Възможни усложнения след абортДата31.08.2017
Размер29.67 Kb.
#29186

Възможни усложнения след аборт


Според статистиката ежегодно в света се извършват между 36 и 53 милиона аборти. Това означава, че всяка четвърта бременност завършва не с раждане, а с изкуствено прекъсване. Практически 90% от жените поне веднъж в живота си са правили аборт.

Какви опасности носи абортът?

Не става дума за психологическата драма на жената, решила се на това, или за нейните морални мъки и съмнения. Става дума за това, че абортът може да се окаже реална заплаха не само за здравето на жената, но и за нейния живот.

При аборта опасностите по-често идват не от самата операция, а от възможните усложнения след нея. Рискът за развитието на едно или друго усложнение зависи от възрастта на жената, от нейното здравословно състояние, предходни бременности и други фактори.


Нито един опитен специалист няма да даде 100% гаранция, че всичко след аборта ще мине без усложнения и няма да възникнат никакви последствия.
Усложнения възникват при 10-20% от жените, които са направили изкуствено прекъсване на бременността.

Най-честите и най-опасните са инфекциозните усложнения. Вредните за женския организъм микроорганизми проникват в матката и предизвикват понякога тежки възпаления. Понякога се развива бактериален или септичен шок, пряко заплашващ живота на жената (повече от половината случаи на смърт след аборт са предизвикани именно от развитието на септичен шок).


При бактериалния шок се затруднява работата на главния мозък, сърцето, бъбреците и черния дроб, което може да доведе до смърт. Много жени по различни причини все още предпочитат да правят аборт в домашни условия, но точно при такъв вариант вероятността от развитие на инфекциозни усложнения и по-точно на бактериален шок се увеличава. 80% от случаите на смърт при жените, решили се на аборт, са в резултат на прекъсване на бременността извън лечебно заведение.
В някои случаи инфекцията може временно да престане да напомня за себе си и да придобие хроничен характер. Микробите изчакват по-подходящ момент, за да се активизират и да предизвикат заболяване. Това става обикновено на фона на изтощаване на имунните сили на организма, т.е. при настинки или изостряне на други хронични заболявания.
Вредните бактерии могат да проникнат в матката не само чрез кръвта (т.е. през кръвоносните съдове), но и през влагалището.

Абортът е винаги стрес за организма, който е свързан не само с психологическите преживявания, но и с резките, изкуствено предизвикани хормонални нарушения. Освен това, тази намеса отвън не може да бъде абсолютно стерилна. За съжаление, в някои случаи антибиотиците, предписани след развитието на инфекциозни усложнения, не дават положителен резултат.Друго тежко усложнение от аборта е маточното кръвотечение. При всяка 7 жена, починала поради аборт, причината за леталния изход е именно това.
По време на бременност матката се увеличава, става тежка и масивна за сметка на нарастването на мускулните стени. Количеството и размерът на съдовете се увеличава заедно с матката. Тези изменения са предвидени от природата за нормалния растеж и развитие на плода, намиращ се в нея. Абортът, направен по хирургичен път, на практика е механично отстраняване на плода и неговите обвивки от матката с помощта на специални инструменти, “остри” и създаващи отрицателно налягане в нейната кухина.
Друго опасно усложнение е емболията. В “зеещия” съд може да попадне въздух, а на по-късен етап от бременността и в околоплодните води, които с тока на кръвта могат да проникнат във всеки орган на женския организъм. Това може да доведе до механично запушване на кръвоносен съд в жизнено важен орган, което за броени минути води до смърт.
Съществуват различни начини за профилактика и спиране на възникналото маточно кръвотечение. Понякога е достатъчно просто физическо въздействие върху матката (поставяне на лед върху долната част на корема), но по-често гинеколозите прибягват до лекарства, които предизвикват съкращаването на матката и механически стесняват кръвотечащите съдове.
За възникване на кръвотечението играят роля и други фактори фактори, които се отчитат от гинеколозите още преди операцията. Рискът от развитието на това усложнение е повишен при жените с нарушения в съсирването на кръвта, следователно и за спирането на кръвотечението. Други не по-малко предразполагащи фактори са наличието на предходни аборти, кюртаж на матката или заболявания на вътрешните органи на жената.
В практиката на всеки гинеколог има не един случай, когато напълно здрава жена, направила изкуствено прекъсване на бременността, е загубила своя единствен шанс да стане майка.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница