Вокална формация „Дружба”Дата01.02.2018
Размер102.44 Kb.
Вокална формация „Дружба”

Вокалната формация за стари градски песни, шлагери, и романси бе създадена през месец май 2007 г, по инициатива на организаторката на клуба на инвалида в квартал „Дружба” гр. Плевен, Надка Павлова и пенсионирания член, бивш преподавател към Белградската музикална академия завеждащ катедра „Джаз”, доцент Симеон Пеев.

След започналите репетиции, които се провеждаха в клубас голям ентусиазъм , музикалния материал се възприема много бързо, което доказва че формацията е готова за самостоятелни изяви пред Плевенската публика.

Първото представление и „бойно кръщене” се състоя на празника на социалния работник в концертна зала „Катя Попова” , за който бяхме поканени специално от Директора на Дирекция “Социално подпомагане “ гр. Плевен.

Изпълненията ни преминаха с голям успех пред препълнената концертна зала, многократно аплодирани и сърдечно поздравени, като най-новата група в града от останалите състави, също участници в програмата, с които непосредствено се опознахме. На концерта се направи предложение за гостуване на вокалната група на незрящите в нашия клуб. След няколко дни се състоя техния концерт в клуба на инвалида в квартал „Дружба”. Беше създадена приятелска, творческа обстановка и допълнително бяха изпяти много шлагери и романси. Накрая приехме поканата и ние да гостуваме с нашата програма в клуба на незрящите.

Благодарение на голямото усърдие при провежданите репетиции, сега имаме доста голям репертоар на добро професионално ниво, с което сме готови за самостоятелни концертни програми.

От два месеца със съдействието на зам. Кмета, г-н Керековски, в клуба се организират всяка сряда танцови забави от 13:00 часа, на които се танцува и пее до насита и от сърце.

Забавите се посещават най-редовно от „младежите” и „девойките” от третата възраст от целия град, където всеки самостоятелно може да прояви своята изява пред публика. Входът е свободен.

Озвучителната апаратура, предоставена за ползване от всички присъстващи е собственост на доц. Симеон Пеев.

Начинанието, което започнахме за възраждане и популяризиране на българската градска песен върви доста успешно. Надяваме се да стане традиция в нашия град. Каним всички желаещи, защото при нас е весело и ще се подобри вашето настроение и жизненост. Всяка сряда сме на ваше разположение, всяка сряда се откриват нови таланти и се включват в общата програма.

Готвим се усилено за редица фестивали на старата градска песен, провеждани и в други градове на страната, за които вече сме получили покана.

Доц. Симеон ПеевТЕРИТОРИАЛНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА СГБ В СВИЩОВ ОТБЕЛЯЗА 30-ГОДИШНИЯ СИ ЮБИЛЕЙ

На 22 април т.г. в големия салон на община Свищов приятна среща събра глухите хора от териториалната организация в Свищов и районната организация на глухите в Плевен. Поводът беше отбелязването на 30-годишнината от създаването на ТО в града. Домакините - ръководството на ТО-Свищов и на РО-Плевен се бяха постарали честването да премине при отлична организация. Присъстваха повече от 100 души. Гости на тържеството бяха представителите на СГБ Минчо Котев, член на Управителния съвет на СГБ и Катя Илиева, главен редактор на в. "Тишина", управителят на "Тих труд" в Плевен Георги Йотов, гл.счетоводителка Ренета Велчовска, г-жа Конова, представител на община Свищов. Имаше и много други гости, приятели и съмишленици на глухите хора от двата града.Уважаеми колеги, приятели и съмишленици,

С удоволствие приветствам членовете на териториалната организация на СГБ в Свищов по случай 30-годишния юбилей от учредяването й. Вече три десетилетия тя изпълнява благородни задачи - да обединява хората с увреден слух, да изследва нуждите им, да защитава интересите им, да им помага да решават проблемите си, да реализират плановете си. Защото най-важното нещо за нас, глухите хора, е не изолацията, а общуването, интегрирането. По-възрастните от вас си спомнят радостния факт, когато на 22 април 1977 г. беше създадена вашата териториална организация. А на 19 февруари 1997 г. вие си направихте и собствен клуб. И в него започнахте да развивате активна организационна, социална, културна, спортна и всякаква дейност, за да можете самите вие, членовете на тази организация, да се чувствате по-добре, да не сте сами в труден момент. А такова общуване между хората винаги дава полезни резултати. И териториалната организация в Свищов, както и останалите от системата ни, измина дълъг път на развитие, преживя трудните моменти на прехода. И на вас не ви беше лесно, защото и вие, както всички останали, водихте борбата за оцеляване. Но успяхте да се съхраните като личности и да запазите здрава и сплотена организацията си.

Днес, на този хубав за всички ни празник, искам от името на ръководството на СГБ и лично от мое име най-сърдечно да ви поздравя по случай 30-годишния ви юбилей. Днешният ден е паметен не само за вас, той е хубава дата и за историята на СГБ. Защото днес вие се гордеете с добър организационен опит, с богат културен живот, с авторитет в обществото на чуващите, със способност да поемате, особено в сегашните тежки за всички ни времена, изпълнението на социалната политика, отнасяща се до хората, лишени от слух. За тези успехи заслуга има не само ръководството на ТО, но и всички вие, които работихте заедно и усърдно през тези три десетилетия.

От името на УС на СГБ и лично от мое име желая на всички членове на териториалната организация в Свищов много здраве, лично и семейно щастие. Не губете вяра в живота, в утрешния ден!

Пожелавам ви и много успехи в благородната и високохуманна дейност за добруването на нечуващите хора!

Честит юбилей!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СГБ

ВАСИЛ ПАНЕВ

В плевенската дирекция приемат молби от родители на социално слаби първолаци

От 80 на 120 лева е увеличена стойността на помощта, която се отпуска в началото на учебната година за първокласници от социално слаби семейства. Това обяви Незабравка Булянска, директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане-Плевен. При нас се приемат молби от родителите. Крайният срок е 30 септември.От еднократната целева помощ могат да се възползват първокласниците, записани за първи път в държавно или общинско училище за учебната 2007/2008 година, като доходът на член от семейството не трябва да надвишава 200 лв. И тази година децата ще получат дрехи като помощ - якета, тениски с дълъг и къс ръкав, анцузи, обувки за зимата. В момента вървят обществените поръчки за избор на фирми, които ще се заемат с производството на социалните пакети. Това отново по условията на програмата ще трябва да са ТПК на инвалиди. Този път към молбата на родителите за отпускане на тази помощ ще има и приложена таблица с размер и ръст, за да може майката или бащата да се ориентира и отбележи неговото дете точно на кой от тях съответства. Миналата година са били отпуснати помощи за 1300 първолаци в цялата област. Съществувала е заявка за около 1700 комплекта, но не всички родители се възползват от помощта и на склад остават 380.


Нито един българин няма да плати по-висок налог, отколкото досега, въпреки въвеждането на плоския данък. Това заяви социалният министър Емилия

Масларова. Премиерът е създал работна група, която да измисли механизъм за компенсиране на хората с по-ниски доходи. Заради отпадането на

необлагаемия минимум от 200 лева и нормативно признатите разходи синдикатите обявиха, че хората с доходи между 200 и 500 лева ще платят по-висок

налог, отколкото досега.

Няма да позволим това, категорична е Масларова. Три са вариантите, които обмисля работната група. Първият е да бъде запазен необлагаемият минимум,

макар и в по-малък размер. Вторият е той да важи само за хора с ниски доходи. Третият е шоково вдигане на минималната заплата. Масларова обясни, че

отпадането на нормативно признатите разходи също не е сигурно.Плосък данък (или пропорционален данък) е система от данъци, при която всички участници в дадена група (обикновено граждани или компании) се облагат с една и съща ставка (процент от дохода). Терминът „плосък данък“ най-често се използва за подоходния данък. Плоският данък се прилага на национално ниво в ограничен брой страни, като по света е по-разпространен прогресивният данък върху доходите, при който гражданите или компаниите с по-висок доход плащат по-висока данъчна ставка от тези с по-нисък доход.В исторически план въвеждането на плосък данък се е смятало за голямо подобрение в сравнение със ситуацията, в която аристокрацията и духовенството са освободени от почти всякакви данъци. Това, например, е една от причините за Френската революция. През 19 век плоският данък за всички доходи е въведен в повечето европейски страни.След Първата световна война в повечето страни е въведен прогресивен данък, за да се финансират нарастващите правителствени разходи, главно във връзка с войните. През втората половина на 20 век редица изследователи, като Артър Лафер, стигат до заключението, че прогресивнят данък е безполезен - данъкоплатците, особено богатите и мобилни, успяват да избегнат високите ставки.През последните години редица страни, главно в Централна и Източна Европа, се връщат към плоския данък, като основен мотив за това е увеличаването на икономическия растеж. В средата на 1990-те Естония и Латвия въвеждат плосък данък от, съответно, 24% и 25% с необлагаем минимум. От началото на 2001 в Русия е въведен плосък данък от 13% върху личните доходи, а Украйна приема същата система през 2003. През 2004 в Словакия е въведен плосък данък, като се използва една ставка от 19% за подоходния данък, данък печалба и данък добавена стойност. От началото на 2005 Румъния въвежда плосък данък от 16% върху личните и корпоративни доходи.В Съединените щати, въпреки че на федерално ниво подоходният данък е прогресивен, пет щата (Илинойс, Индиана, Масачузетс, Мичиган и Пенсилвания) прилагат плосък данък за личните доходи, като ставката варира от 3% до 5,3%, а в Пенсилвания няма необлагаем минимум.

Мерки за промоция и профилактика на здравето. Програма “Грижи за лица над 65 годишна възраст”

Проблемът за лицата над 65 г. заема важно място в практиката на общо практикуващия лекар (ОПЛ). През последните години в редица западни страни, а и у нас, абсолютният и относителен дял на хората над 60 години се увеличи. Причините са комплексни.Хората в тази възраст имат редица особености и специфични проблеми.

Програмата има за цел да подпомогне лицата над 65 г. в решаването на техните социални, медицински, икономически и психологични проблеми. ОПЛ се явява основна фигура при решаването им.В напредналите страни се съди за жизнения стандарт и за културата на народа и по отношението на обществото към възрастните хора и решаването на техните проблеми. За формирането на адекватно поведение по отношение на тази група пациенти ОПЛ трябва да има предвид физиологичните особености на старческата възраст: Понижена обмяна на веществата и на окислително-възстановителните процеси.

Понижена водно-солева обмяна.

Нарушения в обмяната на калция и свързаните с това процеси на остеопороза и остеоартроза.

Инволуция и атрофия на органично ниво.

Увреждане на психиката в резултат на дегенеративни възрастови заболявания, особено атеросклерозата.

Характерни само за тази възраст заболявания.

Заболяванията в старческата възраст се характеризират с три особености:

Хроничност и дегенеративност.

Мултипленост.

Атипично протичане.Медицинските грижи включват:

Един задължителен основен профилактичен преглед годишно:

клиничен преглед;

артериално налягане;

ЕКГ;

ПКК;


кръвна захар;

изследване на урина - албумин и седимент.

Извършване на целеви профилактични прегледи.

Насочване и регистрация на нуждаещите се в диспансери.

Домашни посещения от ОПЛ –

осигуряване на адаптирани и продължителни грижи за възрастния човек в дома му.

Домашните грижи се осъществяват от социални или медицински специалисти под ръководството и наставленията на ОПЛ.

Насочване на нуждаещите се за хоспитализация.

Насочване към хосписи на нуждаещите се лица.

Насочване към домовете за медико-социални грижи.Иде най-масовото поскъпване от Тато насам. 1:2:4 е формулата за стойност на жито към брашно към хляб

Държавата не може, а вносителите не искат да блокират ценовия шок. Тази есен ще станем свидетели на най-масовото поскъпване на хранителни стоки. Когато борсовите стоки като жито, слънчоглед и царевица поскъпват не само у нас, но и по света, отражението им върху цените на хляба, млечните и месни продукти е неизбежно. Нито държавата може, нито вносителите имат интерес да внасят, за да се ограничи ценовия шок. Житната реколта е трагично ниска в целия свят. За първи път от много години цените на най-голямата зърнена борса в Чикаго за пшеницата са скочили два пъти. Докато в началото на реколтата миналата година тон пшеница се е разменял за 120-130 долара, то сега цената е 240-250 долара. Това е скъпа пшеница дори и за американските стандарти,. В България добивът е с около 30% по-нисък от миналата година. Ако през 2006 г. са прибрани 3.2 млн. тона, то най-смелите очаквания за тази са за 2.2 млн. т. Още в началото на прибирането на реколтата цените скочиха до 350 лв. за тон, докато миналата година по същото време бяха 160 лв. за същото количество, В. момента както на борсата, така и извън нея рядко се сключват сделки в диапазона 380-400 лв. за тон, а очакванията са, че цените трайно ще се установят на нива над 400 лв/т.

Според президента на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите житото ще достигне цена от 470 лева за тон. Той поясни, че съществува формулата 1:2:4 за цена на житото към цената на брашното към цената хляба. Изчислено по нея килограм брашно ще стигне на 96 ст., а цената на кило хляб - 1.92 лв. Реколтата от царевица и слънчоглед ще е от 50 до 70 на сто по-ниска, все още има надежди за спасяването на част от нея, . При това положение неминуемо ще се посегне на пшеницата като фуражна култура, което ще вдигне още повече търсенето при спад на предлагането и ще оскъпи хляба. Светлинка в тунела не се вижда, защото няма откъде да внесем. Страните от Черноморския регион - традиционни големи производители като Румъния, Молдова и Украйна, тази година също ще бъдат вносители. Украйна вече е член на Световната търговска организация и е отменила митата за внос на пшеница. Някои борсови наблюдатели се опасяват, че страната от износител може да се превърне в купувач на хлебно зърно. Украинците са въвели и драстични ограничения за експорта на пшеница. На една фирма се разрешава да изнася само по 3000 т, което е смешно малко количество. Русия се очаквало да има малки излишъци, но там житото е скочило до 220 евро на тон, което е значително по-скъпо от нашия пазар. В момента цената на пшеницата във Франция е 222 долара/т, а в Германия -. 212-213 долара/т. Прогнозите за реколтата в САЩ не са благоприятни, заради сушата и последвалите дъждове, които затрудняват жътвата. През това лято в ЕС са прибрани около 276,7 млн. т жито, което е по-малко от прогнозираните преди месец 280 млн. т.

След като поскъпват базовите суровини, то се очаква да се повишат и цените на производните - мляко и млечни и месо и месни продукти. Дребните животновъди вече са се уплашили, че няма да могат да издържат на ценовата конкуренция на едрите фермери и панически започват да колят добитъка. Така недостатъчното месо и мляко през есента и зимата допълнително ще вдигнат цените им и на производните от тях продукти. Сушата и наводненията унищожиха и голяма част от зеленчуковата реколта и затова сега ядем най-скъпите салати от години насам. Недостатъчната реколта обрича на недостиг и консервната промишленост, което, заедно с неминуемото поскъпване на олиото през есента ще доведе до една от най-скъпите зими.

Цени на основни продукти Яйца 0.18 - 0.24 лв./бр.Олио 2.20 - 2.60 лв./л.Зелен фасул 2.20 - 2.40 лв./кг.Зрял фасул 1.90 - 2.40 лв./кг.Домати 0.80 - 1.80 лв./кг.Краставици 1.00 - 1.30 лв./кг.Чушки 1.00 - 1.30 лв./кг.Тиквички 0.80 - 1.00 лв./кг.Картофи 0.80 - 1.00 лв./кг.Лук 1.00 - 1.50 лв./кг.Свинско месо 6.50 - 9.00 лв./кг.Пиле замразено 3.80 - 6.40 лв./кг.Кашкавал "Витоша" 7.80 - 9.60 лв./кг.Краве сирене 4.40 - 7.00 лв./кг.Бамя 3.80 - 4.00 лв./кг.Спанак 0.60 - 0.80 лв./кг.Диня 0.45 - 0.55 лв./кг.Пъпеш 0.60 - 1.00 лв./кг.Грозде 1.20 - 2.60 лв./кг.Сливи 1.50 - 2.00 лв./кг.Банани 1.80 - 2.20 лв./кг.Праскови 1.00 - 1.80 лв./кг.
Съставители:

Инж. Румен Петков, н.с. инж. Гергана Спиридонова

Гена Дочева Николинка Димитрова

Владимир ПетковЗа връзка :тел. 064 83 58 52, GSM 0888 033 046
Каталог: attachments -> article
article -> Решение за отказ за заплащане на правна помощ служебно или по предложение на адвокатския съвет
article -> Публични прояви в духовната сфера в горна оряховица март 2016 година
article -> Национален календарен план за 2014 година I. Национални инициативи
article -> Национален календарен план за 2015 година I. Национални инициативи
article -> Списък на възстановените заглавия към 31. 07. 2012
article -> Секции за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването
article -> 1 април /неделя/, 10. 00 часа, център село Поликраище
article -> Отчет за изпълнение бюджета на община Годеч за 2012 година
article -> Публични прояви в духовната сфера в горна оряховица февруари 2016 година


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница