Windows дяловете под LinuxДата06.05.2017
Размер23.74 Kb.
#20640
Windows дяловете под Linux
По принцип всяка дистрибуция трябва автоматично да mount-ва текущите дялове на харддиска. Но факт е , че това не винаги става . Затова в това импровизирано howto ще ви покажа как аз се справих с проблеми под моя Ubuntu Linux Hoary 5.04 .
Първо се логвате като root ( su )или в моят случай пишете sudo преди всяка root-ска команда . За по-голяма сигурност, ако сбъркате нещо, ще си направим резервно копие на конфигурационният файл fstab който ще редактираме и ще бъде нашата цел . Този конфиг файл отговаря за маунт-а ( или монтирането ) на дяловете .
cp /etc/fstab /etc/fstab_backup
Tака копираме файла в същата директория, но с различно име . Ако нещо объркате изтривате погрешно редактираният fstab файл и го заменяте с _backup резервното копие . Това може да стане аналогично с командата горе .
Следва да редактираме файла за да ни показва и нашите дялове. За целта си избираме редактор . gedit, kate, nano, pico - важното е да ни е удобно . Пишем (като root естествено) :
xxx /etc/fstab
Като ххх е името на редактора ви . Така вече можем да прегледаме и редактираме fstab . На мен ми излезна следното и предполагам и на вашата дистрибуция изгледът на файла е следният :
# /etc/fstab: static file system information.

#

#


proc /proc proc defaults 0 0

/dev/hda3 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1

/dev/hda6 none swap sw 0 0

/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 ro,user,noauto 0 0

/dev/hda1 /media/windows ntfs umask=0222 0 0/dev/hda5 /media/windows2 ntfs umask=0222 0 0
Първо - в коя папка ще монтираме дяловете ? Правим нова папка където искаме да бъдат, няма значение дали ще са в /mnt или /media или /windows както е при различните дистрибуции, вижте как е при вас и заместете вашите данни с моите. Нова папка създаваме така :
mkdir /media/windows
или друг път до папката. След това добавяме следният ред в fstab :
/dev/hda1 /media/windows ntfs umask=0222 0 0
Tук идва проблем първи . В случая, моят дял в hda1 . Вашият обаче може да е hda2 или 3 или 4 или какъвто и номер да е. Можете да видите коя цифра ви е съответният дял под Windows с Acronis Partition Expert например или друга подобна програма . Другият вариант е просто да уцелите :) Запаметяваме файла и пишем в терминала за последно :
mount -a
Сега влезте в папката която сте създали. Ако влезете в желаният дял на Windows значи сте успели ! Ако ви дава грешка може би не сте уцелили hda номера на дяла - please try again :) Спокойно - ще ги уцелите, няма къде да идат .
Това е цялата философия на монтирането ! Не е сложно и ако имате проблеми винаги можете да ме попитате на cyb3rboy@gmail.com или ICQ 226-083-601 .
Добавка : Справяне с проблема под Fedora Core
Дистрибуцията Fedora Core прави едно малко изкючение от горният метод. Когато всичко се изпълни както съм описал, при mount -a ви излиза съобщение "ntfs type not supported by kernel" . Това се оправя много лесно .
Първо трябва да знаем коя версия ни е кернел-а . Отворете терминала (или конзолата и черният екран и т.н версии които съм чувал) и напишете
uname -rs
В отговор на командата ни излиза на екрана Linux версията. Трябва да я знаете, защото сега ще влезенем в един сайт, от който ще дръпнем "кръпка" ( кръпка не е особено правилно да се нарече, но все пак ... ) специално за версията на вашият кернел. Адресът е
http://linux-ntfs.sourceforge.net/rpm/index.html
част от сайта Linux-NTFS.sf.net . В ляво виждаме Downloads и 9 дистрибуции - от RedHat 7 до Fedora Core 4 . С всеки нов кернел или версия на дистрибуцията се пуска отделен пакет за ядрото. Изберете вашата дистрибуция . Насочете се към първата таблица ако машината ви е мултипроцесорна или с 1 процесор и по-надолу ако сте с 64 битов процесор. Предполагам, архитектурата ви ще бъде i686 , така че можете да свалите този rpm пакет. След като го свалите ( в домашната директория на потребителя за по-лесно ) влезте в конзолата и станете root . Сега изпълнете командата за инсталиране на пакет :
rpm -ivh <името-на-пакета>
Можете да напишете само първата буква от пакета - тя е "к" и да натиснете "tab" за да довършите . След което изпълнете mount -a . Вече всичко трябва да работи !
Каталог: doc
doc -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
doc -> Програма за развитие „България 2020 8 Национална стратегия за регионално развитие 2012-2022 8
doc -> Лична информация
doc -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
doc -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
doc -> Провеждане на общинските състезания от ученически игри – 2015 г. Гр. Стара загора
doc -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница