Virtual guide of south african's museums виртуален водач из южноафриканските музеистраница1/3
Дата23.07.2016
Размер349.18 Kb.
#2696
  1   2   3
VIRTUAL GUIDE

OF

SOUTH AFRICAN'S MUSEUMS

ВИРТУАЛЕН ВОДАЧ

ИЗ ЮЖНОАФРИКАНСКИТЕ МУЗЕИ

 

ПРОВИНЦИЯ ГАУТЕНГ/GAUTENG/

Йоханесбург /Johannesburg/

Museum Africa. Музей “Африка”. В този представителен музей е обхванат животът в Южна Африка от каменната ера до ядрената епоха. Отделът за Йоханесбург представя модели на жилища на бушмени и племето тсуана. В допълнение има интересна секция, където е показан по-съвременен феномен - лагер на незаконно настанили се хора. Една от най-атрактивните експозиции е галерията за каменно изкуство.

South African National Museum of Military History. Южноафрикански национален музей за военна история. В него е представена историята на южно-африканското военно наследство. Сред експонатите са полеви оръдия, бронирани коли, самолети и торпеда. Представена е една впечатляваща сбирка от оръжия и униформи от двете световни войни.

South African Transport Museum. Южноафрикански музей на транспорта. Разположени в старата претъпкана йоханесбургска гара, музейните експонати се отнасят до всички видове южноафрикански транспортни услуги, включително железниците, сухопътните служби, пристанищата и южноафриканските авиолинии.

Adler Museum of the History of Medicine. Mузей за историята на медицината “Адлер”. В него се представя и описва историята на медицината, стоматологията и фармацията в Южна Африка.

Bernberg Museum. Музей “Бернберг”. Този малък музей предлага един интересен бърз поглед върху историята на женската мода, включително бижутерията и други аксесоари през последните два века.

Gold Reef City. Градът на златния риф. Това е реконструкция на Йоханесбург от времето на златната треска в края на ХІХ в., направена около златна мина. Развлеченията включват Викториански панаир на забавата, разглеждане на миньорски жилища, посещение на бирената фабрика, кръчми, хотел, ресторанти и борса. Можете да се наблюдава как разтопеното злато се лее, както и да се направи екскурзия в стара миньорска шахта. Племенните африкански танци са допълнителна атракция в музея.

Johannesburg Art Gallery. Йоханесбургска художествена галерия. Тя притежава ценна колекция от чуждестранно и южноафриканско изкуство, включващо творби от Пикасо, Ван Гог, Роден, Ел Греко и Хенри Мур.

University of Witwathersrand /Wits/. Museums. Музеи към университета на Уитуотърсранд, Йоханесбур:

  • Gallery African Tribal Art. Галерия за Африканско племенно изкуство. В галерия “Гертруд Посел” на университета Уитс в Йоханесбург се разкрива богатото разнообразие от форми на африканското изкуство. Колекцията води началото си от преди повече от 20 години, много преди да стане модерно колекционирането на африканско изкуство с цел да се запази за поколенията материалната култура на различните народи от южна, западна и централна Африка.

  • Standard Bank Gallery. Галерия Стандарт банк. Тя е посветена на навлизането на визуалните изкуства в Южна Африка.

Претория /Pretoria/

Pretoria Art Museum. Музей на изкуството – Претория. Тази галерия, представяща някои от най-изящните южноафрикански изкуства, предлага също и графични художествени произведения от чуждестранни автори, както и сбирка от холандско изкуство от XVII век. Периодично тук се провеждат лекции, прожектират се видеофилми и се организират концерти.

Science and Technology Museum. Музей на естествените науки и технологиите. В основната експозиция на музея са включени следните основни теми: ядрена енергия, биология, космос, механика, водни ресурси, холограми и синоптични сателитно-предавателни станции.

State Library. Държавна библиотека. В тази национална библиотека се съхранява една от най-богатите колекции на южноафрикански издания от всякакъв вид, включително и географски карти.

Transvaal Museum of Natural History..Природо-научен музей “Трансваал”. Този музей представя хубав подбор от бозайници, птици, влечуги, земноводни, насекоми, вкаменелости и археологически материали. Минераложката сбирка има забележителна колекция от скъпоценни и поло-скъпоценни камъни. Залата "Остин Робъртс" разполага с богата сбирка южноафрикански птици.

Union Buildings. Сградите на Съединението, проектирани от сър Хърбърт Бейкър и завършени през 1913 година са считани от мнозина за най-голямото постижение на архитекта. Те са сред южноафриканските архитектурни шедьоври. Тук се извърши и историческото встъпване в длъжност на президента Нелсън Мандела на 10 май 1994 г. Вътрешността на сградите се използва само от членовете на правителството и висшите държавни служители, но обширните терасирани градини пред тях са достъпни за всички, а от там се разкриват хубави гледки към столицата.

Airforce museum. Музей на въздушните сили. В музейната експозиция са включени стари самолети, униформи, медали и картини.

AB Eksteen Transport Technology Museum. Музей на транспортните технологии “АБ Екстеен”. Представени са метеорологически и антарктически експедиции. В музея са показани и експонати от гражданската авиация, водния транспорт и разнообразни форми на сухопътен превоз.

Anton van Wouw House. Къща-музей Антон ван Вов. Бившият дом на именития южноафрикански скулптор сега изпълнява функциите на музей.

Claude V Malon Museum. Музей “Клод В. Малън”. Експонатите в музея варират от военни колекции до златни и сребърни предмети, порцеланови изделия, бижута и стари книги.

Correctional Services Museum. Музей на изправителните служби. Представя се развитието на наказателната система, любимите занимания на лишените от свобода и нелегално направените в затвора предмети.

Kruger House Museum. Къща-музей “Крюгер”. Този обикновен дом съдържа личните вещи на президента Пол Крюгер, известен като “бащата на африканерската нация”. Той е живял в къщата от 1884 до 1901 г. Днес музеят осигурява проницателен поглед в този период от историята на Южна Африка.

Melrose House. Къща-музей Мелроуз. Тя е един красив образец от викторианската архитектура. Мирният договор от Вереенитинг, който слага край на Англо-бурската война е бил подписан тук през 1902 г. В наши дни Мелроуз Хаус е музей представящ мебели от един прекрасен период.

Pierneef Museum. Къща-музей Пиърнийф. В реставрирана къща на изтъкнатия южноафрикански художник Пиерниф са показани експонати от късния XIX в. Те представят разнообразни аспекти от неговата творческа кариера.

Pioneer Open-air Museum. Музей на открито Пайниър. Музеят представлява възстановени къща и ферма построени през 1848 г. Музейните демонстрации включват традиционно приготвяне на масло и свещи, печене на хляб и смилане на зърна от кафе пред очите на посетителите. Предлагат се и сувенири.

Police Museum. Музей на полицията. Чрез експозициите на Културно- историческия и Криминалния отдел на музея може да се вникне в традициите на южноафриканската полиция.

University of South Africa /UNISA/ - Pretoria. Университет на Южна Африка.

  • UNISA Art Gallery. Художествена галерия УНИСА. В университетската художествена галерия има постоянна експозиция и няколко временни изложби.

  • Museum of Anthropology and Archeology. Археологически и антропологически музей. В експозицията на унивеситетския музей се акцентира върху историята и предисторията на Южна Африка.

Voortrekker Monument. Паметникът Фоортрекер. Този голям гранитен паметник включва и музей. Той е издигнат в чест на Големият трек на бурите през 30-те години на ХІХ в. 260 стъпала водят нагоре към паметника, подобен на българския на връх Шипка. Под големия купол във вътрешността му са изобразени чрез мраморни релефи историческите етапи и битки на този трек на бурите. В музея същите картини от епичните битки са пресъздадени от бурски жени чрез гоблени. Сред малкото оригинални експонати, наред с оръжията, са показани и обикновени съдове използвани през годините на преселване на бурите от района на Кейптаун през Драконовите планини на север в земите на бъдещата Оранжева свободна държава и независимата република Трансвал. От стълбите пред паметника се разкрива красива гледка към столицата срещуположно на Сградите на Съединението.

The Heidelberg Motor Museum, Heidelberg. Моторен музей Хайделберг. Музеят е разположен в старата гара и в депата за стоки, където сега са изложени колела, мотори, спортни състезателни коли, стари модели на коли и автомобилни аксесоари. Други експозиции включват нарисувани с животни превозни средства, противопожарна екипировка, детски колички и др.

Roodepoort Museum, Roodepoort. Музей Руудепурт. Музеят разкрива местната история, откриването на злато в Уитуотърсранд и развитието на Руудепурт от миньорско селище в град.

Silverton, Pioneer House and Historic Farmyard. Къща-музей Силвертън. Музеят включва една от първите къщи (1848) и историческа ферма.

South African Air Force Museum, AFB Swartkop - Pretoria. Южноафрикански музей на въздушните сили, Претория. Това е най-големият военно-въздушен музей в Южна Африка. Експозициите включват разнообразни видове самолети и реактивни снаряди.

University of Pretoria, Museums. Музеи към университета на Претория.

Околностите на Претория

Cullinan. Кълинън. Този стар миньорски град се развива около Главната диамантена мина и много от къщите от началото на ХХ в. са все още запазени. Мината е “произвела” някои от най-известните диаманти в света, в това число и “Кълинън” (The Cullinan), най-големият в света - 3106 карата и “Великата звезда на Африка”(The Greater Star of Africa ) - 530 карата.

The Willem Prinsloo Agricultural Museum. Земеделският музей “Уилям Принслоу” се намира във ферма датираща от 1880 г., Там са реставрирани: ковачница, мандра, работеща водна мелница и дестилатор за коняк от праскова. Традиционните земеделски дейности също се демонстрират пред посетители. Тук се провеждат ежегодно: Фестивалът “Бодлива круша”(Prickly pear) през февруари; Фестивалът “Мампоер”(Mampoer) през април и земеделската изложба през август.

General Smuts House Museum. Къща-музей на генерал Смътс. Тя се намира югоизточно от Претория, в живописното село Ирен. Скромната къща от желязо и дърво на бившия министър-председател, фелдмаршал Ян Кристиан Смътс, е представена с оригиналното й обзавеждане. Покъщнината е интересна за съвременния посетител, заради простотата граничеща с аскетичния начин на живот. Към музея има и градина за чай.

James Hall Museum of Transport. Музей на транспорта “Джеймс Хол”. Съдържа огромна колекция от превозни средства задвижвани от пара, пожарни коли, леки коли, автобуси и превозни средства използващи животинска тяга.

South African National Railway and Steam Museum. Южноафрикански железопътен музей. Той се намира извън Крюгерсдорп и включва парни, дизелови и електрически локомотиви, както и над 50 вида пътнически вагони от различните епохи. Един път месечно се прави разходка с парен влак.

Sammy Marks Museum. Музей “Сами Маркс”. Тази възстановена Викторианска резиденция съществува от 1885 г., построена за Сами Маркс, емигрант от Литва със скромен произход, който се превръща в един от водещите индустриалци вЮжна Африка. 48-те стаи в къщата са пълни с изящни викториански мебели, картини, сервизи от сребро и порцелан. Към музея сега има ресторант и градина за чай.

Tswaing Eco – Museum. Еко-музей “Тсуайнг”. Като първи еко-музей в Южна Африка, “Тсуайнг” включва голям метеоритен кратер и езеро със солена вода. Непосредствената му близост до столицата осигурява оживен туристически поток. През септември се провежда и районен панаир, в който участват многобройни ученически самодейни ансамбли. Огромни пъстри шатри приютяват хилядите посетители стекли се от този район на страната.

 

ПРОВИНЦИЯ ИЗТОЧЕН КЕЙП/EASTERN CAPE/

Порт Елизабет /Port Elizabeth/

Port Elizabeth Museum. Градският музей в Порт Елизабет. Той е един музеен комплекс включващ експозиционна сграда, с няколко зали за работа с деца и ученици, аквариум и делфинариум. В постоянната експозиция има два основни раздела - исторически и природонаучен. В историческата експозиция е отразена историята на града и пристанището. Тук има много оригинални елементи от стари кораби и многобройни макети на известни кораби. В природонаучната експозиция има препарирани животни от цяла Южна Африка. Най-атрактивната част на музея е делфинариума. Всеки ден има няколко представления с дресирани делфини и тюлени. Аквариумът представя риби, акули и други морски животни от Индийския океан, който се намира само на няколко метра от музея.

Castle Hill Museum. Музеят “Касъл Хил” е най-старата сграда в Порт Елизабет, построена през 1827 г. Експозицията съдържа обзавеждане от този период, както и други интересни предмети, включително и колекция от кукли.

Donkin Reserve. Резерват “Донкин”. Той се намира високо над града и от него се разкрива красива гледка към залива. Резерватът е мястото където се издига историческата каменна пирамида построена от сър Руфейн Донкин в памет на жена му Елизабет, на която той кръщава града през 1820 г. Друга забележителност е Морският фар, построен през 1861 г., днес в него се помещават офисите на Центъра по туризъм в Порт Елизабет.

King George VI Art Gallery. Художествената галерия крал Джордж VI включва южно-африканско изкуство, британско изкуство, правене на щампи, както и ориенталско изкуство (вкл. индийски миниатюри и китайски текстил).

South African Air Force Museum. Музеят на южно-африканските въздушни сили помещава интересна и разнообразна сбирка от експозиции, покриващи целия период на съществуване на южно-африканските въздушни сили.

Западен район /Western Region/

Bathurst. Батхурст. Напомнящ английско село, Батхурст пази следите от английското колонизиране. Англиканската църква "Свети Джон" е най-старата непроменена англиканска църква в Южна Африка Тя е използвана като убежище по време на граничните войни. Днес градът е известен като развит земеделски център с производството си на ананаси и с отглеждането на едър рогат добитък. Специален интерес заслужават Земеделския музей, стопанството Самърхил, популярно с огромния изкуствен ананас който е издигнат в него и село Коса /Khosa/.

Fort Beaufort. Форт Бюфърт. Той е заобиколен от грандиозна планинска верига. Форт Бюфърт е основан през 1822 г. с главната цел да спира племената Коса. Днес градът е център на проспериращо производство на цитрусови плодове. Историческият музей, Военният музей и кулата Мартело свидетелстват за военното минало на Бюфърт.

Fort Hare University (Alice). Университет “Форт Хеър”. Няколко именити южноафриканци са негови възпитаници (преди колеж Ловдейл) - носителите на нобелова награда президентът Нелсън Мандела, архиепископ Дезмънд Туту и покойният Албърт Лутули. В района на университета “стогодишната галерия Де Биърс” помещава най-хубавата колекция от съвременно африканско изкуство в Южна Африка.

Греъмстаун /Grahamstown/

Чарът на това малко катедрално градче се дължи на неговата богата историята. Разположено в сърцето на някогашната колониалната държава през ХІХ в., то притежава изтъкнати примери на викторианска архитектура, повече от 40 църкви и няколко добри музея.Albany Museum. Музеят Албани

  • History Museum. Историческият музей "Албани" отразява ранната история на черните и белите колонисти и осигурява родословни услуги на изследователи от целия свят. Помещава три художествени галерии, три културно-исторически галерии, както и изследователски офис и офиса на музейните уредници.

  • Observatory Museum. Музеят на обсерваторията притежава единствената камера oбскура (camera obscura) в южното полукълбо. Помещава се в уникален многоетажен викториански магазин и дом от 19 век.

  • Fort Selwyn. Форт Селуин, намиращ се на хълма Гънфайър, се издига над Греамстаун и носи името на капитан Чарлс Джаспър Селуин от корпуса на кралските инженери. Капитан Селуин, който отговарял за дизайна и изграждането на форта, пребивава в източната капска провинция от 1834 до 1842 г.

  • The Owl House, Nieu-Bethesda. Къщата на бухала. Елан Мартинс лежала болна в леглото си една нощ, а луната проблясвала през прозореца и си мислела колко сив и скучен е станал живота й. Там и тогава тя решила, че ще се бори да внесе светлина и цвят в своя живот. Това просто решение да разкраси средата си скоро прераства във всепоглъщащ порив да изрази най-дълбоките си чувства, мечти и желания.

  • The Provost Prison. Затворът на надзирателя е изграден от кралските инженери следвайки дизайн, базиран на системата паноптикум на Джеръми Бентам от ХVІІІ в. за непрекъснато наблюдение на затворниците. Завършен е през 1838 г.

National English Literary Museum. Национален Английски литературен музей. Музеят събира и съхранява материални доказателства отнасящи се до южно-африканската литература като обслужва всички сектори на читателската публика, както в страната, така и в чужбина, осигурявайки достъп до тях.

Schreiner House, Cradock. Къщата на Шрейнер разкрива живота и творбите на известния южно-африкански писател и феминист Олив Шрейнер, живял в нея от 1867 до1870 г.

Selmar Schonland Herbarium. Хербарийната сбирка Селмар Сконленд включва хербария на музея Албани и този на университета. Хербарият се състои от близо 200 хил. растителни екземпляра, което му отрежда четвърто място по големина в Южна Африка и девето на целия африкански континент.

Източен Лондон /East London/

East London Museum. Музей “Източен Лондон”. Той е един от най-богатите на експонати музей в Южна Африка, акцентиращ главно върху природната среда и богатото наследство на Аматолския регион. Музеят вероятно е най-известен с доисторическия коелакаут (coelacauth), открит близо до Чалумна Маут (Chalumna Mouth) през 1938 г. Рибата се смята за изчезнал вид от преди 80 млн.години. В три етноложки експозиции се представят аспекти от традиционния племенен живот на Коса, включително и невероятната колекция от броеници на племето Южно Нгуни (Southern Nguni).

Gately House. Къща-музей Гейтли. Домът построен през 1878 г. за първия кмет на Източен Лондон, е сега музей обзаведен с покъщнина принадлежаща на семейство Гейтли.

Calgary Museum of Transport. Музей на транспорта “Калгари”. Намира се на десет километра от Източен Лондон на пътя Стътерхайм - Източен Лондон. Музеят на земеделското стопанство включва старинни каруци и фургони, както и магазини към ковачницата и абаджийницата.

Kaffrarian Museum, King William's Town. Музеят “Кафрариан” е един от най-старите музеи в Южна Африка. Той е създаден в някогашната столица на Английската колония - Кинг Уйлиямс Таун. Музеят акцентира главно върху природната история. Друг раздел отразява традициите на народът Коса. В Мисионерския музей са експонирани предмети от ранните мисионерски времена.

Queens town. Куинстаун. Една от главните особености на този граничен град е единственият по рода си шестоъгълен открит площад със шест улици започващи от него, построен като предпазна мярка позволяващ бърз достъп от командния пост в центъра към всяка част от периферията. Славещ се със своите прекрасни рози, главният град в централната част на Източен Кейп има многобройни културни, спортни и други забавни прояви. Музеят на граничаря и общинската художествена галерия са сред най-посещаваните в града от туристите. Хлътналите градини Еверит (Everitt) представят декоративни храсти, дървета и цветя, както и серия изкуствени езера, посещавани често от водни птици. Водните спортове са популярни на язовир Бонгола. Резерватът Т де Ланге (T de Lange) предлага на посетителите непосредствен контакт с антилопи и местни растения.

 

ЗАПАДНА КЕЙПСКА ПРОВИНЦИЯ/WESTERN CAPE/

Кейптаун /Cape Town/

South African Museum. Южноафрикански музей. Това е най-старият музей в Южна африка. Създаден е през 1825 г. и през своята дълга история се развива и обогатява. Той е изцяло природонаучен и включва богати зоологически, ботанически и минераложки колекции. Човекът е представен от първите му етапи на развитие в Африка през Желязната епоха до ранните години на селищата на белите заселници на Носа. Особено интересни са диорамите, в които са показани различни етнически групи, включително реални фигури на бушмени и представители на други племена от Южна Африка.

South African Cultural History Museum. Южноафрикански културно исторически музей. Изградена през 1679 г. като къща за 600 роби на Холандската източно-индийска компания, тази горда стара сграда помещава Върховния Съд от 1810 до 1967 г., след което се превръща в културно-исторически музей. Изложбите хвърлят светлина върху развитието на цивилизацията от древните египтяни, гърци и римляни до ХХ в.

Bertram house. Къщата Бертрам, е част от Южноафриканския културно-исторически музей. Тя е добър пример за луксозен дом от този край в ранните години на ХІХ век, обзаведена с мебели, ориенталски килими и картини. Показани са и красиви сервизи от сребро, порцелан и стъкло.

South African National Gallery. Южноафриканска национална галерия. В Националната галерия е подредена представителна експозиция от местно изкуство. Тя хвърля светлина върху развитието на тази разностранна нация.

Maritime Museum. Морският музей фокусира експозицията си върху историята на корабоплаването от праисторически времена, чак до наши дни.

Robben Island Museum. Музеят Робен Айланд се разглежда като символ на политическата съпротива, на куража и човешкото достойнство в досег с ужасно страдание. Варовиковата каменоломна и малката, затворническа килия, където Нелсън Мандела е прекарал почти 19 години, от общо 27 г. в затвора, са двете основни места-атракции за туристите.

Bo-Kaap Museum. Музеят Бо-каап. Това е мюсюлмански дом от ХІХ в.

William Fehr Collection of Afrikana. Колекцията на Уилям Фер хвърля поглед върху живота в Кейптаун през ХVІІ и ХVІІІ в.

District Six Museum. Музеят на Шести район в Кейптаун. Един специфичен музей, разкриващ същността на апартейда и неговите последици за обикновените африканци. Представено е многообразието на културите на различните расови групи населяващи до 60-те години на ХХ в. този квартал на Кейптаун.

Jewish Museum. Еврейският музей. Изграден като синагога през 1863 г. от първото еврейско паство в Кейптаун, музеят показва церемониални предмети и други произведения свързани с историята на евреите в региона.

Irma Stern Museum. Къща-музей на Ирма Стърн. Това е жилището на тази световно призната артистка сега превърнато в музей. Тук е представен нейния разнообразен живот.

The Design Museum. Музеят на дизайна. Колекцията представя всички главни дизайнерски движения от ранните години на ХХ в. до днес.

Cape Town Holocaust Centre. Център на Холокоста в Кеиптаун. Изложбата обхваща текстови и фото панели, архивни документи и филми, мултимедийни продукти, артефакти и възстановена среда. Южно-африканският контекст и аспекти са поставени на преден план.

Bolus Herbarium, University of Cape Town, Botany Department. Хербарий Болас, Университет на Кейптаун, Ботанически департамент.

Marvol Museum, Kuilsriver. Музеят е посветен на популяризирането на руското изкуство и култура в Южна Африка.

Natale Labia Museum. Временните изложби, вариращи от бижута до миниатюрни интериори, от рисувано стъкло до фино изкуство, са представени веднъж на три месеца.

Rust en Vreugd. Експозицията от африканско изкуство от ХVІ до ХІХ в. се помещава в най-добре запазения пример за холандска градска къща от ХVІІІ в.

South African Air Force Museum, AFB Ysterplaat. Това е вторият по големина военно-въздушен музей в Южна Африка. Музеят притежава интересна и разнообразна колекция от самолети покриващи целия период на съществуване на южно-африканските въздушни сили, както и на военнооперационните дейности и гражданската авиация. Като добавка на самолетите, оръжията, двигателите, униформите е и малка изложба на кралските авиационни части.

The Old Slave Lodge. Колибата на стария роб, изградена през 1679 г., служела като квартира за робите на Холандската Източно-индийска компания.

Каталог: file.php
file.php -> Конкурс по правопис и краснопис № Име Клас Точки
file.php -> Али Баба и четиридестте разбойника/разбойници
file.php -> Попълнете празните места с правилната форма за множествено число
file.php -> Задача за проучване по екипи. Класът, разделен на групи търси в Интернет информация за глобално престъпление
file.php -> Портфолио ооок 410,2
file.php -> Възстановяване на българската държава (1877-1878). Уредба на княжество българия
file.php -> Biodiversity in Africa
file.php -> Правила и условия за участие в конкурса на Toshiba


Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница