Внимавайте с лекарствата, които съдържат кортикостероидиДата07.11.2017
Размер28.11 Kb.
#34089

Внимавайте с лекарствата, които съдържат кортикостероиди

С настъпването на пролетта идва и сезонът на алергиите. Статистиката сочи, че в света от алергии страдат между 20% и 40% от хората.

20% от българите страдат от алергичен ринит - най-честата форма на алергия. Той се причинява от прашец по растенията, пух, перушина, животински пърхот, домашен прах, спори от плесени и гъбички. Контактът с тези алергени причинява кихане, хрипове в белите дробове, задушаване, конюнктивит, сърбеж и сълзене на очите, сенна хрема, астма.
Други видове алергии са кожните, хранителните, към насекоми и към лекарства.

Важно е да се научим да различаваме сенната хрема от обикновената. И при двете човек киха, носът е запушен, от него тече водниста секреция, лигавицата е възпалена и се губи обонянието. Разликата е, че при алергията се появява сърбеж в носа и очите, сърбеж в небцето, зачервяване на носа, болка в синусите и чувство за преумора. Обикновената настинка трае не повече от 6 дни. Ако симптомите продължават повече от 7 дни, трябва задължително да потърсите лекар.


За хората, които страдат от дихателни алергии, лекарите препоръчват да избягват разходки на открито между 6 и 10 часа сутринта, когато тревите пускат полени, както и по изгрев и залез слънце, когато плевелите ги изпускат.

Добре е да се пътува със затворени прозорци на автомобила и да не се отварят прозорците в дома. Важно е в дома да няма дебели килими, книгите да са зад стъклени витрини, подът ежедневно да се почиства с влажна кърпа, а жилището да е сухо, защото при влага се образуват плесени, които водят до появата на тежки алергии.


Хлебарките в дома пренасят микроскопични микроорганизми и протеини - причинители на алергии. Домашните любимци също са причинители на алергии. Лекарите препоръчват да се избягват консервирани храни, яйца, шоколади и ягоди. Други хранителни алергени са ядките, млякото и някои житни храни. Често хората развиват алергии и към метабисулфит, който се съдържа в повечето вина.

Най-опасни са хранителните алергии и тези към насекоми и лекарства, тъй като при контакт с причинителя на алергията има опасност да се стигне до алергичен шок. При него състоянието бързо се влошава, появява се слабост, повръщане, спазми в корема, оток в гърлото и загуба на съзнание. Ако не получи навреме помощ, човек може да умре.


За да бъде спасен пациентът е нужно да му се бие инжекция с кортизон или урбазон, понякога и адреналин. Кортизонът и урбазонът са вид хормони, наречени кортикостероиди. Те се съдържат и в по-малки концентрации в почти всички кремове и мехлеми против алергични обриви, хапчета и т. н. При алергичен шок инжектирането на кортизон моментално мобилизира защитните сили на организма и буквално връща пациента от смъртта.
Човешкият организъм също произвежда кортикостероиди - кортизон, който се произвежда при състояние на стрес.

Кортизонът изпълнява и функцията на вътрешен часовник на организма. Той определя дневния режим на хората. Сутрин нивото му е високо, човек се чувства бодър и работоспособен, вечер намалява и подготвя организма за нощен сън.

Кортизон се отделя и при полов акт и стимулира мозъка.

Кортикостероидите имат широко приложение в медицината. С кортикостероиди се лекува не само алергичен шок, но и псориазис, възпаления, ставни и ревматични болести, астма, ендокринни, стомашни заболявания и др.


Като всяко лекарство обаче кортикостероидите имат и много странични ефекти и вредно въздействие върху организма. Те могат да предизвикат косопад, съсипват бъбреците и черния дроб, водят до повишаване на кръвното налягане и до отваряне на язва, повишават риска от остеопороза. Ако се приемат продължително външно с кремове и мазила, тези хормони могат да причинят окосмяване.

Затова когато предписват лекарствени препарати, които съдържат кортикостероиди, лекарите предупреждават да не се прекалява с тях.


Медикаментите, които съдържат кортикостероиди трябва да се взимат само по лекарско предписание и да не се прибягва до самолечение. Трябва да се спазва стриктно срокът и дозите, в които трябва да се приемат медикаментите, тъй като назначената доза има определен лечебен ефект. Освен това подобно хормонално лечение не трябва да се прекъсва изведнъж. Пациентът трябва да ходи на назначените от лекаря прегледи, дори и да се чувства по-добре в момента.
Каталог: farmakologiya
farmakologiya -> Imovane (Aventis), Ximovan (Aventis)
farmakologiya -> Показания Главоболие, ревматоиден артрит, мускулни, постоперативни и менструални болки, остеоартрити и др. Противопоказания
farmakologiya -> Ciprofloxacine
farmakologiya -> Средатва, повлияващи нервната система Седативни средства
farmakologiya -> Антиаритмични средства
farmakologiya -> Противокашлични средства І. Средства, прилагани при влажна кашлица
farmakologiya -> Антихипертензивни средства
farmakologiya -> Isoprenaline
farmakologiya -> Наркотични и ненаркотични аналгетици


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница