Витилигото,наречено още левкодерма,е кожно заболяване,което се характеризира с тебеширенобели петна с тъмен ръб по кожата. Петната могат да бъдат малобройни или многобройни,малки или покриващи цялото тялоДата23.04.2017
Размер41.25 Kb.
ВИТИЛИГО
Витилигото,наречено още левкодерма,е кожно заболяване,което се характеризира с тебеширенобели петна с тъмен ръб по кожата. Петната могат да бъдат малобройни или многобройни,малки или покриващи цялото тяло. Обикновено се явяват симетрично от двете страни на тялото,приблизително на едно и също място,и не са болезнени,нито сърбящи. Петната се появяват,защото по някаква причина липсват клетките произвеждащи кожния пигмент меланин. Ако засегнатото място е на главата,косата растяща там ,също е бяла.

Само по себе си витилигото не е опасно за здравето. В някои случаи обаче то е свързано с други заболявания-като болеста на Адисон,пернициозна анемия и алопеция ареата/петниста плешивост/. Не е известна причината на заболяването,но то се предава по наследство и може би е свързано с автоимунен проблем. Нарушеното функциониране на щитовидната жлеза също може да бъде фактор на болестта. За появата на заболяването могат да играят роля химически вещества като КАТЕХОЛ/използва се в кожарството и в боите/ и фенол/който се съдържа в дезинфектантите/. Може да се влоши от физически и емоционален стрес. Непигментираните петна са най-вече козметичен дефект и са много уязвими при слънчево изгаряне.

Днес има множество проучвания и множество възможности за лечение,много повече от когато и да било преди. В допълнение на традиционните терапии,като PUVA и стероидни /хормонални/ кремове,новите технологии предложиха тесновълновите ултравиолетови лъчи,Pseudocatalase крем,excimerlaser,кожна присадка,пигментна трансплантация,локална псораленна терапия и възможност да ползвате имуномодулатори. Има и натурални и алтернативни терапии. Няма едно единствено решение за всички,които имат витилиго. Различните терапии работят различно при различните хора. При един човек резултат може да даде едно ,а при друг друго. Поради това много експерти опитват различни терапии при един пациент,докато установят кой метод работи най-добре при него.

Резултатите при лечението във времето варират при различните хора и терапии. При едни резултатите се появяват още след 3-6 месеца. При други резултат може да няма и след 8 месеца. Примерно, при имуномодулаторите, резултат при някои пациенти може да се наблюдава още след втория месец. За други отнема повече време. Практиката ми обаче показва ,че при автоимунните заболявания приемането на алое като имуномодулатор дава видим резултат някъде 5-6 месец. Има значение и от количеството на дневната доза и от постоянството. Изпълняването на разширената програма е гаранция за по-бързото начало на възстановяването. Важното е да не се отказвате.


ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ
МНОГО ВАЖНИ


 1. Алое вера за пиене – подходяща доза е първоначално да се приема 3 по 100 мл поне 2 месеца и след това да се продължи с 3 пъти по 50 мл. Казахме ,че алоето е чудесен имуномодулатор и съдържа много други вещества необходими за оздравяването. Съдържа и важни за здравето на кожата амино киселини.

 2. Форевър лайт ултра- със съдържащата се АК фенилаланин/800мг/1доза/, която се превръща в тирозин,а тя пък е това което се превръща в меланин и съответно тирозин /725 мг/1доза/,който също се превръща в меланин, ФЛУ се превръща с Алоето в основна градивна съставка на меланина. Препоръчителната доза е 50мг/кг телесна маса за ден. Примерно при човек с маса 100кг трябва да взима 4 дози на ден.

 3. Витамин В12+ - Нивата на фолиева киселина и/или витамин В12 и витамин С са много ниски при много от изследваните пациенти с витилиго. Добавянето на големи количества от тях може да предизвика репигментация при много хора.

Приемането на тези витамини трябва да е придружено с редовно излагане на слънце или солариум. Репигментацията може да варира от 1-6 месеца.

Препоръчвам Витамин В12+ з пъти по 2 табл. след храна 1. Абсорбент С – мин 16 табл на 4 приема по 4 –дъвчат се на гладно.Необходим за образуването на колагена-протеин,който прави кожата гъвкава. Освен това неутрализира свободните радикали и укрепва капилярите,които хранят кожата.

 2. Намазване с противослънчевия крем с фактор 30 и излагане на слънце

 3. Петната се маскират през другото време с крема за тен без слънце.

 4. Алфа Е фактор е чудесен кожен антиоксидант и трябва да се използва ежедневно.

 5. Роял джели – от3 -6 табл./дн –смучат се. Необходим за добрия тонус на кожата. Помага срещу стреса

 6. Гинкго+- 2 по 1 – има голям синергичен ефект,но по-важното е че предпазва от побеляване на косата и не само косата.

ВАЖНИ


 1. А бета кар Е – може да се започне с 3 по 1 преди ядене и да се увеличи дои 3 по 2 . В случая няма опасност от хипервитаминоза защото вит.А е в провитаминна форма. Той спомага за оздравяването и растежа на нова кожна тъкан. Вит. Е пък от своя страна предпазва от свободни радикали,които увреждат кожата. Селенът завършва комбинацията и засилва ефекта.

 2. Натурални минерали- 3 по 2 преди ядене. За здравината и възстановяването на тъканите. Необходими за производството на колаген и за здравината на кожата,както и за баланс на някои вещества.

 3. Омега -3 мастни киселини-3 по 1 преди ядене. Стимулират хормоналната функция. Лекуват стреса,депресията и тревожността.

 4. Форевър калций. 2 табл/дн. Недостигът на калций прави кожата крехка. Магнезият е необходим за усвояването на калция,а вит D за цялостното усвояване на БАД. Освен това ако се използва/вит.D/ в комбинация с излагане на слънце може да се окаже ефективен в стимулирането на репигментацията.

ЗАБЕЛЕЖКИ И ПРЕПОРЪКИ


В практиката са посочени случаи при които чудесни резултати се постигат със СУПЕРОКСИДНИ ДИСМУТАЗИ и растителни КАТАЛАЗИ.

Във всички случаи е установено ,че нивото на ензима каталаза/който редуцира супероксидите до вода/ е по-ниско в засегнатата и незасегната кожа на пациентите,което причинява клетъчна смърт.

Индийското растение пикрориза,което се използва в аюрведическата медицина,намалява броя и размера на непигментираните петна по кожата.

Някои препоръчват и настойка от дребна водна леша в алкохол.

Вегетарианската диета е задължителна.-без никакви животински мазнини.

Пушенето е абсолютно противопоказно.Бъдете внимателни към засегнатите места-почиствайте ги леко и използвайте миещите препарати на ФЛП,слагайте щедро от посочените по-горе кремове и антиоксиданти и ги пазете от почистващи препарати и други химикали с предпазни ръкавици и дрехи.

Всички останали кремове на ФЛП и лосионите са полезни в една или друга степен.
Каталог: wp-content -> uploads -> sites -> 168 -> 2016
2016 -> Алое вера за здрава и красива коса
2016 -> Алое вера и алергии
2016 -> Димитър Николов – Мениджър
2016 -> Проблеми с намиране на думите
2016 -> Продуктите на флп в офталмологията
2016 -> Болест на паркинсон
2016 -> Програма "Ф" и др. Глава 19. Флуориране на водата и флуорни таблетки, или заговорът "здрави зъби"
2016 -> Болестта на Алцхаймер е широко разпространен вид деменция или западане на умствената дейност
2016 -> Артритът представлява възпаление на една или повече стави. Той се характеризира с болка,подуване,скованост,деформации и ограничена подвижност


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница