Вътреболничните инфекции слабо намаляват през 2015 гстраница1/7
Дата11.01.2018
Размер488.51 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
26.08.2016
Национални вестнициВътреболничните инфекции слабо намаляват през 2015 г.


Ана Атанасова

Сега  стр. 3  

17 870 е броят на регистрираните през 2015 г. инфекции, свързани с медицинското обслужване, известни още като вътреболнични, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването, позовавайки се на данни от здравното министерство. Броят е малко по-нисък от регистрираните в предишни години над 18 000 случая.

Най-голям е броят на регистрираните инфекции на хирургичната рана и на пневмониите след интубация. "Прави впечатление голяма диспропорция на данните в отделните области на страната. Така например в област Монтана са регистрирани едва 13 вътреболнични инфекции, в Ловеч - 19, в Силистра 280, а в Габрово - 347. Голямата разлика се дължи не толкова на разлика в медицинското обслужване, колкото на разлика в начина на отчитане или по-скоро на неотчитане на всички случаи. Само така може да се обясни и това, че в област Перник за 2015 г. не е регистрирана нито една вътреболнична инфекция", отбелязват от центъра.

В развитите страни се извършват множество подробни проучвания на вида и броя на вътреболничните инфекции. Според различни източници честотата на регистрираните инфекции варира в развитите страни между 3-4 до 10% от всички хоспитализирани пациенти, припомнят от ЦЗПЗ. При около 2 милиона хоспитализации в България годишно е реалистично вътреболничните инфекции да са между 60 000 и 200 000. "Отчитането официално на едва 17 870 инфекции означава, че или България е световен лидер в борбата с инфекциите, или просто те не се отчитат и регистрират", коментират от неправителствената организация.

НЕПРОЗРАЧНО

"Броят на инфекциите в една болница е много важен показател, който може да подпомогне пациента при избора на лечебно заведение, в което да се лекува. За съжаление в България няма практика такива данни да се публикуват от лечебните заведения, а законът за статистиката не позволява публикуването на персонифицирани данни за търговските дружества", допълват от центъра.

Лекуват тумор на простатата за 20 мин чрез замразяване


Орлин Радев

24 часа  стр. 17  

Един от най-опитните криохирурзи в света д-р Франко Луняни съвместно с варненските си колеги оперира петима пациенти с урологични заболявания в МБАЛ "Св. Марина" във Варна.

Д-р Луняни е почетен председател на Световното общество по криохирургия.

Техниката, която специалистът използва, е миниинвазивна - възможно най-щадяща за пациентите.

Нарича се криотерапия и се прилага за лечение на доброкачествен рак на простатата. Тя е нов оперативен метод, който се основава на замразяването на простатата с въглероден двуокис, които достига до мястото през 2 до 6 игли. Въвеждането им и последващото замразяване на жлезата става под ултразвуков контрол.

Обикновено се извършват два цикъла на замразяване и размразяване.

За около 20 минути всичко приключва.

Процедурата завършва със слагане на уретрален катетър и пациентът се изписва от болницата. Катетърът се сваля от 1 до 3 седмици по-късно.9 случая на малария у нас, всички са заразени извън България


В Гърция от 65 -болни 50 са мигранти от Азия и Африка

Анна Ботинова

24 часа  стр. 17  

От началото на годината до момента у нас има 9 открити с малария. От тях 7 са бежанци от Афганистан, а двама са българи, заразени в африкански страни.

Това съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред "24 часа".

В последните години у нас се отчитат средно между 10 и 20 случая на малария. До момента няма случаи на местно заразяване, т.е. на територията на страната. Всички те са внесени - главно от пребивавали в Африка.

В момента тревога буди ситуацията в съседна Гърция, където отчитат 65 случая на малария, от които 4 са заразени в страната. 50 от тях са на мигранти от Африка и Азия. Въпреки че властите декларират, че няма опасност от възникване на епидемия, кръводаряването в 12 области на страната е преустановено.

В България няма причина да се прилага такава сериозна мярка, коментира д-р Кунчев. У нас комарите, които могат да пренасят малария, се откриват в южните части на страната, но за да разнасят заразата, те трябва да смучат кръв от болни.

Предпазните мерки у нас са свързани с повишено внимание в диагностиката - за максимално ранно засичане на съмнителни случаи и поставяне на правилна диагноза, и с пръскане срещу комарите.

Маларията е паразитно заболяване, което се предава при ухапване от заразен комар - от рода Анофелес, при кръвни процедури със замърсена кръв или консумативи. Характерни симптоми са треската на пристъпи, последвана от обилно изпотяване, силната отпадналост, болките в мускулите и ставите. Открита навреме, маларията може да бъде излекувана и след това човек подлежи на периодично наблюдение. Ако се допусне развитие на болестта, се стига до необратими увреждания на далака, черния дроб, мозъка. Крайните фази са кома и смърт.

След преболедуване организмът не изгражда имунитет.

Критичният сезон за малария у нас е от април до октомври.

В центровете за бежанци се следи за хора с температурни състояния и са налични експресни тестове за малария, каза още д-р Кунчев. Болните чужденци се лекуват у нас.

По-масови изследвания се правят на база от кои страни идват мигрантите, както и на сезонността за малария в различните страни.

У нас в момента по-непосредствен проблем е разпространението на антракс в кожна форма. До момента има 4 доказани случая. Предприемат се мерки съвместно с ветеринарните власти във Варненско и Силистренско.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница