Възкресни тропари и кондаци на осемте гласаДата13.10.2018
Размер45.9 Kb.
#85342

Възкресни тропари и кондаци на осемте гласа


Възкресен тропар, глас 1.

Макар че камъкът бе запечатан от юдеите и воини стояха на стража, пазейки пречистото Ти Тяло, Ти Спасителю възкръсна на третия ден и живот на света дарува: затова и небесните сили Ти викаха, Създателю на живота: слава на Твоето възкресение, Христе, слава на Твоето царство, слава на Твоя промисъл, едничък Човеколюбче!Възкресен богородичен, глас 1.

Докато Гавриил ти думаше: „Дево, радвай се!” с гласа му се въплъщаваше Владиката на всички в тебе, свещен Кивоте, както каза праведният Давид; ти се яви по-широка от небесата, понасяйки своя Създател. Слава на Вселилия се в тебе, слава на Преминалия през тебе, слава на Освободилия ни чрез раждането Си от тебе!Възкресен кондак, глас 1.

Като Бог си възкръснал от гроба в слава и заедно с Теб възкресил си света, и човешкото естество като Бог Те възпява и изчезна смъртта! А Адам ликува, Владико, и Ева се радва сега от веригите освобождавана, и зове: „Христе, Ти си Този, Който на всички дарява възкресение.“


Възкресен тропар, глас 2.

Когато слезе при смъртта, о безсмъртен Живот, тогава ада умъртви с блясъка на божествеността Си; когато пък умрелите Ти възкреси от преизподнята, всички небесни сили глас издигаха: Животодателю Христе Боже наш, слава на Тебе!


Възкресен богородичен, глас 2.

Твоите тайнства са всички преславни и надвишават разума, Богородице! С чистота непокътната и запазено девство Ти се яви нелъжовна Майка, родила Бога истинен — моли Го да се спасят душите ни!Възкресен кондак, глас 2.

Ти възкръсна от гроба, всесилни Спасителю, и адът, видял чудото, се ужаси, а мъртвите възкръснаха: творението пък, виждайки това, се радва с Тебе, и Адам се весели, и светът, Спасителю мой, Те възпява вечно.


Възкресен тропар, глас 3.

Нека небесните (жители) се веселят; нека се радват земните (обитатели), понеже могъщо дело извърши с мишцата Си Господ, чрез смърт потъпка смъртта, пръв възкръсна от мъртвите, от утробата адска избави ни и дари на света милост велика.


Възкресен богородичен, глас 3.

Тебе възпяваме, Богородице Дево, Която бе ходатайка за спасението на нашия род, защото Твоят Син и наш Бог, като прие страдание върху Кръста чрез плътта, що получи от тебе, като Човеколюбез ни избави от тлението.


Възкресен кондак, глас 3.

От гроба Ти Щедрий възкръсна и ни изведе от тъмниците на смъртта — днес Адам ликува и радва се Ева, а заедно с тях и пророците с патриарсите непрестанно възпяват божествената нерушимост на Твоята власт.


Възкресен тропар, глас 4.

Когато ученичките на Господа от Ангела узнаха светлата вест за Възкресението и се избавиха от присъдата над прародителите, те се хвалеха на апостолите и думаха: смъртта е победена, възкръсна Христос Бог, Който дарява на света велика милост.


Възкресен богородичен, глас 4.

Тайнството, от века утаявано и неизведано дори от ангелите чрез тебе, Богородице, на земнородните яви се: Бог, въплътен в несливаемо съединение, Който заради нас прие Кръст драговолно, чрез който въздигна Пър­восъздадения и от смъртта душите ни спаси.


Възкресен кондак, глас 4.

Моят Спасител и Избавител като Бог въздигна (?) от оковите земните люде и строши вратите на ада, и като Владика възкръсна на третия ден.


Възкресен тропар, глас 5.

Нека възпеем, верни, Бог Слово, еднакво безначален с Отца и с Духа, и да Му се поклоним, понеже Той благоволи по плът да се издигне върху Кръста и смърт да претърпи и да възкреси мъртвите чрез славното Си възкресение.


Възкресен богородичен, глас 5.

Радвай се, на Господа Врата непроходима, радвай се, Стена и Покров за прибягващите към тебе, радвай се, пристанище от бурите недостигаемо, безбрачна Родителко по плът на своя Създател и Бог — недей престава да се молиш за тези, които възпяваме и се покланяме на Родения от тебе!


Възкресен кондак, глас 5.

До ада, Спасителю мой, слезе и като строши вратите му като всесилен, Ти възкреси умрелите като Създател, и жилото на смъртта прекърши, и Адам се избави от проклятието, Човеколюбецо! Затова всички викаме: спаси ни, Господи!


Възкресен тропар, глас 6.

Ангелски воини се явиха на гроба Ти и стражите паднаха като мъртви, а Мария стоеше в гробната пещера, търсейки пречистото Ти тяло; Ти плени ада, без той да те досегне, Ти посрещна Девата, Дарителю на живота, Ти възкръсна от мъртвите, Господи: слава на Тебе!


Възкресен богородичен, глас 6.

Ти, Който нарече Майка Си благословена, драговолно дойде да пострадаш, искайки ­— като грейнеш върху Кръста, ­— да подириш Адам, думайки на ангелите: „Радвайте се с Мене, понеже намерих изгубената драхма!“ Боже наш, Който премъдро всичко си устроил, слава на Тебе!


Възкресен кондак, глас 6.

С дланта, сътворила живота, Животодателят Бог на всички Христос въздигна от мрачните долини умрелите и дари на човешкия род възкресение — понеже Той е спасител на всички, възкресение и живот и Бог на всички.


Възкресен тропар, глас 7.

С кръста си Ти смъртта разруши, на разбойника рая отвори, плача на мироносиците обърна (на радост) и заповяда на апостолите да проповядват, че си възкръснал от гроба, Христе Боже, дарявайки на света велика милост!


Възкресен богородичен, глас 7.

Като съкровище на нашето възкресение, о Всевъзпявана, от ямата и дълбините греховни изведи ония, които на тебе се надяват, защото ти спаси поробените от греха, като роди спасението наше — ти, която преди раждането бе Дева, остана Дева в раждането и след раждането пак пребъдваш Дева.


Възкресен кондак, глас 7.

Никога вече властта на смъртта не ще може да владее човеците, защото Христос (в ада) слезе и разруши и погуби нейната сила. Сега адът е окован, единодушно се радват пророците, думайки: Спасителят застана начело на стоящите във вярата: излизайте, верни, за възкресение!


Възкресен тропар, глас 8.

От висините Ти, Милосърдний, слезе, тридневно погребение прие, за да ни освободиш от страданията, Господи — наш Живот и Възкресение, — слава на Тебе!


Възкресен богородичен, глас 8.

Ти, Който се роди заради нас от Дева и претърпя разпятие, о Благий, Който чрез смърт смъртта събори от власт и като Бог показа възкресението: не презирай нас, които си създал с ръката Си, приеми молещата се за нас Богородица, която Те роди и спаси, Спасителю наш, отчаяните люде!


Възкресен кондак, глас 8.

Като възкръсна от гроба, Ти въздигна умрелите и възкреси Адам, и Ева ликува в Твоето възкресение и светът от край до край тържествува, чрез Твоето събуждане от мъртвите, Многомилостивий!
Каталог: slovo -> liturg -> molitvoslov
molitvoslov -> Молебен канон към Пресвета Богородица
molitvoslov -> Хвалебен канон към Пресвета Богородица
molitvoslov -> Тропари и кондаци на Господските и Богородичните празници, и на особено почитани светии
molitvoslov -> Акатист към светител Николай Чудотворец
molitvoslov -> Акатист към Пресвета Богородица
molitvoslov -> Тропари и кондаци за всеки ден от седмицата
molitvoslov -> Канон към свети Николай Чудотворец
molitvoslov -> Молебен канон за умиращ човек
molitvoslov -> Правило преди свето Причастие


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница