Взаимодействие Подписан е втори договор за сътрудничествоДата21.07.2016
Размер50.28 Kb.
#122
Вестник “Българска Армия”

бр. 16401 от 18.07.2006 г.

http://bgarmy.eamci.bg/scripts/isapivwb.dll
Взаимодействие
Подписан е втори договор за сътрудничество

Съюзът на българските командоси има общи задачи с Министерството на отбраната

Договор за съвместна дейност между Министерство на отбраната (МО) и Съюза на българските командоси (СБК) с председател проф. д-р Юлий Абаджиев бе подписан в началото на месеца. Документът се явява като естествено продължение и резултат от двегодишната съвместна работа на съюза с министерството. При този втори договор (първият е от юни 2004 г.) взаимодействието е поставено на по-високо ниво благодарение и на активната позиция на министъра Веселин Близнаков. МО и СБК са си поставили амбициозната задача да разработят проекти, свързани с новия, по-висок статут на Съюза. От април СБК е организация за осъществяване на обществено-полезна дейност, регистрирана в Министерство на правосъдието. Сред приоритетите на договора са разработване на проекта "Национална гвардия", разкриване на школа за военнотехническа и спортна подготовка към СБК в тясно сътрудничество с министерството. Планира се и тв предаване във Военния канал с работно заглавие "Първият изстрел".

Учреденият през 2002 г. Съюз на българските командоси е първата по рода си в Европа организация. Неин създател и председател от създаването до момента (преизбран единодушно на 17 септември 2005 г.) е проф. д-р Юлий Абаджиев. Той е известен като създател на първите групи за подготовка на командоси още в началото на 80-те, когато е командир на школа "Гранит". Днес, почти 4 години след създаването му, в Съюза на българските командоси членуват над 5000 български патриоти - мъже и жени, които приемат устава и "носят в сърцето си девиза "За Отечеството - Славата, за нас - Честта". В този общонационален и надпартиен съюз членуват бивши и настоящи служители от специализираните структури на МО, МВР и другите спецслужби, както и утвърдени професионалисти от всички области на обществено-политическия живот, които не са безразлични към проблемите на националната ни сигурност.За авторитета му сред държавните институции свидетелства и фактът, че освен с МО има подписани договори за съвместна дейност и с МВР и Министерството на финансите. Предстои подписване на договори и с министерствата на правосъдието и на земеделието и горите (за борба с горската мафия).

Съюзът има местни и регионални структури в цялата страна. В петък в Централния военен клуб се състоя тържественият ритуал по обявяването на градския комитет - София и учредяването на районен комитет - Възраждане. Бяха връчени и картите на новите членове, които с ръка на сърцето положиха вълнуваща клетва. Такъв ритуал може да бъде видян навсякъде в страната, при учредяването на всеки нов комитет. "Длъжни сме да възраждаме и съхраняваме добрите традиции на патриотичните ритуали от миналото - със знамената, символите, клетвата - коментира професор Абаджиев. - Днес повече от всякога те са ни нужни - заради възпитанието на нашите деца и внуци!"

Една от първите съвместни инициативи съгласно новия договор между МО и СБК ще бъде провеждането на Балкански форум на Международното антитерористично единство (МАЕ), организиран от СБК. Планира се той да се проведе тази есен и за негов патрон да бъде поканен министър Веселин Близнаков. Основното събитие на форума ще бъде учредяването на регионално представителство на МАЕ в България и балканска структура на МАЕ (със седалище София), в която да се включат регионалните представителства на Румъния, Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Черна гора. Освен представителите на тези страни във форума ще участват и специалисти от Съвета на Европа и НАТО. Със съдействието на посолството на САЩ ще бъдат поканени и изявени американски експерти по антитероризъм. В плановете на форума влиза да се обсъди положението в балканския регион и да се набележат конкретни практически стъпки за противодействие срещу световното зло - тероризма.

Международното антитерористично единство (МАЕ) е международна обществена организация със статут на участник в Съвета на Европа и седалище Киев. Създадена е през 2003 г. и към момента включва 26 регионални представителства в Украйна и 8 чуждестранни (Обединени арабски емирства, Турция, Русия, Унгария, Латвия, Литва, Естония и Чехия) с над 3000 членове. Основател и почетен председател на МАЕ е генерал-лейтенант, доктор на юридическите науки, професор Василий Крутов, световнопризнат специалист по въпросите на антитероризма и създател на украинския специализиран отряд за антитерор "Алфа". В момента е и първи заместник-секретар на Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна. Сред приоритетите на МАЕ са изследването на феномена тероризъм, разработката на информационни и обществени технологии за превенция и противодействие на терористични и екстремистки прояви; построяване на нов модел на националната сигурност.


Председателят на съюза професор Юлий Абаджиев разговаря с български командоси.

Снимката е предоставена от СБК

На проведения в началото на юни тази година III Международен антитерористичен форум на МАЕ на тема "Държавата и обществото - социални партньори в борбата с тероризма", под патронажа на Съвета за национална сигурност на Украйна, като най-скъпи гости са приети представители на Съюза на българските командоси - председателят проф. д-р Юлий Абаджиев и заместник-председателят по международно сътрудничество Владимир Горбунов (който е и член на ръководството на Световния младежки съвет срещу тероризма със седалище Делхи, Индия). Докладите на проф. Абаджиев ("Асиметрични рискови заплахи за сигурността - цената на живота") и на Владимир Горбунов ("Медиите и тероризмът - противници или съюзници?") са включени в основния блок на пленарното заседание. Украинската централна преса определя участието на делегацията от Съюза на българските командоси като "перлата на форума" и цитира единствено авторите на двата български доклада, като обобщава: "Делегатите от Съюза на българските командоси директно и категорично заявиха, че най-добрият начин за борба със зараждащия се тероризъм е отстраняването на самите причини, и призоваха политиците да седнат на масата на преговорите".

За приноса им към укрепването на международното антитерористично единство трима представители на СБК - професор Юлий Абаджиев, Владимир Горбунов и полковник Георги Узунов (ръководител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) са наградени с орден "Белият кръст" на ветераните на украинския СПЕЦНАЗ (частите със специално предназначение - б.а.) и са приети за редовни членове на МАЕ. При награждаването генерал-лейтенант Крутов подчертава тесните връзки между СБК и МАЕ и приноса на българските командоси в борбата с тероризма в световен мащаб.

По време на форума се провежда тридесетминутен телемост между Киев и щаб-квартирата на НАТО в Брюксел. Говорителят на НАТО - Джеймс Апатурай, приветства участниците във форума и са обсъдени проблеми, свързани с борбата с международния тероризъм.

Известно е категорично заявеното желание на Украйна за приобщаване към европейските и евроатлантическите ценности и членството в НАТО и ЕС. Затова особено високо цени опита на България, преминала по този път.

Боряна Антимова

Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница