Водачката на евролистата на ндсв меглена кунева: Коалицията ни нанесе рани и на бсп, и на ндсвстраница1/4
Дата18.01.2017
Размер495.64 Kb.
  1   2   3   4

www.vigenin.eu

Водачката на евролистата на НДСВ Меглена КУНЕВА:Коалицията ни нанесе рани и на БСП, и на НДСВ


Кристиан ВИГЕНИН   Да те интервюира колега политик се оказа не лека задача. Идеята на „ Труд" да представи водачите на евролистите чрез интервюта на техните политически опоненти обаче е удар в десетката. „Двойките" приемат задълженията си много сериозно - интервюиращите се готвят старателно с въпросите, интервюираните тръпнат да не се изложат, а пиарските щабове се опитват да разберат откъде какъв неудобен въпрос може да дойде. В на чалото предложихме на №1 в листата на НДСВ, еврокомисарят Меглена Кунева, да застане пред водача на евролистата на „Атака"Димитър Стоянов. Тя отказа категорично. Тогава се спряхме на Кристиян Вигенин от БСП. В ролята на техен медиатор е Валерия Велева. В ранното утро на 27 май „Труд" ги събира във фоайето нах. „Кристал палас". Кристиян вече е минал през БНТ, Кунева през Ви Ти Ви, дала е интервю за чужд вестник и, закъсняла с десетина минути, тича елегантна и усмихната по „Шипка".


***
- Здравейте, г-жо Кунева. Радвам се, че имам възможност да проведа такъв разговор с еврокомисар. Да започнем - как ви се струва вихърът на българската политика? Може би сте се пооткъснала. Ужасена ли сте от нравите?
- Нито вие, нито аз сме се откъснали от проблемите на страната. Защото всички ние, първо, започваме деня си с българските новини. И второ, идваме си почти всяка седмица. Как ми се струва? Ще ми се да има повече разговори за това накъде върви Европа. Какви са трудностите в следващите години? Иска ми се да обсъждаме това, което вие решавате в Европейския парламент, и това, което ние решаваме в Европейската комисия. Иска ми се българските европейци да знаят как точно защитаваме националните интереси, какво точно правят нашите министри, когато стане дума за селското стопанство, за туризма, за големите замърсители и т.н. Този разговор продължава да ми липсва.
- Не мислите ли, че в някакъв смисъл сме длъжници на българските граждани, защото може би невинаги намираме езика, на който да обясним какво се случва. Пример - информационната кампания сега е свързана с две замразени пилета, които греят от билбордове. Едното - без етикети за произход, другото -с етикети. Такъв тип послания не намират разбиране. Как мислите?
- Прав сте прав. Аз също се изумих от избора, който България е направила с пилетата. Не че етикетите не са важни. Но този плакат не ми допадна. Струва ми се изкуствен. А ние точно срещу това се борим. Този избор на българския офис на Европейския парламент е странен.
- Как станахте два пъти комисар? Освен вашите лични усилия, помогна ли ви самата тема, за която отговаряте: защита и на потребителите, и на бизнеса, за да изпъкнете сред останалите?
- Когато през 2007-а заедно с румънския комисар пристигнахме за втората половина на мандата, на президента Жак Барозу никак не му бе лесно да ни измисли нови портфолия. Той говори с мен няколко пъти, за да види какви са познанията, интересите ми...Какво направих аз? Предложих към защитата на потребителите, което дотогава се разбираше само защитата на стоки, да влезе и дигиталната среда, и интернет (тази моя директива се прие след тежки преговори през 2008-а), и потребителският кредит. Рецептата за успеха? Да ти е интересно и да си обичаш работата. Ако това не го постигнеш за себе си - няма как и другите да го харесат.
- Имахте ли проблеми с Европарламента?
- Да. Много трудни бяха преговорите по потребителския кредит. Имах едно картонче, с което ходех от държава на държава, за да видя дали ще събера гласове. В моята комисия имам двама наши представители от две големи политически сили. Единият е Николай Младенов (досега от ГЕРБ), а другият - Илияна Йотова („Коалиция за България"). За моя радост и от двамата съм получавала подкрепа. Аз съм живото доказателство, че ние, българите, можем да се подкрепяме.
- Казахте, че си обичате работата. Защо се кандидатирате за евродепутат?
- Защото не мога да отсъствам от този важен европейски дебат.
- Аз уважавам Сакскобурггот-ски, но много българи са с впечатлението, че основната негова задача с идването му е била да си върне имотите. Този морален удар, справедливо или не, беше нанесен върху НДСВ. Как бихте коментирала вие това?
- Не може на Симеон от Драгалевци да му се реституират горите и той да си ги вземе, а на Симеон Сакскобургготски, който има закон, това да му се откаже. Той е тук, стои в България и чака какво ще реши българското правосъдие, българската изпълнителна власт и българският парламент. Ако тези институции решат да му национализират горите, нека да имат достойнството да го направят. Но той не се е отклонил от закона. И ще кажа нещо лично. В момента, в който Симеон Сакскобургготски има семейна трагедия - той не мърда от България. За' да може да отговаря на всички покани, от която и да е от тези институции.. . Не е човек, който ще наруши и на йота закона.
- Как оценявате тази коалиция? Дали това не беше компромис и за БСП, и за НДСВ, струваше ли си? Алтернативата?
- Щяхме да минем към още едни избори. БСП не бе естественият партньор на НДСВ - имаме различия по отношение на пазарната икономика, на социалните придобивки, на данъци. Но ние изчерпахме тогава всички възможности. Мисля, че днес уроците са научени. Има неща, заради които НДСВ излезе с рани от тази коалиция, има неща, които и БСП като партия щеше да ги направи различно. Но ние създадохме стабилност, от която спечели страната. Днес българските граждани не ни се сърдят за това, че сме в коалиция, а за това, че не се справихме с корупцията.
- Кой е естественият съюзник на НДСВ, в случай че - и ви го пожелавам - НДСВ отново присъства в следващия национален парламент...
- Благодаря ви {смее се). Зависи от целите. Ако сме си научили уроците - които и да са следващите коалиции, те могат да бъдат направени така, че да спечели българският гражданин.
Вигенин: Желая ви успех. Където и да е Меглена Кунева, ще бъде полезна за България.
„Труд": Г-жо Кунева, вие сте най-одобряваната като кандидат за евродепутат. Но заради НДСВ може и да не влезете в ЕП. Не сте ли жертва на партията?
- Нашата листа е много качествена. фактът, че съм начело, гарантирам, че тези хора ще работят в Европейския парламент така, че България да се гордее с тях. Това е всичко, което мога да кажа. „Труд": Приключихме. Кунева: Но аз няма ли да задавам въпроси? Искам да питам!
„Труд": Не е практика интервюираният да задава въпроси
на интервюиращия, но ще направим за вас изключение.
Кунева: Искам да те попитам (изведнъж двамата минават на „ти" и признават, че се уважават като европолитици - б.р.) Какви бяха преживяванията ти в първите месеци в Европарламента?
Вигенин: Аз съм единственият зам.-председател на групата на ПЕС от Централна и Източна Европа. Това е оценка за нашата роля и работа там. Така че не съм срещнал високомерно или негативно отношение. Но че работата в ЕП е борба, борба е!
„Труд": Благодаря на двамата.
Вигенин: Ако не вляза в Европарламента, ще ме вземете за анализатор на „Труд", нали?
Кунева: Е, тя, Валерия, ми го предрече, така че и аз трябва да си търся място, може би в „Труд".


Парите на данъкоплатците не са в грижите на BG евродепутатите


Българските евродепутати не можаха да стигнат до депутатската Премиършип, както нарекоха класацията на най-добрите парламентаристи британците от неправителствената организация "Отворена Европа".


Мозъчният тръст, който се прочу с разкритията за най-изобретателните кражби от евро-фондовете и пресметна как евродепутатите стават милионери с малко пестене и лоялност към роднините, отново разбуни Брюксел. Този път, подреждайки, според качествата им на политици 785-те избраници, чийто мандат в Европарламента изтича след изборите на 7 юни. Със среден резултат от 19,1 точки 18-те българи заемат 19-о място. Най-добре представилият се български депутат е Метин Казак от ДПС (виж таблицата на 27-а стр.). Следват го Биляна Раева от НДСВ и Мариела Баева от ДПС. От социалистите най-напред е класиран шефът на червените депутати Атанас Папаризов, с пети резултат. В ГЕРБ атомният експерт Владимир Уручев (11) е с едни гърди пред шефката на групата си Румяна Желева. Тримата представители на "Атака" завършват българската подредба. Разбивката на данните показва, че нашите пратеници са били по-силни в демокрацията, отколкото в охраната на парите на данъкоплатците. Нито един от 18-те не е отговорил как се разпорежда със средствата
за наемане на асистенти, по които отекнаха най-силните скандали в парламента. "Отворена Европа" направи анкета за осчетоводяването на парите за пътуване и издръжка на сътрудниците, които парламентът отпуска ежемесечно, на която са отговорили едва 9% от депутатите. Шведът Йенс Холм, събирайки доброволно квитанциите си за самолетни, автобусни и влакови билети, установи, че са му изплатени 158 708 евро за 2 г., от които той е използвал едва половината, Засрамен, Холм даде "спестените" 70 хил. евро за благотворителност. Социалистите, ГЕРБ и Стоянов са гласували за засекретяване на доклада, разобпичаващ техни колеги в злоупотреби с парите и в назначаването на роднини в размер на около 100 млн. евро, както и за неразгласяване на дисциплинарните наказания на провинилите се. В същото време всички депутати, с изключение на представителите на ГЕРБ, са се обявили в подкрепа на улесняването достъпа до документите на евроинституциите, предлагайки дори създаването на специална интернет страница, на която те да се обнародват, и за разбулването на декларациите за конфликт на интереси и за обнародване на гласуванията. 14 от 18-те българи са отказали да подпишат декларацията за отказ от второто седалище на парламента в Страсбург. Според повечето от тях - тъй като депутатите нямат правомощия да решат проблема, който е от компетенцията на страните членки. Само Казак, Раева, Вигенин и Бинев са изразили морално несъгласие със скъпото местене между Брюксел и Страсбург всеки месец, известно като "пътуващия цирк", което струва на данъкоплатците 203 млн. евро годишно. Повечето българи са се обявили за закриването на втория пенсионен фонд на парламента. Той се сдоби с лоша слава, след като стана известно, че отчисленията за него се правят не от заплатите, а от парите за офиси на депутатите, като към всяко дадено от тях евро бюджетът добавя още 2 за охолните им старини. За запазването на доброволната пенсионна схема са гласували Панайотов, Папаризов, Вигенин, Йотова, Кирилов и Бинев. Българите проявяват рядко единодушие към одобряването на харчовете на евроинституциите, което е едно от главните правомощия на парламента и мерило за фижа към парите на данъкоплатците според "Отворена Европа". Те са
гласували като един за освобождаването от отговорност на парламента
и Еврокомисията, въпреки сериозните подозрения за неправомерност на някои плащания и слаб контрол към страни като България и Румъния. В същото време нашите не са одобрили сметката на съвета, който отказа да предостави подробности за направените разходи на парламента. Всички българи без "Атака" са гласували за премахването на тежките вносни мита, които оскъпяват стоките, внасяни в ЕС. Точки са отнети на нашата група заради гласуваната от почти всички, с някои изключения откъм ГЕРБ и "Атака", декларация, призоваваща 27-те да не се съобразяват с резултата от референдума за Лисабонския договор в Ирландия още преди провеждането му, което се тълкува като проява на недемократичност. По отношение на трудовата дисциплина
Евгени Кирилов няма равен - той е присъствал на всички пленарни заседания
от 2007 г. С подобно постижение са едва още петима от 785-те евродепутати. Според отчета най-често са отсъствали пратениците на "Атака", но и те са се записали в присъствените списъци в 60-69% от сесиите. Според шефа на "Отворена Европа" Матс Питърсън добрият евродепутат е този, който "работи за открит и демократичен ЕС и който се опитва да намали прахосването на парите на данъкоплатците". Основавайки се на това разбиране, аналитичният център оцени парламентаристите според това как са гласували, преценявайки тяхната почтеност, демократичност и честност. За всеки "добър" вот депутатите получават по 3 точки на принципа на спечелените мачове в английската Премиършип. Ако са се въздържали - 1, а ако не са били на страната на честността -0 точки. С най-висок бонус се оценява присъствието и гласуването в залата - до 6 точки. Още една се добавя за откритост по отношение на собствените финанси. 10 са отнемани за разобличаващи факти в пресата. Максималният резултат е 58, а първият в класацията, шведът Карл Шлитер. е събрал 55. На дъното са италианецът Роберто фиоре с 2 точки, кипърецът Йоанис Мацис и полякът Кшищоф Холовчич с по 3. В подреждането по нации най-висок резултат имат също шведите - 37,1 точки, а последни са испанците с 14. С 19-ото си място българите се нареждат след франция и оставят зад себе си не само испанците, но и португалците, гърците, словаците, румънците, унгарците, кипърците и италианците. "Много депутати се правят герои у дома, но често гласуват срещу прозразността и реформите на ЕС", обясни Питърсън, тълкувайки резултатите от гласуванията. Той призна, че българите и румънците са най-ощетени от проучването, тъй като са дошли в средата на мандата и затова не е отчетен вотът им по всички законопроекти. Набирането на точки става в две главни области -прозрачност, откритост и демократичност, и отношение към прахосването на еврофондовете. Максималният брой точки в първата е 27, а във втората - 31.


  Искат от Калфин закон за шестици


Закон, който да задължава учителите да пишат шестици. За това настояха третокласници, които "обсадиха" водача на червената евролиста Ивайло Калфин в подножието на Мадарския конник. Заради номера на бюлетината на БСП и в моята глава има само шестици в последно време, пошегува се с нестандартното предложение Калфин. Той изслуша и оплакванията на френски туристи, които недоволстваха от идеята на парижките депутати скоростта по пътищата да бъде ограничена до 50 км в час. Щабовете ни са по-мобилизирани, отколкото за предишните избори, похвали се в Шумен пък Илияна Йотова. Тя "благодари" на ГЕРБ, че мотивирали и втвърдявали червените, както едно време СДС на Иван Костов.Бързане и за нов шеф на здравната каса


Конкурсът за нов директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е обявен предсрочно и ще се проведе на 24 юни - 10 дни преди вота за нов парламент, въпреки че мандатът на сегашния шеф д-р Румяна Тодорова изтича на 1 септември. Мотивите за това решение на управителния съвет са, че ще има избор на директори на районните каси и е добре новият шеф да проведе конкурсите за хората, с които ще работи следващите години. Конкурсът беше обявен със задължителните съобщения в два столични всекидневника, без въпросът да се обсъжда публично. Темата за писмени разработки на кандидатите - „Дейности на НЗОК за осигуряване на стабилност и устойчивост на системата за задължително здравно осигуряване“, може да се определи като подходяща по време на криза. Според депутати от опозицията целта на бързането е управляващите да си назначат свой човек, за да продължат да контролират и след като сдадат властта парите в касата, които са над 2 млрд. лв. По традиция досега всяко ново правителство сменя директора на осигурителната институция. Шефът на НЗОК се избира от петчленна комисия, в която влизат хора от контролния и управителния съвет на касата. При последния конкурс, когато за директор беше избрана д-р Румяна Тодорова, сестра на депутатката от БСП Илияна Йотова, в комисията участваха трима представители на изпълнителната власт - председател беше директорът на Агенцията по приходите Мария Мургина, а сред членовете бяха Яна Пальова от Министерството на финансите и Калин Славов, съветник в Министерския съвет. Очакванията са нещо подобно да се получи и при този избор. Съставът на комисията все още не е ясен. Той се определя в последния момент, за да не се оказва натиск върху членовете му. От касата вчера отказаха информация дали вече има кандидати за конкурса. Д-р Тодорова също все още не е обявила намеренията си, така че не се знае ще се бори ли да остане на поста. Тя е първият директор, изкарал мандата си докрай.

Доган: Единството ще ни направи мощни


Хиляди симпатизанти посрещнаха вчера лидера на ДПС Ахмед Доган и водачите на листата за Европейския парламент на партията в пловдивския квартал "Столипиново". "Преди четири години ви помолих за подкрепа, за да имаме поне един депутата в Европарламента. Тогава ви обещах, че проблемите, които имате с електричеството ще останат в миналото. Това вече е факт", каза лидерът на Движението за права и свободи пред симпатизантите на формацията от квартала. Той подчерта, че на "Избори 2009" ДПС иска най-малко двама представители на партията в Европейския парламент. Ахмед Доган бе категоричен, че за това ще разчита на единството и подкрепата на хората. "Само ако сте заедно, само ако сте единни, тогава ще имаме голяма сила", каза още председателят на движението. Според него това е единствената логика за правене на политика в България. "Единството ще ни направи мощни", повтори той пред присъстващите на митинга. "Нашата партия е за всички - българи, турци, християни, мюсюлмани. Нашата партия е против всички, които гледат на нас като "материал", допълни от своя страна настоящият евродепутат и кандидат за втори мандат Метин Казак. Според него за ДПС е важен човекът, а не мястото на което е роден и религията, която изповядва. С поговорката "Обичаме риболова, но риби никога не сме били, няма и да бъдем" започна словото си пък депутатът от града на тепетата Фикрет Сепетчи. Емоционално Филиз Хюсменова предупреди, че "оттук ще минат много хора и ще ви обещаят много неща, които няма да изпълнят". По този начин тя предупреди жителите на "Столипиново" да поставят под съмнение всяко предизборно обещание. "Пловдив трябва да стане бастион на ДПС" бе мотото, под което се проведе митинга на партията в града на тепетата. За финал активистите на движението бяха избрали изпълнение на оркестъра на Иво Папазов-Ибряма, а ято бели гълъби бяха пуснати символично над множеството симпатизанти на партията.

***
Снимка БТА
"Само ако сте заедно, само ако сте единни, тогава ще имаме голяма сила", каза Ахмед Доган пред събралите се симпатизанти на ДПС в "Столипиново".


Вътрешен глас


Проф. Петър-Емил Митев, директор на института "Иван Хаджийски":


Кампанията за евроизборите се трансформира в първи тур за националните
Кампанията за евроизборите се трансформира в първи тур на националните. Тя може да се обозначи с две думи провинциал-ност и грубост. Провинциалност, защото основната функция на евродепутатите е да участват в решаването на общите европейски въпроси, а не на националните, което ние правим. Грубост, защото започна с некоректен опит да се променят правилата непосредствено преди самите избори фалстарт с предварително стартиране на кампанията на БСП, сеене на етнически страхове и административна грубост на управляващата партия. Като прибавим и човек, който се занимава с черен ПР и в същото време е ръководител на информационна агенция, която ще преброява гласовете, може да се каже, че се връщаме в годините от началото на прехода, дори отпреди това. Политиците се делят на "добри" и "лоши". Едните казват вие крадете. Другите казват: вие сте глупаци. А всъщност евроизборите са повод за съществен дебат доколко сме се европеизирали
***
Проф. д-р Жельо Желев, президент на България, 1990-1997 г.:
Десните имат обща политика по европейските и българските проблеми
Още сега се вижда, че всички се изкушават от популизма, но той е опасен и вреден. Възможно е дясно управление между Синята коалиция и ГЕРБ. Дори има шанс следващата управляваща коалиция в страната да е съставена от по-широка палитра десни сили, която ще включва Синята коалиция, ГЕРБ и други. Десните партии имат обща политика по основните проблеми на Европейския съюз и на страната. Причината за разкола напоследък е, че десните не виждат такава обща задача, каквато имаха преди -свалянето на комунистическата система в България. Десните трябва да решат коя е каузата на държавата днес. Предлагах на десницата да се обедини за самите избори, включително с ГЕРБ като водеща дясна сила в момента. Ние правихме най-широка изборна коалиция с различни програмни платформи и това работеше. Десните трябва първо да установят какво е необходимо да се прави за България на този етап и после на тази основа да се обединят.
Доц. Андрей Райчев, шеф на агенция "Гальп":
На ЕС се гледа само като на извор за пари
Политическият дебат за евроизборите е много по-елементарен, отколкото българският народ заслужава. Циркът, който наблюдаваме в предизборната ситуация, не съответства на интелектуалното равнище на участниците. Те не са толкова глупави. Но е факт, че бъдещето отсъства като предмет на политическия разговор, затова се получава така.
Образът на Европейския съюз в очите на много хора е сведен само до извор на пари. И съответно се представя с три варианта: 1) не ни дават пари и ни се карат; 2) дават ни пари и ни се карат; 3) дават ни пари и не ни се карат. Посланията на политиците са позорно елементарни, базовата нелегитимност на кандидатите е абсолютна, хората не знаят какво всъщност пита Европа на 7 юни. Хората си мислят, че българските евродепутати са там, за да представят България пред Европа. Не, те са там, за да управляват Европа.Димитър Стоянов, водач на листата на патриотите за ЕВРОПАРЛАМЕНТ: Вкарваме четирима в ЕП, но имаме сили и за пет места


Димитър Стоянов е роден на 17 май 1983 г. в София.


Внук на Радой Ралин. От 26 август 2005 г. е наблюдател в Европейския парламент, а от 6.06.2007 г. е редовен евродепутат след спечелени избори на 20 май 2007 г. Съгласно изнесените от ЦИК данни той е най-добре представилият се мажоритарно кандидат - за него са подадени 26 519 преференциални гласа. Следва в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".
- Г-н Стоянов, каква е оценката ви за работата на представителите на АТАКА в Европейския парламент?
- Делегацията на АТАКА в Европарламента беше най-единната. Ние бяхме един отбор, в който не протичаха вътрешни боричкания кой ще се нарече "заместник-председател" или с някаква друга титла, та да може да седне на два реда по-напред в пленарната зала. Официалният девиз на България е "Съединението прави силата". Делегацията на АТАКА беше единна и затова беше силна. Ние бяхме и най-активната делегация в Европарламента - направихме най-много изказвания, внесохме най-много писмени декларации, от нашите парламентарни въпроси имаше най-голям ефект.

Каталог: ed files -> image
ed files -> Допустими участници: Младежки работници, Мениджъри проекти, Координатори едс срок за кандидатстване: 01 юли 2014г
ed files -> Freedom Fountain: Youth Culture as Expression of Freedom Тип събитие: Семинар/Конференция, 13-17 октомври 2014г в Гърция
ed files -> Уважаеми колеги, JobTiger и Нестле България
ed files -> 400 ученици и студенти на кариерния форум „Професиите на бъдещето” в София тех парк
ed files -> Проект bg051PO001 03-0287 „Стратегически мерки за подобряване условията на труд в Ташев Транс еоод”
ed files -> Автобиография Собствено име, Презиме, Фамилия лична информация
image -> Евродепутатите ни на дъното по можене
image -> Трима червени в спор за водач във Варна


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница