Windows Media Player. Разделите в лентата на задачите на Media Player улесняват фокусирането върху определена задачаДата05.08.2017
Размер211.71 Kb.
#27311
ТипЗадача
Гимназия П.К.Яворов

Изготвил: Проверил:

Антоана Бъчварова Ефимия Бакалова

24.01.2013Windows Media Player предоставя интуитивен и лесен за използване интерфейс за възпроизвеждане на цифрови мултимедийни файлове, организиране на цифрова мултимедийна колекция, записване на любимите ви песни на компактдиск, извличане на музика от компактдискове, синхронизиране на цифрови мултимедийни файлове в преносим музикален плейър, както и пазаруване на цифрово мултимедийно съдържание от онлайн магазини.


За да стартирате Windows Media Player, щракнете върху бутона Старт, изберете Всички програми, след което щракнете върху Windows Media Player.


Разделите в лентата на задачите на Media Player улесняват фокусирането върху определена задача.

Лентата на задачите на Media Player
За да започнете, щракнете върху раздела, съответстващ на задачата, която искате да изпълните. Стрелката, която се показва под всеки раздел, предоставя бърз достъп до опциите и настройките за съответната задача. Например, можете лесно да промените формата на файловете, които извличате, като щракнете върху стрелката под раздела Извличане.Менюто "Опции за извличане"
Докато превключвате между различните раздели и изгледи в Media Player, можете да използвате бутоните Назад и Напред отляво на лентата на задачите за по-лесна навигация.Бутони "Напред" и "Назад"
Разделът Изпълнение сега е мястото, от което можете да гледате цифрово мултимедийно съдържание.

 • Възпроизвеждане на компактдиск или DVD диск

 • Показване на визуализации при възпроизвеждане на музика

 • Разбъркване и повторение на елементи, които се възпроизвеждат

 • Промяна на силата на звука и на други аудио настройки

 • Превключване в режим на цял екран

Windows Media Player може да се използва за възпроизвеждане на аудио компактдискове или дискове с данни, съдържащи музикални или видеофайлове (мултимедийни компактдискове) и видео компактдискове (VCD). Видео компактдисковете са подобни на DVD дисковете, въпреки че качеството на видеото не е толкова високо.

За възпроизвеждане на DVD дискове трябва да имате инсталирани DVD устройство и съвместим DVD декодер. Ако срещнете грешка, която показва, че липсва DVD декодер, щракнете върху Помощ в интернет в диалоговия прозорец на грешката, за да разберете как да си намерите такъв.

Възпроизвеждане на CD или DVD диск 1. Стартирайте Media Player и поставете CD или DVD диска, който искате да възпроизвеждате в устройството. Обикновено дискът започва да се възпроизвежда. Ако не, или ако искате да изберете диск, който вече е поставен, щракнете върху стрелката под раздела Изпълнява се в момента, а след това върху устройството, в което е дискът.

 2. За DVD или VCD диск, направете следното, ако е необходимо:

  • В екрана със списък щракнете върху заглавието или име на глава в DVD диска.

  • В екрана със списъка щракнете двукратно върху сегмент във VCD диска.

Пропускане на песни при възпроизвеждане на компактдиск

Можете да пропускате песни, които не харесвате, при възпроизвеждане на компактдиск. За да пропуснете песен, направете следното:

 1. Щракнете върху раздела Изпълнява се в момента.

 2. Щракнете върху бутона Напред докато песента се възпроизвежда. Песента ще се пропусне и името й ще е неактивно в списъка за изпълнение. Ако е включено повторение, песента няма да се възпроизведе в тази сесия. Ако случайно пропуснете песен, която искате да чуете, щракнете двукратно върху нея в списъка за изпълнение. Тя веднага ще се възпроизведе и повече няма да се пропуска.
С Windows Media Player можете да гледате различни визуализации — геометрични фигури в най-различни цветове —, които се променя, докато музиката се възпроизвежда. Визуализациите са групирани в колекции според специфична тема като "Околна среда" или "Ленти". Някои визуализации може да са с различен облик, в зависимост от режима на показване на Media Player (пълен, мини, цял екран или кожа). За повече информация за режимите.Обърнете внимание, че не всички визуализации могат да се показват на цял екран. Media Player включва редица визуализации. Можете също така да изтеглите още визуализации от интернет.

Показване на визуализация в пълен режим

 1. Започнете да възпроизвеждате песен.

 2. Щракнете върху раздела Изпълнява се в момента, след това върху стрелката под раздела, посочетеВизуализации, след това към колекция от визуализации, и щракнете върху името на визуализацията, която искате да се покаже.

Обърнете внимание, че докато се възпроизвежда музика, можете едновременно да натиснете клавиша CTRL и да щракнете върху прозореца, за да видите следващата визуализация, или да натиснете едновременно клавишите SHIFT+CTRL и прозореца, за да се покаже следващата визуализация от колекцията. За да се покаже визуализацията на цял екран, щракнете двукратно върху екрана "Видео и визуализация" или натиснете клавишите ALT+ENTER. Media Player ще се върне в пълен режим, ако щракнете еднократно във визуализацията на цял екран. Обърнете внимание, че не всички визуализации могат да се показват на цял екран.

Показване на визуализация в мини режим

 1. Започнете да възпроизвеждате песен в мини режим на Media Player.

 2. В горния десен ъгъл на Media Player щракнете върху бутона Покажи прозореца "Видео и визуализация" за да се покаже визуализацията. Ще се появи последната показана визуализация.

 3. По време на показването на визуализацията, можете да направите следното:

  • За да преминете към следващата визуализация, щракнете върху прозореца.

  • За да преминете към предишната визуализация, натиснете клавиша SHIFT и щракнете върху прозореца.

  • За да преминете към следващата колекция от визуализации, натиснете клавиша CTRL и щракнете върху прозореца.

  • За да преминете към предишната колекция, натиснете клавишите SHIFT+CTRL и щракнете върху прозореца.

Изтегляне на визуализации от интернет

 1. Стартирайте Media Player и се свържете към интернет.

 2. Щракнете върху стрелката под раздела Изпълнява се в момента, посочете Визуализации и щракнете върхуИзтегляне на визуализации.

Ще се появи уеб страницата за визуализации в Windows Media Player Web page.

 1. Следвайте инструкциите в уеб страницата за изтегляне на визуализация. За да инсталирате визуализация, е нужно да сте влезли като администратор или член на групата на администраторите.

Спиране на показването на визуализации

Щракнете върху стрелката под раздела Изпълнява се в момента, посочете Визуализации и щракнете върху Без визуализация.Съдържанието в Windows Media Player, което се възпроизвежда, се показва в екрана със списъка в раздела Изпълнява се в момента. Можете да промените реда на възпроизвеждане на елементите, като включите разбъркване, при което елементите в екрана със списъка се избират на случаен принцип. Можете също така да изберете елементите да се повтарят. При включване на повторение, всички елементи в екрана със списъка се възпроизвеждат по веднъж и след това отново. Можете да включите едновременно и разбъркване и повторение. Обърнете внимание, че DVD дисковете не могат да се разбъркват или повтарят.

Включването на разбъркване или повторение не променя реда на показване в екрана със списъка. За да повтаря постоянно един файл, той трябва да е единственият в екрана със списъка.

 • Направете едно или и двете от следните неща:

  • За да разбъркате елементите, щракнете върху бутона Включи разбъркването.

  • За да се повтарят елементите, щракнете върху бутона Включи повторението.

Разбъркването и повторението са активни, докато не щракнете отново върху бутоните, за да ги изключите

За информация как се редактира списък за изпълнение с помощта на командата Разбъркай списъка сега


Има няколко опции за управление на силата на звука в Windows Media Player, като регулиране на силата на звука, изключване на звука и намаляване на разликите в нивата на звука в песен или между песни. Не забравяйте, че настройките за звука в Media Player могат да се променят от други софтуерни и хардуерни контроли. Ако срещнете проблеми, опитайте да регулирате аудио настройките на Windows, физическите контроли на високоговорителите, събуфера или усилвателя, или настройките в софтуера, използван за конфигуриране на звуковата платка на компютъра. За информация за регулиране на силата на звука в Windows вж. "Помощ и поддръжка на Windows".

Регулиране и изключване на звука

За да увеличте или намалите силата на звука, преместете плъзгача Сила на звука. За да спрете звука, щракнете върху бутона Без звук. За да възстановите звука, щракнете отново върху бутона Без звук.

Намаляване на разликите в силата на звука в песен

Можете да елиминирате големите разлики в силата на звука в песен, като намалите разликата между най-силния и най-слабия звук. Тази функция е налична само за файлове, кодирани с кодека без загуби Windows Media Audio 9 или кодека Windows Media Audio 9 Professional.

 1. Щракнете върху стрелката под раздела Изпълнява се в момента, посочете Подобрения и щракнете върху Тих режим.

 2. Щракнете върху връзката Включване и направете едно от следните неща:

  • За по-малка разлика между силните и слабите звуци щракнете върху Средна разлика.

  • За най-малка разлика между силните и слабите звуци щракнете върху Малка разлика.

 3. За да скриете настройките, щракнете върху бутона Затвори в екрана "Подобрения".


Намаляване на разликите в звука между песни

Ако песните се възпроизвеждат с различна сила на звука, можете да го изравните в Media Player (също така наречено нормализиране), за да не се налага ръчно да регулирате силата на звука, когато започне нова песен. Това е възможно в Media Player, благодарение на стойността за изравняване на силата на звука във файла, която се прочита, след което звукът се регулира според нужното по време на възпроизвеждане. Изравняването на силата на звука е възможно само за файлове във формат Windows Media или MP3, които съдържат тази стойност. Тази стойност автоматично се добавя към файловете, които се създават при извличане. Освен това можете да добавите тази стойност към файловете на компютъра, които сте добавили в библиотеката на Media Player. Добавянето на стойността не променя качеството на файла или начина му на възпроизвеждане от други плейъри или преносими мултимедийни устройства. За да включите изравняването на силата на звука, направете следното:

 1. Щракнете върху стрелката под раздела Изпълнява се в момента, посочете Подобрения и щракнете върхуСливане и автоматично изравняване на нивото на звука.

 2. Щракнете върху връзката Включи автоматичното изравняване на нивото на звука.

 3. За да добавите стойността за изравняване на нивото на звука, трябва да възпроизведете целия файл. Така Media Player ще изравни звука за файла, когато той бъде възпроизведен.

 4. За да скриете настройките, щракнете върху бутона Затвори в екрана "Подобрения".

 5. (По желание) За да добавите стойността за изравняване на силата на звука, направете следното:

  • Щракнете върху стрелката под раздела Библиотека и след това върху Добавяне към библиотеката.

  • Щракнете върху Разширени опции, след което отметнете квадратчето Добавяне на стойности за изравняване на нивото на звука за всички файлове (бавно).
Windows Media Player има четири режима на показване: пълен (изгледът по подразбиране), кожа, цял екран, компактен и мини режим. Можете лесно да превключвате между тях, за да изберете най-подходящия според съдържанието.

Превключване от пълен режим в компактен режим

Режимът "кожа" ви дава възможност да използвате алтернативен персонализиран изглед на плейъра.

 • Натиснете CTRL+2 за да премине плейърът в режим с използване на последно използваната "кожа".

За повече информация за режима с кожа вж. Промяна на облика на Media Player с помощта на кожи.

Превключване от режим с кожа в пълен режим

Пълният режим е режимът по подразбиране на Media Player. В него са достъпни всички функции на Media Player.

 • Щракнете с десния бутон на мишката някъде в Media Player и след това върху Превключи в пълен режим.

Превключване от пълен режим или режим с кожа на мини режим

Мини режимът на Media Player позволява намаляването на Media Player в Windowsленатата на задачите, като достъпът до контролите за възпроизвеждане същевременно се запазва, вкл. и показването на визуализации и информация за текущо възпроизвеждания елемент.

 • Щракнете с десния бутон на мишката върху празно пространство в Windows лентата на задачите (напр. под системния часовник), посочете Ленти с инструменти, а след това щракнете върху Windows Media Player.

Така функцията се включва и трябва да се изпълни само веднъж. До Windows Media Player се показва отметка, която показва, че е включена. За да превключите на мини режим в бъдеще, просто щракнете върху бутонаНамали на Media Player.

Превключване от мини режим на режим с кожа или пълен режим

В мини режим щракнете някъде върху плейъра, на място, което не се използва като бутон или като регулатор на силата на звука. Media Player ще възстанови предишния режим.

Превключване от пълен режим или режим с кожа на режим на цял екран

Режимът на цял екран показва видеоклиповете, DVD дисковете и картините на цял екран при възпроизвеждането им.

 1. Започнете да възпроизвеждате (или спрете) видеоклип, телевизионна програма, DVD диск или песен с визуализация.

 2. Натиснете бутона Изглед на цял екран или натиснете ALT + ENTER.

За да възстановите пълния режим, натиснете клавиша ESC. За повече информация за режима на цял екран

Забрана на превключването от режим на цял екран

Може да използвате ключалката за заключване на режима на цял екран, за да забраните възможността някой да превключи от режим на цял екран в друг режим. Може например да използвате ключалката за заключване режима на цял екран по време на парти, за да не позволите на гостите да използват други програми, докато вашата музика се възпроизвежда.

 1. Възпроизвеждане и последващо превключване в режим на цял екран

 2. Щракнете върху бутона Заключи режима "Цял екран" .

 3. Въведете четирицифрен персонален идентификационен номер (ПИН) и натиснете бутона OK .

Може да изключите ключалката за заключване на режима на работа на цял екран, като натиснете бутонаОтключи режима "Цял екран", въведете вашия ПИН и след това натиснете бутона OK. Ако сте забравили вашия ПИН, рестартирайте компютъра.


Разделът Библиотека е мястото, от което можете да използвате и организирате вашите цифрови мултимедийни колекции. Използвайте адресната лента, за да превключите на категория като музика, картини или видео, след което изберете изглед на съответната категория в навигационния екран. Например, превключете на категория Музика, след което изберете Жанр в навигационния екран, за да видите цялата музика, подредена по жанрове. Можете да плъзгате елементи от екрана "Подробна информация" към екрана със списък, за да създадете списък за изпълнение, който искате да възпроизведете, запишете или синхронизирате.

Windows Media Player може да се използва за възпроизвеждане на цифрови мултимедийни файлове в библиотеката на Media Player, на компютъра или в мрежова папка, или в уеб сайт.

Ако забележите, че файловете се възпроизвеждат твърде бързо в Media Player, опитайте да инсталирате нови драйвери за звуковата платка. 

Възпроизвеждане на файл в библиотеката

 1. Щракнете върху раздела Библиотека и след това намерете елемента, който искате да възпроизведете.

Ако библиотеката не показва типа медия, който търсите (например показва вашата музика, макар вие вместо това да искате да видите вашите видеофилми), на адресната лента натиснете бутона Избор на категория и после щракнете върху друга категория.

 1. Направете едно от следните неща:

  • Плъзнете елемент в екрана със списък.

Можете да плъзнете отделни елемент (например една или повече песни) или колекции от елементи (например един или повече албуми, изпълнители, жанрове, години или оценки) в екрана със списък.

Ако екранът със списък не се покаже, щракнете върху бутона Покажи екран със списък до полето за търсене.

Ако екранът със списък съдържа други елементи, можете да изчистите съдържанието, като щракнете върху бутона Изчисти екрана със списък.

  • Щракнете двукратно върху елемента, за да започне да се възпроизвежда.

В зависимост от това върху какво щраквате двукратно, може да се възпроизведат няколко елемента. За да се възпроизведе един елемент, го плъзнете в екрана със списък.

Забележка


Ако Media Player не може да възпроизведе определен файл, проблемът може да е в правата за използване на мултимедията. 

Възпроизвеждане на спрян файл или файл в пауза

 1. Щракнете върху бутона Пусни.

 2. За да отидете на определено място във файла, преместете плъзгача Търси на мястото, от където искате да се възпроизвежда файлът.

При някои файлове плъзгачът не е наличен.

Възпроизвеждане на файл на уеб страница

Ако имате проблеми при възпроизвеждането на файлове в уеб страници с браузър Netscape, може да се наложи да преинсталирате добавката на Windows Media Player за Netscape Navigator от уеб сайта на Microsoft. За да добавите или премахнете добавка, трябва да сте влезли като администратор или член на групата на администраторите.

Възпроизвеждане на файл, който не е в библиотеката

 1. Щракнете върху менюто Файл и след това върху Отвори.

Ако менюто Файл не се показва, покажете класическите менюта.

 1. Отидете на съответното място, щракнете върху файла и след това върху Отвори. Могат да се указват следните местоположения:

  • \\server\content\filename

  • file://\\server\content\filename

Възпроизвеждане на файл от интернет чрез въвеждане на URL адрес към файла

 1. Щракнете върху менюто Файл и след това върху Отвори URL адреса.

Ако менюто Файл не се показва, покажете класическите менюта.

 1. Въведете URL адреса на файла и щракнете върху OK. Могат да се указват следните местоположения:

  • mms://server/filename (напр. файл с разширение .wma, .wmv или .mp3)

  • http://server/filename

  • mms://server/sami.asf?SAMI=http://server/sami/sami_demo.smi (SAMI файл)

Възпроизвеждане на част от файл


Някои файлове съдържат маркери, които наподобяват писти на компактдиск. Ако възпроизвеждате файл с такива маркери, можете да преминете към част от файла, като изберете съответния маркер.

 • Щракнете върху менюто Изглед, посочете Маркери на файлове, след което щракнете върху желания маркер.

Ако менюто Изглед не се вижда, покажете класическите менюта.
Продължение на възпроизвеждането на файлове при превключване между потребители

Media Player автоматично спира възпроизвеждането на файл при използването на функцията за бързо превключване между потребители. Ако искате възпроизвеждането да продължи, направете следното:

 1. Щракнете върху стрелката под раздела Възпроизвежда се в момента и след това върху Още опции.

 2. В раздела Плейър изчистете квадратчето Спри възпроизвеждането при превключване към друг потребител.


Възпроизвеждане на файлове винаги в компактен режим

Може да изберете файлове с определено име винаги да се възпроизвеждат в компактен режим. Това е полезно, ако например фирмата ви пренасочва гласовата поща към електронната ви поща. Обърнете внимание, че ако Media Player работи при възпроизвеждането на файла, той ще остане в текущия режим на показване.

 1. Щракнете върху стрелката под раздела Възпроизвежда се в момента и след това върху Още опции.

 2. В раздела Плейър отметнете квадратчето Стартирай в компактен режим за имена на файлове, съдържащи този текст.

 3. В текстовото поле въведете цялото име или част от името на файла, който искате да се възпроизвежда в компактен режим.

Ако възпроизвеждането на песен или видеоклип бъде прекъснато от прослушването на друг елемент, напр. гласова поща, натиснете клавишите CTRL+B, за да възстановите възпроизвеждането на първоначалния елемент.

Области в библиотеката са още:

 • Търсене на елементи в библиотеката

 • Добавяне на елементи към библиотеката

 • Премахване на елементи от библиотеката

 • Създаване и възпроизвеждане на списъци за изпълнение

 • Добавяне или редактиране на информация за мултимедия

 • Добавяне или смяна на обложка на албум

Разделът Извличане се използва, когато искате да извлечете (копирате) музика от компактдиск. Извличането е подходящ начин за добавяне на файлове към библиотеката на Media Player. Използвайте този раздел за следното: • Извличане на музика от компактдиск

 • Промяна на настройките, вкл. формата и побитовата скорост, за начина на извличане на музикатаЗаписване на компактдиск

Media Player може да се използва за синхронизиране на музика, видео и картини в широк набор от преносими устройства, вкл. преносими мултимедийни плейъри, карти за съхранение и преносими мултимедийни центрове. Просто свържете поддържаното устройство към компютър и Media Player ще избере подходящия метод за синхронизиране (автоматично или ръчно) за съответното устройство. След това можете да синхронизирате файловете и списъците за изпълнение в библиотеката с тези в устройството. Използвайте този раздел за следното: • Настройка на устройство за синхронизиране

 • Избор на елементи за ръчно синхронизиране

Разделът Онлайн магазини се използва за пазаруване в онлайн магазини в интернет.Голяма част от задачите, които се изпълняват в Media Player, като записване на музика на компактдиск, изискват настройката на списък. Тази версия на Media Player улеснява създаването на списъци с помощта на екрана със списък отдясно в Media Player.

Екранът със списък

Ако екранът със списъка не се вижда в библиотеката, щракнете върху бутона Показване на екран със списък до полето за търсене. (Ако екранът на списъка не е показан в раздела "Изпълнява се в момента", щракнете върху стрелката под раздела Изпълнение сега, след което щракнете върху Покажи екрана със списъка. Има няколко опции за преместване на елементи в екрана със списъка:

 • Плъзгане на елементи като песни и албуми в екрана от екрана за подробна информация в библиотеката на Media Player или от папка на компютъра

 • Щракване с десния бутон на мишката в екрана "Подробни данни" и след това върху Добавяне към "Списък за изпълнение без име"

 • Щракване с десния бутон на мишката върху файл на компютъра и след това върху Добави към списъка наWindows Media Player

От най-десния раздел в лентата на задачите на Media Player можете да купувате различни мултимедийни услуги от онлайн магазини. Този раздел е също и начална страница на мултимедийния справочник: полезен уеб сайт, който можете да отворите чрез Media Player. Мултимедийният справочник предоставя връзки към мултимедийни файлове, както и предложения, ако търсите определено съдържание. За да превключите на мултимедийния справочник, щракнете върху стрелката под раздела Онлайн магазини (името на този раздел се променя в зависимост от това кой онлайн магазин (или услуга) е активен в момента), след което щракнете върху Мултимедиен справочник.

Разделът на мултимедийния справочникМного радиостанции предлагат онлайн, поточни аудио версии на предаванията си. Съществуват също и само интернет станции, предоставящи богато съдържание, от музика до новини. За да слушате дадено интернет радио, отидете в мултимедийния справочник и щракнете върху връзката Интернет радио.Функцията за търсене на интернет радиоАко искате да слушате музика или да гледате видео, но не искате да затрупвате работния плот с още един отворен прозорец, можете да използвате функцията за мини плейър на Windows Media Player. Режимът на мини плейър позволява намаляването на Media Player в лентата на задачите на Windows, като предоставя достъп до контролите за възпроизвеждане, както и възможност за показване на визуализации и информация за текущо възпроизвеждания елемент.Мини плейърът на WindowsMedia Player


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница