Вяра регионален месечникДата11.01.2018
Размер116.82 Kb.
#44450

ВЯРАРЕГИОНАЛЕН МЕСЕЧНИК

ЗА ЖИВОТА И ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ година VII ПЛЕВЕН юли 2011

27юни- Национален ден на сляпо-глухите

Хелън Адамс Келър е родена на 27.06.1880 в малко градче в Северозападна Алабама , САЩ.През февруари 1882 г, когато е била само на 18 месеца, тя се разболява тежко. Скоро след като оздравява, майка й забелязала, че Хелън не отговаря като звъннел звънеца, или когато слагали ръка пред очите й. Станало ясно, че болестта е оставило момичето сляпо и глухо.

Когато Хелън станала на 6 г, семейството й започнало да се отчайва. Да се грижат за детето било твърде много за тях. Направили консултация с лекар , но било установено, че Хелън няма да вижда или чува повече. Въпреки това лекарят казал, че може да бъде обучавана и ги насочил към експерт по проблемите на глухите. Този експерт бил Алексадър Греъм Бел, който в този момент се бил насочил към обучението на глухи хора. Той ги посъветвал да пишат на Майкъл Анагнос, директор на институт Пъркинс и Масачузетското убежище за слепи, който да им помогне да намерят учителка . Г-н Анагнос препоръчал на семейството Ан Съливан. Когато получава предложението за работа от Майкъл Анагнос , въпреки че няма никакъв опит с такива деца , тя започва с голямо желание за работа. На 3.03 1887 г Ан за първи път се среща с Хелън Келър. Тя веднага започва да учи Хелън на езика на знаците. Хелън научава да повтаря думите , но не знае тяхното значение. Докато се опитва да научи Хелън на значението на думите, тя в същото време се бори и с лошото държание на момичето. Ан и Хелън се преместват в малка къщичка близо до основната с цел да подобрят поведението на момичето. От първостепенно значение били маниерите на Хелън при хранене . Тя се хранела с ръце и взимала, от която чиния си поиска без значение пред кого е поставена. Ан се опитвала да подобри маниерите й при хранене, да накара момичето да си сресва косата, да си завърза обувките. Ако Хелън проявявала изблици на гняв , Ан я наказвала като отказвала да разговаря с нея с ръце.

През следващите седмици Хелън и Ан станали по-близки, което подобрило и поведението на момичето. Месец след началото на обучението „чудото” се случило.

Дотогава Хелън не разбирала напълно значението на думите. Но на 5 Април 1887 г Ан завела Хелън до помпата за вода и тогава всичко започнало да се променя. Когато Ан изпомпила малко вода в ръцете на момичето, тя изговорила думата „вода”. Нещо в този момент обяснило значението на думата и по-лицето на Хелън, Ан осъзнала, че момичето е разбрало значението на думата. През следващите няколко часа Хелън разбрала значението на 30 думи.

Напредъкът на Хелън оттогава бил забележителен. Ан научила Хелън да чете, първо с повдигнати букви, а след това и с браиловата азбука. По – късно я научила да пише и по-двата начина.

През 1890 г Хелън започнала образованието си в института Пъркинс . През март същата година тя се запознала с Мери Суифт Ламсън , която се заела със задачата да научи Хелън да говори. Хелън отчаяно желаела това. Въпреки, че можела да разбира какво другите й говорят като докосвала устните или гърлото , опитите й да говори били неуспешни дотогава.

През 1894 г Хелън и Ан се запознали с Джон Райт и д-р Томас Нюмасън ,които планирали да открият училище , в което да обучават глухи да говорят. Хелън била много развълнувана. За съжаление , нейната реч никога не се подобрила отвъд звуци ,които били разбираеми само за Ан и други близки хора.

През 1896 г започнала образованието си в училището Кембридж за млади девойки , а през 1990 г продължила в Радклиф. Тя била първата незряща и глуха жена, която записала висше образование.

Животът в Радклиф бил труден за Ан и Хелън. Поради многото работа зрението на Ан се влошило.По време на престоя си в колежа Хелън започнала да пише историята на живота си. По това време тя срещнала Джон Алберт Маси , който помогнал на Хелън да публикува книгата „Историята на моя живот”.

На 28.06 .1904 г Хелън се дипломирала и била първата сляпа и глуха жена , която получила степен бакалавър на хуманитарните науки. Джон Маси станал добър приятел на Хелън и Ан и през май 1905 г той и Ан се оженили.Тримата заживели в Рентам , щата Масачузетс и през този период Хелън написала книгата „ Светът , в който живея”, разкривайки за първи път мисли за нейния свят. Няколко години по –късно ,през 1913 г, Хелън публикувала следващата си книга „ Отвъд тъмнината”. Следващите няколко години били изпълнени с много пътувания . Хелън и Ан изнасяли беседи в различни градове, споделяйки опита си и надеждата да окуражават хората.

По това време в Холивуд им предложили да направят филм за живота на Хелън.

През 1918 г Джон и Ан се преместили в Ню Йорк и Хелън използвала новия дом като база за развитие на фондацията си в полза на слепите.Тя не само събирала пари, но се борела да облекчава условията на живот и работата на слепите, които по това време били лошо обучавани и живеели в приюти. Нейните усилия били основен фактор за промяната на тези условия.

През 1918 г умира майката на Хелън и Ан остава най-близката сродна душа в живота на Хелън. Но през 1922 г Ан се разболява тежко от бронхит и една може да говори. Тъй като Ан не може да помага на Хелън , нейната роля е поета от дотогавашната секретарка Поли. Те прекарват много време в пътувания, целящи събиране на пари в полза на слепите.

Ан умира на 20.10.1936 г. След смъртта й Хелън и Поли се преместват да живеят в Аркан Ридж , Уестпорт , щата Кънектикът , където Хелън остава до края на живота си.

След втората световна война Хелън и Поли обикалят целият свят, за да събират пари за фондацията за слепите. Те посещават Япония , Австралия , Южна Америка , Европа и Африка.

През 1961 г поради здравословни причини Хелън се оттегля от публичния живот , но въпреки това и този период не минава без емоции. През 1964 г е наградена от президента Линдън Джонсън с наградата Президентски медал за свобода, най- високото отличие за цивилни.

На 01.06.1968 г тя умира спокойно в съня си.

С помощта на Ан Съливан и чрез книгите , лекциите и начина, по който изживява живота си , тя доказва на милиони хора , че с увреждането не идва края на света.

„Обществото трябва да се научи, че слепите хора не са нито гении , нито идиоти. Те имат ум, който трябва да бъде обучаван , ръка която трябва да бъде научена, амбиция целяща да се реализира и е задължение на обществото да помага на слепите да постигнат най-доброто, на което са способни.” Хелън Келър

Според мен това важи не само за отношението на обществото спрямо слепите , но спрямо всички хора с увреждания . И това трябва да е така не само в Америка , а в целия свят.
Десетгодишна стратегия за хората с увреждания, даваща им възможност да участват във всички аспекти на ежедневието в ЕС.

Около 80 милиона души, живеещи в ЕС имат някаква степен на увреждане. Физическите пречки, пред които са изправени, като например достъпността на училищата или работните места, ги правят уязвими от социално изключване. Ниските равнища на заетост и образование означават 70 % по-висока степен на бедност сред хората с увреждания от средната.

Европейската стратегия за хората с увреждания има за цел да улесни живота на тези хора, като им даде възможност да се справят с ежедневието като всички останали и да се ползват от правата си на граждани на ЕС.

С нея ще се гарантира достъп до финансиране от Съюза, ще се повиши осведомеността относно уврежданията и ще се насърчат правителствата да работят съвместно за премахване на пречките пред приобщаването.

Посредством стратегията ще се изпълни и поетият от ЕС ангажимент към Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания , подписана от Съюза и неговите членки през 2007 г.

Целите на стратегията за първите пет години включват:

-изготвяне на политики за приобщаващо, висококачествено образование,

-гарантиране, че Европейската платформа за борба с бедността отделя специално внимание на хората с увреждания.

Предприемат се действия за признаване на инвалидните карти в целия ЕС с цел гарантиране на равни условия при работа, живот или пътуване в Съюза, разработване на стандарти за достъпност на избирателните секции и предизборните материали,

зачитане на правата на хората с увреждания в програмите за външно развитие и за страните кандидатки за членство в ЕС.

В допълнение Комисията възнамерява да предложи "Европейски акт за достъпност", който да определи стандарти на ЕС за стоки, услуги и обществени сгради. По силата на този акт например ще се улесни търговията на помощни съоръжения като инвалидни колички или клавиатури с голям шрифт през граница, което ще доведе до намаляване на цените.

Насърчаването на достъпността е важен елемент от изграждането на култура на равните възможности за всички в ЕС, но е от полза и за икономиката като цяло. Подпомагането на индустриите, които инвестират в достъпни стоки и услуги, ще стимулира иновациите и ще доведе до създаване на работни места.


Минимална заплата и вдовишки пенсии се вдигат от 1 септември

Тристранката взе окончателно трудното решение. Минималната работна заплата и вдовишките пенсии ще бъдат увеличени от 1 септември. Това е окончателното решение на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че увеличението на минималната заплата от 240 на 270 лева ще струва на бюджета 15 млн. лева до края на годината, а повишението на вдовишките добавки с 1/3 ( 6,5 процента ) ще струва 50 млн. лева. Сега вдовишките добавки са 20% от пенсията на починалия съпруг. Решението на тристранката е било взето въпреки несъгласието на синдикатите по някои въпроси. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че са искали в рамките на 50-60 млн. лева да се увеличат всички пенсии с 2.5%. От КНСБ са поискали още увеличението на минималната работна заплата да е от юли месец. Дянков посочи, че различните предложения са били обсъдени, но в крайна сметка се е стигнало до окончателното решение. От септември, тоест месец преди изборите, ще бъдат вдигнати и всички плащания, свързани с минималната работна заплата, които са общо 54. Разходите са планирани в общата сума.

От КНСБ ще настояват от 1 януари догодина минималната работна заплата да бъде увеличена допълнително до 290 лева. Вдигането на минималното възнаграждение и на пенсиите бе анонсирано лично от премиера Бойко Борисов, който заяви, че това не е предизборен ход, а благодарение на по-добра събираемост на бюджетните приходи. Дотогава министър Дянков твърдеше, че в бюджета до края на годината няма планирани средства за такова повишение.
8 487 жители на Плевенска област имат право да получат хранителни продукти по програмата «Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз на социално слаби лица». Това съобщи председателят на областното ръководство на БЧК Плевен Лукан Луканов.

Раздаването ще се извършва на определени места във всеки град в областта, като стартът е на 20 юли, а краят на кампанията е 29 юли. Кампанията се провежда за четвърта поредна година. Право да получат помощите имат всички български граждани, получавали енергийна помощ от Дирекция "Социално подпомагане" през отоплителен сезон 2010/2011 г.

Всеки подпомогнат човек ще получи по 5 кг. ориз, 1 кг. грис, 0,420 кг. нишесте /6 пакета по 0,07кг./, 1,5 кг. спагети /3 пакета по 0,5 кг./, 1,5 кг. обикновени вафли /3 пакета по 0,5 кг./ и 3,400 кг. лозови сърми /4 кутии по 0,850кг./. Общото количество продукти, които ще получи всеки един бенефициент, е 12,820 кг.

Социално слабите от Плевен ще могат да вземат полагащите им се продукти от 11.00 до 15.00 часа в клуба на запасните офицери на ул."Даскал Димо" 7. Помощите ще се получават само срещу лична карта на правоимащите лица или с нотариално заверено пълномощно от друго лице.

Препоръчва се подпомогнатите да носят чанти или пликове, с които да пренесат пакетите. Всяка община в областта ще изготви график за получаване на помощите и ще го разпространи сред жителите си, уточни още Луканов. Вторият транш на програмата ще е през август, а третият се очаква да бъде през ноември 2011г.
Ситен прах мори градовете в България

Диша ли българинът коктейл от мръсни газове? За щастие не - категорични са екоекспертите. Затова пък прахът мори 30 големи български града. Той прониква в дробовете, попада в кръвта и достига до всяка клетка в организма.

През есента на миналата година Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу страната ни заради завишените стойности на фините прахови частици в тези 30 града. 24 от тях успяха да направят програми за справяне със замърсяванията в срока за досъдебна фаза на процедурата (който е първоначалният) и резултатът е докладван на Европейската комисия. В момента отговорът на страната се преценява в Брюксел и не може да се твърди, че ще се стигне до осъждане на страната и плащане на глоби. Мерките на общините включват както тривиални дейности като по-често миене на улиците или засаждане на дървета и стигат до дългосрочни концепции как да се намали автомобилното движение или как да се стимулират хората да се откажат от кюмбетата.

За това, че мерките не само не са излишни, но и съвсем належащи, свидетелства фактът, че запрашеността в големите градове продължава да се увеличава. Средноденонощната норма за съдържание на фини прахови частици в атмосферния въздух е 50 µг/куб. м (микрограма на куб. м) и може да бъде превишавана до 35 дни в 1 година.

Във Видин например нормите са били надвишавани до 200 пъти. Това е най-запрашеният град в страната за 2010 г. според предварителните данни на Изпълнителната агенция по околна среда. Те показват, че средногодишната стойност на финни прахови частици там е рекордна - 76,3 микрограма на куб. м. За сравнение през 2007 г. е била 58,9. Според европейските норми замърсяването, на което може да бъдем изложени, е едва 40 микрограма.

Високи са нивата във Враца - 56,3 микрограма, Перник и Пловдив - около 60 микрограма, Димитровград - около 50 микрограма.

Има и хубава вест - софиянци дишат по-чист въздух, отколкото преди 4 г. Това показват данните от петте измервателни станции в столицата. Най-драстична е разликата в гара Яна до “Кремиковци”, където средногодишната стойност на фини прахови частиципрез 2007 г. е била 61,65 микрограма/куб. м, а през м. г. е 36,5. Обяснението е в спирането на комбината, но все още прахът в столицата е повече от допустимото.

Има и отличници. В Силистра, Бургас и Несебър средногодишните стойности на прах са под европейските норми.

България не е единствената членка на ЕС с наказателна процедура за финните прахови частици в атмосферния въздух. Такива производства са образувани още срещу 20 държави.

Двадесет и четирите общини с готови програми за прочистване на въздуха са ги изпратили в екоминистерството.Разработването. Така в посочения срок - 15 март 2011 г., със задачата се справиха Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Враца, Гълъбово, Девня, Димитровград, Добрич, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Раднево, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково, Видин и Велико Търново. София, Горна Оряховица, Перник, Пирдоп и Шумен все още не са готови.

Проблемът с праха в градовете не е от вчера.

Причината е, че един от големите фактори за замърсяването е битовото отопление на въглища и дърва. Изход в дългосрочен план е ускорената газификация, но в момента няма как да накараме хората да махнат печките си на твърдо гориво, коментира наскоро министър Нона Караджова.

Тя обаче отбеляза, че има мерки, които лесно могат да се изпълнят и от страна на бизнеса, и от общините.
Не трябва да си пророк за да знаеш, че фалитът на Гърция ще се окаже най-значимото финансово събитие на годината. Година след като Гърция беше „спасена“ от МВФ и ЕС, страната навлиза в депресия от типа на 1930-те. Ами сега? Германия и Франция в момента бавят нещата само докато се убедят, че банковите им системи са наред и могат да издържат този удар. Гръцкият фалит ще накара всички да започнат да спекулират около разпадането на еврозоната. Само една страна да падне – и пазарът ще започне да отгатва кога ще настъпи тоталното разцепване на съюза, като това неминуемо ще се отрази върху цените. Ако еврото изчезне от хоризонта след пет години, как да подготвим портфейлите си за това? Уместно е да се предприемат следните пет стъпки.

1. Покупка на германски ДЦК и продажба на акциите на германските компании. Разцепването на еврозоната ще доведе до повторната поява на една от най-здравите валути в света, германската марка. Това ще е велико за германските правителствени облигации, но ще е зле за експортните германски предприятия. Ще е необходимо време преди предприятията да се научат какво е да имаш своя собствена силна независима валута.

2. Продажба на швейцарски франк. Инвеститорите сега бягат във франкове, защото нямат германски марки. Алтернатива на франка е израелският шекел, валута която ще поскъпва както в лошо, така и в добро време. Единствената разлика е, че шекелът няма столетна история на мир и просперитет зад гърба си, което е в сила за франка. Точно сега франкът е номер едно – но само докато отново се появи марката. След това швейцарските пари отново ще поевтинеят.

3. Продажба на белгийския индекс. Преди време Брюксел се превърна в столица на супер – държава, която за известно време изглеждаше достоен конкурент на САЩ. Всяка голяма компания се нуждае от лобисти или от ресторанти, в които да води важни хора на скъпи вечери. Но с провала на еврото ЕС ще изпадне в криза и всичко това ще изчезне. Брюксел ще стане място, където може да се хапне малко шоколад, докато сменяте влака. Икономиката на страната тежко ще пострада.

4. Покупка на европейски пътнически компании. С провала на еврото страните от периферията ще изживеят драматичен спад на своите валути, а тези в центъра ще поскъпнат. Една от последиците ще е, че за северноевропейците ще е адски евтино да почиват в Гърция, Португалия и Испания. Ще се установи следният модел: северноевропейците ще правят луксозни коли и машини купувани от целия свят, а два или три пъти годишно ще решават да си вземат почивка, за да пръснат малко пари на юг. Това ще е страхотно за всички компании, които се занимават с преместването на човешки маси – туроператори, самолетни компании, производители на самолети, уебсайтове за туризъм и пътувания. Печалбите им ще хвръкнат.

5. Продажба на акции в американски банки, покупка на долари. Ако всички знаят, че Гърция ще фалира, какво спира политиците да дръпнат ръчката? Германия и Франция не искат да го правят, преди техните банки да са продали всичките си облигации и CDS на някой друг, а именно на банките в САЩ и страните в Азия. Германия и Франция не са глупави, те няма да взривят собствената си финансова система. Същевременно след като единствената глобална резервна алтернатива на долара се провали, щатските пари ще станат отново търсени.Съставители: инж. Румен Петков За контакти: тел. 064/835852

Разпространява се БЕЗПЛАТНО
Каталог: attachments -> article
article -> Решение за отказ за заплащане на правна помощ служебно или по предложение на адвокатския съвет
article -> Публични прояви в духовната сфера в горна оряховица март 2016 година
article -> Национален календарен план за 2014 година I. Национални инициативи
article -> Национален календарен план за 2015 година I. Национални инициативи
article -> Списък на възстановените заглавия към 31. 07. 2012
article -> Секции за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването
article -> 1 април /неделя/, 10. 00 часа, център село Поликраище
article -> Отчет за изпълнение бюджета на община Годеч за 2012 година
article -> Публични прояви в духовната сфера в горна оряховица февруари 2016 година


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница