ще се пристъпи към въвеждането и в останалите структури на системата, като най-вероятно от 2017 г. пръстовият автентификатор ще бъде въведен първо в аптеките, обобщиха от НЗОК.

Електронизацията на здравната система е необходима и по този въпрос не може да има спор, коментираха още от касата. В тази връзка бе съобщено още, че през май ще бъде готова Националната листа на чакащите пациенти, която ще бъде публикувана на сайта на институцията. Пациентите, предвидени за планов прием, ще влизат в нея с код, издаден от болницата и ще могат да следят да не бъдат пререждани, казаха от финансиращата институция.

www.bnr.bg, 22.04.2016 г.

http://bnr.bg/shumen/post/100684384/zdravnata-kasa-v-razgrad-sas-sklucheni-dogovori-s-26-apteki-v-oblastta

Здравната каса в Разград със сключени договори с 26 аптеки в областта

Районната здравноосигурителна каса в Разград вече има сключени договори с 26 аптеки на територията на областта, с което е постигнато пълно покритие на седемте общини. Предстои договарянето с общопрактикуващите лекари, като до момента са подадени 46 заявления. Това съобщи директорът на РЗОК в областния център д-р Камелия Станева. Договарянето за извършване на медицински дейности тази година става на базата на решение на Надзорния съвет на Националната здравно осигурителна каса от 29 март. Документът замества неподписания от Българския лекарски съюз Национален рамков договор за 2016 година, уточни д-р Станева. Няма регистрирана промяна при заявленията за специалисти. Очаква се техният брой да е 48. Заявки за медицинска дейност са подадени от шест медицински центрове, едно ДКЦ и осем самостоятелни медико-диагностични лаборатории. Предстои договаряне с трите болници на територията на областта. Все още не са получени бюджетните разчети, но със сигурност средствата ще достатъчно за осъществяване на договорените дейности, допълни д-р Станева.



www.zdrave.net, 22.04.2016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/bls-sreshta-kasata-problemi-svarzani-63928

БЛС се среща с касата и МЗ заради проблеми, свързани с новите правила

Ръководството на Българския лекарски съюз ще се срещне с Надзорния съвет и ръководството на здравната каса на 27 април, за да бъдат изчистени неяснотите по новия рамков договор. Това обяви председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев пред Zdrave.net. От БЛС са предложили среща и на екипа на здравния министър Петър Москов, планирана за 10 май.

Срещите се налагат поради възникнали въпроси, свързани с прилагането на решението на Надзорния съвет на касата, с което беше допълнен НРД 2015, и поредицата практически проблеми, назовани пред БЛС от изпълнители на медицинска помощ на различни нива в системата на здравеопазване – ПИМП, СИМП, болнична помощ.

„В момента разработваме въпросите, те са доста. Пример за проблемите, които възникват във връзка с неяснотите в решението на Надзора, е приемът на болни в диагностично-консултативния блок на дадени лечебни заведения, а не само през Спешните отделения, защото малка част от болниците нямат такива отделения. Също така и възможността на болниците да сключват договор във връзка с броя легла или по специалности. Тези неща трябва да ги уточним“, каза д-р Грозев.

Целта на срещите е да бъдат чути предложенията на БЛС и своевременното решаване на възникналите проблеми.


23.04.2016 г., с. 8
Назаконни вещества в действие
Българи масово се лекуват с марихуана
Шестима вече са спасени от коварните си болести
Конопът прави чудеса, твърди пред Труд" Калоян Янков
ЛИЛИЯ АНГЕЛОВА

Все повече българи се лекуват с незаконното у нас олио от марихуана. Шестима тежко болни вече са на крака, след като са били изоставени от конвенционалната медицина и системата. Това разказа пред „Труд" Калоян Янков, който зася коноп в двора си, за да се лекува от левкемия, а вместо това бе осъден за наркотици.

Днес Калоян помага с опита си и на други хора, които са останали без избор и са прибегнали към лека с незаконната у нас субстанция, каквато се конопът.

„Имаме страхотен напредък. 6 души от терминален стадий сме вдигнали досега. Започват да се случват чудеса. В такова състояние традиционната медицина се отказва от пациента и го чака да си отиде", споделя Калоян, чийто последни изследвания показват, че е надвил болестта си.

„Много добре се чувствам и аз. Ясно е на какво се дължи добрият резултат. Два пъти ходя до Холандия и Дания, за да си правя олиото, без да ме гонят властите за това", разказва той.

По думите му има и други, които пътуват като него, но има и много хора, които отглеждат марихуаната, за да се поддържат живи, защото нямат друг избор. Такъв е случаят на последния арестуван за притежание на наркотика Тодор Банков от Казанлък. В дома му са открити марихуана и олио от нея. Към момента той платил гаранцията си от 400 лева и вече се е сдобил с обвинение за притежание на наркотици.

С конопа той лекува множествена склероза, от която страда вече 19 години. Последният ядрено-магнитен резонанс, който си прави, показва отрицателни стойности за болестта.

Сред излекуваните са хора с карцином на ларинкса и рак на белите дробове. Значителен напредък отбелязват и в състоянието на момиченце с аутизъм от Лозен. „При него овладяхме глаукомата и веднага свали 2-3 диоптъра от очилата, които носи", разказа още Янков.

По думите му, когато няма болка и човекът се храни, това е 1/3 от лечението и най-малкото, което прави марихуаната.

В същото време темата за легализирането на марихуаната за медицински цели не присъства в дневния ред на Министерството на здравеопазването и Народното събрание. „Няма да има такива промени", заяви пред „Труд" председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова.

Който е имал късмета да се докосне до чудото, е щастлив. Чувството да живееш надделява на разума да не посягаш към незаконни вещества, каквото се води у нас марихуаната, категоричен е той.


22-29.04.2016 г., с. 16

Лекарствени маневри за 60 млн. лева

Шумотевицата около служебния рамков договор, новата здравна карта, пръстовият идентификатор и протестите на медиците оставиха на заден план промените, които се подготвят в лекарствения сектор. Таванът за доплащане на хапчетата от страна на пациентите бе отложен за септември, но казусите с договаряне на отстъпки, въвеждането на прогенерична политика, схемата на изписване на илачите и паралелния износ едва ли скоро ще излязат от здравния радар. Публичните средства, отделяни за лекарства, гонят 1 млрд. лв., бюджетът на здравната каса „се задъхва“, тъй като нови и нови иновативни, но скъпи терапии, постоянно влизат в Позитивния лекарствен списък. Затова предизвикателството да се намалят харчовете за медикаменти на фонда, но в същото време да се увеличи терапевтичният ефект от употребата им за пациентите ще бъде едно от най-трудните за здравния министър д-р Петър Москов и екипа му.

Голяма част от последните лекарствени „маневри“ на здравното ведомство са дискусионни или най-малкото се нуждаят от доработка, за да функционират адекватно. Но платформата за централизирани електронни търгове за лекарства със сигурност ще е сред най-добрите попадения на Москов, стига идеята да не бъде опорочена от корпоративни интереси.

Под мотото „да либерализираме лекарствения пазар“ през 2010-а колективните поръчки на медикаменти, които правеха болниците, бяха отменени и здравните заведения получиха свободата сами да договарят доставките си. В резултат се получиха драстични разлики в цените, като за един и същ медикамент някои клиники плащаха до пет пъти повече от други. Като правило дистрибуторите „извиваха ръцете“ предимно на малките болници, които правеха заявки на дребно, а останаха и съмнения, че някои болнични управи „играят“ с доставчиците и умишлено завишават цените на пратките с хапчета.

Първите електронни търгове ще тръгнат до два месеца. Засега заявка за участие са направили 150 лечебници, сред които има и частни. Процедурата ще се провежда на две нива. Регистрираните в системата болници ще подават заявка за необходимите им количества лекарства за 12 месеца, като първоначално квотите им ще са същите, както предишната година. Софтуерът ще събере отделните заявки и на тази база Министерството на здравеопазването ще обявява голям публичен търг. Доставчиците (около 300 регистрирани в лекарствената агенция) също ще се включват в платформата, но няма да знаят името на клиниките, които ще купуват. Те обаче ще виждат коя е най-ниската до момента предложена цена за всяко отделно лекарство, за да могат да извадят конкурентна оферта. Веднъж годишно министерството ще избира тримата доставчици или производителя с най-ниските цени за дадения медикамент. Оттам нататък „думата имат“ болниците, които ще правят обществени минипоръчки между трите класирали се фирми, за да се опитат да смъкнат още повече от цената. Според заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков това ще са бързи тридневни процедури, които ще дадат възможност за гъвкави действия на болничните управи. Много важна гаранция за феърплей е, че хапчетата ще се взимат по международното им непатентно наименование INN, а не с търговската марка, което би трябвало да елиминира негласните обвързаности с определени производители.

Естествено, и в този случай могат да се появят вратички за заобикаляне на правилата, ако продавачите предварително се договорят помежду си. Според подуправителката на здравната каса Иванка Кръстева при въпросния модел възможността за картелно споразумение е минимална, тъй като субектите, които участват в процеса на договаряне, са ясни, открити и общодостъпни. Министерството е договаряща страна, лечебните заведения, които са възложители, фигурират в регистър по болничния закон, а участващите търговци фигурират в съответния регистър в ИАЛ.

„Тази откритост и възможността за публичен достъп до цялата информация през цялото време на договорния процес са бариера пред образуването на картел“, каза Кръстева. И може би е права за медикаментите, при които има голяма пазарна конкуренция. Но при тези, където се предлагат максимум 2-3 продукта, съвсем не е изключено (не)гласното споразумение. Отсега трябва да се помисли и как ще се процедира, ако никой не подаде оферта по дадена позиция.

Тръгне ли всичко по план, очакванията на експертите са централизираните електронни търгове да доведат до икономии на разходите на болниците за лекарства в размер на 5 до 20 процента. При положение че за 2015-а касата е похарчила към 300 млн. лв. за медикаменти в клиниките, огромната част от които в онкологията, може да бъдат спестени между 15 и 60 млн. лева. Към момента задълженията на здравните заведения за лекарства са към 120 млн. лв., близо половината от които са просрочени. Това значи, че при идеалния сценарий за две години болниците у нас могат да се отърват поне от тези дългове. Спестените пари пък ще може да бъдат пренасочени за инвестиране в други проекти от приоритетно значение.

В близко бъдеще в системата ще бъдат включени и медицинските изделия, където резервите също са за десетки милиони левове. И здравното ведомство е добре да следва именно тази линия - здрав контрол над средствата чрез организация и технологии, а не с административно налагане на недомислени законови поправки.



24.04.2016 г., с. 4
Варна - с нов рекорд за „Гинес"
4000 души се подредиха в ДНК верига на Южния плаж във Варна
Идеята е на Медицинския университет в града. Рекордът беше отчетен от официалния съдия на „Гинес"
Мотото е „Бъди част от бъдещето"
Над 4000 души подобриха световния рекорд на „Гинес" за най-голяма ДНК верига, съставена от хора. Събитието бе организирано от МУ„Проф. д-р Параскев Стоянов" във Варна и премина под мотото „Бъди част от бъдещето". Рекордът беше отчетен и признат от официалния съдия на „Гинес" г-н Джак Брокбенг, който връчи официалния сертификат на „Гинес" на ректора на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов. 4000 души от различни националности чуха българския химн и химна на Европа, след което от птичи поглед се видяха 8 български знамена, образувани от хора. Досегашният рекорд за най-голяма ДНК верига, съставена от хора, принадлежеше на Турция. Веригата е била образувана от 3034 души в Анкара през 2013 г.

В поставянето на рекорда се включиха български певци и музиканти, с които продължи купонът на Южния плаж. Танцовият ансамбъл на Медицинския университет във Варна изпълни традиционни фолклорни танци.

Рекордът на „Гинес" във Варна е факт благодарение на Медицински университет

- Варна. Като идеята на бъдещите медици зарази и други студенти, както и възрастни хора, семейства, дошли да се присъединят заедно със своите хлапета и дори бебета. При перфектна организация и прецизно преброяване чрез раздаване на ленти под номер събитието беше подкрепено от община Варна за каузата „Европейска младежка столица 2017".

Мероприятието се осъществи със съдействието на община Варна. Сред медийните партньори е и „Труд".

www.btv.bg, 24.04.2016 г.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/svoboda-za-konopa-na-cvetnica.html

"Свобода за конопа" на Цветница

Медиците обаче остават скептични за медицинските ползи от марихуаната

От 15:00 часа днес пред съдебната палата ще започне протест с искане за легализиране на марихуаната под надслов Марш „Свобода за конопа”.

Пред камерата на bTV Петър Петков от „Глас Народен” посочи трите искания на участниците – държавата да разреши на пациентите да се лекуват с коноп, количествата за лична употреба да не водят до присъда, а бизнесът да има право да отглежда коноп без психоактивни съставки (т.нар. индустриален коноп). „В момента държавата внася тази суровина, вместо да я произвежда”, отбеляза Петков.

Други активисти припомниха успешния опит на държави като Чехия, където личната доза е легализирана, а освен това и посочиха, че докато у нас опасния за здравето наркотик алкохол е достъпен за всеки, то марихуаната, макар и с по-малко вредни ефекти, е строго забранена.

Не е панацея

Смятам, че марихуаната има място и трябва да се направи достъпна за някои заболявания, но в никакъв случай марихуаната не е панацея. Трябва да се направи диференциация между хората, които наистина имат нужда и тези, които искат да са в приповдигнато настроение. Това заяви в студиото на „Тази неделя” офталмологът д-р Светослав Дойчинов.

„Мога да потвърдя, че употребата на канабис води до понижаване на вътреочното налягане. Има опити да се създадат капки с тази съставка, която понижава вътреочното налягане и опитите са неуспешни”, посочи той и допълни, че ефектът продължава само 3-4 часа, което сериозно намалява полезността на марихуаната.

Дойчинов отбеляза, че растението съдържа около 60 канабиноида, един от които е ТХК, който предизвиква еуфория и е вредната част: „Много малка група болни се подобрява от останалите, въпросът е как ще се постигна концентрация на всички други части, освен еуфоричната”.

По думите му у нас и в момента може да се гледа коноп с до 0.2% ТХК, но въпросът е в контрола.

„Като психиатър мога спокойно да изразя мнението на гилдията в България, че марихуаната няма приложение в психиатрията като лекарство, по-скоро е причина за търсене на лекарска помощ”, заяви на свой ред д-р Емил Грашнов.

Той посочи, че 90% от хероиновите наркомани започват с канабис: „Връзката е опосредствана (...) на местата, където се предлага марихуана, се предлагат и хероин, и амфетамини. Това са хора с определен тип мислене и определен тип отношение към закона”.

„Статистически доказано е, че повишава с над 30% риска у редовно употребяващите за развитието на психози с шизофренен облик”, отбеляза Грашнов.



Според него декриминализирането на марихуаната в САЩ се дължи на обществения натиск от употребяващите я, а не от медицински подбуди.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Поделитесь с Вашими друзьями:




База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница