Въпрос: г-н Борисов, как успяхте да убедите Кристалина Георгиева за пет минути да се съгласи да бъде българският кандидат за еврокомисар и каква характеристика бихте й далиДата05.03.2018
Размер20.15 Kb.
Въпрос: Г-н Борисов, как успяхте да убедите Кристалина Георгиева за пет минути да се съгласи да бъде българският кандидат за еврокомисар и каква характеристика бихте й дали?
Бойко Борисов: Публична тайна е, че г-жа Георгиева от близо година, да не говорим в последните месеци, винаги ме и съветвала и много е помагала при вземането на решения по линия на финансово-икономическите и политическата част. Идеята ми беше до края на 2009 г. тя да дойде като вицепремиер в правителството. Нейните ангажименти в Световната банка обаче бяха изключително сериозни и без нея нямаше да бъдат завършени проектите, които тя беше започнала. Много спорове, много разговори проведохме с нейния шеф и стигнахме до консенсусно решение тя да дойде някъде март-април в България. Така че създалата се ситуация първо наложи бързо да докажем на Брюксел и на евроатлантическите партньори, че имаме кандидат и човек, който може да върши много работа на европейското правителство. И второ съгласие да дойде като министър, който да ни помага в наблюдението на икономиката и пряко влиянието на финансовите операции, които правителството прави с цел балансиране на бюджета, и заедно с другите министри ще предложа и структурна промяна ще дойде г-н Илиян Михов.

Тези, които се занимават с икономика, знаят, че той е в първите 500 макроикономисти в света. Преподава от Париж до Сингапур в най-престижните учебни заведения. По този начин няма да се oтрази на българското правителство неидването на г-жа Кристалина Георгиева като вицепремиер. Ще подсиля тази част - финансово-икономическата, с г-н Илиян Михов.


Въпрос: Възможно ли е Кристалина Георгиева да претендира за по-голям ресор в Европейската комисия от предвидения за Румяна Желева?
Бойко Борисов: С г-н Барозу се разбрахме решението да бъде негово след срещата му с нея - след това, което той ще чуе, ще види, ще се убеди. При всички случаи и този ресор е много подходящ за нея, а и той самият ми каза: "Аз имам възможност да ползвам еврокомисарите и в други дейности, ако преценя, че това е необходимо". Нека да оставим г-н Барозу сам да преценява тези свои решения.
Въпрос: Кога г-н Михов ще дойде в България? И още един въпрос останах с впечатление, че абсолютно приемате, че всичко е наред около Румяна Желева. Как ще коментирате тогава нейното участие във фирми, докато е била външен министър?
Бойко Борисов: Тя няма вина, че не е отписана от Търговския регистър. Подобни проблеми имах и аз - години наред не искаха да ме отпишат от фирмите, в които участвах преди да стана главен секретар на МВР. Така че повече няма да коментирам тези теми. Взел съм мисля правилните решения, които са в полза и на държавата и на международния ни имидж, а и в полза на стабилността на правителството.
Въпрос: Моля ви да уточните нов вицепремиер ли ще има в лицето на г-н Михов?
Бойко Борисов: Нека да оставим нещата да се развиват така, както ще е естественият им ход. Когато отидем в парламента другата седмица ще чуете и ресори и задачи, които задавам.
Въпрос: За Илиян Михов ли говорите?

Бойко Борисов: Да, за Илиян Михов говоря.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница