Възпалителни заболявания на сърцето (eндокардит, миокардит, перикардит) Сърдечно-съдовата системастраница1/6
Дата18.04.2022
Размер130.16 Kb.
#114128
  1   2   3   4   5   6
Реферат по Патофизиология на сърдечно-съдовата система.
Свързани:
Патофизиология на сърдечно-съдовата система.

Възпалителни заболявания на сърцето (eндокардит, миокардит, перикардит)
Сърдечно-съдовата система е изградена от кухи тръбести образувания (кръвоносни и лимфни съдове), изпълнени с циркулираща течност (кръв и лимфа), и сърце, което я привежда в движение чрез равномерни движения - систоли и диастоли. Чрез нея на клетките се доставят необходимите хранителни вещества и се изземват непотребните. Според циркулиращата течност съдовата система се разделя на два отдела, които се обозначават като кръвоносна и лимфна система. Тя се състои от сърце и кръвоносни съдове – артерии, артериоли, капиляри, венули и вени. Лимфната система представлява разклонена мрежа от лимфни пътища и разположени по тях лимфни съдове и лимфни възли.
Структурно-функционалната организация и нерво-хормонално-хуморалната регулация на сърдечно-съдовата система детерминират адекватна тъканна перфузия чрез модулиране на минутния обем на сърцето и периферно съдово съпротивление. Минутният обем на сърцето (МОС) си определя от удърният обем на сърдечната честота. Ударния обем на сърцето зависи от приднатоварването(диастолното налягане), миокардния контралитет (силатат на мускулното натоварване по време на систола) и следнатоварванетo (изометричната контракция на камерите за преодоляване на пресорното съпротивление в аортата и белодробните артерии).
Видове кръвоносни съдове: Три вида: артерии, вени и капиляри. Когато се свива, сърцето изтласква кръв в артериите. Артериите се разклоняват, като диаметърът им става все по-малък. Разклоненията с най-малкия диаметър се наричат капиляри. Те навлизат в пространствата между клетките. От кръвта в капилярите клетките получават нужните им вещества и изхвърлят в нея непотребните. Капилярите се сливат и образуват вените, по които кръвта се връща в сърцето. Движението на кръвта описва два кръга – така наречените голям и малък кръг на кръвообращение.
В организма кръвоносната система не работи самостоятелно, отделно от другите системи. Тя е свързана с храносмилателната, дихателната и отделителната система.
Възпалението (на латински: Inflammatio, -onis) е сложна биологична реакция на тъканите в кръвоносната система на вредни стимули като патогени, увредени клетки или дразнители. Това е защитен механизъм на организма да отстрани тези вредни стимули, както и да започне процес на лекуване и възстановяване на тъканта. Възпалението не е синоним на инфекция. Дори в случаите, когато то се причинява от инфекция, двата термина не са взаимозаменяеми: инфекцията се причинява от екзогенни патогени, докато възпалението е отговорът на организма на тези патогени. Изявата на възпалителен процес има много и различни прояви. В зависимост от това в коя част на тялото се развива възпалителния процес, симптомите са различни. Не навреме обърнато внимание над възпаленията води до сериози проблеми с нарушения в структурата и функциите на дадени органи,стерилитет и др. От огромно значение е навременното диагностициране и правилна терапия, при съмнения за наличие на възпаления.

обхване клапите (валвулит) или останалата част на ендокарда (париетален ендокардит).


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница