Възстановихме туризма в провадияДата31.03.2018
Размер47.37 Kb.
#63716ВЪЗСТАНОВИХМЕ ТУРИЗМА В ПРОВАДИЯ
След прекъсване от повече от 12 години отново създадохме туристическо дружество в гр.Провадия. На 11.03.2009г. 14 човека – ентусиасти ,от различни професии и на различна възраст, любители на туризма и природата решихме да учредим Туристическо и природозащитно дружество „Орлови скали”. Целта ни беше да възстановим традициите на организирания туризъм в Провадия , да направим общуването с природата и борбата за нейното опазване кауза на много хора , и то най-вече млади. За сега имаме повече популярност сред хора , които от своето детство и младост имат спомени или са практикували туристическа дейност , знаят какво представлява БТС и организирания туризъм. Надеждите и желанието ни е да запалим все повече ученици и младежи , защото колкото по-отрано един човек обикне природата и общуването с нея стане негова потребност , толкова по-осмислен и интересен ще стане животът му.

Дружеството е учредено по Закона за юридическите лица с нестопанска цел и е регистрирано в Окръжен съд Варна на 20.05.2009г. Вписано е в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност на 15.07.2009г.

Гербът на ТПД”Орлови скали” е изработен от Руска Йорданова –един от учредителите на дружеството и учител в І ОУ „Хр.Смирненски” , за което и изказваме най-сърдечна благодарност.

Към дружеството са учредени 2 клуба : „Пешеходен туризъм” и „Млад турист” с ръководител Петър Маджаров – учител в І ОУ „Хр.Смирненски”. Клубът функционира вече втора учебна година. В него през миналата учебна година участваха 20 , а през тази участват 21 ученика от І ОУ „Хр.Смирненски”. Те всяка седмица провеждат походи в околностите на гр.Провадия и региона , като придобиват първоначални умения за пешеходен туризъм , общуване с природата и оцеляване сред нея. Много се надяваме , че именно сред тях ще се появят първите запалени млади планинари и природолюбители. Освен това разчитаме на тях да привлекат и други свои приятели от останалите училища в града. Надяваме се , че след време и в други училища ще възникнат подобни форми и ще има все повече млади членове на ТПД „Орлови скали”.

Едно от първите масови мероприятия на дружеството беше участието в националната кампания „Да засадим дърво” през месец април, организирана от Министерство на околната среда и водите .Група от 23 човека , между които 8 деца , членове на дружеството и представители на Община Провадия , начело с кмета инж.химик Г.Янев за два дена засадиха около 60 дръвчета по пътя към жп гара Провадия.

В началото на дейността ни организирахме походи най-вече в околностите на гр.Провадия и региона. Първият ни поход , даже преди официалното уредяване на дружеството , беше да местността „Папаз чешма” за отбелязване на празника Трифон Зарезан на 14.02.2009г. Въпреки студеното време дойдоха 13 човека , много от които станаха по-късно учредители на ТПД „Орлови скали”. Изказваме най-сърдечна благодарност на Г.Георгиев и П.Маджаров , които на красиво място в гората за няколко дни от подръчни материали сковаха две големи маси и пейки, за да има къде да подредят трапезата си туристите.

В началото , когато дружеството набираше скорост, трябваше лично да се обаждаме на познати , за които знаехме , че проявяват интерес към туризма и са любители на природата , докато днес вече много хора сами ни питат кое е следващото мероприятие , което ще организираме и кога ще бъде то.

Следващото посетено красиво място беше ловния заслон край с.Неново , водопада край него и сп.Равна в началото на м.април. Компанията отново беше от 13 човека.

На Великден бяхме на х.”Патлейна” , като посетихме едноимения резерват и арх.резерват „Преслав”. Контактът с красивата природа по време на цъфтежа на дивите рожкови , урумови лалета и перуники зареди всички ни с много енергия и ентусиазъм.

Х. „Букаците” и Шуменското плато се превърнаха в едно от любимите места за провадийските туристи – и млади и стари , и то през всички сезони. Прекрасното съчетание от природни дадености , резерват „Букака” и интересни исторически обекти прави този маршрут любим и желан за хора , които веднъж са го посетили.

След като установихме , че интересът сред хората от града към мероприятията , организирани от дружеството расте , решихме да проведем един по-далечен и вече по-сериозен поход – до ждрелото на р.Ерма край гр.Трън и в. Руй в едноименната планина.

Този поход беше първата по-сериозна проверка за възможностите на провадийските туристи и школа за най-младите сред тях – от общо 19 човека в групата 7 бяха деца.

Засилващият се интерес към дейността на дружеството ни ентусиазира да организираме за първи път екскурзионно летуване в Зап. Родопи , като подбрахме умишлено по-лек маршрут , подходящ както за деца , така и за по-възрастни хора. Посетени бяха х „Изгрев” , х. „Скални мостове” и х. „Персенк”. Явно предложения маршрут се оказа добре подбран , защото от очакваните около 25 човека , групата нарастна до 37 , между които 14 деца.

По желание на много хора от града в края на м.септември организирахме поход до гр.Кърджали и х. „Белите брези”, като бяха посетени мегалитния комплекс „Перперикон”, пещера ”Утробата”, светилището „Татул”, „Дяволския мост” до Ардино , „Орлови скали”, прир.феномен „Каменната сватба” и др.красиви кътчета от Изт.Родопи. Групата беше от 28 човека.

Трябва да отбележим, че единствен водач при всичките ни туристически походи е П.Маджаров , завършил курс за планински водачи в ЦПШ „Мальовица” през 2008г. с ръководител Иван Кандиларов.

Едно от проведените мероприятия, с които много се гордее нашето младо дружество, е сътрудничеството с БДЗП през лятото по организирането и охраната на гнездото на двойка египетски лешояди – световно застрашен вид , загнездили в скален манастир в околностите на гр.Провадия , до който има построен висящ метален мост. В момента египетският лешояд е най-застрашената хищна птица в България и в Европа , включена в Червения списък на Световния съюз за защита на природата. През 2009г. в България са установени само 31 двойки , като са излюпени 27 малки. Едно от тях се излюпи , оцеля и успешно излетя от гнездото в скален манастир „Шашкъните” , след като в период от 122 дена от 22.05. до 20.09.2009г. беше успешно охранявано с голямо желание и много ентусиазъм основно от членове на ТПД „Орлови скали”.

С гордост можем да кажем , че вече повече от месец е създаден и функционира уеб сайт на дружеството , който непрекъснато се обогатява с нова информация и снимкови колекции от проведени мероприятия. Надяваме се ,че чрез него ще се улесни общуванети ни с младите хора , които така по-добре ще се информират за дейноста на дружеството и ще се включват в нея.

С протокол №16 от 24.11.2009год.на заседание на Управителния съвет на Български туристически съюз нашето дружество е прието за член на сдружението „Български туристически съюз”. В момента членовите ни са 51 , кото 23 от тях са ученици.

Изказваме най-искрена благодарност към кмета на Община Провадия инж.химик Г.Янев , който с активната си лична подкрепа допринесе в много голяма степен за успешното стартиране на дейността на ТПД „Орлови скали”.

Това е нашата история за краткото време от учредяването на ТПД „Орлови скали” на 11.03.2009г. до сега. Надяваме се , че неповторимата с красотата си българска природа и омайните ни планини ще привличат все повече млади и стари любители на пешеходния туризъм и срещите ни ще бъдат все по-чести и желани!

За да получите повече информация и се свържете с нас, посетите сайта ни: www.orloviskali.eu

Стела Станкуловаизпълнителен секретар на ТПД „Орлови скали”
Каталог: orloviskali -> docs
docs -> Съветите са за приятното и безопасно пребиваване в планината към хората, които нямат богат опит, но се интересуват от планините и пешеходния туризъм
docs -> Опасности в планината и правила на поведение при непредвидени обстоятелства
docs -> На 18 и 19 юни 2011Г. Се проведе първия палатков лагер с клуб „млад турист
docs -> Отчетно събрание и празнуване на Трифон Зарезан Х. „Соколите" 1 02 Посрещане на туристи от тд „Росица"
docs -> Програма на тпд „орлови скали за 2011 год. Януари Поход в околностите на Провадия 15. 01 29. 01 Февруари
docs -> Отчетно събрание на х. "Мадарски конник" 06. 02 07. 02 Поход с клуб „Млад турист"
docs -> Програма на тпд „орлови скали за 2010 год. Февруари Отбелязване на Празника на лозаря 14. 02. 2010 г. Срок : 14 февруари Март
docs -> Охрана на египетски лешояди
docs -> Отчет за дейността на тпд „Орлови скали за 2009год докладва


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница