Въпрос: Апостол Павел е написал, че жените трябва да покриват главите си в църквата (1Коринтяни11: 2-16). Защо ние не изискваме спазването на тази заповед?Дата21.01.2018
Размер32.31 Kb.
http://biblicalresearch.gc.adventist.org/index.htm

http://biblicalresearch.gc.adventist.org/Biblequestions/Ancient%20Customs.htm


Древни обичаи, съвременни принципи

Анхел Мануел Родригес – директор на БИП=(Адвентният) Библейски институт за проучвания (изследвания)


Въпрос: Апостол Павел е написал, че жените трябва да покриват главите си в църквата (1Коринтяни11:2-16). Защо ние не изискваме спазването на тази заповед?
Пасажът на когото се позовавате е труден за тълкуване, най-вече защото ние не сме толкова добре запознати с въпросът, по който се говори, колкото читателите на писмото на апостол Павел са били. Учените са изписали много по този въпрос и по социално-историческата обстановка, но все още не достигат до съгласие по въпроса. Един внимателен анализ на стиховете изисква отделянето на много повече място, отколкото ми е предоставено тук. Така че информацията, която ще предоставя тук ще допринесе за един отговор и ще ви стимулира да направите ваше собствено проучване и анализ на текста.

Адвентистите традиционно приемат, това което Библията казва буквално, стига контекста да не предполага нещо друго. В някои случаи един Библейски пасаж може да се отнася за въпрос, който се прилага само за читателите, към които е отправено първоначално написаното. Такова например каквото е свалянето на сандалите когато се приближаваме до Бог (Изход3:5) като един израз на преклонение и почит. Има места в света, където вие трябва да свалите обувките си, преди да влезете в адвентна църква. Но в западният свят ние показваме преклонението си по различни начини. Ние тълкуваме съвета на апостол Павел за покриването на главите на жените като един обичай съответстващ на тогавашната култура.1.Множество гледни точки в Библията: Това, че носенето на покривало е един въпрос на културни разбирания се предполага от факта, че в Библейски времена практиките са били различни. Във времето на патриарсите проститутките са покривали лицата си с покривало (Битие38:14,15). По един интересен начин, асирийските закони (12 век преди Христа) не са разрешавали на проститутките да носят покривало. Много по-късно намираме някои жени в Израел да носят дълго покривало по време на магически или гадателски ритуали (Езекил13:17-21). Булката е покривала своето лице преди сватбата като един израз на благоприличие. Някои библейски пасажи предполагат, че брачното покривало е било декоративно прозрачно покривало. (Песен на песните 4:1,3;6:7). Покривалото покриващо цялото лице – каквото можем да намерим днес в ислямския свят – най-вероятно е било непознато в Израел. По-обичайно е било поставянето на шал на главата, което в някои случаи е било израз на унижение, смирение и скръб, както подсказва изобразяването на жените на гравюрата на Сенахериб, които са носили шалове докато са напускали града Лакиш, след завладяването му. Давид също е покривал главата си в скръбта си (2Царе15:30). Нито един старозаветен закон не изисквал мъже или жени да носят покривало за главите си; обществената порядка е била приемана в зависимост от това дали е било подходящо.

2.Цел на културната практика: Павел не обсъжда покривало, което е покривало лицето на жената, но шал поставян на главата по време на поклонението. Покриването на главата на жената е било обичайно в Гръцките и римски общества. Направените проучвания за Римската практика по този въпрос разкрива, че на проститутките е било забранено да носят покривало и че и мъжете, и жените покривали главите си по време на религиозно поклонение като израз на преклонение и почит. В действителност шалът е бил част от гръцката роба, а не отделна част. Гръцката култура не изисквала от мъжете да покриват главите си при религиозно поклонение. Така било и при евреите. В римската култура покриването на главата на жените било символ на висок морал, съхранение на женствеността и посвещение на съпруга; покривайки се жената допринасяла за доброто име на съпруга си и семейството.

3.Причина за съвета на Павел: Апостол Павел насърчавал християните към практикуването на един обществен обичай, свързан с облеклото. Основните ценности представяни, чрез покриването на главата били съвместими с християнската вест и отхвърлянето на обичая можело да злепостави църквата. Мъдрият подход бил да се продължи да се практикува от жените християнки, това с което те се съобразявали преди да станат християнки, с цел да се покаже, че християнството подкрепя значимите обществени ценности, а не моралната поквара. Но не всички жени римлянки покривали главите си. Богатите жени били по някакъв начин социално привилегировани и е възможно, когато някои от тях приемали християнството да продължавали да не си покриват главите на богослужение. Павел сигурно се опитвал да поправи това поведение, за да запази целостта и единството на обществото от вярващи.

Фактът, че покриването на главата е било само един културен обичай не означава, че това което е написал апостол Павел не е от значение за нас. Ценностите, които той се опитвал да запечати в умовете на вярващите трябва да бъдат спазвани от нас и прилагани в действие по други начини. Етични стойности като скромност, допринасяне на добро име за семействата ни с начина, по който се обличаме и постъпваме и съхраняване на половите различия (специфики) в нашата външност и поведение не са просто културни въпроси, [но библейски принципи].
Каталог: old -> materials
materials -> Библейската позиция на църквата Увод: Позицията на църквата е против употребата на алкохол. Една оспорвана позиция на църквата
materials -> Увод: Истината за виното в Кана не е човешка Невероятната способност да изкривяваме и изопачаваме истината, както ни изнася
materials -> Кои библейски доказателства подкрепят учението, че Михаил е още едно от имената на исус?
materials -> Естеството на Христос
materials -> Пророчеството като минало и бъдеще?
materials -> Гневът на бог
materials -> Без баща, без майка, без родословие, нямащ нито начало на дни, нито край на живот
materials -> Невъзможно ли е да бъдеш изгубен?
materials -> Абв-то на теологията на д-р Дезмънд Форд от W. H. Johns
materials -> Наследството на Е. Г. Вайт – необичайни изявления: Сношаване на хора и животни


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница