Влизаме с пръстови отпечатъци в 20 болницистраница1/9
Дата18.06.2018
Размер492.31 Kb.
#74612
  1   2   3   4   5   6   7   8   9Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
28.07.2016
Национални вестници


Влизаме с пръстови отпечатъци в 20 болници


Силвия НИКОЛОВА

в. Монитор стр. 15

Влизаме с пръстови отпечатъци вече с 20 болници. Това се налага, за да не ни надписват лечение и изследвания, които не са ни правени, съобщиха от Националната здравноосигурителна каса.

Досега системата беше тествана в 5 лечебни заведения, новите са от цялата страна, като са избрани първо тези, които са с най-голям брой хоспитализации през миналата и тази година.

До два месеца в техническа готовност за прилагане на системата пръстов идентификатор трябва да имат всички лечебни заведения в страната, които работят по договор с НЗОК.

Експерти ще им оказват съдействие на място, обясни говорителят на финансовата институция Багряна Маркова.

Само през миналата седмица са обучени над 100 човека, работещи в болници, как да си служат с новата система.

Ако пациент не се чекира в системата, това е сигнал за нередност, който ще бъде отчетен от експертите. За да се реагира веднага, НЗОК ще осигури присъствие на обучени експерти от 28-те районни здравноосигурителни каси, както и от Централното управление на институцията във всички болници, включени в проекта.

Фондът за лечение на деца разгледа 68 молби


в. Монитор стр. 5

Документите на 68 деца разгледа Общественият съвет към Център "Фонд за лечение на деца" на вчерашното си заседание.

От тях 5 са одобрени за лечение в чужбина, а 8 са за продължаване на лечението и контролни прегледи. Съветът взе решение да подпомогне лечението в България на 36 деца.

За 8 от представените случаи Общественият съвет поиска допълнителна информация и становища, а за 7 даде отказ. Заявленията на 4 от децата са прекратени по искане на родителите.

Както "Монитор" вече писа, проектът за новия правилник на фонда предвижда съкращаване на сроковете за обработване на заявления и придвижване на процедури. Така например първоначално подадените заявления ще се разглеждат до 2 работни дни, вместо до 3, както е в момента. Допълнително подадените документи пък ще се обработват до края на следващия работен ден след подаването им. Външните експертизи вече ще се представят до 7 работни дни, а не до 14. Разглеждането на заявленията от Обществения съвет пък ще се случва не по-късно от 10 дни след получаване на оферти и доклади, вместо сегашните 45. Предвижда се и облекчаване на процедурата, свързана с преценката какво ще е лечение на детето. Така например се създава възможност за произнасяне на фонда на база достатъчна медицинска документация и без изискване на външна експертиза. Това означава, че лечението може да се определя от лекарски комисии или онкокомитети в съответните болници. Новият правилник предвижда още при необходимост външни експертизи да се изготвят само от национални консултанти, председатели на научни дружества по съответната специалност или определени от тях специалисти.

Съдът решава на 2 години дали някой е психично болен


в. Монитор стр. 2

На всеки две години съдът да преценява дали мерките за подкрепа налице с психично увреждане са адекватни за него. Това предвижда проект за Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, който МС одобри вчера. Така от догодина Темида ще започне премахването на запрещението на над 7000 души у нас и се въвежда фигурата на "подкрепящ", който да подпомага съответното лице за самостоятелното упражняване на права. Мерките могат да бъдат поискани от самия човек с увреждания, от негов роднина по права линия, брат, сестра, съпруг, близък, с когото е изградена връзка на доверие или от органа по подкрепеното вземане на решения - кмета на общината. Процедурата се развива през районния съд по местоживеене на лицето с увреждания, а магистратите ще решават и какви да са мерки за подкрепа. Те включват лично упражняване на права във връзка с управление и разпореждане с движими и недвижими вещи, финансови средства, сключване на сделки, решение за лечение, участие в административни и съдебни производства.

Както вече "Монитор" писа с промените лица с психично заболяване или умствена изостаналост, дори и да не могат да се грижат сами за себе си, ще могат да гласуват на избори.

Правят ранна диагностика за аутизъм


Извършва се по нова система на наши детски психиатри

Силвия НИКОЛОВА

в. Монитор стр. 15

Ранна диагностика за аутизъм правят в Александровска болница в София. Това съобщиха експерти от Клиниката по детска психиатрия на лечебното заведение, които са съставили методиката в рамките на проект "Развитие на ефективни програми за ранна диагностика на децата с аутизъм в България чрез прилагане на международни стандартизирани инструменти", финансиран от Министерството на здравеопазването с финансовата подкрепа на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.

Световните стандарти за добра клинична практика при това ментално състояние изисква диагностициране и изследване на познавателното и социо-комуникативното развитие, нивото на адаптивни умения и като цяло - на ресурсите на детето и на семейството. Новият начин за откриване на аутизъм напълно отговаря на тях.

Детските психиатри уточниха, че медицината към момента е безсилна пред аутизма, колкото по-рано се открие той, толкова по-голям е шансът да бъдат подобрени поведенческите реакции и комуникацията. Това се постига чрез рехабилитация. Чрез новата методика разработени от нашите лекари, педиатрите ще могат да следят редица показатели и реакции на хлапетата до 3-годишна възраст по време на регулярните педиатрични прегледи и да поставят диагнозата.

Рутинният скрининг ще улесни работата на специалистите, ще скъси пътя на децата и техните семейства до специализирана помощ, което има ключово значение за по-нататъшното поведение на близките и бъдещото развитие на детето като цяло, обясниха от Клиниката по детска психиатрия.
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница