Впечатления от олимпиадатаДата09.07.2017
Размер16.99 Kb.
#25324
ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ ОЛИМПИАДАТА

Автор: Диана Руменова Софрониева

Ходила съм на много състезания, но олимпиадата в Крим бе едно от най-хубавите преживявания в живота ми. Имах възможността да се запозная с много хора и спечелих нови приятелства. Макар и толкова различни, дошли от много далечни и по-близки страни, всички ние бяхме обединени от любовта си към астрономията, жаждата за знания и желание за успех.

Бяхме настанени в красивия комплекс Кацивели, състоящ се от няколко сгради на 50 метра от брега на морето. Мястото според мен беше много подходящо, намира се и съвсем близо до 22-метровия радиотелескоп на Симеизката обсерватория, до който имахме малка ексукрзия още втория ден.

Имаше организирани и две целодневни екскурзии, едната до Кримската Астрофизична Обсерватория, и втората – до пещерата на мамонтите, на които си изкарахме страхотно. А през свободното време участници от различни отбори се събирахме и се разхождахме по крайбрежната алея, играхме игри, или си ходихме на гости, и така всяка държава се сближи с няколко други.

Олимпиада се проведе в училище в град Симеиз, който е в близост с мястото, където бяхме настанени. Самото състезание се състоя в 3 тура-теоретичен, наблюдателен и практичен. Общо българският отбор спечелихме 1 златен , 1 сребърен, 3 бронзови медала и специална награда за най-добър на практическия тур.

Тази година задачите от теоретичния за старшата група се оказаха доста трудни, не само за българските участници. Според мен бяха необходими повече познания по физика. Наблюдателният тур също беше леко проблемен, поради което беше оценяван с 10, вместо нормалните 20 точки. За себе си мога да кажа,че много се гордея с резултата от практическия тур. Спечелих единствено от всички 114 участници максималния брой точки 20 от 20 за което получих диплом: “The best result in practical round”. Щастлива съм, че тази година България взе въпросната специална награда. Освен това взех бронзов медал, което не беше толкова радостно за мен, тъй като от сребърния ме деляха само 0.6 точки.Доволна съм, че участвах в олимпиадата. Според мен всички участници бяха много добре подготвени, а разликите в точките-минимални. Така че не може да се каже че на тази олимпиада е имало победители и победени. Получи се едно много силно състезание, в което ние участниците, не се приемахме като конкуренти, а добронамерено и искрено се радвахме на всеки успех.

Въпреки дългото и изморително пътуване с влак, да прекарам 9 незабравими дни сред интелигентни и мислещи хора, за мен бе истинско удоволствие.

Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница